Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 12-11-2013, 06:39 PM   #11
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Vst drums - best of

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Možda ima istine u tome da je VSTi teže miksati zato što zvuči približnije pravim instrumentima, ali meni tek miks pravih instrumenata zvuči neuporedivo bolje od VSTi-a. Ako ne umem da miksam dobru emulaciju živih instrumenata onda bi pravi živi instrumenti trebalo da mi zvuče još gore nego VSTi. A zvuče bolje.
Obrati pažnju da mešaš sad dve različite stvari. Pričali smo sa aspekta zvuka, tj farbe. Kvalitetno semplovan instrument sa puno artikulacija će zvučati približnije živo odsviranom instrumentu po aspektu "realističnosti" ali će biti teži za miks. Sada pričaš o nečemu drugom, ako te dobro kapiram a to je tvoj subjektivan utisak da li ti se deonica odrađena semplovanim instrumentom manje sviđa od stvarnog, usnimljenog instrumenta. To sad više nije samo pitanje farbe već veštine programiranja i razumevanja instrumenta. Da bi se odsvirala na primer semplovana akustična gitara, potrebno je jako dobro poznavati kako se gitara svira i puno pažnje koja se posvećuje detaljima. U većini slučajeva, ljudi koji rade aranžmane nemaju volje da se trude toliko oko toga, u jednom trenutku kažu "dovoljno je dobro", ili radije dovedu živog čoveka da odsvira. U praksi to znači da je programming instrumenata često jako lošeg kvaliteta, nemuzikalno odrađen, od strane nekog ko ne zna kako se taj instrument koristi. To mogu biti i greške zato što se instrument pogrešno koristi. Na primer, mnogo truda tokom snimanja bubnja ode na to da se dobije dobra separacija i da se smanji curenje. Kad su se pojavile razne vst sempl zbirke kod kojih je moguće kontrolisati količinu bleed-a, mnogo ljudi je pohitalo da sve to poisključuje da bi lakše odvojeno farbali elemente, a praktično im jedini bleed ostane malo u overhedima i room. Posledica je bila da mnogo ljudi tvrdi kako to nije to, kako se čuje da je to veštački bubanj, kako je doboš ili zalepljen napred uprkos dodavanju reverba ili previše potone itd itd. Ili neko ko programira bubanj sa velocity-jem od 120 u celoj pesmi, na crtu, priča kako je ipak živ čovek nešto drugo, ne može to vst instrument... Toga sam se isto naslušao. Hoću da kažem, današnji VST instrumenti koji se mere u gigabajtima su postali izuzetno sofisticirani, ali traže jako puno truda, naravno da se smiksaju (barem isto koliko i audio zapis živog svirača), a još daleko više da se isprogramiraju toliko dobro da zvuče kao živ čovek.

Quote:
Mislim da ipak ima nečega u onome što je Brano napisao. Različite VSTi kolekcije zvuče kao da su snimane sa drugačijim sample rate-om, kao da semplovi ne počinju 100% istovremeno, itd. To nije lako primetiti ako pesmu od početka radiš sa VSTi zvukovima, ali frka je kad kao referencu imaš midi izrenderovan nekada davno na ko zna čemu. Tek takva A/B komparacija daje pravu sliku, tj. čuje se ta "rasklimanost".
Dešava se da neki semplovi (par komadea u zbirci od minimum više hiljada semplova) budu pogrešno isečeni kad neki instrument bude objavljen, ali to obično biva ispravljeno u apdejtovima. "Rasklimanost" je nešto što nisam lično iskusio, ne znam ni kako bi bila moguća. Ono što programiranim instrumentima obično manjka je upravo obrnuto - da su malo "rasklimaniji", manje savršeni, manje tačni. Postoje razne neverovatne vudu priče, na temu "tačnosti" midija, ali zapravo postoji podatak kolika je npr tačnost midija u Cubase-u, i iako na žalost sad ne mogu da se setim pa napišem vrednost, ona je zasigurno daleko ispod mogućnosti ljudske percepcije.

Da samo kažem, ne shvati me pogrešno, ovo sve sam napisao manje kao neko sučeljavanje mišljenja sa tobom, koliko koristim neke komentare ovde kao "inspiraciju" da kažem šta mislim. Mislim da generalno, nesavršeni karakterno kakvi jesmo, često težimo tome da krivimo alate i stvaramo neke ne sasvim racionalne priče da bi opravdali sopstvene manjkavosti. Lakše je reći na primer da je već ofarban, jednostavan zvuk iz modula bio bolji, nego priznati da je to nešto što je problem ličnih mogućnosti i umeća. Što je bzvz, jer ni ne treba svi da znamo sve. Ako neko ne ume da isprogramira neki instrument, nek plati živog svirača. To je nekad bilo normalno i nužno.

Last edited by Dushan_S; 12-11-2013 at 06:44 PM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules