Quote:
Originally Posted by beboplu
Ja sam svjestan da prostor kojim raspolazem nije gabrielov real world no s tim raspolazem i to je moja polazisna tocka. Zato i molim sve koji imaju kakav savjet da od toga i krecemo u raspravu i debatu.
|
Baboplu,momce....ja se jedini i drzim tvoje polazne tacke....
nemas adekvatan prostor-nemoj tu da pravis studio, sto se tako tesko pomiriti s tim? Koja vajda od prici o akustickim dizajnima kada nijedan od njih tu ne mozes da primenis?Mogu odmah da ti kazem sta ce se desiti ako nastavis u toj sobi da radis to sto si zamislio.Potrosices par hiljada evra,nece izgledati "vauuuu",neces cuti realno svoje mixeve i vecito ces trcati tamo amo da ih proveravas i na drugim sistemima,sto mozes da radis i sada,bez troskova i gubljenja vremena sa nekom polu akustikom.Klijenti ce da ti se guraju ispred wc-a sa ukucanima,puse na terasi i tumaraju po kuci s mobilnim telefonima nervirajuci ukucane itd...itd....razumes??? sve kada bi neko i mogao akusticki da ti resi tu prostoriju (verovatno bi dobio nobelovu nagradu posle toga),studio i dalje ne cini samo rezija....u kojoj ti usput jos hoces da snimas i neki trio,el.gitare itd???
Quote:
Moram ti reci da sam difuzore i qrd i prd i jos neke gledao i slusao puno puta u zivo jer sam i studijski glazbenik a i radim po studijima dugi niz godina. Zato sam razmisljanjem , savjetima nekih od boljih akusticara u hrv i dosao do toga da iza difuzora ide absorber.
|
Iza "rupicastih" difuzora ide,i to taj klasicni apsorber od kamene vune ili slicnih materijala na koji izgleda sve vreme mislis....iza QRD-a-moze gipsani zid "sobe u sobi",pa je to kao membranski apsorber za koji niko u sustini nikada realno ne proracuna kakav uticaj ima na difuzor,a moze da ima svakakav,na zalost

....dok je u sobi poput tvoje praviti neki specijalan membranski apsorber koji treba da smiri rezonantne i nerezonantne interferencije difuzora,potpuno necujne u silnoj halabuci svega i svacega opet,izvini na izrazu,potpuno besmisleno.
Quote:
Ne vjerujem bas da su svi ovdje na forumu neznalice i da ne znaju o cemu pricaju
|
Niko to ne kaze....medjutim...cinjenica da kod nas nikada niko nije radio ono sto se u svetu redovno i obavezno radi kao cista klasika ti valjda jasno govori na kom je nivou akustika kod nas.Sad....da bih bio hit mejker-ja moram napraviti hita

...jel tako?...ako ga nemam,onda su mi sve price o hitovima dzaba.
Quote:
a i ajmo biti iskreni i vratiti u raspravu ono sto mnogi zaboravljaju a to je da je bitan covjek koji radi i njegovo znanje a mane akustike , prostora i opreme taj covjek ako zna posao uvijek moze kompenzirati.
|
Tako je...sad vec pricamo istu pricu

.Bolje da kompenziras znanjem nesto sto nisi platio i oko cega se nisi grbavio nego da moras suprotno.Mislis da svi koji rade dobre snimke po spavacim sobama imaju na zidu okacene difuzore?Radi najbolje sto mozes tamo gde moras a posle ces da pravis sve sta treba onako kako treba.
Quote:
Isto tako sjecam se i tvog razgovora s Nenadom ako se ne varam gdje si ti imao jednu viziju svog studija a on drugu i sve ok zato sluzi rasprava na forumu ni nikad samo jedno rijesenje nije jedino i iskljucivo ispravno, posebno u ovom poslu.
|
Ima raznih diskusija ovde....eto npm oko RFZ dizajna...Da....poenta RFZ dizajna jeste napraviti sweet spot oslobodjen prvih refleksija i gledajuci RFZ projekte u zidovima i iza njih,ne vidim nikakvu "kumovu slamu",vec mi je sasvim jasno sta se i zasto koristi.E sada....dali meni sme sve da bude jasno ili ne sme....sta ja znam....

.Ono sto sam sam akusticki dobio je na svu srecu mnogo drugacije od onoga sto je za poprilican "tretman", i po dzepu, i po ionako malom prostoru kolega dobio od profesionalnog akusticara koji je naravno,cest slucaj u regionu,primenio neki svoj novoosmisljeni akusticki dizajn....studio je vec duze vreme na prodaju(niko nece da ga kupi),bio je ultra neprofitabilan i ljudi su se zalili na "ostar" zvuk.....Ovo nisu iskustva vec cinjenice i nadam se da ih uz iskustva nije problematicno izlagati ovde.
Quote:
Ne znam zbog cega si odmah moje razmisljanje o difuzorima odmah stavio u kos " bitno da lijepo izgleda"? To je krivo jer difuzor na mjestu prvih refleksija je po meni logicna stvar. Ako prvu refleksiju rasprsis dobjo si dibru stvar a nikako losu. Ispravi me ako grijesim.
|
Imas raznih prvih refleksija....sa boka npm....sa plafona...sa poda....itd.....sto ne staviti npm difuzor na patos???

....radi se o celokupnom akustickom procesu koji treba da se desi...ne mozes razmisljati samo o pojedinacnim elementima....zato postoje akusticki dizajni....oni prihvaceni.....a bogami i oni koji se naprave samo jedanput ili dvaput ...ima i takvih,naleteces vec na njih.
Quote:
Ako je qrd difuzor 1D slozen tako da nema zadnju plocu vec umjesto nje je absober onda taj absorber jedan dio ciljanog spektra i absorbira sto je opet dobro.
|
Ako QRD difuzor nema ledja,onda to nije QRD difuzor vec se neko igrao nekih svojih igrica....sto moze a i ne mora da bude dobro.U svakom slucaju bih ti pre savetovao da pravis klasiku a ne da kopiras neciji experiment.
Quote:
Jedna stbar mi sad posebno ne drzi vodu koju mi savjetujes. Kazrs kupi massive passive pa mi nije jasno kako si ti zamkslio da eq rijesi sve probleme netretirane prostorije?
|
Massive sam ti predlozio cisto figurativno....mozes slobodno da kupis i UA6176,onda Avalon 747,pa API buss kompresor itd....jer ces posle mozda neuspele igranke sve to moci da prodas ili ako krene posao uspesno koristiti u reziji koju ces kada bude povoljnog prostora lepo srediti....a difuzore bez ledja ce ti retko ko kupiti.Tvoje pare,tvoje odluke.Od mene nadam se dosta.Pozzzz