Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2012, 10:02 PM   #21
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: Kucni studio

Zato postoji kalibracija da.
A za snimanje kao ?to sam rekao nije ba? da

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 10:20 PM   #22
quake2
Banned

Ehhh....kada bih ja nekim "kalibrisanjem" od mog Yuga mogao da napravim barem Fijat Punta,to bi bilo divno.Po mom shvatanju....za 40e ti i ja samo mozemo otici negde po sata na tamburase a tesko da cemo korektno premeriti sobu u koju je ulozeno na desetine hiljada evra,npm.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 10:58 PM   #23
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Da evo postavljam javno slike, mislim da nema sta da se krije, jer na ove forume se dolazi da se nesto korisno sugerira i da se zatrazi pomoc kada treba, u nadi da su svi ljudi tu iz razloga networkinga i pomoci drugima, a ne reklamiranja licnog biznisa i slicnih stvari .

Xhotadi, oprosti samo sam preletio preko tvojih slika i nisam skontao da si vec uradio nesto tako. Sto se tice onoga sto si mi napisao u PP da je 3x3 premalo za takav tretman, nisi u krivu, ali neka ti pravljenje muzike bude u prvom planu a onda sve drugo, kad vec nemas odgovarajuci prostor za to. Probacu naci neke slike na internetu (gledao sam to ima godina) sta su ljudi radili u manjim sobama od tvoje, gdje su nakon tretmana imali samo mjesta za miksetu i svoju stolicu pa ljudi opet rade. Nije idealno, ali radi posao.

A sto se tice ozbiljne opasnosti rockwool-a po zdravlje, ne treba siriti informacije za koje nismo sigurni, da izaziva karcinome etc. etc...
Prije nego sam poceo graditi studio (kog vise ni nemam, davno je to bilo) radio sam research dugo vremena prije nego sto sam poceo sa dizajniranjem, odabirom materijala i gradnjom. Price o ozbiljnonj stetnosti po zdravlje rockwool-a i slicnih mineralnih vuna, koje sluze za svakodnevnu izolaciju, su uglavnom samo to - price.
Evco mali citat kojeg sam imao pri ruci:

"The International Agency for Research on Cancer (IARC) has reviewed the carcinogenicity of man-made mineral fibres in October 2002.[3] The IARC Monograph's working group concluded only the more biopersistent materials remain classified by IARC as "possibly carcinogenic to humans" (Group 2B). These include refractory ceramic fibres, which are used industrially as insulation in high-temperature environments such as blast furnaces, and certain special-purpose glass wools not used as insulating materials. In contrast, the more commonly used vitreous fibre wools, including insulation glass wool, stone wool and slag wool, are considered "not classifiable as to carcinogenicity in humans" (Group 3)."

Xhotadi, ako hoces mozes "presvuci" panele tankim najlonom prije platna, ali to ce dovesti do reflektiranja visokih frekvencija, koje opet mozes iskontrolirati ako ostavis malo te spuzve na zidovima koju vec imas .
Bitno je da se paneli postave na efektivna mjesta, da dobijes maksimalan ucinak.

Nadam se da ce ti biti od pomoci, barem i malo.
Lijepi pozdrav.

P.S.
Evo samo i prikaz kako su kod mene izgledali ti paneli:

Last edited by senadinfaze; 09-11-2012 at 11:05 PM.
senadinfaze is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 11:06 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Da...tuda kuda lako prolazi vazduh,lako prolazi i prasina kamene vune koja je stetna po ZDRAVLJE.A posto je zdravlje ipak MALO vaznije od akustike,predlazem ne koriscenje kamene vune na ovakav nacin ni pod tackom razno.Pozzzz
molekul vazduha ima oko deset hiljada (EDIT) puta manji precnik od cestice prasine kamene vune, tako da je filtracija tkaninom sasvim opravdana i moze biti zadovoljavajuca. Svi svetski producenti bi do sada pomrli od retkih plucnih bolesti s obzirom da je staklena i kamena vuna prakticno 99% sve apsropcije po velikim studijima... unazad mnogo godina. Ne kazem da je lekovito disati tu prasinu, ali ne treba praviti paniku na forumu bez opravdanja, i bez jasnog motiva.

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Ehhh....kada bih ja nekim "kalibrisanjem" od mog Yuga mogao da napravim barem Fijat Punta,to bi bilo divno.Po mom shvatanju....za 40e ti i ja samo mozemo otici negde po sata na tamburase a tesko da cemo korektno premeriti sobu u koju je ulozeno na desetine hiljada evra,npm.
Da .... moze se kalibracionim procesom, generisati korekcioni fajl kojim se bilo kakvom ispravnom mikrofonu dovodi odziv u okvire od barem +/-0.5dB. Da li ce taj odziv biti temperaturno stabilan ili ne, da li ce se odziv menjati zbog promene vlaznosti vazduha, to moze ali i ne mora zavisiti od kvaliteta mikrofona.

S druge strane, za potrebe merenja akustickog odziva sobe, sam odziv Behringer mernog mikrofona je prilicno irelevantan, posto je potrebno da bude stvarno neispravan da bi "generisao" rupu od 15dB u odzivu i to tacno na 80Hz koji uopste ne postoji u realnosti, tako da je Behringer ECM8000, ispravan, sasvim zadovoljavajuci za sticanje slike o haosu u nesredjenoj sobi, pa sve do samog kraja akustickog tretmana...

Razlike u osetljivosti odziva dva mikrofona su takodje irelevantne, posto se u sobi ne meri apsolutni SPL odnosno buka ili nivo zvuka, nego samo impulsni odziv, pa se od njega generisu ostale analize.

Da ne govorimo da su korisceni i DIY merni mikrofoni dok se nije pojavio Behringer, i to vrlo uspesno. Cak i gospodin Siegfried Linkwitz (koautor Linkwitz-Riley filtra) ima veoma dobro uputstvo kako modifikovati jeftinu Panasonic kapsulu u kvalitetni merni mikrofon... cak i servisi za kalibraciju takvih postoje po svetu... sve to USPESNO funkcionise dugo godina unazad bez obzira na tvoj "ekspertski" stav o jeftinim mernim mikrofonima...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-11-2012 at 11:26 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 11:13 PM   #25
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
molekul vazduha ima oko hiljadu puta manji precnik od cestice prasine kamene vune, tako da je filtracija tkaninom sasvim opravdana i moze biti zadovoljavajuca. Svi svetski producenti bi do sada pomrli od retkih plucnih bolesti s obzirom da je staklena i kamena vuna prakticno 99% sve apsropcije po velikim studijima... unazad mnogo godina. Ne kazem da je lekovito disati tu prasinu, ali ne treba praviti paniku na forumu bez opravdanja, i bez jasnog motiva.

.
Old 09-11-2012, 11:13 PM   #26
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by senadinfaze View Post
Da evo postavljam javno slike, mislim da nema sta da se krije, jer na ove forume se dolazi da se nesto korisno sugerira i da se zatrazi pomoc kada treba, u nadi da su svi ljudi tu iz razloga networkinga i pomoci drugima, a ne reklamiranja licnog biznisa i slicnih stvari .
Znam, nije uvek lako objasniti ljudima da informisanje nije nudjenje usluga. Ako bi iskljucili informisanje, onda bi morali da zabranimo diskusije o svim proizvodima na ovom forumu za koje se mora platiti, tako bi postali striktno piratski forum gde bi se pricalo samo o onome za sta ne mora nista da se plati.. a akustike nema u piratskoj varijanti definitivno... itd.. znaci besmislica.

Hvala na slikama u ime clanova foruma (meni licno nisu neophodne).

Quote:

.............
P.S.
Evo samo i prikaz kako su kod mene izgledali ti paneli:

Dopada mi se fotografija!

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 09-11-2012, 11:17 PM   #27
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Nista napisano se nije odnosilo ni na koga licno, samo pisem iz iskustva, jer, kao sto vjerovatno i sam znas, ovaj forumski medij je ipak neko vozilo koje mnogi od nas koriste za sve i svasta.

Mislim da bi ti se dopalo i sta je "iza" fotografije

Pozz

Last edited by senadinfaze; 09-11-2012 at 11:18 PM. Reason: typo
Old 09-11-2012, 11:19 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Nista napisano se nije odnosilo ni na koga licno, samo pisem iz iskustva...........
Ista stvar je i sa mnom.

Old 09-11-2012, 11:27 PM   #29
xhotadi
Member

senadinfaze preljep studio,koliko sam shvatio da vise nemate ovaj studio
xhotadi is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 11:28 PM   #30
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Quote:
Originally Posted by boggy View Post
molekul vazduha ima oko deset hiljada (EDIT) puta manji precnik od cestice prasine kamene vune, tako da je filtracija tkaninom sasvim opravdana i moze biti zadovoljavajuca. Svi svetski producenti bi do sada pomrli od retkih plucnih bolesti s obzirom da je staklena i kamena vuna prakticno 99% sve apsropcije po velikim studijima... unazad mnogo godina. Ne kazem da je lekovito disati tu prasinu, ali ne treba praviti paniku na forumu bez opravdanja, i bez jasnog motiva.

.

Malo sam se zabrojao... precnik cestice prasine je zapravo deset hiljada (!) puta veci u odnosu na precnik molekula vazduha...

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules