|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Junior Member
|
![]()
@bubu: može, nije problem, no još se nisu ni usvirali, niti sam ih ja ozbiljno poslušao, pa kroz nekih mjesec dana barem
![]() @awacs: slažem se, slijedi puno slušanja, navikavanja i upoznavanja ![]() Već sam odmah vidio neke greške prilikom snimanja i miksanja koje nisam mogao uopće primjetiti na hifi zvučnicima koje također mislim koristiti paraleleno, kao i jedne manje PC zvučnike za kontrolu mixa. I hvala za lijepe želje ![]() usput hvala i svima na komentarima i ugodnoj raspravi, a sad na ozbiljnije sređivanje akustike studija ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Member
|
![]() Quote:
razumem da monitori postoje kako bi onaj ko pravi neku muziku imao predstavu kako će to da zvuči na nekim drugim medijima, da treba da budu ravni isl..Ali ?ta to praktično znači? Ja preko DAW-a napravim kompoziciju, dodam malo basa, malo srednjih, visokih i to tako snimim i na mojim monitorima to zvuči ok. ALI - čemu onda slu?e bass i mid i treble potenciometri na nekim monitorima? Ako već treba da budu ravni. Odavno merkam neke monitore, ali ne bih da gomilam i neke druge zvučnike pored ili slu?am paralelno, kako ovaj čovek ispred pomenu. Kupio bih samo par zvučnika i to je to. Hoću da pogledam neki film, youtube, i neku muziku da slu?am isl - hoću li onda pogre?iti ako uzmem neke ravne monitore koje nemaju te kontrole za pode?avanja basova i ostalog? Opet, malo mi je glupo da kupim neke monitore bez ijednog dugmeta (ili ako su im negde pozadi) da ih svaki put pomeram i čačkam, ako hoću da dodam malo basa dok gledam neki DVD, a posle, kada hoću da snimam, opet da okreće i obrćem, pa da smanjim sve na "0" kako bi bili ravni. Ili ja sve to pogre?no kapiram..? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Pro Member
|
![]()
Na primer, sa njima bi neutralisao "visak" ili dodao "manjak" onih frekvencija koje se pojavljuju/nedostaju usled nedovoljno akusticki obradjene sobe u kojoj ih koristis recimo.
![]() |
#34 |
Member
|
![]()
ok, znači to kada namestim, to se onda vi?e ne dira? (jer se i akustika sobe neće menjati)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Najbolje ces ih podesiti ako uzmes 2-3 poznate numere (koje ti dobro poznajes) da poslusas na njima, numere koje imaju i dosta niskih i dosta visokih u opsegu od 20Hz-20kHz. Pustis ih na max. jacini na kojoj bi radio mixing u sobi, potom polako stelujes/doziras bass i treble i pokusavas da svaki element numere bude cujan onako kako si navikao da ga cujes u tom pesmi. Kreni da sredjujes cujnost srednjih i visokih, kada procenis da si to dobro uradio onda idi na niske frekvencije. Vrlo bitno je da sa bass i treble kontrolama ne sredis te stvari da se cuju dobro, vec da se cuju verno. Znaj da ces kod novih monitora morati da sacekas 15-20 dana da "prorade" onako kako znaju. Bilo je vec tema o tome kako se koriste u tim danima sto se tice jacine na kojoj se pusta muzika. Pozz ![]()
http://soundcloud.com/phillipsalom http://soundcloud.com/mind_direction Ko visoko leti, nisko zimi. Last edited by Filip_; 07-02-2013 at 11:24 PM. Reason: Greska u pisanju |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Member
|
![]()
ok, hvala
![]() bunilo me je to ?to svi pričaju kako monitori treba da budu potpuno ravni, a ovamo neke prodaju sa potenciometrima za pode?avanje basa i ostalih stvari.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Junior Member
|
![]()
Bolje da upeglas sobu nego zvucnike jer je shvatanje zvuka i miksa individualna stvar pa ces vremenom podesavajuci monitor izgubiti osecaj i imaces problem da tvoji miksevi na drugom mestu i slusanju ne zvuce dobro.za par stotina evra mozes da resis problem akustike u svojoj prostoriji i to je jedini relevantan nacin da uz dobre monitore imas pravo ili bar solidno slusanje!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Member
|
![]()
?ao mi je ?to je čovjek kupio Alesise
![]() ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Molim preporuku za mix pult! | Cluster | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 15 | 10-10-2007 12:37 PM |
Mali aktivni monitori | OFF | Monitoring | 21 | 12-04-2005 10:26 AM |
aktivni monitori u bg-u do 700e (par) ?? | pinga | Monitoring | 7 | 24-01-2005 07:21 PM |