Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2011, 02:34 PM   #51
igyp
Junior Member

Default Re: svjetska produkcija?

Pa dobro naravno da honorari nisu veliki, ali gledajuci na duze staze isplati se. Jer imati uigranu ekipu i svetsku produkciju kao sto rumuni i drugi pojedinci iz turske i grcke sto imaju, mnogo znaci jer tad se pocinje obrtati ozbiljna lova. Dolaze internationale kuce kao sto su Sony World ili EMI itd izdaju ti materijal i od jednom nisi samo na domacem trzistu nego te ima svugde. I onda se vise ne pita za honorar manje ili vise.
igyp is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 03:58 PM   #52
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by igyp View Post
Ne zaboravite u svemu tome, ameri na primer rade sve u ekipama. Kod ovih sto rade top high end, imaju strucnjaci koji samo rade Vocal Recording + Editing, pa momci koji samo rade Drum Miking+Tracking. Pa asistent koji pripremi sve jos jednom pred miks, a da ne pricam jos kad dodje manijak kao Serban Ghenea i to sve smiksa da ostanes bez testa. I to sve onda ode u Sterling Mastering. Kod toliko aktera naravno da ce i najveci trash da zvuchi kvalitetno.

Kod nas koliko sam mogao videti, radi pretezno sve jedan covek. I snima, miksa, aranzira itd.

Gle, problem nije u meni.
Da se mene pita ja ne bi ništa radio,hahahaha.

Ne , ozbiljno ,samo bi radio aranžman i nadgledao produkciju.
Ne bi snimao, miksao, masterirao itd.
Međutim, klijenti su problem.
Klijent više nije spreman platiti ništa a očekuje sve.

Da ne pričam da su kriteriji strašno pali i većini je dobro sve što nije loše.
Čak i sad kad je cijena top studija smiješnam klijenti radije niti to ne plate.

Ja sad imam samo jednog top klijenta koji meni da da napravim aranžman, pa snimi stringove u Istambulu, pa ode snimiti flautu u London, pa se miksa u New Yorku, pa ovo pa ono.

Prije sam imao 2-3 takva klijenta koji nisu štedjeli na produkciji, od kojih sam se jednim čak išao snimati zrikavce u Zadar jer sampleovi nisu bili dovoljno dobri.

Disclaimer: This is not a joke

Last edited by Surfer; 09-03-2011 at 04:00 PM.
Surfer is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 06:14 PM   #53
igyp
Junior Member

@surfer
Jel taj klient to kod Mr. Bojana Dugica miksa?

Pa dobro ja mislim da je u sustini jedan od velikih problema sto nema tantijema od sokoja. Jer kad imas sa jedne strane odakle redovno kaplje novac, onda nije problem postici visoki nivo. Pocevsi od tekstopisca i kompozitora pa do muzicara i ostalih.

Nije ni cudo sto nasi mnogo plagiraju, za sta da komponuju kad osim honorara ne dobiju nista vise. Da li ukrali tudju pesmu ili smislili sami ne igra veliku ulogu, imaju taj honorar od pevaca i to je to.

Ali ja mislim da ne moze vecno tako ici. Kad tad se mora nesto promeniti, ovo stanje je zasau.
Old 09-03-2011, 07:24 PM   #54
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
@surfer
Jel taj klient to kod Mr. Bojana Dugica miksa?

Ne.

Ali sad sam barem saznao za tog Bojana.
Svaka čast, to se zove karijera i uspjeh.

Quote:

Pa dobro ja mislim da je u sustini jedan od velikih problema sto nema tantijema od sokoja. Jer kad imas sa jedne strane odakle redovno kaplje novac, onda nije problem postici visoki nivo. Pocevsi od tekstopisca i kompozitora pa do muzicara i ostalih.

Nije ni cudo sto nasi mnogo plagiraju, za sta da komponuju kad osim honorara ne dobiju nista vise. Da li ukrali tudju pesmu ili smislili sami ne igra veliku ulogu, imaju taj honorar od pevaca i to je to.

Ali ja mislim da ne moze vecno tako ici. Kad tad se mora nesto promeniti, ovo stanje je zasau.

To je mo?da slučaj kod vas u Srbiji, ali u Hrvatskoj za?tita autorskih prava funkcionira fantastično.
To je vjerovatno jedina stvar u Hrvatskoj koja funkcionira fantastično i sam sam u čudu zbog toga

Ali i zahvalan.
Jedan hit i ne gine ti 15-20 tisuća Eura od Zampa od autorskih.

Međutim, ne znam samo kako nam je to pomoglo ?to se tiče produkcije.
Bojim se nikako.
Jer autori ne financiraju produkciju, nego izdavačke kuće i izvođači.
A oni su u lo?em stanju, osim časnih iznimaka koji potvrđuju pravilo.

Tako da autorski tantijemi ne igraju ulogu u produkciji a tantijema od prodaje vi?e nema jer nema ni prodaje.
Old 09-03-2011, 08:35 PM   #55
igyp
Junior Member

Pa hvala bogu to funkcionira u Hrvatskoj. Nazalost smo u Srbiji daleko od toga. Ja znam momka iz Bosne koji pise iskljucivo za Hrvatske izvodjace, i sam kaze da godisnje dobije 10000-15000? samo od tantijema, to se vec isplati.

Pa normalno bi trebao i izdavac imati jedan deo od izvodjenja. Ali sve u svemu dobiju svi po jedan mali deo, Kompozitor i Tekstopisac dobiju oko 60%, ostatak ide za izdavaca i jedan mali deo (oko 6%) za obradu to jest aranzman. Bar je tako u Germany.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules