Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-11-2012, 09:44 AM   #51
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: Kucni studio

Quote:
Originally Posted by xhotadi View Post
samo vi razgovarajte da li ja da maknem ove sundjere u moj studio pa da radim tako sve kod ne nadjem malo vecu sobu

makni da, ničemu ne slu?e, ?to ne bi i neka "te?a" zavjesa.
Pjene absorbuju samo visoke te nekoliko srednje a te nam trebaju (moraju da se kontroli?u po pameti...) a niske da se smire koliko ide.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 09:49 AM   #52
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Slazem se Nenad..Sve si dobro rekao, a za nesporazum, mislim da nije bilo zbog jezika nego nisam ja shvatio kontekst sta si rekao onako generalno.
A odlicno pises jezik koji ti nije maternji .
Pozz
senadinfaze is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 10:04 AM   #53
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Hvala.
Zna? konstruktivno se je do sada izkazalo da en ide pa je skor uvijek destruktivno, ako pripomogne? toj materiji veoma bih bio sretan, i Boggy i ja ponekad več skretamo i reagujemo ponekad netaktno.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 11:28 AM   #54
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
..........
Pa sta da ti kazem,sem da se apsolutno ne slazem sa ovim pojednostavljivanjem...imam vrlo jak utisak da nisi u "praksi" nikada poredio ECM sa boljim mernim mikrofonom.To sto si napisao bi bilo slicno necijoj izjavi da je sasvim svejedno koji ce se mikrofoni koristiti kao room majkovi pri snimanju bubnja.Molim te da napravis direktno poredjenje u praksi pa cemo da pricamo dalje.
..........
Imam Earthworks M30 i Behringer ECM8000 vec godinama. Oba mikrofona su mi kompenzovana u granicama boljim od +/-0.1dB od 20Hz-20kHz i uspesno sa njima mogu da merim i odziv zvucnika (za sta realno jedino i treba tolika linearnost). Vise verujem Earthworksu ali to ne znaci da me je ECM ikada "prevario".
Snimanje bubnja nema apsolutno nikakve dodirne tacke sa akustickim merenjima osim sto se u oba slucaja koriste (nekakvi) mikrofoni.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 10-11-2012 at 11:45 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 12:03 PM   #55
xhotadi
Member

Quote:
Originally Posted by NLP View Post

makni da, ničemu ne slu?e, ?to ne bi i neka "te?a" zavjesa.
Pjene absorbuju samo visoke te nekoliko srednje a te nam trebaju (moraju da se kontroli?u po pameti...) a niske da se smire koliko ide.
mako sam sve i cini mi se da sam dobio inte.. reverb Echo i u projektima bas se cuje reverb po vokalima
xhotadi is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 12:09 PM   #56
xhotadi
Member

sad cujem nekako vokal nizak S se cuje mnogo mislim da cu moci sad bolji miks da uradim ili gresim
Old 10-11-2012, 12:57 PM   #57
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by xhotadi View Post
sad cujem nekako vokal nizak S se cuje mnogo mislim da cu moci sad bolji miks da uradim ili gresim
Pa desser . ili jos bolje rukom crtaj automatizaciju na "S".
Sad kada si poskidao, pocni da pravis difuzore kao na onoj crno-bijeloj slici.
senadinfaze is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 01:35 PM   #58
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by senadinfaze View Post
..........
Samo difuzori te dubine, mu nece nista pomoci kada niske frekvencije krenu da divljaju u sobi. Slika iz knjige je hrabar potez, ali bez bass tretmana to ne moze da radi (ili je bass tretman skriven iza difuzora)... ili moze da radi ako je snimanje na magnetofonsku traku, pa ni nema nista ispod 60Hz u onome sto se slusa.
Pre difuzora mu barem trebaju "super chunk" bass trapovi u uglovima kao kod tebe na slici, jer kasnije nece imati gde da stavi apsorbere kada ima difuzore.
U tako maloj sobi ce mu trebati difuzori, ali kasnije.

Ova soba na slici dole definitivno radi:

Ali se moze primetiti da u uglovima ima (iza polycylindric difuzora) i modex plate apsorbere (niskofrekventni "wideband" apsorberi)... a soba je neuporedivo veca i difuzori su izuzetno duboki... njihova apsorpcija ide jako nisko. Tako realizovano, to moze da radi, ali samo u velikoj sobi... u maloj ne, jer su sobne interferencije daleko vise izrazene nego u velikoj sobi, zbog vece blizine samih prepreka (manji je pad interferencija zbog rastojanja)

Drzi se svojih iskustava, kada ih vec imas mani knjige sa "naprednim" idejama...

EDIT: Neko moje "pravilo" je da iza difuzora mora biti bass trap koji barem radi ispod najnize frekvencije koja se difuzuje. To mora u maloj sobi jer nema mesta za natezanje "da li difuzori ili apsorberi", jer mora i jedno i drugo i to na istim povrsinama.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 10-11-2012 at 01:44 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 01:36 PM   #59
xhotadi
Member

Quote:
Originally Posted by senadinfaze View Post
Pa desser . ili jos bolje rukom crtaj automatizaciju na "S".
desser ne volim jel nekako mi ugusi cjeli vokal,
zve idem rucno ono na edit ma -3db ,ako mozete tu automatizaciju malo bolje da mi objasnite kako ide,ja probao malo on bas uzima vreme da sa misom nacrtas pa spusta jedan po jedan ,imali bolja opcija
Old 10-11-2012, 01:46 PM   #60
xhotadi
Member

dali treba cjelu sobu sa difuzerima , a po coskovima da stavim bass trapove te koje imam, mislim na one dje mi je mikrofon te da iskoristim kao bass trapove
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules