Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-05-2012, 01:35 PM   #171
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Ako vec hoces da ti svaki drum sound ide sa drugog softwera (??) ti ionako moras svaki instrument da programiras odvojeno, zar ne?
Onda lepo svaki software VSTi ti svira svoj instrument na svakoj traci ..
Cak ti je i najbolje tako.
Ja UVEK programiram svaki drum instrument na odvojenom kanalu - preglednije, lakse za kopiranje i varijacije... i uvek je mesavina MIDI-ja, single hit audio fajlova i loop-ova...

sad videh - hihat 800MB..???? pa kome to treba / ko to cuje i daj mi kazi neku pesmu gde je to upotrebljeno "kako treba" da cujem...bas me zanima.
i ja tako radim, ali ono.. pa moze i da se svira sa vise vst-a istovremeno.. osim ako covek ne zeli izricito da mu drum traka bude bas na jednom midi kanalu.. i ja koristim razlicite semplove iz razlicitih softvera na taj nacin i mogu da sviram sve bubnjeve u isto vreme i da se to istovremeno belezi na vise midi traka
kVu is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2012, 03:51 PM   #172
dacko
Senior Member

dacko's Avatar

Prvo, ja sam finger drummer. Ne programiram bubanj element po element, nego odsviram sve od jednom, sa sve prelazima, pa kvantizujem, izmenim ono sto treba, ako treba. Zbog toga mi treba da mi je ceo bubanj na jednoj midi traci, jer je mnogo komplikovano kvantizovati drugacije, i ispravljati greske.

A drugo, ne pricam o audio outputima vst instrumenata. Naravno da mi svaki drum elemenat ima razliciti audio output, kako bi mogao u miksu da se sredjuje odvojeno.

A hihat 800 mb... Nisam rekao da treba i da je neophodno, samo da ima par komada u bfd-u, koji su toliki. I nije fora kod njih da zvuce ne znam kako savrseno mega... Fora je u razlicitim artikulacijama samog hihata. Od nivoa otvorenosti, do jacine udarca, 127 nivoa velocityja, pa da li je udaren od gore ili sa strane... Pa kad na sve to jos dodas da je hihat snimljen sa vise mikrofona i sa prostorom koji mozes da mixas odvojeno, nije tesko napuniti 800mb.

Za elektronsku muziku i muziku kucanu misem to sve nema smisla, slazem se... ali ako prikacis v-drum i dovedes pravog bubnjara da svira funky...
Old 14-05-2012, 04:01 PM   #173
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by dacko View Post
Prvo, ja sam finger drummer. Ne programiram bubanj element po element, nego odsviram sve od jednom, sa sve prelazima, pa kvantizujem, izmenim ono sto treba, ako treba. Zbog toga mi treba da mi je ceo bubanj na jednoj midi traci, jer je mnogo komplikovano kvantizovati drugacije, i ispravljati greske.

A drugo, ne pricam o audio outputima vst instrumenata. Naravno da mi svaki drum elemenat ima razliciti audio output, kako bi mogao u miksu da se sredjuje odvojeno.

A hihat 800 mb... Nisam rekao da treba i da je neophodno, samo da ima par komada u bfd-u, koji su toliki. I nije fora kod njih da zvuce ne znam kako savrseno mega... Fora je u razlicitim artikulacijama samog hihata. Od nivoa otvorenosti, do jacine udarca, 127 nivoa velocityja, pa da li je udaren od gore ili sa strane... Pa kad na sve to jos dodas da je hihat snimljen sa vise mikrofona i sa prostorom koji mozes da mixas odvojeno, nije tesko napuniti 800mb.

Za elektronsku muziku i muziku kucanu misem to sve nema smisla, slazem se... ali ako prikacis v-drum i dovedes pravog bubnjara da svira funky...
pa i ja sam (kao i veliki broj ljudi koje znam "finger drummer" sad...)
OK, ako tebi radi tako...nema druge.

A jel ima jos "pravih bubnjara" kod nas...koji sviraju funky?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2012, 04:16 PM   #174
dacko
Senior Member

dacko's Avatar

E to je dobro pitanje... ako ima par... u vrh glave...

Ali u svakom slucaju.. Meni lakse kada editujem bubanj ("ziv bubanj") da to uradim u jednoj traci, nego na 3,4,5 razlicitih...

Kad smo vec kod toga, evo gde je potreban hihat od 800mb:

http://youtu.be/U7ESu80BTRY
Old 14-05-2012, 04:39 PM   #175
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by dacko View Post

Kad smo vec kod toga, evo gde je potreban hihat od 800mb:

http://youtu.be/U7ESu80BTRY
pa i ne cuje se nesto specijalno taj hi hat...mislim (kao bubnjar od 20+ godina) sve to moze i sa manje MB da se odradi...samo sa velocitijem..i sumnjam da bi iko cuo razliku.
A obaska sto je muzika totalno "out of fashion" i nikad se ne srecem sa takvom..
nema veze...mrsimo mnogo oko nebitnih stvari..
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 12:02 PM   #176
Hadgy
Junior Member

Izvinjavam se ako pitanje nije za ovaj thread, ali imam frustrirajući problem sa Studio One 2:

Nakon eksperimentisanja sa prvom verzijom koja je bila Artist (nije podr?avala VST), na predlog drugara instalirao sam i v2. Instalacija je pro?la uspe?no, u?ao sam u novi projekat i u browseru sa desne strane ugledao svih 4-5 VST instrumenata koje sam već imao instalirane na kompu. Par njih sam isprobao uspe?no, međutim kad sam poku?ao da pokrenem Hypersonic (koji mi nije radio u Cubase-u), desio se problem i Sudio One 2 je crash-ovao. Nakon ovoga, vi?e nijednom nisam uspeo da uđem u "new song"! Uđem u onaj glavni ekran, ali kad kliknem na "song", izađe error da se javio problem sa aplikacijom ili nekim od plug-inova.

Sve sam poku?ao, deinstaliranje, instaliranje, pomeranje foldera sa VST-ovima... sve, ali ni?ta nije urodilo plodom, ja vi?e u program ne mogu ući...
Hadgy is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2012, 10:07 AM   #177
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

neki od vst-a ti pravi problem.. obrisi taj hypersonic recimo pa probaj opet.. ako udje u projekat probaj posle toga ponovo da instaliras hypersonic
kVu is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2012, 08:14 AM   #178
Hadgy
Junior Member

Hvala na pomoći, ali već sam to probao i opet se isti error javlja...
Hadgy is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2012, 10:19 AM   #179
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

taj hipersonic ima dongle key pa mozda ti on stvara probleme,obrisi ga i pokusaj bez njega,meni je tako reagovao cubase,nuendo, ableton,energy xt samo zbog hipersonika su se crashovali..
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2012, 04:19 PM   #180
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Pratim vec dosta vremena unazad ovaj thread, no nisam imao vremena da se ukljucim (poso', zena, deca,...). Veoma sam zahvalan euphoric-u na trudu, znanju i korisnim informacijama koje je podelio sa nama. Naravno, i kolege Jan, psionic, quake2 su takodje ucinili da je za mene ovo jedan od najboljih threadova u zadnje vreme. awacs je, naravno, uvek tu sa vise nego korisnim "upadicama".

Mesecima unazad mislio sam da cu naci vremena, ali i biti "psiho-fizicki spremnan" da se uhvatim u kostac sa novim DAW softverom, ali avaj... Malo se nema vremena, a vise je u pitanju lenjost da se menjaju navike i izadje iz kakvog-takvog komfora koji pruzaju radne seme koje su uhodane i daju nekakav rezultat. Kolege su vec i raspravljale o tome. Korisnik sam Cubase-a, jos od kako se pojavio (Atari, naravno ), zivim i radim sa svim njegovim vrlinama i manama, eto dvadeset i "kusur" godina... U tom trenutku drugi moguci izbor je bio C-Lab Notator (preteca Logic-a), i za mene "losija" opcija - stvar ukusa i shvatanja "workflow-a" i ergonomije... Cak, kada sam kasnije pokusao da predjem na Logic, vec sam interfejs me je odbijao i izgledao nekako neozbiljno, a i cela logika mi "nije radila". Pri tom znam za mnogo kolega koje imaju upravo suprotan utisak, ali u krajnjem slucaju, racuna se samo krajnji rezultat.

Pazljivo sam analizirao sve iznete "pros et contra" stavove povodom S1V2 i definitivno imam nameru da (nekad ) bar probam "iz prve ruke" kako sve to radi...

I sad mali "off topic na off topic"... Ovaj post mi je ulepsao zadnjih par nedelja . Duhovito i pravo u centar :
Quote:
Originally Posted by euphoric View Post

Part I:

Pre svega ne vidim uopste razlog cemu trazenje delova i workflowa naseg trenutnog softvera u nekom drugom softveru? Tako ne treba ni sa zenama, svaka ima svoje nesto najbolje (ali to je vec druga prica )

Ako nam je taj koji vec koristimo omiljen i naucili smo na njega, onda ne treba biti previse kritican prema drugima ako nemaju ista resenja na koja smo mi navikli, nego treba naci drugi nacin i ukoliko zelimo, pruziti sansu drugome ili se jednostavno vratiti na svoj "omiljeni" ..

Ako vec zelimo da oprobamo nesto drugo, onda to treba koristiti onako kako je zamisljeno i dizajnirano, a ne kako smo mi zamislili ili naucili da radimo u nekom drugom softveru, pa kad ne ide, odmah se zaliti kako mu fale neke stvari i kako nije dovrsen..

Part II (sorry za ot):

Mislim da su se ljudi danas previse razmazili i ulenjili i da traze dlaku u jajetu (iz ne znam kojeg razloga)..
Kako je bilo u vreme Ampexa i 2,3,4..8-kanalnih usnimavanja ? Da li su se ljudi tada zalili kako pitch korekcije, kako imaju samo 8 slotova za VST(i) ili kako im ne valjda mixer i editing workflow nema multi-tool ?
Tada su jednostavno trazili resenja i zaobilazili srecno svoja ogranicenja, bili oprezni pri snimanju i pazili da ne prave greske, posvecivali se i verovali sluhu i muzici.
Posle kada su seckali trake makazama ispadne da su bili kreativniji i zadovoljniji nego mi danas .
Evo krecem od sebe i uhvatim sebe kako sam razmazeni gotovan. Zelim neke sitne stvari koji ce mi mozda ustedeti 1-2 sekunde vremena i mislim ako to ne dobijem u sledecoj verziji daw-a trazicu drugi .
Onda shvatim da su nam danasnji racunari opremljeni takvim kvalitetom i potencijalom kakav pre samo 10-15 godina nisu imali ni najveci studiji na svetu..

Danas smo sa ovakvom tehnologijom vise dobili ne talentovane pevace (kojima cemo caskom ispeglati glas pomocu autotune-a, melodyne-a, vari-audia i sl.), nemastovitu i "nemuzikalnu" muziku (hey, lako cu kompenzovati tu repetitivnost loopa od 16 bara tako sto cu automatizovati 200 parametara i jos jedno 50 modulacija, pa ce pesma biti totalno kreativna i mocna ), preglasnu muziku bez imalo dinamike (sidechain era je, a i treba iskoristiti sve te nanovije kompresore, limitere i transient shapere dok ne brikujemo pesme do neba) i naravno vise od svega klonove u top 40/ pop 50/ beatport 10/ billboard 100 itd listama, gde sve pesme u listi lice jedne na drugu do te mere da boli glava posle preslusane kompilacije istih "top labela/kuca".

Ako hocemo da budemo "originalni" i "totalno drugaciji", uzecemo funk/rock/disco numeru iz 70-ih za koju niko nikada nije cuo godinama i semplovacemo je (ne kreativno) dok se ne "izlize", dodati neke (besmislene) "rime" i "beat" loop na nasem beat-thangu i imamo novi mtv hip hop hit! (mada ni mtv vise nije muzicka televizija, ali to je druga tema) ..

Isto tako vazi i za house .. Hmm.. Mada, koji house ? Pravi house vise nije prisutan, barem ne vise kao mainstream, nego neki hibrid tzv. elektro-cheesy trance-dubstep-hardcore house-a (zovu ga i "elektro/progresiv haus", ne znam zasto (!?)) koji je vise vredjanje inteligencije nego muzika - od gete, preko dedmausa, svedske kucne mafije, ti(J)esta do skrileksa koji je uspeo da ubaci ovaj tzv. dubstep deo u house i napravi opet "revoluciju" .

Sto se tice techno muzike, to je prica za sebe, pre 3-4 godine techno scenom je (za)vladao tzv. "nu minimal" koji se sastojao od dosadnih 606/808/909 (nemam nista protiv ovih masina ako se kreativno koriste) repetitivnih deonica od 10 minuta gde se ubaci 2 breakdown-a/bridge-a u obliku whitenoise-a kojeg provlace kroz filter i sweepuju filter, da bi onda, na vrhuncu te "ekstaze", ponovo vratili istu loop deonicu koja se vrtela prethodnih 5 minuta.
Onda je takav minimal "napredovao" u danasnji "moderni (napumpani) techno" gde vlada (novi) Umek i stara ekipa (sa "novim" "cigla" zvukom) koji se bazira na istom principu kao prethodni minimal samo sa malo tvrdjim zvukom i nesto brzim trakama. Druga grana se stopila sa tzv. "Berlin minimal techno" gde vlada Richie Hawtin sa ekipom vec duze vreme.
Takodje, "ovaj novi (Umek) tehno" postaje mainstream gde se na svim zurkama po klubovima/kaficima vrti zajedno sa gore pomenutim novim hausom a negde sluzi i kao uvod u NuTurboFolkGrand vece kada pocne "pijanka", da se zna da i mi znamo sta je, jelte, "tehno" bre!
A kod Umeka(/Beyera/Dubfire/Voorna i na Exit itd) na koncerte dolaze devojke u stiklama sredjene i doterane jer su upravo izasle iz folkoteka, ali one su svestrane pa slusaju i "tehno" jer su moderne i cool, a i treba im materijala za facebook (to je vec druga tema).

Sto se tice trance-a .. Koji trance? Ne postoji vise to..Psy/Proggy/Dark se stopio u besmisleno 15 minutno 140-150 bpm parenje macaka, a ovaj "euro" uplifting, melodic, tech trance (spao sa 140bpm na 128bpm) -> pogledati gore navedeni hibridni house!

Eto, to je moj pogled na to kako u nekim slucajevima nove tehnologije i previse izbora i opcija mogu i da "odmognu" pri stvaranju kvalitetne muzike i dovedu do masovnog stapanja u jedan hibridni zanr gde je sve isto (barem u mainstream delu EDM-a) i probijaju se samo popularni ali ne i najbolji producenti.

Srecom postoji i taj "non-mainstream" deo koji jos uvek drzi kvalitet elektronske muzike i koji jos uvek ume da ponudi originalne naslove sa starim i novim producentima, gde neki od njih rade u 15 godina starim trackerima, Cubase VST32, Logicu 5 (na windows-u, naravno ), starim PT sistemima itd i ne misle da ih menjaju niti se zale na ogranicenja, nego jednostavno prave (dobru) muziku ..
Takvim se ljudima divim i takvi ljudi su mi inspiracija da zaboravim daw ratove i jednostavno opredelim se i naucim da radim jako dobro na jednom alatu i posvetim se kvalitetu muzike a ne testiranju 20 razlicitih programa.
Pored toga, uvek ostaje stara dobra classic, blues, jazz, ambientalna i elektronska muzika koju cu slusati za sva vremena, pa se ne bojim kraha moderne muzicke industrije kada jednog dana kompjuteri budu sami pravili muziku ..

Sto se tice moderne akusticne muzike, mislim da se (za sada) jos drze mesajuci se sa kvalitetnim elektronskim pravcima, stvarajuci nove zanrove poput post rock-a i nugaze-a, dok neki stari zanrovi poput metala i rock-a idu ka losijoj muzikalnosti i mocnoj "brick" produkciji..
Naravno, trash ce uvek ostati trash, bila elektronska ili ne-elektronska muzika i toga je uvek bilo na top40, ali bojim se nikada losijeg trasha nego danas nismo imali ..
(stanje u nasoj zemlji ne zelim ni da pominjem, necu da se nerviram samo)

Toliko od mene, drugari, izvinite na velikom off-topicu, ali ovo mi je poslednji post u narednih 9-10 meseci, idem iz zemlje trbuhom za kruhom (stomakom za zvakom ), pa sam hteo da napisem svoje iskreno misljenje o stanju u daw svetu i dokle je dovelo

Hvala svima koji su doprineli (pre svega dobroj muzici ) ovom threadu i ostalim dobrim threadovima..

Pozdrav
Hvala jos jednom !

Last edited by Synclavier; 29-05-2012 at 04:21 PM. Reason: slovne greske
Synclavier is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules