|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Tako su ucili cak i SAE inzenjere (barem u Engleskoj), koji sasvim povrsno trebaju da znaju o studijskoj akustici, tek da nisu sasvim nepismeni... znaci nije nemoguce doci do informacije, cak i ako te mrzi da kopas po knjigama i radovima (informacija nije bas na "izvol'te!")
![]() |
![]() |
#22 | |||||||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Massive sam ti predlozio cisto figurativno....mozes slobodno da kupis i UA6176,onda Avalon 747,pa API buss kompresor itd....jer ces posle mozda neuspele igranke sve to moci da prodas ili ako krene posao uspesno koristiti u reziji koju ces kada bude povoljnog prostora lepo srediti....a difuzore bez ledja ce ti retko ko kupiti.Tvoje pare,tvoje odluke.Od mene nadam se dosta.Pozzzz |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
|
![]()
Po svim relevantnim dokumentima, a takodje iz licno mojih iskustava, kljuc za dobru translaciju miksa je u snaznom difuznom zvucnom polju u sobi , pored odlicnog niskofrekventnog tretmana.
Svaki drugi pokusaj "klasicnog" tretmana u maloj sobi je plivanje uzvodno (za sta svako u ovoj drzavi ima ustavom zagarantovano pravo, te ja nemam problem sa tim), i vodi ka trckaranju od "studija" do "studija" ne bi li se stekla nekakva "slika" o tome na sta vam lici miks... a jos ako nemate zvucnu memoriju... mora da rade i "puskice" ... odnosno zapisivanje na papiric.... itd. svasta sam imao prilike da vidim. Znaci... za translaciju miksa.... (pogotovo za malu sobu) ne pomaze konkretno ni LEDE, ni RFZ, ni N-E, ni ESS, ni ko zna sta drugo, nego sredjene niskofrekventne interferencije i snazno difuzno zvucno polje istovremeno...
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 16-08-2012 at 11:36 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
Evo tek sad sam dosao do kompa na kojem mogu da se opet ukljucim u raspravu pa vam pisem.
Ja razumije Quake sto mi ti pises i u kojem smjeru ides i jednim dijelom se slazem s tobom ako govorimo o idealnim uvjetima rada, uvjetima u kojima nam svima cvatu ruze, uvjetima u kojima sat studija kosta dovoljno da opravda svo znanje, opremu, trud i sve ostalo ukljuceno u sve sto taj studio pruza, uvjete u kojima kad odradis posao ti plate itd... no ajmo sad u nasu suštu realnost. U hrvatskoj a pretpostavljam i kod vas u susjedstvu nam ne cvatu ruze, sat studija je izrazito povoljan, nitko nista ne cijeni i uvijek trazi ako moze besplatno, po projektu odradjenom cekas novce i do 2 godine. Zbog svega toga napisanog ja mislim da smo mi narodi koji zapravo iz govna napravimo pitu. Nedavno sam imao tu raspravu s najboljim toncima u hrvatskoj i svi su se slozili da zapravo das nekom poznatom Ameru opremu i uvjete vecine profi studfija kod nas bi te blijedo gledao a mi postizemo opake rezultate. Ja ne kazem da ne moze uvijek bolje no mislim da imamo uvjete kao i oni da tko zna mozda bi ih i prešišali. No to je sad pitanje "što bi bilo kad bi bilo" i ajmo se ostaviti toga. Poanta je da je realna situacija ovakva. Soba gdje ja za sad radim i koja je donekle sredjena uskoro ide mojoj kceri koja ce uskoo trebati svoju sobu i ja sam zato dobio sobu u podrumu koju si moram srediti za rad. Znaci ako sam do sad radio jako uspjesan posao u sobi koja je manje sredjena nego prostorija u kojoj bi po novom radio i tamo postizao zavidne rezultate snimanja i miksa onda mislim da ne moze biti tako grozno ![]() Jedina razlika ( citaj i znam i svjestan sam da je mala ali bitna razlika je Visina plafona). Znaci Quake samo da neke stvari jasno i glasno kazemo. Uvjeti koje imam su ivjeti koje imam. Nisam novi u poslu oko snimanja , miksa i produkcije jer sam odradio jako puno poslova sto snimanja , sto miksa. Opremu imam i to dosta , upoznat sam sa mikrofonima, preampovima, eq-ima i inim stvarima. Ja ne pricam o tisucama eura za sredjivanje sobe nego pricam o konkretno 300 eura s kojima planiram sve napraviti u tos sobi. Sad ce neki reci da nisam normalan i da se samozavaravam i da nije moguce s tm novcima o npraviti no tko hoce neka prica sto hoce no ja znam da ce moja racunica na kraju biti bas ta . Uvijek uspijem napraviti ono sto zamislim u okviima koje zadam jer uglavnom sve radim DIY i to s puno istrazivanja prije i s puno promisljanja. No ok nadam se da je to razrijeseno i razjašnjeno što, zašto i kako radim. Znaci sto ce biti jednog dana mozda i dal cu jednog dana imati prostoriju od 100m2 s visinom plafona od 4m i 20.000 Eura da ulozim u sredjivanje ....mozda no to ako bude jdnog dana onda cu se koncentrirati na to kad bude do tada zivim u svojoj realnosti i oslanjam se na svoje znanje , uho , mastu i isprobavanje novih stvari kako sto dobiti da pratim svjetske standarde i tehnike no za manje novaca ![]() Jos bi samo nadodao jednu stvar posto kzes da je tako mali prostor nemoguce srediti i da taj ko ga upsije srediti ce dobiti Nobelovu nagradu. Ne slazem se s time jer nista nije nemoguce jer da svaki put je netko odustao kad su mu drugi rekli da je nemoguce onda bi i dalje zivjeli u pecinama i batom tukli po bizonima. Malo karikiram no to zato da predocim ono sto zlim reci. A sada dalje. Moja ideja i je da sredim basove sto bolje principom bass trapova ili super chunkova u kutevima . Zid ispred stola (znaci zid u koji cu gledati) ce u kutevima imati super chunk princip od poda do plafona. Na zidu koji ce biti iza mene bi napravio kutne bas trapove ali principom da bi slozio pravi kut s bas trapom kao s donje slike( zeleni trapovi ) i vidio bi ako bi trebao ispred toga bi postavio okrugle bas trapove pomicne jer nekako po mojem razmisljanju bi to moglo jos dodatno pomoci jer ako mi val prolazi kroz 2 bas trapa , ajmo to tako nazvati , mislim da bi to moglo funkcionirati jer val dolazi do prvog bas trapa (okruglog pomicnog) prolazi kroz njega i odlazi do slijedeceg bas trapa koji je na zidu udaljen i propustan, val prolazi i kroz taj bas trap te zbog udaljenosti od zida se val odbija (jedan dio) od zida i ponovo prolazi u povratnoj putanji kroz bas trap. Ono sto se mora po meni paziti je da se ne dogodi pomak u fazi. No o tome jos moram malo razmisljati. Boogy ne brini ja sam lik koji sve jako dobro istrazi i prouci i volim do najsitnijeg detalja se informirati prije nego idem raditi tako da ne brini nije meni tesko sve detaljno prouciti. Hehe ono sto bi rekli prouciti ko "knjiški moljac". I da jasno mi je i logicno da sto vise rasprsim valove da ce biti jasnija slika kad se ti rasprseni valovi srede. Isto tako jano je da sami difuzori nece stvoriti Bog zna kaj, no zato su potrebni dobri absoberi koje bi sam radio. Gledao sam i membranske absrbere i kad mi je Nenad rekao da ih nije lako napraviti isao sam malo istraziti vise o njima i ne mogu reci najiskrenije da je to nesto tesko za napraviti samo ako se prati ideja membranskih absorbera i pripazi pri izradi na par sitnica tako da ukoliko ce mi trebati to cu izraditi siguran sam. Ono sto me jos najvise muci je plafon tj. izrada cloudova ( difuzora za plafon). Nenad mi je dao link za patent rupicastim perforiranih difuzora kako se izradjuju tj koja je schema no iskreno nisam najzadovoljniji tim rijesenjem tako da jos malo mozgam i trazim nego drugo rijesenje za to jer u rijesenju tog patenta ne mogu nigjde inkorporirati svjetla na plafonu koja moram imati. Boogy koliko bi po tebi bila cca R60 preporucena za velicinu moje prostorije znaci osnovne mjere su 3.80 širina x 4.67 dužina x 2.15 visina Znam da se to racuna kad se sredi prostorija no racunao sam s programom pa samo da vidim dal da racunam i dalje s njim. E da i jos jedna vazna stvar je da ce vsina na kraju biti 2m jer racunam da kad stavim cloudeve te postavim drvo na pod (osb ploce) ce biti zavrsna visina 2 m. Ispod tog ne idem nikako. Hvala svima na odgovorima jer od svakog nesto naucim novo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() BAD tip binarnog difuzora se uklapa skroz,... mislim da ti malo matematike i proracuna kolika je realna reflektivna povrsina BAD-a i obicnog 1D binarnog difuzora nece biti problem. Sve razlike kompenzuj na najmanje bitnim mestima u uglovima... ili reflektivnim ili apsorptivnim povrsinama. I za kraj, ocekuje se da ti je pod UVEK reflektivan... za ovu moju racunicu. U suprotnom soba ce biti premrtva. Quote:
Nema na cemu. Ziv bio!
![]() |
![]() |
#26 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Oba?ka, "o?tar zvuk" je potpuno besmislena izjava ukoliko se ne zna da li je zvuk "o?tar" u Control Room-u ili u krajnjem rezultatu... Zavr?io si vlastiti studio po sopstvenim nacrtima, radi u njemu u zdravlju i veselju. Kad se desi da snimi? i smiksa? ne?to čime si zadovoljan po?alji nam da čujemo. U međuvremenu nas obavesti sa čijim rezultatima bi trebalo da uporedimo tvoje snimke. Do tada, samo da ka?em da sam čuo par prilično dobrih mikseva iz par studija koje je dizajnirao jedan od ovda?njih eksperimentatora. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#27 | |||||
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Hehe i da imas pravo nisam osoba koja odustaje. Nikad ne odustajem i kad mi netko kaze da se nesto ne moze onda se gadno zezne jer ja onda bas napravim da pokazem da se sve moze ![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Hvala ![]() ![]() P.S. E da u prethodnom postu sam pricao o slici bas trapova na zadnjem zidu u coskovima na zaboravio staviti sliku pa recite jel mogu na prednjem zidu imati super chunk princip a na zadnjem ovako nesto? |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||||||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() BTW, MyRoom je slicno nastao... ![]() Quote:
Quote:
taj elasticni sloj ce opet napraviti neki sumanuti trap na podu na oko 300Hz sto ce promeniti karakter prostorije. Quote:
Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | ||||
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Vuk sit a ovce na broju ![]() Quote:
Quote:
Ti mu reci da ti je studio u haosu i da imas previse posla... ili ga teraj da sedne, ili cak legne ... ... Quote:
Zid ispred stola (znaci zid u koji cu gledati) ce u kutevima imati super chunk princip od poda do plafona. Na zidu koji ce biti iza mene bi napravio kutne bas trapove ali principom da bi slozio pravi kut s bas trapom kao s donje slike( zeleni trapovi ) i vidio bi ako bi trebao ispred toga bi postavio okrugle bas trapove pomicne jer nekako po mojem razmisljanju bi to moglo jos dodatno pomoci jer ako mi val prolazi kroz 2 bas trapa , ajmo to tako nazvati , mislim da bi to moglo funkcionirati jer val dolazi do prvog bas trapa (okruglog pomicnog) prolazi kroz njega i odlazi do slijedeceg bas trapa koji je na zidu udaljen i propustan, val prolazi i kroz taj bas trap te zbog udaljenosti od zida se val odbija (jedan dio) od zida i ponovo prolazi u povratnoj putanji kroz bas trap. Ono sto se mora po meni paziti je da se ne dogodi pomak u fazi. No o tome jos moram malo razmisljati. Evo na to sam mislio s ovom slikom jer na desnoj strani na zadnjem zidu imam vrata tu je ulaz u prostoriju tako da super chunk na zadnjem zidu ne mogu biti smjesteni. pa sam vidio i procitao negdje da dva bass trap panela mogu "zamijeniti" super chunk a po?to sam shvatio da je simetrija bitna onda bi na tom zadnjem zidu radio i s jedne i s druge strane isto. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||||||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
BAD panel proizvodjaci pokrivaju jer se on najcesce koristi za arhitektonsku akustiku, ne za studija... tako da je tamo stvarno svejedno... ali u studiju refleksije moraju biti prave refleksije u odnosu na apsorpciju, inace opet dobijamo mrtav prostor u nekom frekventnom opsegu. Quote:
![]() Quote:
"objasnjenje" tvoje na kraju nisam uspeo da procitam do kraja, skroz sam se pogubio... uglavnom ako imas mesta.. stavi ugaone apsorbere gde god mozes, ali prati simetriju... pri tom ne zaboravi da imas i plafonske uglove, koji se mogu iskoristiti... nadji kompromis meri pre i posle svakog tretmana, pa vidi koliko ti se to isplatilo ili ne. Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
Tags |
absorber, difuzor, izgradnja studia, studio, superchunks |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
difuzor panel | quake | Dizajn i konstrukcija studija | 322 | 09-07-2011 09:24 PM |
Poliuretanski difuzor | Solozabal | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 13-01-2009 12:00 AM |
Medijapan kao difuzor | rale_ | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 14-09-2007 03:14 PM |