Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-08-2012, 09:40 PM   #21
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Flexifuser i perforirani difuzor

Quote:
Originally Posted by beboplu View Post
........ Zato sam razmisljanjem , savjetima nekih od boljih akusticara u hrv i dosao do toga da iza difuzora ide absorber. ..........
Potpuno te razumem. Da! Po pravilu je uvek iza difuzora apsorber, samo je na fotografijama gotovih studija "nevidljiv"...
Tako su ucili cak i SAE inzenjere (barem u Engleskoj), koji sasvim povrsno trebaju da znaju o studijskoj akustici, tek da nisu sasvim nepismeni... znaci nije nemoguce doci do informacije, cak i ako te mrzi da kopas po knjigama i radovima (informacija nije bas na "izvol'te!")

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2012, 08:40 AM   #22
quake2
Banned

Quote:
Ja sam svjestan da prostor kojim raspolazem nije gabrielov real world no s tim raspolazem i to je moja polazisna tocka. Zato i molim sve koji imaju kakav savjet da od toga i krecemo u raspravu i debatu.
Baboplu,momce....ja se jedini i drzim tvoje polazne tacke....nemas adekvatan prostor-nemoj tu da pravis studio, sto se tako tesko pomiriti s tim? Koja vajda od prici o akustickim dizajnima kada nijedan od njih tu ne mozes da primenis?Mogu odmah da ti kazem sta ce se desiti ako nastavis u toj sobi da radis to sto si zamislio.Potrosices par hiljada evra,nece izgledati "vauuuu",neces cuti realno svoje mixeve i vecito ces trcati tamo amo da ih proveravas i na drugim sistemima,sto mozes da radis i sada,bez troskova i gubljenja vremena sa nekom polu akustikom.Klijenti ce da ti se guraju ispred wc-a sa ukucanima,puse na terasi i tumaraju po kuci s mobilnim telefonima nervirajuci ukucane itd...itd....razumes??? sve kada bi neko i mogao akusticki da ti resi tu prostoriju (verovatno bi dobio nobelovu nagradu posle toga),studio i dalje ne cini samo rezija....u kojoj ti usput jos hoces da snimas i neki trio,el.gitare itd???
Quote:
Moram ti reci da sam difuzore i qrd i prd i jos neke gledao i slusao puno puta u zivo jer sam i studijski glazbenik a i radim po studijima dugi niz godina. Zato sam razmisljanjem , savjetima nekih od boljih akusticara u hrv i dosao do toga da iza difuzora ide absorber.
Iza "rupicastih" difuzora ide,i to taj klasicni apsorber od kamene vune ili slicnih materijala na koji izgleda sve vreme mislis....iza QRD-a-moze gipsani zid "sobe u sobi",pa je to kao membranski apsorber za koji niko u sustini nikada realno ne proracuna kakav uticaj ima na difuzor,a moze da ima svakakav,na zalost....dok je u sobi poput tvoje praviti neki specijalan membranski apsorber koji treba da smiri rezonantne i nerezonantne interferencije difuzora,potpuno necujne u silnoj halabuci svega i svacega opet,izvini na izrazu,potpuno besmisleno.

Quote:
Ne vjerujem bas da su svi ovdje na forumu neznalice i da ne znaju o cemu pricaju
Niko to ne kaze....medjutim...cinjenica da kod nas nikada niko nije radio ono sto se u svetu redovno i obavezno radi kao cista klasika ti valjda jasno govori na kom je nivou akustika kod nas.Sad....da bih bio hit mejker-ja moram napraviti hita...jel tako?...ako ga nemam,onda su mi sve price o hitovima dzaba.

Quote:
a i ajmo biti iskreni i vratiti u raspravu ono sto mnogi zaboravljaju a to je da je bitan covjek koji radi i njegovo znanje a mane akustike , prostora i opreme taj covjek ako zna posao uvijek moze kompenzirati.
Tako je...sad vec pricamo istu pricu.Bolje da kompenziras znanjem nesto sto nisi platio i oko cega se nisi grbavio nego da moras suprotno.Mislis da svi koji rade dobre snimke po spavacim sobama imaju na zidu okacene difuzore?Radi najbolje sto mozes tamo gde moras a posle ces da pravis sve sta treba onako kako treba.

Quote:
Isto tako sjecam se i tvog razgovora s Nenadom ako se ne varam gdje si ti imao jednu viziju svog studija a on drugu i sve ok zato sluzi rasprava na forumu ni nikad samo jedno rijesenje nije jedino i iskljucivo ispravno, posebno u ovom poslu.
Ima raznih diskusija ovde....eto npm oko RFZ dizajna...Da....poenta RFZ dizajna jeste napraviti sweet spot oslobodjen prvih refleksija i gledajuci RFZ projekte u zidovima i iza njih,ne vidim nikakvu "kumovu slamu",vec mi je sasvim jasno sta se i zasto koristi.E sada....dali meni sme sve da bude jasno ili ne sme....sta ja znam.....Ono sto sam sam akusticki dobio je na svu srecu mnogo drugacije od onoga sto je za poprilican "tretman", i po dzepu, i po ionako malom prostoru kolega dobio od profesionalnog akusticara koji je naravno,cest slucaj u regionu,primenio neki svoj novoosmisljeni akusticki dizajn....studio je vec duze vreme na prodaju(niko nece da ga kupi),bio je ultra neprofitabilan i ljudi su se zalili na "ostar" zvuk.....Ovo nisu iskustva vec cinjenice i nadam se da ih uz iskustva nije problematicno izlagati ovde.

Quote:
Ne znam zbog cega si odmah moje razmisljanje o difuzorima odmah stavio u kos " bitno da lijepo izgleda"? To je krivo jer difuzor na mjestu prvih refleksija je po meni logicna stvar. Ako prvu refleksiju rasprsis dobjo si dibru stvar a nikako losu. Ispravi me ako grijesim.
Imas raznih prvih refleksija....sa boka npm....sa plafona...sa poda....itd.....sto ne staviti npm difuzor na patos???....radi se o celokupnom akustickom procesu koji treba da se desi...ne mozes razmisljati samo o pojedinacnim elementima....zato postoje akusticki dizajni....oni prihvaceni.....a bogami i oni koji se naprave samo jedanput ili dvaput ...ima i takvih,naleteces vec na njih.

Quote:
Ako je qrd difuzor 1D slozen tako da nema zadnju plocu vec umjesto nje je absober onda taj absorber jedan dio ciljanog spektra i absorbira sto je opet dobro.
Ako QRD difuzor nema ledja,onda to nije QRD difuzor vec se neko igrao nekih svojih igrica....sto moze a i ne mora da bude dobro.U svakom slucaju bih ti pre savetovao da pravis klasiku a ne da kopiras neciji experiment.

Quote:
Jedna stbar mi sad posebno ne drzi vodu koju mi savjetujes. Kazrs kupi massive passive pa mi nije jasno kako si ti zamkslio da eq rijesi sve probleme netretirane prostorije?
Massive sam ti predlozio cisto figurativno....mozes slobodno da kupis i UA6176,onda Avalon 747,pa API buss kompresor itd....jer ces posle mozda neuspele igranke sve to moci da prodas ili ako krene posao uspesno koristiti u reziji koju ces kada bude povoljnog prostora lepo srediti....a difuzore bez ledja ce ti retko ko kupiti.Tvoje pare,tvoje odluke.Od mene nadam se dosta.Pozzzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2012, 11:22 AM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Po svim relevantnim dokumentima, a takodje iz licno mojih iskustava, kljuc za dobru translaciju miksa je u snaznom difuznom zvucnom polju u sobi , pored odlicnog niskofrekventnog tretmana.

Svaki drugi pokusaj "klasicnog" tretmana u maloj sobi je plivanje uzvodno (za sta svako u ovoj drzavi ima ustavom zagarantovano pravo, te ja nemam problem sa tim), i vodi ka trckaranju od "studija" do "studija" ne bi li se stekla nekakva "slika" o tome na sta vam lici miks... a jos ako nemate zvucnu memoriju... mora da rade i "puskice" ... odnosno zapisivanje na papiric.... itd. svasta sam imao prilike da vidim.

Znaci... za translaciju miksa.... (pogotovo za malu sobu) ne pomaze konkretno ni LEDE, ni RFZ, ni N-E, ni ESS, ni ko zna sta drugo, nego sredjene niskofrekventne interferencije i snazno difuzno zvucno polje istovremeno...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 16-08-2012 at 11:36 AM.
Old 16-08-2012, 03:51 PM   #24
beboplu
Member

Evo tek sad sam dosao do kompa na kojem mogu da se opet ukljucim u raspravu pa vam pisem.

Ja razumije Quake sto mi ti pises i u kojem smjeru ides i jednim dijelom se slazem s tobom ako govorimo o idealnim uvjetima rada, uvjetima u kojima nam svima cvatu ruze, uvjetima u kojima sat studija kosta dovoljno da opravda svo znanje, opremu, trud i sve ostalo ukljuceno u sve sto taj studio pruza, uvjete u kojima kad odradis posao ti plate itd... no ajmo sad u nasu suštu realnost.

U hrvatskoj a pretpostavljam i kod vas u susjedstvu nam ne cvatu ruze, sat studija je izrazito povoljan, nitko nista ne cijeni i uvijek trazi ako moze besplatno, po projektu odradjenom cekas novce i do 2 godine.

Zbog svega toga napisanog ja mislim da smo mi narodi koji zapravo iz govna napravimo pitu. Nedavno sam imao tu raspravu s najboljim toncima u hrvatskoj i svi su se slozili da zapravo das nekom poznatom Ameru opremu i uvjete vecine profi studfija kod nas bi te blijedo gledao a mi postizemo opake rezultate.
Ja ne kazem da ne moze uvijek bolje no mislim da imamo uvjete kao i oni da tko zna mozda bi ih i prešišali. No to je sad pitanje "što bi bilo kad bi bilo" i ajmo se ostaviti toga.
Poanta je da je realna situacija ovakva. Soba gdje ja za sad radim i koja je donekle sredjena uskoro ide mojoj kceri koja ce uskoo trebati svoju sobu i ja sam zato dobio sobu u podrumu koju si moram srediti za rad.
Znaci ako sam do sad radio jako uspjesan posao u sobi koja je manje sredjena nego prostorija u kojoj bi po novom radio i tamo postizao zavidne rezultate snimanja i miksa onda mislim da ne moze biti tako grozno
Jedina razlika ( citaj i znam i svjestan sam da je mala ali bitna razlika je Visina plafona).

Znaci Quake samo da neke stvari jasno i glasno kazemo. Uvjeti koje imam su ivjeti koje imam. Nisam novi u poslu oko snimanja , miksa i produkcije jer sam odradio jako puno poslova sto snimanja , sto miksa. Opremu imam i to dosta , upoznat sam sa mikrofonima, preampovima, eq-ima i inim stvarima.
Ja ne pricam o tisucama eura za sredjivanje sobe nego pricam o konkretno 300 eura s kojima planiram sve napraviti u tos sobi. Sad ce neki reci da nisam normalan i da se samozavaravam i da nije moguce s tm novcima o npraviti no tko hoce neka prica sto hoce no ja znam da ce moja racunica na kraju biti bas ta .
Uvijek uspijem napraviti ono sto zamislim u okviima koje zadam jer uglavnom sve radim DIY i to s puno istrazivanja prije i s puno promisljanja.

No ok nadam se da je to razrijeseno i razjašnjeno što, zašto i kako radim.
Znaci sto ce biti jednog dana mozda i dal cu jednog dana imati prostoriju od 100m2 s visinom plafona od 4m i 20.000 Eura da ulozim u sredjivanje ....mozda no to ako bude jdnog dana onda cu se koncentrirati na to kad bude do tada zivim u svojoj realnosti i oslanjam se na svoje znanje , uho , mastu i isprobavanje novih stvari kako sto dobiti da pratim svjetske standarde i tehnike no za manje novaca

Jos bi samo nadodao jednu stvar posto kzes da je tako mali prostor nemoguce srediti i da taj ko ga upsije srediti ce dobiti Nobelovu nagradu. Ne slazem se s time jer nista nije nemoguce jer da svaki put je netko odustao kad su mu drugi rekli da je nemoguce onda bi i dalje zivjeli u pecinama i batom tukli po bizonima. Malo karikiram no to zato da predocim ono sto zlim reci.

A sada dalje.
Moja ideja i je da sredim basove sto bolje principom bass trapova ili super chunkova u kutevima . Zid ispred stola (znaci zid u koji cu gledati) ce u kutevima imati super chunk princip od poda do plafona. Na zidu koji ce biti iza mene bi napravio kutne bas trapove ali principom da bi slozio pravi kut s bas trapom kao s donje slike( zeleni trapovi ) i vidio bi ako bi trebao ispred toga bi postavio okrugle bas trapove pomicne jer nekako po mojem razmisljanju bi to moglo jos dodatno pomoci jer ako mi val prolazi kroz 2 bas trapa , ajmo to tako nazvati , mislim da bi to moglo funkcionirati jer val dolazi do prvog bas trapa (okruglog pomicnog) prolazi kroz njega i odlazi do slijedeceg bas trapa koji je na zidu udaljen i propustan, val prolazi i kroz taj bas trap te zbog udaljenosti od zida se val odbija (jedan dio) od zida i ponovo prolazi u povratnoj putanji kroz bas trap.
Ono sto se mora po meni paziti je da se ne dogodi pomak u fazi. No o tome jos moram malo razmisljati.
Boogy ne brini ja sam lik koji sve jako dobro istrazi i prouci i volim do najsitnijeg detalja se informirati prije nego idem raditi tako da ne brini nije meni tesko sve detaljno prouciti. Hehe ono sto bi rekli prouciti ko "knjiški moljac". I da jasno mi je i logicno da sto vise rasprsim valove da ce biti jasnija slika kad se ti rasprseni valovi srede.
Isto tako jano je da sami difuzori nece stvoriti Bog zna kaj, no zato su potrebni dobri absoberi koje bi sam radio. Gledao sam i membranske absrbere i kad mi je Nenad rekao da ih nije lako napraviti isao sam malo istraziti vise o njima i ne mogu reci najiskrenije da je to nesto tesko za napraviti samo ako se prati ideja membranskih absorbera i pripazi pri izradi na par sitnica tako da ukoliko ce mi trebati to cu izraditi siguran sam.
Ono sto me jos najvise muci je plafon tj. izrada cloudova ( difuzora za plafon). Nenad mi je dao link za patent rupicastim perforiranih difuzora kako se izradjuju tj koja je schema no iskreno nisam najzadovoljniji tim rijesenjem tako da jos malo mozgam i trazim nego drugo rijesenje za to jer u rijesenju tog patenta ne mogu nigjde inkorporirati svjetla na plafonu koja moram imati.

Boogy koliko bi po tebi bila cca R60 preporucena za velicinu moje prostorije znaci osnovne mjere su 3.80 širina x 4.67 dužina x 2.15 visina

Znam da se to racuna kad se sredi prostorija no racunao sam s programom pa samo da vidim dal da racunam i dalje s njim.
E da i jos jedna vazna stvar je da ce vsina na kraju biti 2m jer racunam da kad stavim cloudeve te postavim drvo na pod (osb ploce) ce biti zavrsna visina 2 m. Ispod tog ne idem nikako.

Hvala svima na odgovorima jer od svakog nesto naucim novo.
beboplu is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2012, 04:15 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
............Nenad mi je dao link za patent rupicastim perforiranih difuzora kako se izradjuju tj koja je schema no iskreno nisam najzadovoljniji tim rijesenjem tako da jos malo mozgam i trazim nego drugo rijesenje za to jer u rijesenju tog patenta ne mogu nigjde inkorporirati svjetla na plafonu koja moram imati.
Nikakav problem da se svetlo ubaci na mesto gde NEMA rupe a ti izbusi rupu za malu ledaru ili malu halogenu sijalicu... pa nekoliko njih .... stekao sam utisak, prema tvom pisanju, da ti ne odustajes tako lako.... bice da sam se prevario...
Quote:
Boogy koliko bi po tebi bila cca R60 preporucena za velicinu moje prostorije znaci osnovne mjere su 3.80 ?irina x 4.67 du?ina x 2.15 visina
Otici cu cak korak dalje, za sobe otprilike tvoje zapremine, moje iskustvo mi kaze da je otprilike ("rule of thumb" ) 60% reflektivnih a 40% apsorptivnih povrsina po spoljnim/vidljivim povrsinama, dovoljno da se zadovolji AES preporuka za reverberaciju na kraju... tako da ne moras nista da racunas... samo na kraju mozes da proveris ako zelis.
BAD tip binarnog difuzora se uklapa skroz,... mislim da ti malo matematike i proracuna kolika je realna reflektivna povrsina BAD-a i obicnog 1D binarnog difuzora nece biti problem. Sve razlike kompenzuj na najmanje bitnim mestima u uglovima... ili reflektivnim ili apsorptivnim povrsinama.
I za kraj, ocekuje se da ti je pod UVEK reflektivan... za ovu moju racunicu. U suprotnom soba ce biti premrtva.
Quote:
Znam da se to racuna kad se sredi prostorija no racunao sam s programom pa samo da vidim dal da racunam i dalje s njim.
E da i jos jedna vazna stvar je da ce vsina na kraju biti 2m jer racunam da kad stavim cloudeve te postavim drvo na pod (osb ploce) ce biti zavrsna visina 2 m. Ispod tog ne idem nikako.
Pa ako ne udaras glavom, ok... sam si se slozio da ces raditi sa onim sto imas... prema tome neces tretirati sobu koju nemas, jel' da?
Quote:
Hvala svima na odgovorima jer od svakog nesto naucim novo.
Nema na cemu. Ziv bio!

Old 16-08-2012, 04:41 PM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Ono sto sam sam akusticki dobio je na svu srecu mnogo drugacije od onoga sto je za poprilican "tretman", i po dzepu, i po ionako malom prostoru kolega dobio od profesionalnog akusticara koji je naravno,cest slucaj u regionu,primenio neki svoj novoosmisljeni akusticki dizajn....studio je vec duze vreme na prodaju(niko nece da ga kupi),bio je ultra neprofitabilan i ljudi su se zalili na "ostar" zvuk.....Ovo nisu iskustva vec cinjenice i nadam se da ih uz iskustva nije problematicno izlagati ovde.
Čuj, dogod ne imenuje? studio koji pominje? tvoja izjava ne mo?e da se nazove "činjenicom" nego "tlapnjom, naklapanjem, čar?ijskom pričom"... kako god. Da ne pominjem "profitabilnost" vs. "acoustic design" Kakve veze imaju te dve stvari, aman?

Oba?ka, "o?tar zvuk" je potpuno besmislena izjava ukoliko se ne zna da li je zvuk "o?tar" u Control Room-u ili u krajnjem rezultatu...

Zavr?io si vlastiti studio po sopstvenim nacrtima, radi u njemu u zdravlju i veselju. Kad se desi da snimi? i smiksa? ne?to čime si zadovoljan po?alji nam da čujemo. U međuvremenu nas obavesti sa čijim rezultatima bi trebalo da uporedimo tvoje snimke.

Do tada, samo da ka?em da sam čuo par prilično dobrih mikseva iz par studija koje je dizajnirao jedan od ovda?njih eksperimentatora.

Pozdrav,

Vasa
Old 16-08-2012, 04:47 PM   #27
beboplu
Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Nikakav problem da se svetlo ubaci na mesto gde NEMA rupe a ti izbusi rupu za malu ledaru ili malu halogenu sijalicu... pa nekoliko njih .... stekao sam utisak, prema tvom pisanju, da ti ne odustajes tako lako.... bice da sam se prevario...
Znaci nece mi to bitno utjecat na rad perforiranog difuzora? Onda super onda mi je problem rijesen jupi

Hehe i da imas pravo nisam osoba koja odustaje. Nikad ne odustajem i kad mi netko kaze da se nesto ne moze onda se gadno zezne jer ja onda bas napravim da pokazem da se sve moze

Quote:
Otici cu cak korak dalje, za sobe otprilike tvoje zapremine, moje iskustvo mi kaze da je otprilike ("rule of thumb" ) 60% reflektivnih a 40% apsorptivnih povrsina po spoljnim/vidljivim povrsinama, dovoljno da se zadovolji AES preporuka za reverberaciju na kraju... tako da ne moras nista da racunas... samo na kraju mozes da proveris ako zelis.
Ok super ovo je podatak koji nisam znao i imat cu ga na umu.

Quote:
BAD tip binarnog difuzora se uklapa skroz,... mislim da ti malo matematike i proracuna kolika je realna reflektivna povrsina BAD-a i obicnog 1D binarnog difuzora nece biti problem. Sve razlike kompenzuj na najmanje bitnim mestima u uglovima... ili reflektivnim ili apsorptivnim povrsinama.
Da i imao sam na umu BAD tip binarnog difuzora no ja sam mislio iznad staviti jos i izolaciju , znaci plafon , izolacija, BAD difuzor i mozda neka tkanina ukoliko odlucim biti "fancy" hehe

Quote:
I za kraj, ocekuje se da ti je pod UVEK reflektivan... za ovu moju racunicu. U suprotnom soba ce biti premrtva.
To mi je kristalno jasno da je pod reflektivan. Ono sto imam u razmisljanju je da mozda ali mozda stavin neki teih na mjestu mozda gdje bi bila pozicija za snimanje . ako nista drugo znam da ljudi vole tapkati ritam dok snimaju pa da barem to nemam u snimci Ono sto sam uspio istraziti i naci rijesenje za pod jer cijelo vrijeme mozgam podu jer su trenutno plocice na podu a znam da mora biti drvo. I onda se sjetim OSB ploce. Za parket nemam ni novaca a ni mjesta jer se parket mora na ?tafle postavljati ko i seljacki pod i razne inačice istih materijala a laminat nikako nije dolazio u obzir tako da ce na plocice ici podloga za laminat ona neka zelena 2mm i na to osb ploce 1,8 ili 2,2 cm.

Quote:
Pa ako ne udaras glavom, ok... sam si se slozio da ces raditi sa onim sto imas... prema tome neces tretirati sobu koju nemas, jel' da?
Hehe nije problem sto ja necu udarati glavom u plafon jer nisam dvometras no zamisli da mi neki dvometras hoce pjevati u studiju hehe

Hvala Ako cu imati ( a sigurno cu imati pitanja, pitati cu

P.S. E da u prethodnom postu sam pricao o slici bas trapova na zadnjem zidu u coskovima na zaboravio staviti sliku pa recite jel mogu na prednjem zidu imati super chunk princip a na zadnjem ovako nesto?
Attached Images

Old 16-08-2012, 04:57 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Znaci nece mi to bitno utjecat na rad perforiranog difuzora? Onda super onda mi je problem rijesen jupi
Ne nece bitno uticati na rad... samo izbusi rupu tamo gde NIJE rupa... to ces zatvoriti sa sijalicnom armaturom...
Quote:
Hehe i da imas pravo nisam osoba koja odustaje. Nikad ne odustajem i kad mi netko kaze da se nesto ne moze onda se gadno zezne jer ja onda bas napravim da pokazem da se sve moze
Videcemo...
BTW, MyRoom je slicno nastao...
Quote:

Ok super ovo je podatak koji nisam znao i imat cu ga na umu.

Da i imao sam na umu BAD tip binarnog difuzora no ja sam mislio iznad staviti jos i izolaciju , znaci plafon , izolacija, BAD difuzor i mozda neka tkanina ukoliko odlucim biti "fancy" hehe
Nemoj pokrivati drvo od bad difuzora, treba da reflektuje sto bolje taj deo sto sluzi za refleksije. Iza BAD panela moras staviti svu izolaciju da bi smirio niske frekvencije... tako da o difuzorima razmisljaj na kraju kada izmeris odziv u sobi i nemas znacajnih ludila ispod 100Hz...
Quote:

To mi je kristalno jasno da je pod reflektivan. Ono sto imam u razmisljanju je da mozda ali mozda stavin neki teih na mjestu mozda gdje bi bila pozicija za snimanje . ako nista drugo znam da ljudi vole tapkati ritam dok snimaju pa da barem to nemam u snimci Ono sto sam uspio istraziti i naci rijesenje za pod jer cijelo vrijeme mozgam podu jer su trenutno plocice na podu a znam da mora biti drvo. I onda se sjetim OSB ploce. Za parket nemam ni novaca a ni mjesta jer se parket mora na štafle postavljati ko i seljacki pod i razne inačice istih materijala a laminat nikako nije dolazio u obzir tako da ce na plocice ici podloga za laminat ona neka zelena 2mm i na to osb ploce 1,8 ili 2,2 cm.
ja bih razmotrio lepljenje osb direktno na plocice...
taj elasticni sloj ce opet napraviti neki sumanuti trap na podu na oko 300Hz sto ce promeniti karakter prostorije.
Quote:

Hehe nije problem sto ja necu udarati glavom u plafon jer nisam dvometras no zamisli da mi neki dvometras hoce pjevati u studiju hehe
Ti mu reci da ti je studio u haosu i da imas previse posla... ili ga teraj da sedne, ili cak legne ... ...
Quote:
P.S. E da u prethodnom postu sam pricao o slici bas trapova na zadnjem zidu u coskovima na zaboravio staviti sliku pa recite jel mogu na prednjem zidu imati super chunk princip a na zadnjem ovako nesto?
Ne znam na sta konkretno mislis... ali ne moram ja sve da znam...

Old 16-08-2012, 05:18 PM   #29
beboplu
Member

Quote:
BTW, MyRoom je slicno nastao...
Eto vidis , no ne radim aj to da nekom pokazem nesto nego radim jel meni treba A mojoj kceri treba soba hehe eto gdje ces boljeg pokretaca
Vuk sit a ovce na broju

Quote:
Nemoj pokrivati drvo od bad difuzora, treba da reflektuje sto bolje taj deo sto sluzi za refleksije. Iza BAD panela moras staviti svu izolaciju da bi smirio niske frekvencije... tako da o difuzorima razmisljaj na kraju kada izmeris odziv u sobi i nemas znacajnih ludila ispod 100Hz...
Zar bi sloj neke lagane tkanine toliko po?emerio funkciju. Mislim pitam jer me zanima.

Quote:
ja bih razmotrio lepljenje osb direktno na plocice...
taj elasticni sloj ce opet napraviti neki sumanuti trap na podu na oko 300Hz sto ce promeniti karakter prostorije.
Mislio sam i ja da bi ih stavljao direktno na plocice jer je sve lijepo iznivelirano no mislio sam na ovaj nacin dobiti jos jedan sloj kojim bi razdvojio nesto tipa la?ni floating.

Ti mu reci da ti je studio u haosu i da imas previse posla... ili ga teraj da sedne, ili cak legne ... ...

Quote:
Ne znam na sta konkretno mislis... ali ne moram ja sve da znam...
Evo skica.

Zid ispred stola (znaci zid u koji cu gledati) ce u kutevima imati super chunk princip od poda do plafona. Na zidu koji ce biti iza mene bi napravio kutne bas trapove ali principom da bi slozio pravi kut s bas trapom kao s donje slike( zeleni trapovi ) i vidio bi ako bi trebao ispred toga bi postavio okrugle bas trapove pomicne jer nekako po mojem razmisljanju bi to moglo jos dodatno pomoci jer ako mi val prolazi kroz 2 bas trapa , ajmo to tako nazvati , mislim da bi to moglo funkcionirati jer val dolazi do prvog bas trapa (okruglog pomicnog) prolazi kroz njega i odlazi do slijedeceg bas trapa koji je na zidu udaljen i propustan, val prolazi i kroz taj bas trap te zbog udaljenosti od zida se val odbija (jedan dio) od zida i ponovo prolazi u povratnoj putanji kroz bas trap.
Ono sto se mora po meni paziti je da se ne dogodi pomak u fazi. No o tome jos moram malo razmisljati.
Evo na to sam mislio s ovom slikom jer na desnoj strani na zadnjem zidu imam vrata tu je ulaz u prostoriju tako da super chunk na zadnjem zidu ne mogu biti smjesteni. pa sam vidio i procitao negdje da dva bass trap panela mogu "zamijeniti" super chunk a po?to sam shvatio da je simetrija bitna onda bi na tom zadnjem zidu radio i s jedne i s druge strane isto.
Attached Images

Old 16-08-2012, 05:55 PM   #30
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Eto vidis , no ne radim aj to da nekom pokazem nesto nego radim jel meni treba A mojoj kceri treba soba hehe eto gdje ces boljeg pokretaca
Vuk sit a ovce na broju
Ma rekli su mi da ne moze... doduse, nisu mi obecali Nobelovu nagradu...
Quote:
Zar bi sloj neke lagane tkanine toliko po?emerio funkciju. Mislim pitam jer me zanima.
DA!!!
BAD panel proizvodjaci pokrivaju jer se on najcesce koristi za arhitektonsku akustiku, ne za studija... tako da je tamo stvarno svejedno... ali u studiju refleksije moraju biti prave refleksije u odnosu na apsorpciju, inace opet dobijamo mrtav prostor u nekom frekventnom opsegu.
Quote:

Mislio sam i ja da bi ih stavljao direktno na plocice jer je sve lijepo iznivelirano no mislio sam na ovaj nacin dobiti jos jedan sloj kojim bi razdvojio nesto tipa la?ni floating.
Ne pobogu! lepi direktno na pod ako mozes.
Quote:

Evo skica.

Zid ispred stola (znaci zid u koji cu gledati) ce u kutevima imati super chunk princip od poda do plafona. Na zidu koji ce biti iza mene bi napravio kutne bas trapove ali principom da bi slozio pravi kut s bas trapom kao s donje slike( zeleni trapovi ) i vidio bi ako bi trebao ispred toga bi postavio okrugle bas trapove pomicne jer nekako po mojem razmisljanju bi to moglo jos dodatno pomoci jer ako mi val prolazi kroz 2 bas trapa , ajmo to tako nazvati , mislim da bi to moglo funkcionirati jer val dolazi do prvog bas trapa (okruglog pomicnog) prolazi kroz njega i odlazi do slijedeceg bas trapa koji je na zidu udaljen i propustan, val prolazi i kroz taj bas trap te zbog udaljenosti od zida se val odbija (jedan dio) od zida i ponovo prolazi u povratnoj putanji kroz bas trap.
Okrugli bas trapovi nisu ni blizu toliko efikasni kao ostalo... samo trose prostor za dzabe.
"objasnjenje" tvoje na kraju nisam uspeo da procitam do kraja, skroz sam se pogubio... uglavnom ako imas mesta.. stavi ugaone apsorbere gde god mozes, ali prati simetriju... pri tom ne zaboravi da imas i plafonske uglove, koji se mogu iskoristiti... nadji kompromis
meri pre i posle svakog tretmana, pa vidi koliko ti se to isplatilo ili ne.
Quote:
Kakav pomak u fazi???
Quote:
Evo na to sam mislio s ovom slikom jer na desnoj strani na zadnjem zidu imam vrata tu je ulaz u prostoriju tako da super chunk na zadnjem zidu ne mogu biti smjesteni. pa sam vidio i procitao negdje da dva bass trap panela mogu "zamijeniti" super chunk a po?to sam shvatio da je simetrija bitna onda bi na tom zadnjem zidu radio i s jedne i s druge strane isto.
STavi na ugao od plafona i zadnjeg zida... a cilindricne napravi pa sam ustanovi koliko su pomogli..

Reply

Tags
absorber, difuzor, izgradnja studia, studio, superchunks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules