|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#71 |
Banned
|
![]()
Odlicno Nenade....sve vreme pricam na bas tu temu
![]() Last edited by quake2; 27-11-2012 at 06:19 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Member
|
![]()
Vidim ja nije me bilo dva dana tu i svasta se ovdje razvlo i pisalo
![]() Znaci ovako kao prvo Osb je na podu i tu staje prica za mene !!! Ne mislim ga micati , stavljati parket ili svemirski materijal koji je bas izmisljen i koriste ga za oblaganje svemirskih letjelica u najnovijim misijama NASA-e. Malo karikiram no zelim da se skuzi poruka. Koliko sam ja istrazio a nisam lik koji srlja grlom u jagode zasto da ili zasto ne osb i zasto da a zasto ne laminat i zasto da a zasto ne parket. Poci cu od jedne premise a to je zelim nesto sto ima drva u sebi i to zelim na pod. Da li ce to biti parket hm...tko zna mozda no nije nuzno jer ajmo istraziti i ostale opcije. Ajmo krenuti od postavljanja, znaci plocice su tu nisu reprenzetativne , unistene su jer stoje na tom podu vec eto 60 godina. Ok , micati plocice ne dolazi u obzir jer eto najiskrenije mi se ne da. A jednog dana kada uzmeme neki drugi prostor( ako ga uzmem) uvijek na ovaj nacin ako su plocice tu mogu vratiti prostor s plocicama. Znaci da bi postavio parket kako se parket i postavlja ili rostilj drveni ili podloga osb pa parket. Kao sto je vec milijon puta navedeno moj prostor je 4.20 metara ( je mos mislit ) i dimenzije sumu 30 x 40 metara ( je mos mislit takodjer) znaci ajmo se vratiti u sustu realnost i ajmo sad za dobro jutro ove rasprave koja zapravo uopce nema veze s vezom po meni poceti realno. Laminat iam drva u sebi koliko i u mojoj nozi = 0 % ( ak se naspranjim imat cu veci postotak nego laminat) Osb i postotak drva ...hm ok e to je vec nesto pametnije. Ok ima tu vezivne mase koja veze to sve no osb je napravljen od ostataka drveta. I jos nesto bitno lako se postavlja na plocice, izgleda lijepo (barem meni), cijena je pristupacna i jos nesto bitno niej mi uzeo puno u visinu prostora. Eto .... i profesor Baltazar je mislio i mislio i dosjetio se.. Stavit cemo osb na pod i vidi cuda cak se i zvucna slika promijenila ( po mojim usima) na bolje ! Eto toliko o Osb-u i podu i tko koga voli a tko koga ne i samo za kraj ovog posta jedna molba. Nemam nista protiv argumentirane rasprave o temi koja se debatira no tko koga voli a tko koga ne me niti najmanje ne interesira citati kamoli po forumu a jos manje u svojoj temi. Ne navodim nikog ponaosob no jednostavno mislim da je to tucenje slame u prazno. E sad nakon ovog mog komentara mi mozda vise nitko nece zeljeti pomoci no to je od svakog vlastita i osobna stvar i stvar osobnog nahođenja i zato ja sam osoba koja otvoreno kaze sto misli a sad sam dobio dojam da moram nesto reci. Pitanja koja sam najavljivao (ako ce itko zeljeti odgovoriti) postavit cu malo poslije . Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Member
|
![]()
Pozdrav svima,
Evo konancno sam uhvatio vremena da na miru postavim dalje neka pitanja vezana uz izgradnju studija. Znaci ajmo po redu. Kao napomena je da za sad raspolazem s materialom a) staklena vuna 40kg/m3 b) staklena vuna 120kg/m3 c) azmafon 2cm (20 kvadrata) 1) Super chunkovi Gradit cu super chunkove i kupio sam vunu koja je 40kg/m3 za to. Super chunkovi ce biti 60 x 60 stranicevisine 215cm. Po?to sam na raznim forumima pa i ovdje nasao da je blje ako u super chunku slozim "police" i na nih poslozim vunu , znaci da odteretim vunu dodatnog potiska tako da bi sto bolje mogla odradjivat posao tako cu i napraviti. E sad pitanje je. Po?to je vuna koju cu stavljati u super chunkove 40kg/m3 a imam i ploce od vune koja je 120kg/m3 da li je bolje da prema zidu prvo napunim sa ovom "laksom" vunom pa kao zadnji sloj stavim "tezu" vunu ili da bude samo laksa vuna. pitam ovo jer sam na razlicitim forumima koji se bave ovom tematikom naisao na razna misljenja o ovoj tematici. Sva ta vuna ce biti zamotana u jedan sloj vrteksa i na to tkanina (mikrofibra). 2) da li je bolje da super chunkovi budu do kraja priljubljeni uza zid ili da ostavljam air gap? Toliko o super chunkovima. Ajmo dalje. ---------------------------------------- Na slikama se vidi da na straznjem zidu mi se proteze kroz prostriju cijev od plina koja je vanjski namontirana i nije ju moguce ubaciti u zid. E sad moja zamisao je bila da preko cijelog tog zida znaci od plafona do malo ispod te cijevi napravim drvenu konstrukciju koju cu napuniti vunom 40kg/m3 tako da zapravo dobijem kutni bas trap koji ce kao prvo sakriti tu cijev a kao drugo odradjivati posao kutnog bas trapa. 3) Je li mi zamisao ok ili? 4) Na lijevom zidu imam prozore koji su 300cm x 70 cm e sad posto znam da je uvijek bitna simetrija je li opravdana ideja da onda na superotnom zidu na isoj visini i u istim dimenzijama slozim također staklunu plohu kako bi dobio simetriju ili je to glupa ideja. Solucija su slike preko kojih je staklo. 5) Na straznji zid bi stavio cca metar puta metar difuzor (1D QRD)( reda 23 , ?? ako mislite da ima neki bolji red recite jer sam razmisljo i o 31??) 1000 Hz - 6000 Hz , dubine 15 cm i air gap barem 5 cm iza, pregrade su od ?perploće 4mm . Posto sam vidio da Ethan Winner ima jako zgodnu koncepciju da radi difuzor takav tako da su mu wellovi ispunjeni tvrdom staklenom vunom preko koje je tkanina i ja sam mislio upotrijebiti takav koncept jer na taj nacin imam difuzor i absorber na istom mjestu a i nije tako te?ak kao da su ispune wellova iz punog drveta. 6) Jo? jedno pod pitanje - Imam u jednom drugom studiju situaciju da bi radili isti takav difuzor no reda velicine 13 pa puta 3 puta jer je prostor na koji difuzor dolazi 1200 x 1900 cm. Kad se radi difuozor tako da se radi spajanjem 3 x 13 - prvi difuzor je kao sto mi QRD dude napravi izracun a svaki slijedeci se pomice za 1 ili 2 well-a ili kako to ide? 7) Na plafon sam mislio napraviti drvenu konstrukciju koja bi bila skoro preko cijelog plafona te ju razdijeiti na manje sekcije. Na neke bi samo stavljao absorbciju a na neke perforirani difuzor cca 1x1 metar te s unutrasnje strane prema plafonu ili staklenu vunu ili azmafon. E sad pitanje je posto kad objesim tu konstrukciju, i moram paziti na tezinu jer sam saznao da mi je plafon (po redu9 boja - zbuka 7 cm - trijeska - air gap 32 cm - grede - beton) znaci moram paziti na tezinu te cijele konstrukcije da se cijeli plafon ne srusi- Znaci kad to objesim spustit cu to recimo nekih 6-8 cm od plafona prema dolje sto bi znacilo da cu od perforiranog difuzora do glave imati oko 1 metar da li ce mi to raditi kakve probleme u slusanju sto je tako mali prostor od difuzora do glave tj slusanja. Eto za sad toliko pitanja ...ima ih jos ali za sad za pocetak ova glavna i osnovna pitanja. Hvala na odgovorima |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Javio mi se član beboplu preko VM-a, a odgovor koji sam mu mislio poslati PM-om, smatram dovoljno ozbiljnim da ga postam u njegov thread, čisto za buduće DIY majstore OSB poda ![]() Pitanje je glasilo Quote:
Znači, mo?e se slobodno sa finom piljevinom ( u beboplu-ovom slučaju, hrastovom piljevinom ... koja mu je ostala od gazi?ta) mje?ati tekućinu za kitanje, a za nju ti preporučam da ide? istim proizvođačem kojeg misli? i stavljati kao zavr?ni sloj, jer uvijek je bolje imati cijeli sustav za?tite (u ovom slučaju, parketa) od jednog proizvođača - ali ne govorim da to treba biti Chromos-ov asortiman. Impregnaciju se stavlja na drvo kako isto nebi previ?e upijalo laka, a kako ?eli? da ti pod poslije izgleda ko "?pigl", NE stavljanje impregnacije ne dolazi u obzir. Ako če? ići brusiti kupovni OSB, on će se samo trusiti-trgati, a i nakon lakiranja će uvijek ostati dijelova koja će tvoja papuča, tenisica otkinuti. Lakiranje, bez dobre preparacije istog ti u tom slučaju ni ne treba, jer sam proizvođač OSB-a več nečim lakira samu povr?inu kakvu kupuje?. Taj sloj za?tite je mali ... A da i ne pričam kada ti se sve pra?ina i nečistoča zavuku u pukotine na OSB-u ... joj, ja nebi mogao tako ![]() ![]() Ako se pak odluči? na "te?u" varijantu ?pigla, znaj da OSB ne treba brusiti prije nana?anja tekučine za kitanje, jer će se OSB trgati, a kada se smjesa pilje i tek. za kitanje stvrdne, to pove?e osb, pa nema vi?e trganja ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Member
|
![]()
Super, hvala ti na pojasnjenjima procesa. Neke stvari sam vec danas saznao zovuci proizvodjace tih svih "tekucina"
![]() Inace tko treba iz Zg-a lak od Chromodena i sve ine stvari potrebne za ovaj posao naisao sam na dobru ponudu pa eto i preporuke da ustedite malo novaca ![]() I dalje cekam uvazene strucnjake clanove ovog foruma na pomoc i odgovoroe u vezi s ostalim pitanjima postavljenim u postu prije. Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Member
|
![]()
Pozdrav svima,
Evo ovako javno se ispricavam ako sam nekoga uvrijedio s jednim od prijasnjih postova kada sam jednostavno otvoreno napisao da mi je glupo da se vrti "rasprava" oko OSB ploca u krug. Eto ja sam jednostavno takav , kazem otvoreno sto mislim i sto me smeta. Ocito sam uvrijedio postovane clanove foruma jer od tog posta nekako i nema odgovora na ovom threadu a pitanja je postavljeno podosta ![]() Lijep pozdrav svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Member
|
![]()
Lijep pozdrav svima i kao prvo svima koji slave sretan Bo?ić.
Evo ponosno mogu reci da je pod gotov ![]() Malo cu opisati porceduru sto sam i kako radio a i slike su tu pa se moze vidjeti i finalni produkt. Znaci, prvo sam tonirao osb bijelom bojom koju sam razrijedio s time da sam nanosio boju i odmah je brisao kako pod ne bi bio bijel nego samo malo nijansiran. Kad se to dobro posusilo dosla je lazura za drvo tako da mi nakon nanosenj laka pod ne pozuti. Nakon toga je doslo na red kitanje. Kitao sam jednom starom metodom a to je da sam finu prasinu pomijesao sa lakom i tonirao istom nijansom kao i u prvom toniranju kako bi i kit imao istu nijansu kao i vec postojeci osb. Nakon 24h cekanja doslo je na red jedno dobro brusenje. Na brusenje sam potrosio skoro 3 dana jer sam zelio da bude stvarno pod bez iti jedne neravnine pa i najmanje a brusio sam rucnom bruilicom i brus papirom 100. Uzeo sam ne pregrubi papir bas zato da mi ne skine nepotrebno preveliki sloj. JE da je trajalo zbog toga sigurno jedan dan duze no isplatilo se. Nakon kitanja je dosla na red prva ruka laka nakon koje je opet doslo brusenje (160 papir) te nkon toga jos 3 ruke laka jer osb je dosta upijao pa je morala doci jedna ruka ekstra. Prije nakon druge ruke sam brusio sa papirom 600 a prije zadnej ruke sam rucno smirglao sa 1200 papirom za onaj finalni izgled. Na kraju je ispao pod kao staklo. Doslovno se moze covjek gledati u podu ![]() I da stavio sam i lajsne koje su također lakirane. Nisam isao na varijantu Chromodena posto imam malo dijete a nisam zelio da udise taj krasan miris Chromoden laka tako da sam isao na varijantu jednokomponentog PU laka Capadur (marka Caparol) na bazi vode. Lak se za sad pokazao izrazito dobrim no sud o trajnosti i kvaliteti cu moci reci tek kroz neko vrijeme no po svim recenzijama je to jako kvalitetan lak za parkete. E sad krecem dalje sa Super chunkovima no bilo bi mi od velike pomoci da se malo prodiskutira i da koji savjet na pitanja od prije jer mi je to vazno za daljni tijek radova a i za kupovanje materijala po?to sad imam malo vremena pa bih htio zavrsiti radove dok mi opet ne krene guzva s poslom. I da ne zaboravim zelio bih zahvaliti Eomsy-u na korisnim savjetima !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Member
|
![]()
Kao napomena je da za sad raspolazem s materialom
a) staklena vuna 40kg/m3 b) staklena vuna 120kg/m3 c) azmafon 2cm (20 kvadrata) 1) Super chunkovi Gradit cu super chunkove i kupio sam vunu koja je 40kg/m3 za to. Super chunkovi ce biti 60 x 60 stranice i visine 215cm. Po?to sam na raznim forumima pa i ovdje nasao da je bolje ako u super chunku slozim "police" i na nih poslozim vunu , znaci da odteretim vunu dodatnog potiska tako da bi sto bolje mogla odradjivat posao tako cu i napraviti. E sad pitanje je. Po?to je vuna koju cu stavljati u super chunkove 40kg/m3 a imam i ploce od vune koja je 120kg/m3 da li je bolje da prema zidu prvo napunim sa ovom "laksom" vunom pa kao zadnji sloj stavim "tezu" vunu ili da bude samo laksa vuna. pitam ovo jer sam na razlicitim forumima koji se bave ovom tematikom naisao na razna misljenja o ovoj tematici. Sva ta vuna ce biti zamotana u jedan sloj vrteksa i na to tkanina (mikrofibra). 2) da li je bolje da super chunkovi budu do kraja priljubljeni uza zid ili da ostavljam air gap? Toliko o super chunkovima. Ajmo dalje. ---------------------------------------- Na slikama se vidi da na straznjem zidu mi se proteze kroz prostoriju cijev od plina koja je vanjski namontirana i nije ju moguce ubaciti u zid. E sad moja zamisao je bila da preko cijelog tog zida znaci od plafona do malo ispod te cijevi napravim drvenu konstrukciju koju cu napuniti vunom 40kg/m3 tako da zapravo dobijem kutni bas trap koji ce kao prvo sakriti tu cijev a kao drugo odradjivati posao kutnog bas trapa. 3) Je li mi zamisao ok ili? 4) Na lijevom zidu imam prozore koji su 300cm x 70 cm e sad posto znam da je uvijek bitna simetrija je li opravdana ideja da onda na superotnom zidu na isoj visini i u istim dimenzijama slozim također staklunu plohu kako bi dobio simetriju ili je to glupa ideja. Solucija su slike preko kojih je staklo a izmedju absorberi. 5) Na straznji zid bi stavio cca metar puta metar difuzor (1D QRD)( reda 23 , ?? ako mislite da ima neki bolji red recite jer sam razmisljo i o 31??) 1000 Hz - 6000 Hz , dubine 13.5 cm i air gap barem 5 cm iza, pregrade su od ?perploće 4mm . Posto sam vidio da Ethan Winner ima jako zgodnu koncepciju da radi difuzor takav tako da su mu wellovi ispunjeni tvrdom staklenom vunom preko koje je tkanina i ja sam mislio upotrijebiti takav koncept jer na taj nacin imam difuzor i absorber na istom mjestu a i nije tako te?ak kao da su ispune wellova iz punog drveta. 6) Jo? jedno pod pitanje - Imam u jednom drugom studiju situaciju da bi radili isti takav difuzor no reda velicine 13 pa puta 3 puta jer je prostor na koji difuzor dolazi 1200 x 1900 cm. Kad se radi difuozor tako da se radi spajanjem 3 x 13 - prvi difuzor je kao sto mi QRD dude napravi izracun a svaki slijedeci se pomice za 1 ili 2 well-a ili kako to ide? 7) Na plafon sam mislio napraviti drvenu konstrukciju koja bi bila skoro preko cijelog plafona te ju razdijeiti na manje sekcije. Na neke bi samo stavljao absorbciju a na neke perforirani difuzor cca 1x1 metar te s unutrasnje strane prema plafonu ili staklenu vunu ili azmafon. E sad pitanje je posto kad objesim tu konstrukciju, i moram paziti na tezinu jer sam saznao da mi je plafon (po redu9 boja - zbuka 7 cm - trijeska - air gap 32 cm - grede - beton) znaci moram paziti na tezinu te cijele konstrukcije da se cijeli plafon ne srusi- Znaci kad to objesim spustit cu to recimo nekih 6-8 cm od plafona prema dolje sto bi znacilo da cu od perforiranog difuzora do glave imati oko 1 metar da li ce mi to raditi kakve probleme u slusanju sto je tako mali prostor od difuzora do glave tj slusanja. Također vidio sam da je Boggy u jednom postu predlozio busenje identicno velikih rupa u razmaku ako se ne varam 10 cm pa me zanima da li je bolje tako ili sa patentiranim perforiranim difuzorom koji ima patern. Moze se vidjeti na ovoj adresi http://www.google.com/patents/US5817...page&q&f=false E da na vrata bi isao pomicni absorber tako da glumi superchunk a ideju mozete vidjeti ovdje pa recite sto mislite. http://www.youtube.com/watch?v=MkZgBc_LLaM Imam jo? pitanja no ovo su za početak pitanja ![]() Hvala na odgovorima |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
absorber, difuzor, izgradnja studia, studio, superchunks |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
difuzor panel | quake | Dizajn i konstrukcija studija | 322 | 09-07-2011 09:24 PM |
Poliuretanski difuzor | Solozabal | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 13-01-2009 12:00 AM |
Medijapan kao difuzor | rale_ | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 14-09-2007 03:14 PM |