|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Member
|
![]()
Osb je dosao kao izbor nakon diskusija sa par akusticara. Naime kao sto sam vec davno napisao vise puta parket mi je nedostizan ne zbog cijene nego zbog odlaska u visinu. Moj prostor je 2,15 metara e sad kad bi stavljao ili rostilj ili osb pa parket to bi mi previse cm oduzelo a tako i tako nemam neku basnoslovnu visinu prostora. Ono sto sam ja primjetio nakon stavljanja Osb-a je da se akustika dosta poboljsala tj ajmo reci malo se echo umanjio. Također sam napravio neka brza mjerenja prije osb-a i nakon osb-a i također i mjerenja su pokazala da je bolje nakon osb-a. No otom potom. Ako bas bude ispalo da moram staviti neko "drvo" preko osb-a imam vec kupljene ?perploce od 4mm i 6 mm pa mogu to zalijepiti preko osb-a ipak ?perpoloca je drvo
![]() Ali recimo jedno moje razmisljanje samo ovako na glas pa me ispravi ako sam u krivu. I osb i parket se lakira. Znaci 3 ruke laka pa zar nije to tu negdje da taj lak ima isto veliki utjecaj na zvuk jer 3 ruke laka nije malo. E sad da li je taj lak na osb-u ili na parketu meni to nekako na kraju vuce na slicnu stranu. Kazem ispravi me ako sam u krivu gledano sa kemijske strane tog laka i njega kao materijala od kojeg se zapravo odbija zvuk i dogadjaju refleksije. Moram prznati da kad su bile plocice na podu da je zvuk bio ( i ovako na uho i po mjerenjima) jako nekontroliran s puno puno refleksija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||||||
Banned
|
![]()
Posto slucajno znam da su ti "akusticari" (video si diplomu???) malo tvrdji na usima....mogu ti reci da nemas pouzdanu informaciju....to se ne cita i ne pita...,vec se slusa rodjenim usima...i vremenom se uci sta i kako se slusa....sluh se vezba kao i sve ostalo...tako da si za tu informaciju trebao da konslultujes nekoga ko to moze da cuje...
Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Last edited by quake2; 26-11-2012 at 05:18 AM. |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Member
|
![]()
Hehe Quake2 ma ne mislim ja da meni bilo tko ovdje zeli nesto lose kao sto sam vec jednom davno rekao. Moj pristup je da poslusam svaki savjet a onda razmislim o njemu i na kraju sam odlucim sto cu i kako.
Da bilo je ljudi koji su mi rekli da je osb mekan i "ruzan" za hodanje no ne bih se slozio u potpunosti s tim tvrdnjama jer mekoca se rijesi i sad dok i nije lakiran nije nista neugodan za hodanje. Zasto lakirati 3 ruke? pa ja na neke stvari gledam jako jednostavno. Mislim da "stari" majstori nisu bili bas tako blesavi i postojao je razlog zasto se stavljaju 3 ruke laka sto sam se i uvjerio kad sam radio gazista za cijelu kucu tako da za neke stvari cu ipak ici na ono kako su to po meni radili stari majstori. Nisam pobornik onoga da je samo ono sto danas postji dobro treba se okrenuti proslosti da bi mozda bilo mi bolje u buducnosti ajmo to tako reci. Parket o kojem pricas znam sto je i kakav je jer sam gledao takav u prodavaonici. Akusticari mi nisu pricali neke price nego iskustva dobivena mjernjima njima znanima. Moj pristup se i bazira najvise na koristenju vlastitih usiju i slusanju tako da za to se ne moras brinuti. ( ?to se tice ?perploce pricao sam s par tvornica parketa koji su rekli da oni danas u te montazne parkete na neku foru inkorporiraju u procesu i sperplocu) nemoj me sad pitati kako i kojim procesom jer to ne znam jer i ovo je podatak koji mi nisu trebali reci. No nema veze sve u svemu ono sto ja imam sad je polazisna tocka koja je za sad takva kakva je i od nje krecem. A ono sto sam ja mjerio osim sto sam slusao usima razliku prije i poslije je to da sam vidio da stavljanjem osb-a da su se neke frekvencije "sredile" koje su bile problematicne prije dok su bile samo plocice. I da jos jedna stvar te plocice niti su bile u dobrom stanju niti nesto posebno reprezentativne da ostanu na podu za gledanje i hodanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Moderator
|
![]()
beboplu, odlicno ti izgleda patos...
OSB se inace koristi najvise za podne obloge... kao podloga ili kao zavrsni sloj. http://www.building-green.net/sakura...materials.html (ikonica dole levo) "Tri ruke laka" su ok... jos mozes i Eomsy-ja da pitas, posto on radi u fabrici lakova.... i vec je lakirao OSB. http://rumski.com/forum/showthread.php?p=308125
![]() |
#45 |
Banned
|
![]()
Ha ha ha...iskopao si sajt nekog egzoticnog arhitekte sto je stavio osb na patos i ponosno kazes....
..kao da niko od nas na forumu ne zna da svojim rodjenim ocima verovatno nikada i nigde kao zavrsni sloj na patosu nije video osb...hvala ti puno sto si nam svima otvorio oci....pogledaj malo podatke o tvrdoci osb-a,smesni su.....kontam da bi beboplu trebao u svom studiju da se mnogo ne setka i ne pomera da ne pokvari akusticka svojstva ![]() Last edited by quake2; 26-11-2012 at 03:20 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#47 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Moderator
|
![]()
Quake, shvatili smo (odavno) da ti se ne svidja OSB patos, tako da vise ne moras da spamujes forum, i smaras clanove svojim komentarima.
![]() |
#50 |
Member
|
![]()
Hvala Boogy.
Quake2 , nije stvar koliko sam imao za pod no eto i sam si rekao da slusam svojim usima pa ja ti i kazem da je po meni i mojim usima akustika se popravila od kad je osb umjesto plocica. Ja sam u zadnje vrijeme vidio cak i u dosta stanova osb na podu ( u raznim varijantama) i nije neugodan za hodanje a ni za oko, naprotiv meni je osobno ugodnije hodati po osb-u nego po plocicama. E sad zasto 3 ruke laka a ne 582 ruke laka ja ne bih znao odgovoriti ali stari majstori ce sigurno znati reci. Ono sto ja znam je razlika izmedju laka na vodenoj i nitro bazi. Znam kako se koji ponasa i trajanje jer sam radio i sjednim i s drugim. Hehe e da i jos jedna bitna stvar ako pricamo o ukusima i osb-u. Dosta ljudi e do sada vidjelo osb na podu u studiju i svima se iznimno svidja tekstura i kako to izgleda tako da ocito eto ukusi su razliciti i o njima ne treba raspravljati puno ![]() Pitanja necu stici danas postaviti jer mi je iskrsnulo hitno snimanje tak da idem sad na snimanje a sutra pitanja krecu ...pripremite se ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
absorber, difuzor, izgradnja studia, studio, superchunks |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
difuzor panel | quake | Dizajn i konstrukcija studija | 322 | 09-07-2011 09:24 PM |
Poliuretanski difuzor | Solozabal | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 13-01-2009 12:00 AM |
Medijapan kao difuzor | rale_ | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 14-09-2007 03:14 PM |