|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Bubnjevi su temelj svake pesme i oni kompletno menjaju sliku kada se promene. Koriscenje loop-ova je jos jednostavno, ako tako mogu da kazem jer i tu ima mnogo caka, ali rad sa semplovima i izrada sopstvenog lupa je tezi posao. Jeste li culi bas pedalu kod Vlade Georgijeva? Ona iskace iz zvucnika, na maloj snazi kao da pomera membranu. Da ne pricam o sirini tog zvuka i punoci. Tu nije u pitanju samo sample te noge. Interesuje me tehnika svega toga. Kakva su vasa iskustva?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
ma nije ti u tome fora... dobra noga, dobar sub i to je sve... i ti to mozes da napravis, samo malo da se potrudis
![]() inace ne koristim lupove, cak stavise mrzim ih, kao i bilo kakve presete, ili ih uvek modifikujem da bi mi upale u aranzman kako treba... pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Super Moderator
|
![]()
loopovi su teski za upotrebu jer su uradjeni sa kombinacijom frekvencija i reverbova i ostalih cvrckalica tako da ih je ubaciti u pesmu vrlo zajebano.
Ja sam ih koristio i sada ih koristim kada mi treba upotpunjenje i mislim da ih ne treba zanemariti...stavljam ih kao tepih. Inace bass kick i ostali drum semplovi su vrlo dobri kada se u panorami dobro postave...kada im se odradi glasnoca i na odredjene semplove stavi dobar compressor(tamo gde ima peakova).Sa kompresorom se moze i cackati puno...recimo dodavanje repova nekim "duzim" drum semplovima ili stisavanje pocetka pojacavanje kraja sempla (ono sto ljudsko uvo ne cuje ali oseti podsvesno). Ono sto iskace iz zvucnika jeste 2-3db 100-200HZ ...malo radi sa eq-ovima i dobices sigurno to. Sto rece kVu masterizacija je veliki cinilac punoce zvuka
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Zamisli ide pesma, kad ono svira bubanj i bas i nista vise, a pesma puna...
Ako se ide ka tome da se dobije live sound, onda se sigurno panorame pojedinacnih delova, postavljaju prirodno, kao da je ispred tebe bubnjar koji sad svira. To je sasvim jasno. Medjutim mislim da problemi pocinju i pre nego sto smo wav stavili u sempler. Da li je potrebno svaki wav pre toga obraditi pa ga onda usnimiti, ili ga koristiti odmah po izlasku iz cd extracta? Stavljamo li reverb na bas pedalu? Ili je ostavljamo suvu? Usnimio sam semplovani bubanj, zvuci opasno, a onda stavljam ozbiljniji cd i padam u depresiju. Moj snimak zvuci kao iz garaze. Normalno ne poredim se sa Garavim Sokakom... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Super Moderator
|
![]()
mislim da je masterizacija u pitanju kada je jedan instrument dovoljan iako je to retkost
Onako kako je na koncertu postavka instrumenata takva treba i panoramska da bude...naravno ne doslovno Wav treba da bude kvalitetan i to u sto vecoj bitazi jer mu ona daje dubinu...znaci 24bit je sasvim ok usnimljeno...tu su i mikrofoni i preampovi itd. Milion faktora je u pitanju za dobar wav. Ja sam svojevremeno stavljao reverb na wav i to mono cisto da dobijem malo na visim freq....kick treba da bude mono i to u samoj sredini jer je on taj koji drzi pesmu... Probaj da napravis citav ritam sa tim bubnjem i jos usnimljenih instrumenata i odradi panorame,eq-ove i compresiju...i na kraju master maximalno koliko bolje moze..mislim da ce biti odlican
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Pazi ovako... Ako vec hoces da se zezas sa bas bubnjem, pazi sad sto cu ti reci.
![]() Kao sto Eon rece, izmedju 100-200hz (vrti levo-desno dok ne nadjes pravu frekvenciju) dodajes dubinu i PAZLJIVO sa tim, Q faktor neka ti bude sto veci (30-ak 40-ak). Od AKAI-ja mi se licno svidjaju Bob Clearmountainove noge i cesto ih koristim. Kod 1khz ti je takozvana "tacka" na bas bubnju. Tu se zezaj sa EQ da dobijes tu tacku kako ti bas ne bi bio samo tupo brundanje. Digitalnim EQ-om neces dobiti bas lep ton, te stoga ne idi ni slucajno preko 5db u dodavanju na EQ, to ti je moj savet. Eksperimentisi i naci ces zvuk koji ti treba. Seci sve ispod 75hz slobodno jer ne verujem da imas neke zvucnike koji mogu odlicno da ti prenesu spektar ispod toga... Licno ne volim prenaglasenu nogu, jer to obicnim slusaocima zvuci pomalo napadno. Ima pesama gde to zvuci paljevinski tj. grandiozno, ali uvek treba imati meru. Takodje licno najvise volim da se zezam sa tim srednjim spektrom, jer je masnocja po meni ono najteze u producentskom poslu, gustina i sve to. Zato i mislim da su softverski reverbi uzasni, suvi. Moze se naci OK zvuk i na njima al treba puno vremena uloziti da bi se dobio iole pristojan reverb. Suvoparan zvuk blago receno mrzim. Jos nesto, ako nemas dobre monitore, jaaaaako tesko ces dobiti u tom bas spektru ono sto zelis, tako da preslusaj na sto vise sistema to sto radis. A da, sto se tice reverba, na nozi ga UVEK koristi. Male sobe naravno, osim ako nije ono sto sam gore naveo, nesto grandiozno. ![]() eto, sve je sad na tebi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Glupo je raditi predrasude jeli bolji loop ili ?ivi bubanj jer ovisno je ?to se ?eli. Ja sam snimao za novi album Dalmatina bubanj od 9000 Eu, takvih je 200 u svijetu i nijedan vi?e YAMAHA RECORDING CUSTOM limited edition. Imao ga je pok.Porcaro iz TOTA. Svirao ga je bubnjar s 25 god iskustva na ma?ineriji mikrofona od cca: 2000 Eu i kompresorima i jekama tipa LEXICON 300 itd. Na kraju mi je to sve lipo zazvu?alo, ali ni malo bolje od recimo loopa Steve Gadda. Onda sam naravno popiz....ja!
Poslije sam shvatio: -da ne mogu znat sve o tomu -bubanj ima funkciju da pjesmu usporava ili ubrzava na?inom svirke tj. impulsom, a za to je bitno najvi?e pogodit groove.Jer da to nije tako, nebi se danas kombiniralo u gotovo svakoj pjesmi i loopovi i ?ivi bubanj, a ma?ine tipa TR808-909 bi davno izumrle a nisu i vjerovatno ne?e jo? dugo. Tehnika ozvu?avanja bubnja ima koliko i vrsta udaraljki, naravno mi se vodimo za nekoliko ?kolskih primjera i mislim da je to OK. Nije uvijek bubanj i bas sve u pjesmi, mo?da za ?ablonski primjer- da. U pjesmi je va?no sve ?ta se u njoj nalazi, jer se ina?e nebi nalazilo.Valjda??!! Loopovi dobrih bubnjara su isproducirani vrhunski i ve?ina nas to ne mo?e ostvarit glede znanja i tehnike, samo ?to ih ba? radi toga te?ko ubacujemo u postoje?e aran?mane, pogotovo ako je to naknadno. Mo?da ako bi po?eli gradit od njih dalje sve ostalo. Konkretno Bob Clearmountain nosi sa sobom 2 Apogee 8AD-DA pretvara?a u torbi, da mo?e radit bilo gdje, a tu le?i puno toga. Ti pretvara?i su kraj svijeta po cijeni i zvuku, pogotovo za instrumente koji proizvode pikove u minimalnim intervalima itd.itd. Slu?ao sam mu predavanje na sajmu u Frankfurtu.
![]() |
#8 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Potpuno se slazem sa tobom. Ovo je jako velika oblast da bi neko znao apsolutno sve o tome. Mene interesuju neke prakticne stvari koje ja mogu primeniti u svojoj maloj sobici. Kad koristim istovremeno i Loop i zivi bubanj ili loop i Battery, recimo, kako se u prostoru sinhronizuju te dve slike, tako da kazem. I na loop-u imam nogu, a i na zivo imam nogu. Da li im ostaje panorama ista, a snaga se menja, ili secem jednu nogu?
Cinjenica je da se to tako danas kombinuje, cak i na obicnim stilovima za klavijature, pa stil zvuci opasno jer ima dva kompleta bubnjeva u sebi. Ako se prateci glas farba malo mutnije u odnosu na lead vocal, da li je i tu nesto slicno u pitanju, kad se kombinuju dva bubnja? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Super Moderator
|
![]()
ja obicno brisem kick iz loopa i postavljam svoj.Panorama je ona koju ti postavis vezano za nogu a za loop je onakva kako je isproducirano.
snaga je onolika koliku ti odredis za nogu,jer cini mi se da ona treba da bude najjaca u mixu. Ja nisam nikada koristio dva bubnja u mixu u razlicitim intervalima ali to nisam probao...dobra ideja tu je kompresija bitna..attack i release kao i eq-ovi mislim Nisam nikada rekao da znam ovo,sve je moje misljenje koje ne mora biti tacno
![]() |
#10 | |
Member
|
![]() Quote:
?to se ti?e panorama, nemoj se puno zamarat oko toga, noga i snare u sredinu, a s ostalim se zabavljaj kako ho?e? tj. uglavnom sve ostalo je van centra.
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
BFD drums | metal | Audio Software | 1 | 01-10-2009 12:17 AM |
Addictive Drums | Zid | Audio Software | 9 | 12-05-2007 09:39 AM |