Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-09-2006, 10:49 PM   #1
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Default SOKOJ - ugovor

Evo pre neki dan mi je postar doneo pismo od SOKOJ-a, u kome se osim statistickih podataka nalazi i neki "novi" ugovor , koji bi trebalo da potpisem.
Prvo sto me buni je: odkud sad to, posto ja nista nisam trazio?
Drugo,ovaj ugovor nosi naziv:

UGOVOR O ISKLJUCIVOM USTUPANJU IMOVINSKIH AUTORSKO-PRAVNIH OVLASCENJA

I sad naravno, po clanovima ugovora, stoji da se maltene odricem svega, da bi oni meni uplacivali tantijeme.
Ja se ne secam sta sam potpisao pre nekoliko godina kada sam i prvi put "pristupio" SOKOJ-u, pa sad me interesuje da li je ovo nesto novo ili sta?!

Ukratko, da li je jos neko ovih dana dobio slican ugovor?
Jer ako jeste, onda je to neka generalna akcija...

A i ako jeste i ako nije, neki savet sta mi je ciniti?
Znaci jos jednom da naglasim, ovo nije nesto sto ja sad prvi put treba da potpisem, jer sam do sada to ucinio pri prvoj prijavi dela, i jos jednom kada su nesto menjali pre par godina a u medjuvremenu kod njih se nagomilalo puno mojih kompozicija.
Ali ovoga puta mi zvuci bas nepovoljno, pa se pitam da li je to isti ugovor kao i pre (pa je nekim cudom opet kod mene) a ja ga "pametnije" tumacim ili se stvarno radi o nekim novinama koje zahtevaju novi ugovor?

Old 24-09-2006, 10:57 PM   #2
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Default Re: SOKOJ - ugovor

mozda ce vlado da ti odgovori ako naidje u ovaj deo foruma..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2006, 11:25 PM   #3
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by AVaX
Evo pre neki dan mi je postar doneo pismo od SOKOJ-a, u kome se osim statistickih podataka nalazi i neki "novi" ugovor , koji bi trebalo da potpisem.
Prvo sto me buni je: odkud sad to, posto ja nista nisam trazio?
Drugo,ovaj ugovor nosi naziv:

UGOVOR O ISKLJUCIVOM USTUPANJU IMOVINSKIH AUTORSKO-PRAVNIH OVLASCENJA

I sad naravno, po clanovima ugovora, stoji da se maltene odricem svega, da bi oni meni uplacivali tantijeme.
Ja se ne secam sta sam potpisao pre nekoliko godina kada sam i prvi put "pristupio" SOKOJ-u, pa sad me interesuje da li je ovo nesto novo ili sta?!

Ukratko, da li je jos neko ovih dana dobio slican ugovor?
Jer ako jeste, onda je to neka generalna akcija...

A i ako jeste i ako nije, neki savet sta mi je ciniti?
Znaci jos jednom da naglasim, ovo nije nesto sto ja sad prvi put treba da potpisem, jer sam do sada to ucinio pri prvoj prijavi dela, i jos jednom kada su nesto menjali pre par godina a u medjuvremenu kod njih se nagomilalo puno mojih kompozicija.
Ali ovoga puta mi zvuci bas nepovoljno, pa se pitam da li je to isti ugovor kao i pre (pa je nekim cudom opet kod mene) a ja ga "pametnije" tumacim ili se stvarno radi o nekim novinama koje zahtevaju novi ugovor?

Pre nekoliko godina potpisao si "sporazum" ili punomocje kojim si Sokoj ovlastio da prikuplja novac "za tebe".

Sve te stare "papire" zamenili su novim, pravim Ugovorima, ali se prakticno nista ne menja! Isto ti je to, slobodno potpisi, ukoliko ocekujes nesto od Sokoja. A svi nesto ocekujemo! Ne ulazim u to koliko je "pravedan", ali jedan je jedini! Nemas izbora, a i svi smo potpisali isti!

Dakle, nista strasno, nista novo, samo sada svi imamo UGOVOR umesto nekog starog sprdnja-papirica. Nazalost, SOKOJ jeste sprdnja, pa i svi mi autori zajedno sa njim!

Pozdrav. Bez brige. Potpisuj!
perun is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2006, 09:15 AM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by perun
Pre nekoliko godina potpisao si "sporazum" ili punomocje kojim si Sokoj ovlastio da prikuplja novac "za tebe".

Sve te stare "papire" zamenili su novim, pravim Ugovorima, ali se prakticno nista ne menja! Isto ti je to, slobodno potpisi, ukoliko ocekujes nesto od Sokoja. A svi nesto ocekujemo! Ne ulazim u to koliko je "pravedan", ali jedan je jedini! Nemas izbora, a i svi smo potpisali isti!

Dakle, nista strasno, nista novo, samo sada svi imamo UGOVOR umesto nekog starog sprdnja-papirica. Nazalost, SOKOJ jeste sprdnja, pa i svi mi autori zajedno sa njim!

Pozdrav. Bez brige. Potpisuj!

I ja sam imao frku sa Sokojom (sve dok se nisam izclanio pre godinu dana!!)
Svojevremeno sam potpisao ugovor za pesmu Brazil (Evrovizija, pre sto godina..) i zaboravio na sve...Onda sam u Londonu imao publishing sa Chrysalisom (5 godina!) pa se okacio od njih...niko nije spomeno Sokoj od njih ikada...dok mi pre par godina nije uletela jedna velika reklama (za koju se uplacuje odmah veliki publishing avans). Registrujemo mi (nas dvojica) muziku, ali se ispostavi da ja nemogu da se uclanim u PRS jer sam clan SOKOJA??!!

Zovem sokoj, oni kazu da jesam - ja pitam kako kad sam potpisao samo za jedno delo. a oni kazu "mi stitimo sve autore sa nasih prostora AUTOMATSKI za sva dela, ukoliko nam oni IZRICITO ne kazu da to nece da radimo ?!? I onda mi naboroje neke crkavice koje su mi pulacivali pre i posle rata... Ja onda zatrazim da se izclanim, kazu moze - ali isclanjivanje je jednom godisnje. Ne moze odmah, moram da cekam do kraja godine (i sve sto uradim do kraja godine, opet oni "stite"!)

Sta sam uradio - preneo autorski od moje polovine na druga, pa podelili pare kad su njemu stigle....! Posle sam se izclanio iz SOKOJ-a, Sad me oni stite samo na granicamaSrbije i Crne gore (rekli su da cu tako brze da se izclanim, ako to uradim!).

Tako, najbolje je (ja mislim) uraditi ugovor sa njima za nasu zemlju samo (100% moguce) a ostaviti publishing za svet otvoren. U slucaju da nesto uvaljate preko, dobicete mnogo vise para!

Toliko

pozz
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2006, 06:58 PM   #5
vlado
Member

Niko nista ne moze da ti oduzme. Sokoj ubira tvoja prava. A Vracu da kazem da je to sto se desavalo meni vise nego normalno jer je svima poznato kakva je prethodna garnitura bila. Sljam. Mdjt, sad smo stvarno jako ozbiljno pokrenuli cijelu pricu, pritisli drzavu i za samo dva mjeseca rada novog upravnog odmora i direktora povecali naplatu umnogo. Ima jos par koraka koji nam predstoje da bi obnovili saradnju sa najjacim stranim drustvima. Bice uskoro dobro, barem tako izgleda!
Naravno-svi koji ste izdali, objavili djelo=trk u sokoj i prijava.
pozz svima
vlado is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2006, 07:28 PM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by vlado
Niko nista ne moze da ti oduzme. Sokoj ubira tvoja prava. A Vracu da kazem da je to sto se desavalo meni vise nego normalno jer je svima poznato kakva je prethodna garnitura bila. Sljam. Mdjt, sad smo stvarno jako ozbiljno pokrenuli cijelu pricu, pritisli drzavu i za samo dva mjeseca rada novog upravnog odmora i direktora povecali naplatu umnogo. Ima jos par koraka koji nam predstoje da bi obnovili saradnju sa najjacim stranim drustvima. Bice uskoro dobro, barem tako izgleda!
pozz svima
Super . Kad stignes, napisi kako napredujete i kakve se novosti ocekuju
Old 01-10-2006, 01:30 AM   #7
vlado
Member

Hocu ubrzo i to detaljno.
ali, ne mogu sada...kasno je
Bice od ovih dana dnevno azurirano na sokjevom site-u
Pa red je da to bu de welcome house za autore a ne lopovsko-mafijasko gnijezdo?!?!

pozzz
Old 01-10-2006, 10:52 AM   #8
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by vlado
pozz svima
Kad sam te gledao onomad u Utisku nedelje (takve emisije redovno pratim kada imam vremena, cisto da pohvatam "s kime to imamo posla"),moram da priznam da sam imao utisak "da samo mlatis praznu slamu". Medjutim, ispostavilo se drugacije. Drago mi je sto ima ljudi poput tebe, koji ce se potruditi uraditi nesto i za druge, a ne samo za sebe.

Rezime svega: bitno je da ipak sto sta ovdje ide na bolje.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2006, 03:04 PM   #9
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by diviner
Kad sam te gledao onomad u Utisku nedelje
.
Mislim da si ga pomesao sa nekim. On se za celu proslu godinu pojavio samo 7 puta na svim televizijama, zvanicno, a mozda su mu za to dali i 250 dinara na ime autorskih prava .
Old 03-10-2006, 06:47 PM   #10
vlado
Member

Quote:
Originally Posted by OFF
Mislim da si ga pomesao sa nekim. On se za celu proslu godinu pojavio samo 7 puta na svim televizijama, zvanicno, a mozda su mu za to dali i 250 dinara na ime autorskih prava .

hahahaha

VRH!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules