|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Prvo bih zeleo da zahvalim svim ljudima dobre volje koji posecuju ovaj forum i jos uvek pronalaze volju i vreme da svoje znanje podele sa ostalima... Posebno bih se zahvalio Bogiju i Nenadu, jer maltene sve sto sam naucio o akustici u poslednjih par godina naucio sam iz njihovih postova na ovom forumu, ili sa linkova koje su postavili...
I eto, posle vise godina iscitavajna, skupio i ja neke pare, pa polako krecem u radove... Sve sto radim detaljno slikam, pravim video zapise, i belezim u rokovnik, tako da cu uskoro otvoriti temu posvecenu iskljucivo tome... E sad, pitanja ... ![]() 1. Primetio sam da dosta ljudi ima problem sa prasinom koju stvara kamena vuna... Kao moguca resenja navode se postavljanje duplog sloja tkanine, bastenska tkanina ispod dekorativne, itd... Medjutim, par ljudi je postavilo pitanje ima li smisla preko ugaonih bas trepova postaviti azmafon ( u mom slucaju 60x60 u 10 coskova, Ecose kamena vuna , 40kg/m3 ) ? Meni nekako konkretan odgovor na ovo pitanje izmice... Svestan sam da bi se na ovaj nacin napravila neka vrsta membranskog absorbera , ali s obzirom da sloj od 2 cm azmafona gotovo da nema uticaj na frekvencije ispod 1k, dal to znaci da bi bas trep neometano obavljao svoju funkciju i dalje? 2. Na moju veliku zalost, na zadnjem zidu prostorije mi se nalaze ulazna vrata, a prostorija nije dovoljno siroka da okrenem sto tako da mi ona budu sa bocne strane. Sa leve i desne strane vrata su QRD difuzeri, 110x55x15, Pn23 ... Ima li ikakvog smisla kaciti i na vrata difuzer? Vrata su siroka 80 cm ... I ako ima, treba li on da bude istih dimenzija,sa istim Pn, ili mogu da kombinujem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
1. S obzirom da je kolicina azmafona potrebna da se pokriju ugaoni bas trapovi prilicno mala, savetujem ti da probas merenjima. Uzmi malo aznafona (1cm debljine, i probaj to sto si naumio...)... izmeri impulse i prikazi ovde burst decay analysis iz ARTA-e
Pitanje: Gde si nabavio Ecose od 40kg/m3? 2. Pogledaj kuda idu akusticke ose od zvucnika i vrlo verovatno da pogadjaju levo i desno od vrata sobe... te je tu sasvim ok staviti difuzore. [Neki put pomislim da sam preterano agresivno napisao one savete od pre mnogo godina za izbor prostorije... jer stvarno ne treba ulaziti u studio kroz odzak zbog akustike... mada priznajem... bio sam isprovociran dok sam to pisao ![]() Skica prostorije ne bi bila na odmet.
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
1. Nadam se da cu do kraja meseca zavrsiti ove radove koji su mi trenutno u toku, pa cu onda i ovo isprobati. Ecose mi je dovezao drugar iz Ukrajne,koji uvozi neke krovne obloge. Ali, posto mi fali jos dvadesetak kvadrata, okrenuo sam par brojeva i kod nas, i nasao u Termo Domu, al nikako da nadjem vremena da odem da uzmem ...
![]() Pitanje: Postoji li neki Akg merni mikrofon? Imam jako dobre cene za Akg,al nisam siguran sta mi tacno treba... ![]() 2. Premerio sam laserom kuda idu ose, u pravu ste,padaju levo i desno od vrata. Skinuo sam Google Sketchup, malo da udjem u fazon i postavljam i skicu. A sto se tice ulaska kroz odzak, to ipak prepustam Deda Mrazu... Mada ove godine nije svratio ni za kalendarsku ni za srpsku Ng... ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
A kako se zove tip vune koju si nasao u Termodomu? Trazi neki omnidirekcioni koji moze da snima do 20Hz kada mu se iskljuci high pass filter. Za sobne modove ti ionako ne treba nista preko 200-300Hz.
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Imao sam posla par dana, pa me nije bilo na forumu... Ne pise na pakovanjima bas nista... Osim naravno ono standardno Knauf, itd... Cak ne pise ni oznaka tvrdoce...
![]() A sto se tice mic-a, imam C414 XLII, on ima omni polar pattern, i snima do 20Hz... Bar po specifikaciji... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
ok... samo da ne bude slope-a
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|