Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-11-2011, 12:12 AM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Molim pomoc oko studentske sobe :)

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
.........
P.S.: ti Davisovi su nekada malo previ?e pu?ili različite stvari i ostavili do dandanas sve na pola ali ajde neka im...
Ja to procitah iz njihovog AES rada iz 1979.
Ta formula je veoma ozbiljan zahtev za konstrukciju, jer za sobu najmanje dimenzije 2.6m (visina plafona u kucnim studijima), sve ispod ~400Hz treba da prodje kroz takozvani (wannabe) "live end" i ne vrati se nikad nazad!... s druge strane, meni je to sasvim fin zahtev po pitanju smirivanja sobnih modova, jer divljanje bass frekvencija od koga boluju skoro svi "bukvalno" primenjeni LEDE principi u kucnim studijima gde su zidovi pozadi sasvim cvrsti, a ne ekstremno veliki bass trapovi, u stvari nemaju osnova da funkcionisu, vec po upozorenju autora LEDE.

Ali je verovatno vise "buzzy" naglabati o ITDG (Initial Time Delay Gap), Haas triggeru itd... dok ova formula je samo par recenica u potpuno neuglednom pasusu u AES radu, negde pred kraj...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2011, 12:32 AM   #2
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ja to procitah iz njihovog AES rada iz 1979.
Ta formula je veoma ozbiljan zahtev za konstrukciju, jer za sobu najmanje dimenzije 2.6m (visina plafona u kucnim studijima), sve ispod ~400Hz treba da prodje kroz takozvani (wannabe) "live end" i ne vrati se nikad nazad!... s druge strane, meni je to sasvim fin zahtev po pitanju smirivanja sobnih modova, jer divljanje bass frekvencija od koga boluju skoro svi "bukvalno" primenjeni LEDE principi u kucnim studijima gde su zidovi pozadi sasvim cvrsti, a ne ekstremno veliki bass trapovi, u stvari nemaju osnova da funkcionisu, vec po upozorenju autora LEDE.

Ali je verovatno vise "buzzy" naglabati o ITDG (Initial Time Delay Gap), Haas triggeru itd... dok ova formula je samo par recenica u potpuno neuglednom pasusu u AES radu, negde pred kraj...
Jeste Boggy pričali smo relativno dosta privat oko toga i zato sam to napomenuo jer sam verovao da če? se setiti. Zato taj moj intrigantan "odgovor".
Gle ja se samo čudim nekim dogmama u akustici, koje su veoma bebave a novija re?enja premnogi rado ignori?u jer im je to najlak?e ili ?to več... hvalabogu da se nađu ljudi poput tebe da vide dalje od drveča koje sakrivaju ?umu.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2011, 12:59 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Jeste Boggy pričali smo relativno dosta privat oko toga i zato sam to napomenuo jer sam verovao da češ se setiti. Zato taj moj intrigantan "odgovor".
Pa... s obzirom na prosecne sadrzaje forumskih diskusija, tesko da cu zaboraviti...
Da me pogresno ne shvatis, nemam ja nista protiv Haas triggera ili ne daj Boze ITDG-a (moze se to nastimati pa ko voli...)... jedino mislim da su zbrkani prioriteti, koji, kada bi se pravilno poredjali (pa se prvo postavio problem sredjivanja bass-a), tada bi iskljucili SVAKU je*enu diskusiju na temu "bedroom LEDE" dizajna... ali valja onda ne bi imali o cemu vise diskutovati... posto im RFZ izgleda prekomplikovano, a N-E "zauzima previse mesta" (iako je mozda realno isto mesta potrebno da bi se smirio bass i u prva dva dizajna, ali to nije zanimljivo za raspravu)
Quote:
Gle ja se samo čudim nekim dogmama u akustici, koje su veoma bebave a novija rešenja premnogi rado ignorišu jer im je to najlakše ili što več... hvalabogu da se nađu ljudi poput tebe da vide dalje od drveča koje sakrivaju šumu.
Oh... daleko od toga da sam ja jedini ili redak... mozda je samo problem u tome sto mnogi akusticari realno nista ni ne pisu konkretno po forumima, jer im je smorno ili nije poslovno dobar potez. Svejedno hvala na komplimentu...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules