Re: Peticija za ukidanje i zabranu delovanja SOKOJ-a...
E pa sada smo dosli do price o RRA. Kada bi RRA imala propise kao na zapadu da emiteri ne mogu pustati muziku sem sa broudcast uredjaja koji su vezani na compjuter i beleze svaki AFPI kod a prozvodjace medija ( PGP PINK DIGITAL i GRAND) da moraju biti clanovi AFPI_a ( sto su redom svi odbili pre 2 godine kada su ljudi dolazili) onda bi stvari isle u drugom toku. 80% radio stanica bi se zatvorilo (sto i treba jer ne sluze nikome i nicemu, a ono sto bi ostalo radilo bi kako treba) Sokoj za uzorak uzima kosuljice, a 80% emiter ne salje kosuljice. E onda oni koji salju ispricao je Vasa slucaj Delce!
I mozemo tako u krug, daleko od toga da mislim da je SOKOJ idealn ali ni oni nemogu mnogo sami.
To sto kazes za pare, pa 25% ide na funkcionisanje SOKOJ_a, ostalo se podeli.
A koliko to funkcionise i sa zapadom, to je posebna prica. Mi smo imali jednu pesmu na Budah Bar VIII, kada smo pitali SOKOJ receno nam je: Da da mi stitimo vasa prava za ceo svet! Nikada nismo ni banke dobili. A za Tanju savic sam dobio 11$ iz Amerike?
Ono sto je vakat je da ovo uvodjenje poreza od 3% mozda nije naj sretnije resenje, ali na neki nacin naplata autorskih prava postaje globalni problem. Morace se iskristalisati model kako resiti naplatu prava na drugi nacin. Ja sam razmisljao da ce to ici u pravcu kao sto placamo kablovsku tv mrezu. Uz pretplatu za internet ide procenat za autorska prava, za pojedinacne korisnike. A za ove krupne tu postoje vec mehanizmi koji samo negde funkcionisu bolje a negde losije.
Last edited by LACKY; 16-12-2011 at 12:07 PM.
|