|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#401 |
Pro Member
|
![]()
Ma pričam da trebam vratiti mikrofon ... stoga, pozajmio
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#402 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ti helmholz bass trapovi su mogli biti i manji... tebi je rupa na 100Hz pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#403 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Pro Member
|
![]()
Imam, Senhiser e 825 S ...
![]() Quote:
![]() @NLP, da sada ne mandrakam nekaj novoga (uvjek ostaje opcija rezonantnog apsorbera ![]() A sada jedno konkretno pitanje. Prema formuli na http://www.audioholics.com/education...onant-absorber mogu zaključiti da je za izračunavanje povr?ine "porta" formula S=L*V*((f*pi)/0,5*c))2 ... 2 označava "na kvadrat" Where f is the resonant frequency (Hz), c is the speed of sound (1120ft/s), pi =3.14, S is the area of the port (ft 2 ), L is the length of the port (ft), and V is the cavity volume (ft 3 ). Kako imam sve parametre f=88 Hz, c=343 m/s, L=16 mm ( ![]() Računicom dobijem da S=29,45 cm kvadratna. Ako je povr?ina rupe od desetke borera 0,785 cm kvadratna, da li mogu da jednostavnom računicom zbrojim koliko trebam rupa desetkom napraviti da se pribli?im zadanom S-u ![]() ...ili ima jo? koji parametar na koji trebam da pazim, poput "port end-correction" sa navedenim :"Basically speaking, the air immediately outside either end of the port acts in sympathy with the design air mass in the port. This has the effect of increasing the apparent length of the port (fig1), and hence affects the tuning frequency of the resonator." |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#405 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=182 Slika izrade ... http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=160 Te punjenja vunom ... http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=179 Prečnik je promjer ili polumjer ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Precnik/dijametar je promjer, poluprecnik/radijus je polumjer. Takodje, ako je ikako moguce probaj da kompenzujes one "zube" u frekventnom odzivu u "dva manja zuba".... pozicioniranjem zvucnika. Probaj da meris tim tvojim mikrofonom pa stavi rezultate, sada kada znamo gde su problemi. prepoznacemo ih bez obzira na mikrofon. (ljudski je nadati se) Spremi komade, otpatke kamene vune i pamuka, da vidimo kako ce se ponasati u helmholz rezonatoru.... nadam se da to nisi bacao. Ako sam nesto propustio da procitam, lakse mi bude nego da nesto propustim da kazem sto je bitno.... sorry. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 25-02-2011 at 08:25 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Pro Member
|
![]()
Ej, ljudi. Danas ja počeo da "tjuniram" svoje Helmholtze, ali rezultati su mi totalno nejasni
![]() Prvo ja počeo sa kutijom od 88.7 L gdje bi po navedenoj formuli ako izbu?im jednu rupu od 35 mm (takav mi je najveći borer kojeg imam), trebala rezonirati na cca. 47 Hz-a, kad ono peak na ... ![]() ![]() Ljubičasta je s jednom rupom, roza s dvije, a zelena sa tri rupe 35 mm ... ![]() ![]() I sada slijedi pitanje. ZAR GLEDAM DIP ILI PEAK jebenog mjerenja ![]() ![]() "Ne-budi-lijen" probu?io ja 8 mm rupu na 80 litarnoj kutiji, pukno mic unutra ... (slika mjerenja je ista, samo su različite slike sa plavom crtom da se vidi frekvencija) ... ![]() ![]() ![]() I mjerenje sa 8 mm rupom u kojeg je gurnut mic od najmanje kutije 70,9 litara ... ![]() Znači, svim kutijama je peak na cca. 37 Hz-a., pa ponavljam pitanje, GLEDAM DIP-ove ILI PEAK-ove ??? Pukno ja i mjerenja u sada?njem sweet spotu poslije ove egzibicije sa bu?enjem Helmholtza i dobio ovo (gdje je rozo prije, a plavo poslije bu?enja rupa na 88 litranoj kutiji, te po jedna mala rupica 8 mm na ostale dvije kutije) ... ![]() Boggy, NLP ... HELP ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Pro Member
|
![]()
Evo i slike kako sam snimao (ovo je na rubu rupe) ..
![]() Te par slikica kako do sada izgleda moji binarni difuzori ... ![]() Na main cloudu ... ![]() Te na bočnim absorberima i gornjim SC-ima .. ![]() ![]() Hvala ti Boggy na binarnim difuzorima, jer su mi te da?čice skroz dodatno "podigle" prostor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Moderator
|
![]()
Treba ti barem rupa od 100mm ... ubodnu testeru uzmi!
ocekujem da bi tri do cetiri rupe bilo dovoljno. Takodje treba da se ubaci i apsorpcija u rezonator, u NEKOJ meri... to se eksperimentom ustanovljava... Takodje se moze koristiti komad PVC cev-i na toj rupi da bi se apsorber dodatno tuneovao... Prema tome ne "igraj" se sa tim rupicama od 35mm nego izbusi 100mm pa izmeri. pozdrav bogi
![]() |
#410 | |||
Pro Member
|
![]()
OK! Al čemu onda toliko malih rupa na DeMinim rezonatorima kao kod http://www.rumski.com/forum/showpost...9&postcount=40?
Po kutiji? Quote:
http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=179 ... jbga ![]() Quote:
![]() Quote:
A kaj veli? na "binarce" ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
control room, dizajn, pomoc, fokus: apsorberi low mid, hvala! | johnjogurt | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 29-10-2009 07:26 PM |
Color's Control room - sredjivanje prostora | Color | Dizajn i konstrukcija studija | 99 | 05-10-2008 02:16 PM |
kamena stijena u control room-u? | alhoholicar | Dizajn i konstrukcija studija | 24 | 26-03-2007 01:29 AM |
Vocal Booth sa broadband panelima od konoplje - zavrsen | clusterchord | Dizajn i konstrukcija studija | 17 | 04-01-2007 06:07 AM |