|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#481 |
Pro Member
|
![]()
Haj, ljudi.
Evo da postam nekaj meni zanimljivo, ali uprovo to mi je dalo do znanja da ipak nisam potpuno sku?io kak se čita mjerenje ... zbog roze linije ... Uglavnom, rozo je odaziv sobe (dnevnog boravka, H. kutiju sam stavio u kupaonicu i tamo je zatvorio, a mic usmjerio prema zvučniku), svijetlo plavo (najdonja linija) je od jučer sa svim rupama otvorenim tj. 5 rupa 11 cm ?irine, zelena je sa zatvorenom jednom rupom, a tamno plava sa dvije zatvorene rupe. Kada sam zatvarao rupe, samo sam preko njih za?erafio ivericu ... ![]() E, sad, meni to izgleda kao da ta moja kutija nekak malo rezonira, jer ako se vodim po jučera?njem usvojenom znanju (da se gleda prvi dip nakon peaka), onda bi bilo da sa dvije zatvorene rupe (tamno plava linija) daje rezonantnu frekvu kutije na oko 90 Hz-a ili ipak cca. 75 Hz-a, ha? A zelena linija (sa jednom zatvorenom rupom), taman negdje oko 100 Hz-a, ali je to tako malo da mi mod sobe to prikriva, zar ne? Boggy, kaj veli?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#482 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Da, sad vidim da ona "grba" sto mi je licila na rezonanciju bass trapa, je neka brlja iz sobe... (roze) Mikrofon si drzao ispred ali blizu rupe, na centru? (pitam za ostala tri merenja) Izgleda da ti je peta rupa suvisna, samim tim i stimovanje cevima. probaj da izmeris i ispred ostalih rupa, ali ne mrdaj mikrofon nego rezonator. Kad pomeris mikrofon sve se poremeti zbog sobe, te zato mozes imati cudne rezulatate EDIT: Nije lose izmeriti i odziv sobe (bez rezonatora) na mestu gde ce ti biti mikrofon za merenje ispred rupa. Posle toga vise ne mrdaj ni zvucnik ni mikrofon. EDIT2: Ako je soba iste sirine kao i tvoj studio, opet imamo isti problem, neka je i duza... ali ako ne budes pomerao mikrofon, nego izmerio sobu, pa rezonator sa tri, cetiri ili pet rupa dobicemo rezultate koji nam trebaju, ako ne, posalji mi na mail sve te izmerene vrednosti u vidu REW fajla za svaki slucaj posebno (ukljucujuci i sobu bez rezonatora, i mikrofon NE usmeren prema zvucniku nego prema tacki gde ce biti rupa rezonatora, i posle nista vise ne mrdaj osim rezonatora)... pa cu pokusati da razdvojim rezonator od sobe... mrdanjem mikrofona i/ili zvucnika dobijas haos. BTW, ako to budemo radili (ovo da mi posaljes merenja) to moze i u tvom studiju, ne moras porodicu uznemiravati. I da, pokusaj da ti rezonator bude uvek na istom rastojanju od mikrofona. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 04-03-2011 at 05:52 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#483 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#484 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#485 |
Moderator
|
![]()
Pokusaj ni rezonator da ne mrdas, nego samo odsrafi poklopce sa rupa.
[samo da je lepse vreme napolju, ne bi bilo svih ovih akrobacija i jurnjave.... ali dobro... izboricemo se] pozdrav bogi
![]() |
#486 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Moderator
|
![]()
... ne?to mi govori da je ovaj helmholtz absorber previ?e napunjen vunom http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=179 pa je Q ?irok te (pre)plitak... + nije optimizovana oblika + pozicioniranje unutar prostora... samo na glas razmi?ljam...
Ajde ba? me zanimaju rezultati merenja.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#488 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#489 |
Moderator
|
![]()
Mislim... tri mozes i jednim komadom zatvoriti... odjednom... samo da snimimo uticaj sobe BEZ uticaja rezonatora.
pozdrav bogi
![]() |
#490 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() @ NLP Sve se i meni tako čini, Daj mi ka?i koliki bi volumen trebao imati cijevi ( u mom slučaju 7-ce) jer bi paralelno ovom pothvatu jo? napravio 2 rezonatora sa u?im Q-om (po mogućnosti bez vune) koje bi dodatno seljakao po studiju i kolika bi rupa trebala biti na recimo 12 mm MDF-u kojim bi ih zatvorio (ako nije 12 mm premalo)? Ako nije problem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
control room, dizajn, pomoc, fokus: apsorberi low mid, hvala! | johnjogurt | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 29-10-2009 07:26 PM |
Color's Control room - sredjivanje prostora | Color | Dizajn i konstrukcija studija | 99 | 05-10-2008 02:16 PM |
kamena stijena u control room-u? | alhoholicar | Dizajn i konstrukcija studija | 24 | 26-03-2007 01:29 AM |
Vocal Booth sa broadband panelima od konoplje - zavrsen | clusterchord | Dizajn i konstrukcija studija | 17 | 04-01-2007 06:07 AM |