|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Zapravo jedina razlika između tebe i mene (s jedne strane) i HeatMan-a (s druge) je u tome ?to ne shvatamo sebe preozbiljno, odnosno ne očekujemo da na?e okru?enje bude ustrojeno po na?im kriterijumima. I da - to JESTE stvar odrastanja. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#2 |
Administrator
|
![]()
Jeste, ali ti se dotices mega uticajnih i rekao bih ipak zaista sposobnih ljudi (ljudi vani ne moraju da budu sumnjivog morala...dovoljno je da butu energicni, takticni, i da znaju dobro baratati resursima - menadzerisati). Kod nas resursa nema (ili su ona ogranicena) tako da se radi o preraspodeli istih po principu ko se izlakta i izlakta se, ko ne, njemu mrvice koje cesto nisu dovoljne da se od istih prezivi (ali ono, samo da imas da jedes).
Napolju su ipak resursi nesto veci, i stalno se stvaraju (privredni rast...koji je doduse i napolju, u zapadnim zemljama sada pod znakom pitanja...ali je do sada bio prisutan pa resursa ima koliko hoces, dok je kod nas 20 zadnjih godina privredni rast bio uglavnom strmoglavo negativan), tako da i od mrvica moze pristojno da se zivi, da ne govorim da moze od istih i da se sakupi za prvobitan kapital, koji onda moze da se ulozi u nesto vece...tj covjek napolju ima sansu da nesto zapocne...ovdje mozes samo da se prehranis i to ti je...nema viska od kog moze da se "akumulira pocetni kapital", osim ako ti opet tetka ili bliza rodbina ne rikne i ne ostavi stan u nasledstvo (a i taj dobijen ulozen novac moze samo da se spiska, jer insvestirati u nelikvidan privredni sistem je isto sto i baciti pare). Tako da velika je razlika izmedju sistema gdje obitava Rupert Murdoch, a gdje obitava Zeljko Mitrovic... Razlika je u tome sto u sistem gdje je Rupert Murdoch mozes donekle i na posten nacin, zaradis novce, samo ako znas kako (know how). Ovdje nemas sanse, osim ako nemas milion faktora podredjenih tome da podredis gore pomenutu preraspodjelu resursa svojim ciljevima i teznjama... Ne kazem da neko ne zna i to da ostvari...ali obicno ko zna, taj je sumnjivog ili bez ikakvog morala, i gazi preko zivih i mrtvih dok do toga ne dodje... A ja i ti i heatman uglavnom nismo takvih "stomaka". Last edited by diviner; 31-08-2012 at 02:37 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
@ Heatman - odkad ja govorim da nema leba od muzike...?? a?
(mislim nema ga za 95% ljudi / DJ / producenata / itd koji se bave muzikom po svetu. Ako ne radis KOMERCIJALNU muziku ZA SIROKE MASE - nema leba. Pisati komercijalne pesme, biti DJ koji gig(uje) stalno itd... ALI - treba uci u tih 5% !!! @ Diviner - sve je manje vise OK, ALI, stalno se svi pozivaju da je ovde bolje ??? Nije bolje. Po cemu je bolje??? Ovde je jos teze uraditi nesto sa muzikom...svaki drgi covek na ulici je neki producent / kompozitor / u bendu...Ovde ne isplacuju royalties ako je manje od ?50 !! itd itd.. 90% studija se zatvorilo..oni koji rade su ubili cene onim malim studijima.. Vlada ne ulaze u muziku...koji su to "resursi" ?? Treba PUNO SRECE - kao Lotto !!! ove godine je oficijelno potvrdjeno da je "biznis pravljenja muzike" prestigao "mjuzik biznis" po ukupnim prihodima!! Sve vise se ljudi lozi (zahvaljujuci magazinima, Youtubu, i reklamama..) - a para od muzike N E M A !! (Biznis pravljenja muzike - instrumenti, softweri, skole za snimanje, kompjuteri itd itd...) Da podvucem - ko radi dobru komercijalnu muziku koja se puno prodaje i slusa - uzima velike pare..milione...ostali ga duvaju !!! E sad, na muzicarima je da procene i odluce sta hoce da rade sa sobom i svojom muzikom i studiom i gde vide sebe za 5 ili 10 godina...
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]()
Sve 5.
Quote:
Negde sam na Mreži natrčao na izjavu: "producent je čovek koji ima klijente". U svakoj sredini se do klijenata i saradnika dolazi na specifičan način, a taj način mora da se nauči kroz kontakte sa klijentima (i saradnicima). Ako ni zbog čega drugog, a ono zato što klijenti mahom ne završavaju škole za dizajn zvuka i muzičku produkciju, pa sa njima mora da se pronađe nekakav drugačiji način komunikacije. Socijalne veštine su podjednako važne kao i danonoćno čmaranje po Internetu, isprobavanje aparata i okretanje dugmića. Odrastanje se zapravo svodi samo na to da što bolje shvatiš kako stvari u tvom okruženju funkcionišu, pa da onda vidiš koje rizike si u stanju da prihvatiš, odnosno koje su posledice tvojih loših procena. I iznad svega učenje kako da PRIHVATIŠ POSLEDICE svojih loših procena. I sve to nema nikakve veze sa SOKOJ-em pošto cenim da bi i Heatman-a i sve ostale svečano bolelo uvo za SOKOJ i njihove tantijeme kad bi imali dovoljno para od klijenata u studiju, zarade od koncerata i sličnih stvari. Kao što je uostalom i bilo u ono "bolje" vreme. Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 31-08-2012 at 03:47 PM. Reason: CAPS |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Administrator
|
![]() Quote:
To je sve tacno (ja to sve sto si napisao podrzumjevam odavno, kao apriori)...valjda covjek "odraste" upravo kada shvati sve ovo gore sto si ti i napisao...jos jedna odlicna dopuna! Ja bih samo dodao jos jednom: sve zavisi od toga kakve si srece u zivotu, i kako ti se poklope "karte" . Cak i da si svjestan svega gore napisanog (a ja jesam, unazad veliki broj godina), to i dalje ne znaci da je uspjeh zagarantovan... Sve zavisi kako ti se zalomi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Sa druge strane - procitajte ovo : ![]() Domacica napisala knjigu, izdala sama kao download preko Amazona i POCEPALA SE OD PARA !!!! ?20M za 18 meseci !!!
![]() |
![]() |
#7 |
Administrator
|
![]()
Upravo si naveo odlican primjer onoga sto sam govorio oko resursa (napolju su daleko veci, te i vi mozete ocekivati da cete nesto "ucariti" ... zato nasi ljudi i idu u razvijene zemlje, da gastarbajtuju).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Čovek može da radi bilo šta, bez obzira na to koje karte ima u rukama, a i ne mora. Samo mora da diše, jede, pije, sere, piša i spava. I da proba da se ne sekira ako njegovu najnoviju pesmu niko neće da plati. Onda može da proba da napravi pesmu koju neko HOĆE da plati, ili da proba recimo da se okuša u slikarstvu. Pozdrav, Vasa P.S. Da neko ne pomisli da sam kockar ili tako nešto - nisam pokeraš, kao što nisam ni slikar, pisac ili producent. Sve to pominjem onako... filozofski ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Onaj ko je bizzi - ima posla zato sto to sto radi prolazi kod ljudi..da li je Marina Tucakovic ili Dr Luke (http://en.wikipedia.org/wiki/Dr_Luke nije bitno. Oni su se izborili za svoje mesto i sad ubiraju plodove (novcanice)...Ok SOKOJ krade..ali kradu i ovde..kradu SVE disko kuce..nista novo. I jos nesto - kod nas svi MNOGO ocekuju od tih pustanja na Youtubetu ili na radiju..da ne spominjem prodaju (jer je nema)...pa se posle razocaraju. Kao sto me (pokojni) Betoven smarao nevidjeno..bio jednom u Top 10 na US dance listi o ocekuje milione od toga.. od cega????? Dodatak - Al? Lady Gaga je dobila od Spotify $167 za 1 Milion strimova !!!! Alo? Pa to je servis koji naplacuje svoje usluge... sta ces bolji primer ???
![]() |
![]() |
#10 | |
Administrator
|
![]() Quote:
I naravno da niko ne treba da ocekuje da zezajuci se sa muzikom zaradi veliki novac. Pusti snovi... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Produkcijom protiv bede. | LACKY | Pricaonica | 3 | 03-11-2009 06:19 AM |
Sokoj | cAAc | Razno | 18 | 27-11-2006 08:26 AM |