Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-03-2011, 12:49 PM   #41
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Default Re: svjetska produkcija?

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Kod mene obratna situacija. Tada mi je to bilo bez veze, ali šta sam znao sa trinaest godina. Danas (i u poslednjih petnaestak godina) mi je jasno da je to, da citiram jednog rok našeg kritičara, "bolje od svega što se ikad pojavilo na ovim prostorima". Otvoriću čim uhvatim malo vremena posebnu temu o Azri pa da tu elaboriram svoj stav.

Citajuci tvoje postove,izmedju ostaloga,primjecuje se ogromna vezanost za neke stvarno velike bendove i djela koja su ostavili.Vidim da tvoja fascinacija Azrom je strasno velika i da ih nekako vrlo,vrlo hrabro stavljas na vrh pijedestala maltene u smislu (bar sam ja to tako shvatio,no offense) lisene svake konkurencije.

Volio bih da otvoris temu koju si najavio (ne bi bilo lose da nosi ime Yu rock velikani ili tako nesto) da mozemo svi malo ucestvovati u debati i iznesemo svoja misljenja a i bas bih volio da napises taj elaborat,bilo bi nam svakako na korist svima.

P.S.Mislim da smo tu negdje generacija,pa da uporedim toliku fascinaciju Azrom sa mojim nekim presudnim bendovima koji su djelovali uopste na odrastanje i sazrijevanje kao covjeka.Jer oni to zaista jesu.

IZVINJAVAM SE NA OFFTOPIC.

Pozdrav!

Last edited by AudioStorm; 02-03-2011 at 12:51 PM.
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 01:00 PM   #42
Mancha
Member

Mancha's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Novi alice in chains, pa i deftonesi su mi klasični primer zarobljenosti u svojoj deceniji... Nije da mi se to ne sviđa, već samo konstatujem da zvuče isto ko pre 10god
Muzicki svakako zvuci tako (iako se meni to dopada), ali produkcijski, mislim da je Randy Staub odradio mnogo dobar posao. Sve zvuci "huge" i prosto ne znam na koju foru je toliko zvuka uspeo da nagura
Interesantno da i stvari koje je Staub radio kao recording engineer imaju istu smek ko god da je miksovao i producirao. Bas ima jak licni pecat.
Mancha is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 01:03 PM   #43
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

uu, al meni recimo ti novi deftonsi jako loše zvuče, White Pony mi i dan danas zvuči bolje od ovog novog. A Chainsi su vrh ispali i sad .
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 03:23 PM   #44
Mancha
Member

Mancha's Avatar

Zaboravih da spomenem, ali Chainse je radio Staub, a pojma nemam ko je radio Deftones
Inace, obzirom na to koliko je dobra produkcija na novom albumu Chains-a, mislio sam da cu se razocarati kada cujem Looking In View uzivo, ali je cak i uzivo zvucao savrseno (sto potvrdjuje teoriju o vrhunskim muzicarima i diktafonu)
Mancha is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 08:11 PM   #45
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post
Citajuci tvoje postove,izmedju ostaloga,primjecuje se ogromna vezanost za neke stvarno velike bendove i djela koja su ostavili.Vidim da tvoja fascinacija Azrom je strasno velika i da ih nekako vrlo,vrlo hrabro stavljas na vrh pijedestala maltene u smislu (bar sam ja to tako shvatio,no offense) lisene svake konkurencije.

Volio bih da otvoris temu koju si najavio (ne bi bilo lose da nosi ime Yu rock velikani ili tako nesto) da mozemo svi malo ucestvovati u debati i iznesemo svoja misljenja a i bas bih volio da napises taj elaborat,bilo bi nam svakako na korist svima.

P.S.Mislim da smo tu negdje generacija,pa da uporedim toliku fascinaciju Azrom sa mojim nekim presudnim bendovima koji su djelovali uopste na odrastanje i sazrijevanje kao covjeka.Jer oni to zaista jesu.

IZVINJAVAM SE NA OFFTOPIC.

Pozdrav!
Potpuno si u pravu, Azra nema konkurenciju. Takva koncentracija energije i umetničkog sadr?aja u formi rokenrola apsolutno ne postoji na na?im prostorima, i bio bi to zahtevan posao ako bih hteo bar u op?tim crtama da opi?em svoj do?ivljaj Azre u svim aspektima. Bilo bi mi zadovoljstvo da sednem i napi?em knjigu o D?oniju i Azri, ali čini mi se da bih time pokazao kako nisam ba? shvatio ono ?to je D?oni toliko puta rekao: Uradi ne?to svoje! Knjige o Azri neka pi?u kritičari (eto Hrvoje Horvat se već dosetio, mada ne ba? sa blistavim rezultatom), ja bih ipak probao da uradim ne?to u muzici uzimajući Azru kao meru vrhunskog kvaliteta i u tom smislu orijentir. Dakle, "elaborat" neće biti predugačak i, po?tujući tematiku ovog foruma, topik će biti o produkcijskoj strani Azrinih ploča.
Old 02-03-2011, 10:34 PM   #46
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Kad ne?to zvuči svjetski, znači da se mo?e ravnopravno nositi sa recentnim pjesmama napravljenima u Americi, Engleskoj ili ?vedskoj.

Iako činjenica da ne?to ne zvuči svjetski ne znači da ne zvuči dobro.

Vrlo je mali broj producenata koji se trude da im radovi zvuče svjetski,
iskreno uz sebe znam jo? samo jednog koji je u vrhu popularne scene u HR i koji ?eli zvučati svjetski i kojem to i uspijeva.

Inače, pi?e i na stranicama ovog foruma ali je vrlo samozatajan.

Većina ljudi jednostavno ne mogu napraviti ne?to ?to zvuči svjetski jer nisu dovoljno dobri, a oni koji bi mo?da i mogli uopće ne te?e svjetskom zvuku ali to ne znači da ne rade dobro, to je samo stvar njihovog afiniteta.

Nadalje, treba znati da je svjetski zvuk predodređen, prvo samom pjesmom a onda i izvođačem.

Dakle, morate prvo imati modernu pjesmu, modenog izvođača i tek onda ja vama mogu napraviti svjetsku produkciju.
Inače ni?ta od toga.

Ne mogu ja napraviti svjetsku produkciju kad mi dođu sa pjesmom koja bi zvučala staromodno da je iza?la 1976 i u kojoj je svakih 2 takta drugi akord i ima po 9-10 različitih akorda u pjesmi, izvođač bi da pjesma stalno raste, da svira harmonika, gitara, mandolina i po mogućnosti truba i da bude modulacija na kraju pjesme.

Isto tako, okru?enje je vrlo bitno u stvaranju svjetskog zvuka.
Garantiram svima ovdje da bi im zvuk bio svjetskiji da ?ive u Stockholmu ili Berlinu. Jednostavno je utjecaj okoline toliko jak da nesvjesno preuzimate neke nove obrasce pona?anja i slu?anja a samim time i stvaranja.

Kad ste vi izlo?eni od 0-24 radiju i televiziji na kojem vas bombardiraju sa Katy Perry, Adele ili Muse, počinjete biti uvjetovani na potpuno drugi način nego kad od jutra do mraka slu?ate Mi?u Kovača i Cecu.

Čovjek je vrlo prilagodljivo biće i uvijek će se adaptirati okolini koja ga okru?uje.
Produkcije koje sam radio dok sam ?ivio u Amsterdamu su različite od onih koje radim sad.
Ja ne mogu pobjeći od okru?enja, niti od pjesama niti od klijenata a sve to ima ogroman utjecaj na zvuk.

Zato ljudi rade gre?ku kad uzmu domaćeg producenta i idu u Los Angeles u studio miksati da dobiju svjetski zvuk.
To ne ide.
Nikad nije i?lo.
I nikad neće ići.
Jer je zvuk već genetski bio predodređen prije nego ste u?li u avion za LAX.

OOOOO YEAAAA !!! Hell yea !!
Za to si u pravu samo tako sto se tice okruzenja !
Ja gledam donekle po sebi kad radim neke stvari (ja sam odrastao na Mtv i VH1 ) i tacno imam neki drukciji obrazac nego sto se radi klasican hip hop/rnb.

Da nagovestim da je to neko MOJE A I MISLJENJE LJUDI KOJI CUJU MOJU MUZIKU sto ne znaci da je u nivou te produkcije hahaha .

Ali da i ti to doneses taj wibe LA,NY ili koji vec ovde retko ko bi ga prihvatio.Ja sam imao takva iskustva a i koliko vidim na domacoj sceni ...
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 10:14 AM   #47
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Potpuno si u pravu, Azra nema konkurenciju. Takva koncentracija energije i umetničkog sadr?aja u formi rokenrola apsolutno ne postoji na na?im prostorima, i bio bi to zahtevan posao ako bih hteo bar u op?tim crtama da opi?em svoj do?ivljaj Azre u svim aspektima. Bilo bi mi zadovoljstvo da sednem i napi?em knjigu o D?oniju i Azri, ali čini mi se da bih time pokazao kako nisam ba? shvatio ono ?to je D?oni toliko puta rekao: Uradi ne?to svoje! Knjige o Azri neka pi?u kritičari (eto Hrvoje Horvat se već dosetio, mada ne ba? sa blistavim rezultatom), ja bih ipak probao da uradim ne?to u muzici uzimajući Azru kao meru vrhunskog kvaliteta i u tom smislu orijentir. Dakle, "elaborat" neće biti predugačak i, po?tujući tematiku ovog foruma, topik će biti o produkcijskoj strani Azrinih ploča.

Nisi ti mene matori najbolje razumio,izgleda.Hocu da kazem daj da vidimo zasto i kako je po tvome Azra toliko veliki bend da nema konkurenciju??

Na to sam mislio,jer izvini na mom misljenju,ali po meni je jako mudato tako nesto tvrditi pored jedne Ekatarine Velike recimo.I ne samo nje.

Pozz

AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 10:30 AM   #48
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post
Nisi ti mene matori najbolje razumio,izgleda.Hocu da kazem daj da vidimo zasto i kako je po tvome Azra toliko veliki bend da nema konkurenciju??

Na to sam mislio,jer izvini na mom misljenju,ali po meni je jako mudato tako nesto tvrditi pored jedne Ekatarine Velike recimo.I ne samo nje.

Pozz
Ono "potpuno si u pravu" znači da si dobro shvatio da po meni Azra nema konkurenciju, jasno mi je da ne deli? to mi?ljenje. Otvoriću tu temu pa ćemo tamo pričati.
Old 09-03-2011, 02:16 PM   #49
igyp
Junior Member

Ne zaboravite u svemu tome, ameri na primer rade sve u ekipama. Kod ovih sto rade top high end, imaju strucnjaci koji samo rade Vocal Recording + Editing, pa momci koji samo rade Drum Miking+Tracking. Pa asistent koji pripremi sve jos jednom pred miks, a da ne pricam jos kad dodje manijak kao Serban Ghenea i to sve smiksa da ostanes bez testa. I to sve onda ode u Sterling Mastering. Kod toliko aktera naravno da ce i najveci trash da zvuchi kvalitetno.

Kod nas koliko sam mogao videti, radi pretezno sve jedan covek. I snima, miksa, aranzira itd.
igyp is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 02:20 PM   #50
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by igyp View Post
Ne zaboravite u svemu tome, ameri na primer rade sve u ekipama. Kod ovih sto rade top high end, imaju strucnjaci koji samo rade Vocal Recording + Editing, pa momci koji samo rade Drum Miking+Tracking. Pa asistent koji pripremi sve jos jednom pred miks, a da ne pricam jos kad dodje manijak kao Serban Ghenea i to sve smiksa da ostanes bez testa. I to sve onda ode u Sterling Mastering. Kod toliko aktera naravno da ce i najveci trash da zvuchi kvalitetno.

Kod nas koliko sam mogao videti, radi pretezno sve jedan covek. I snima, miksa, aranzira itd.
pa naravno...timski rad je prava stvar!
Ja sam dosada vise puta bio suocen sa problemom "timskog rada" kod nas. Ne samo u muzici..

ali moze se objasniti manjkom posla i malim honorarima, tako da nema dovoljno za sve !!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules