Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-12-2012, 08:53 PM   #81
beboplu
Member

Default Re: Flexifuser i perforirani difuzor

Evo i jos nekih skica vezanih za pitanja
Attached Images

beboplu is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2012, 10:35 PM   #82
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Ajde, ja ću ti probati barem na neka pitanja odgovoriti, barem na ona za koja se "smatram" kompetentan ...

Kaj se tiče SC-a (superchunkova), smatram da nije potrebno postavljati dodatnu ploču 120-tke ispred 40-tke, ali brijem da nebu na odmet ako i stavi? . Da li je bolje odmaknuti od zida ili ne (ostaviti air-gap), opet brijem da neće? previ?e fulati i bilo kojem slučaju. Ja sam radio sa air-gapom ... funkcionira ...

I naveo si :"Napomena: Iznad svakoga difuzora dolazi ili 2 sloja azmafona ili vuna 140 debljine 5 cm". Ne iznad, nego ISPOD, jer onda difuzor ne radi svoju svrhu, po?to neće difuzirati srednje-visoke frekve koje će biti popapane absorberom ispred njega

To je onak letimično ?to sam vidio, ali moram sad gibat, pa ostatak ćemo vidjeti kasnije ..

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2012, 11:15 PM   #83
beboplu
Member

Hvala Eomsy,

Za superchunkove pitam zato jel sam naisao na teorije
1) da treba bti sto meksa vuna
2) sto tvrdja vuna
3) da je dobro kombinirati da bude unutra gusci dio mekse vune a onda prednju plocu staviti guscu vunu

U vezi perforiranih difuzora krivo sam se izrazio , sorry. Da mislio sam na prostor izmedju difuzora i plafona naravno. Vec mi je Bogg napomenuo da s nicim ne prekivam perforirane difuzore.

Hvala ti na nekim odgovorima.
Old 30-12-2012, 11:51 AM   #84
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by beboplu View Post

2) da li je bolje da super chunkovi budu do kraja priljubljeni uza zid ili da ostavljam air gap?
Brijem da neće? fulat ako ostavi? gap ---

Quote:
Na slikama se vidi da na straznjem zidu mi se proteze kroz prostoriju cijev od plina koja je vanjski namontirana i nije ju moguce ubaciti u zid. E sad moja zamisao je bila da preko cijelog tog zida znaci od plafona do malo ispod te cijevi napravim drvenu konstrukciju koju cu napuniti vunom 40kg/m3 tako da zapravo dobijem kutni bas trap koji ce kao prvo sakriti tu cijev a kao drugo odradjivati posao kutnog bas trapa.

3) Je li mi zamisao ok ili?
To ba? po slikama i ne vidimo ... Kolikog je promjera ta cijev? I daj malo slikaj fotićem o čemu se tu točno radi ...

Quote:
4) Na lijevom zidu imam prozore koji su 300cm x 70 cm e sad posto znam da je uvijek bitna simetrija je li opravdana ideja da onda na superotnom zidu na isoj visini i u istim dimenzijama slozim također staklunu plohu kako bi dobio simetriju ili je to glupa ideja. Solucija su slike preko kojih je staklo a izmedju absorberi.
Nema potrebe da radi? prozore sa druge strane ... Treba vidjeti na kraju da li su absorberi potrebni i preko prozora ili ne. Da li je vanjska buka jaka kroz te prozore itd. ...

Quote:
5) Na straznji zid bi stavio cca metar puta metar difuzor (1D QRD)( reda 23 , ?? ako mislite da ima neki bolji red recite jer sam razmisljo i o 31??) 1000 Hz - 6000 Hz , dubine 13.5 cm i air gap barem 5 cm iza, pregrade su od ?perploće 4mm .
Posto sam vidio da Ethan Winner ima jako zgodnu koncepciju da radi difuzor takav tako da su mu wellovi ispunjeni tvrdom staklenom vunom preko koje je tkanina i ja sam mislio upotrijebiti takav koncept jer na taj nacin imam difuzor i absorber na istom mjestu a i nije tako te?ak kao da su ispune wellova iz punog drveta.
ZA difuzore ba? i nisam kompetentan, to će ti morati savjetovati veći umovi ove sekcije, ali slobodno mo?e? puniti wellove ...

Quote:
7) ... E sad pitanje je posto kad objesim tu konstrukciju, i moram paziti na tezinu jer sam saznao da mi je plafon (po redu9 boja - zbuka 7 cm - trijeska - air gap 32 cm - grede - beton) znaci moram paziti na tezinu te cijele konstrukcije da se cijeli plafon ne srusi- Znaci kad to objesim spustit cu to recimo nekih 6-8 cm od plafona prema dolje sto bi znacilo da cu od perforiranog difuzora do glave imati oko 1 metar da li ce mi to raditi kakve probleme u slusanju sto je tako mali prostor od difuzora do glave tj slusanja.
Cloudovi su u proncipu te?ki, pa je i njihovo osiguranje krucijalno. Ja bi rađe i?ao na absorpciju, pa poslije sa binarnim difuzorom, kao u mom slučaju ... No kako to pričvrstiti na takav strop?? Tome treba posvetiti malo vi?e vremena. Mislim da ti sama ?buka na trijeski neće to sve dr?ati ..

Studio Predator
Old 30-12-2012, 08:37 PM   #85
beboplu
Member

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Brijem da neće? fulat ako ostavi? gap ---
Da skuzio sam da to nece biti neki problem

Quote:
To ba? po slikama i ne vidimo ... Kolikog je promjera ta cijev? I daj malo slikaj fotićem o čemu se tu točno radi ...
Tak cu ja napraviti jer je to jdini logican nacin. Obuci cu jednim horizontalnim superchunkom tu cijev i mislim da bu to super.
E da evo slika u prilogu od famozne cijevi za plin

Quote:
Nema potrebe da radi? prozore sa druge strane ... Treba vidjeti na kraju da li su absorberi potrebni i preko prozora ili ne. Da li je vanjska buka jaka kroz te prozore itd. ...
Razmisljao sam i dosjetio se "pa da naravno da nema potrebe za staklom na surpotnoj strani jer sve rezije imaju staklo prema recording roomu a na suprtonom zidu nije staklo osim kad se radi o staklenoj plohi ili jos jednom preozoru za neki drugi recording room." Tako da preko puta prozora cu staviti apsorbciju i mozda poneki difuzni dio to cu jos vidjeti.
Ono sto znam sigurno je da ne mogu zatvarati prozore s nekim absorberima jer mi je to jedini doticaj s vanjskim svjetlom a prozori su novi stavljeni jako dobri s izo staklom i bas nista se ne cuje unutra od bilo kakve buke s ceste.

Quote:
ZA difuzore ba? i nisam kompetentan, to će ti morati savjetovati veći umovi ove sekcije, ali slobodno mo?e? puniti wellove ...
Ni ja , bas zato sam i pitao no jos od kompetentnih clanova nisam dobio nikakav odgovor.

Quote:
Cloudovi su u proncipu te?ki, pa je i njihovo osiguranje krucijalno. Ja bi rađe i?ao na absorpciju, pa poslije sa binarnim difuzorom, kao u mom slučaju ... No kako to pričvrstiti na takav strop?? Tome treba posvetiti malo vi?e vremena. Mislim da ti sama ?buka na trijeski neće to sve dr?ati ..
To cu morati nekako smisliti sto i kako.
Bas zato ne zelim ici sa varijantom teskih absorbera preko kojih bi stavljao binarni difuzor jer mislim da bi to bilo pretesko.
Stavljao bi azmafon kao absorbciju a bas zato idem na perforirane difuzore od pola metra jer bi bili od sperploce (6mm) sto i nije jako tesko.

Evo samo da stavim odmah i nove slike jer radilo se .
Okviri za superchunkove su gotovi i na mjestu. sad slijedi punjenje sto cu sutra obaviti i zatvaranje.
Slike saljem u nastavku.
Na zadnjoj slici je pozerica koja svaki dan mora doci vidjeti napredak
Attached Images

Old 30-12-2012, 11:14 PM   #86
beboplu
Member

Evo malo sam si razbijao glavu i razmisljao o toj cijevi i sto napravit i bolje rijesenje od ovoga ne mogu smisliti za sad pa ako netko ima prijedloga nekih slobodno.
Attached Images

Old 01-01-2013, 11:25 PM   #87
beboplu
Member

Update radova...

Superchinkovi na mjestu i napunjeni vunom. Gotovi su ramovi koji idu preko kao prednja strana. Sutra ide zatvaranje tkaninom ramova i gotovi su prednji superchunkovi u potpunosti.
Attached Images

Old 02-01-2013, 10:08 AM   #88
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Cool.

Tamo gdje ti je cijev, slobodno idi isto sa trokutima vune ...

Studio Predator
Old 05-01-2013, 10:46 PM   #89
beboplu
Member

Evo mali update...

Superchunkovi su gotovi, zatvoreni i presvuceni tkaninom.

Izrezan je drvni materijal za chunkove kojima cu zatvarati cijev na suprotnom zidu i to se spaja sutra, puni vunom i presvlaci tkaninom a onda mi jos ostaju dva superchunka na zadnjem zidu.

Polako ali sigurno se napreduje.

Za neka bitna pitanja i dalje jos nemam odgovora hehe valjda su ljudi na skijanju ili su se stvarno uvrijedili
Attached Images

Old 10-01-2013, 11:12 PM   #90
beboplu
Member

I dalje se radi... Danas postavljeni nosaci na zadnji zid za superchunk koji ide preko cijevi. Slike u prilogu..

Ako je moje shvacanje tocno prema patentu o BAD perforiranom difuzoru koji bi isao u sklopu clouda na plafon i prema skici koju također stavljam kao sliku onda posto pola clouda ide na jednu stranu plafona a pola na drugu stranu (da bi se dobila stereo slika) - perforirani difuzori bi trebali biti poslagani prema mojoj skici. Ispravite me ako grijesim .

Također ako bi mozda trebalo neki drugi poredak samih difuzora na cloud slobodno recite ?to , kako i za?to.
Opseg bi im bio od 1000-9000 Hz.

Hvala
Attached Images

Reply

Tags
absorber, difuzor, izgradnja studia, studio, superchunks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules