Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2011, 04:33 PM   #1
marcos
Member

Default svjetska produkcija?

neki dan sam si napravio kompilaciju od otprilike 50 bendova da bi imao neku bazu referentnih snimki svjetske produkcije

i unutra su upali od arcade fire, preko nine horses, radioheada, rhcp, dave matthews band, green day, u2...brdo bendova. I ako mogu primjetiti "kvaliteta" snimku je ENORMNA!!!!! OGROMNA.

"Kvaliteta" sam stavio pod navodnike jer je to jako subjektivna stvar. Da se razumjemo sve to zvu?i jaako dobro...ali ako usporedi? npr. Nine Horses i Arcade Fire...razlika je tolika da ti se ?ini da su ovi drugi snimali na diktafon a upravo su najve?i rock band na svijetu

Sve to govorim jer mi se ?ini da postoji na na?im prostorima neka frustracija jer se stalno forsira taj pojam "zvu?i svjetski"...pa dobro ?ta je to? Di su ti gabariti? Malo mi to ide na ?ivce pa eto....
marcos is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2011, 05:29 PM   #2
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: svjetska produkcija?

Quote:
Originally Posted by marcos View Post
I ako mogu primjetiti "kvaliteta" snimku je ENORMNA!!!!! OGROMNA.
Misli? razlika u kvalitetu je ogromna?
Old 28-02-2011, 06:32 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by marcos View Post
Sve to govorim jer mi se ?ini da postoji na na?im prostorima neka frustracija jer se stalno forsira taj pojam "zvu?i svjetski"...pa dobro ?ta je to? Di su ti gabariti? Malo mi to ide na ?ivce pa eto....
Tri krojača imala radnje u istoj ulici i nervirala se ?to im posao lo?e ide zbog konkurencije. Pa se jedan setio da na izlogu napi?e "Najbolji krojač u gradu". Drugi oti?ao korak dalje pa napisao "Najbolji krojač na svetu". Treći napisao "Najbolji krojač u ulici".

Razumem ja tebe, ali nemoj da se ?ivcira?. Oni koji bi hteli da im muzika zvuči "svetski" verovatno ne do?ivljavaju sebe kao deo "sveta". Takvi su pre zaslu?ili sa?aljenje nego zavist

Pozdrav,

Vasa
Old 28-02-2011, 07:49 PM   #4
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

de ba to je u narodu ostalo... kazu svetski zvuci.. ono, oni iz sveta pa kako ce ih nazvat drugacije hahaha ... i mi smo svet za njih sam sto sve pesme pevamo na maternjem koji nije svetski pa ..et sam je to razlika

na sta oni snimaju snimaju i kod nas.. tehnika ne bitna.. bitna je pesma..
a sad sto bi mi svi zvucali samo sa PC Svetski.. to ne moze! tu sam moze dogurati ITB! i to je to.. aaa ziva svirka. i sve sto ubodes.. treba proci kroz MAST! ili spravu koja vredi UF para!

i onda detalji.. kojih je bas UF!
branoy is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2011, 07:58 PM   #5
marcos
Member

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Misli? razlika u kvalitetu je ogromna?

e da...to sam naravno mislio ))
Old 28-02-2011, 08:02 PM   #6
marcos
Member

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
i mi smo svet za njih sam sto sve pesme pevamo na maternjem koji nije svetski pa ..et sam je to razlika
evo napokon...znaci suprotno od svjetski je materinjski

?isto da mogu nekom opisati kako moji miksevi zvuce
Old 28-02-2011, 11:59 PM   #7
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

marcos!
i mi smo svet za njih sam sto sve pesme pevamo na maternjem koji nije svetski pa ..et sam je to razlika

neee , nesam mislio tako..brzo pisem nego.. mislio sam ne mozemo biti svetski kad pevamo na nasem a nas nema mnogo ... aa ono i mi smo svet za njih to OK.. samo ne mozemo sa nasim jezikom biti u svakom clubu kao ENGLESKI JEZIK )
branoy is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 12:25 AM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Mislim da je sama terminologija najmanje bitna. Ovde je po sredi jedan mnogo siri socioloski fenomen i moze se primeniti na razna polja, a ne samo muzicku produkciju.

Mislim da za vecinu stvari, ljude po belom svetu zabole kurcic da li je nesto 'svetski" ili nije. Sumnjam da Holandjani ili Svajcarci imaju taj problem iako su skoro duplo manji po povrsini. (izvor)

Pocev od jutarnjeg programa, prvih vesti i profesora u skolama koji ti ispiraju mozak time kako smo mi "mala zamlja i narod"...
Jedino cega ovde ima malo je HDL holesterol, neophodan za krucijalne mozdane funkcije.
Izjave o tome se najcesce mogu cuti od ljudi koji nikad nisu krocili nigde dalje od Avale ili Fruske na uranak...

Dakle ako treba da postoji dobar zvuk,ekonomija,drustveno uredjenje,onda to treba da imamo ZBOG NAS a ne da bi bili slicni Peri ili Djoki...
Dok se to ne promeni, bicemo papani i stalno traziti misljenje od "nekih tamo negde"...
Osnovni razlog ovome je mozda jednostavniji nego sto se misli.
Dakle , ovde imamo izuzetan problem sa obrazovanjem! Ne mislim samo na skolski sistem, vec i na medije,pogotovo one koji po svrsi osnivanja imaju svoj osnovni zadatak koji ne vrse,vec sluze u promotivne svrhe, uopste - obrazovno uredjenje je zakazalo, ali ne sada, vec pre vise od 20 i vise godina...
"Plodove" ovakvog "u-ne-redjenja" tek cemo da dozivimo...

Last edited by Bockie; 01-03-2011 at 12:28 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 02:08 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ipak postoji tu neka između redova linija. To naše koje je trash, ipak ne zvuči isto kao njihovo koje je trash. Nikad nisam do kraja uspeo dokučiti koja je to linija i šta je to tačno što nešto čini da snimak zvuči "stranim", i jako retko čujem snimke sa ovih podneblja koji prodaju taj utisak na keca (doduše, sve češće). Jednostavno. Pustiš nešto nadrkano naše i nešto nadrkano njihovo, jok, i baba čuje razliku. Pustiš nadrkano naše i trash njihov, jako retko, njihov trash ima više smisla. Pustiš trash naš i odeš u kurac jer je neispravan a ne lepo ružan kao njihov. Možemo mi to sociološki da pravdamo i psihološki koliko oćemo da nalazimo izgovore da je sve to isto, ali mislim da bi na blind testovima ipak doživeli iznenađenje. PRitom, ne generalizujem to za SVU našu produkciju, ovih dana stvarno se dosta stvari i odavde može lako nositi sa svačim stranim.. ali to su i dalje snimci u manjini.
Možda ne bi bilo loše da napravimo temu ili da ovu temu odvedemo u tom pravcu - odvanja priznanja snimcima sa ovih prostora koji zvuče strano po kvalitetu produkcije.. to bi se bar pretvorilo u nešto pozitivno.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 06:47 AM   #10
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

U dana?nje vreme kad su dostupni svetski hitovi u multitrack verzijama dovoljno je poslu?ati nekoliko bas deonica i shvatiti da su razlike u zvuku tako drastične da jednostavno ne postoji standard ili referenca za "svetski" kvalitet zvuka. Isto va?i i za vokale, miks, mastering... Pesma Bitlsa "Free As A Bird" urađena je sa Lenonovim vokalom sa obične kasete, snimljenim tako ?to je nekakav mali kasetofon stajao na klaviru i integrisani mikrofončić snimao glas i klavir zajedno. Onda se kaseta vukla po neseserima Joko Ono dvadesetak godina, i na kraju je to upotrebljeno za snimanje jedne od najboljih pesama devedesetih.

Za dobru referencu ne moraju se koristiti strane stvari. Uzme? Filigranske pločnike i Sunčanu stranu ulice, i ako priđe? na 30% tog kvaliteta -eto te na sedmom nebu.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules