Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-02-2011, 08:28 PM   #311
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
Ova zadnja karakteristika mi izgleda skroz dobro, krivulja je vecinom u rasponu +-5dB.. Svaka cast!
Inace jel ova karakteristika sa Helmotzima ili bez njih?

Moje iskustvo uvezi problema sa niskima je da mijenjajuci polozaj kutnih bas trapova i straznjih absorbera sam mogao najvise utjecati na promjene krivulje bilo to na gore ili bolje.

Btw. Koristis li cloud absorber?
Solozabal, hvala na komentaru

Eomsy, ako ces prikazivati rezultate po EBU standardima, moras uraditi i smoothing krivulje od 1/3 oktave.... potrazi u REW tu opciju i ponovo postuj slike sa tako zaravnjenim odzivom. Svidelo se to nama ili ne to govori standard. I tada ce prikaz na pojedinim opsezima biti puno bolji od +/-5dB (odnosno tacnije +/-10dB sto je rekao Nenad)

Takodje daj nam malko vece slike... podele su necitke

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 06-02-2011 at 08:30 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 09:15 PM   #312
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Kad meri? i miče?: pozicija sweet spota se miče po sredini napred-nazad, zvučnik napred-nazad te skupa jedan prema drugom i razdvajati.
Ali pazi da ne ?rtvuje? premalenu stereo sliku jer se katkad izka?e da je graf linearniji kad su zvučnici dosta skupa a i ti dosta (pre)blizu.
I svakako to ?to je rekao Boggy: "Imamo pravilo simetrije i pravilo jednakostranicnog trougla (koje nekad nije moguce ispostovati)... "

Ovaj jednakostranični trokut mo?e da bude i nekoliko "produljen", to nije ba? posve priporučjivo kod ribonskih tweetera koji imaju običajno ograničenu disperziju ali sa dome tweeterima je nekoliko "raztegljiv" taj trokut.
Ionako če? čuti sa u?ima ?to se de?ava sa zvukom kad miče? izvan jednakostraničnog trougla.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 09:19 PM   #313
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Pa kutije za Helmholtze sam već napravio, tako da sad samo moram vidjeti na kojoj frekvenciji da ih tjuniram ...
Ali volumen je kod Helmholtza va?an, nadam se da si "tu negdje" inače če? morati pregrađivati, praviti prekate.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 09:44 PM   #314
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
...........
Ovaj jednakostranični trokut može da bude i nekoliko "produljen", to nije baš posve priporučjivo kod ribonskih tweetera....
Pustimo ribbon tweetere na miru za trenutak... svakako su usmereni ka mkrofonu odnosno usima, bez obzira na njihov ugao disperzije, sirina slike je odredjena i okolnim akustickim rekvizitima... ugao disperzije tu igra samo delimicnu ulogu.

Slusni test treba ostaviti za kraj kao najmerodavniji...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 07-02-2011, 08:08 PM   #315
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Bok, ljudi ... al sam se danas nanosao zvučnika sa stalcima (koji su laaagggaaanniii ).

A sada uvećane slike (for Boggy )

Evo, prva slika je smoothing 1/3 octave za mjerenje od jučer (prvi sweet spot) ...

Evo je graf sa 1/3 smoothingom za drugi sweet spot kojeg sam danas na?ao (nakon 2-3 sata prmje?tanja po sobici u radijusu od cca 0,5 m)

I usporedba jučer-danas (sweet spot 1-2)

Ono ?to je meni interesantno jest da je u ovom dana?njem slučaju razmak zvučnika 143 cm, a udaljenost od svakog zvučnika do mojih u?iju 132 cm (udaljenost od glavnog zida jest cca. 40 cm). Naravno da ovo NEMA VEZE sa pravilnim trokutom, ali sam pu?tao stvari i mogu reć da sam ovako najzadovoljniji sa stereo slikom i cjelokupnim "do?ivljajem"! Sada ja vas pitam, kak je to moguće !?

Evo i posljednja slika je RT 60, pa nakon tolikih prepucavanja oko koliki RT 60 treba da bude, ja vas pitam jel ovaj OK ili ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2011, 08:26 PM   #316
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Bok, ljudi ... al sam se danas nanosao zvučnika sa stalcima (koji su laaagggaaanniii ).
to se mora, ako hoces bolje
Quote:
A sada uvećane slike (for Boggy )

Evo, prva slika je smoothing 1/3 octave za mjerenje od jučer (prvi sweet spot) ...

Evo je graf sa 1/3 smoothingom za drugi sweet spot kojeg sam danas našao (nakon 2-3 sata prmještanja po sobici u radijusu od cca 0,5 m)
Hvala, i jos jedna stvar, trudi se da grafikone prikazujes uvek u istom opsegu ako pretenduju da pokrivaju isti opseg... lakse je uociti transliranje modova u slici na tako pripremljenim grafikonima. (jedan ti krece od 33Hz drugi od 14Hz)
Takodje, drzi se iste razmere na levoj osi... te ako je 5dB onda treba da ostane uvek 5dB (ili 10dB) ... pogledaj malo po setovanjima mislim da se to da lako namestiti pre nego sto napravis sliku.
Quote:
.....................
Ono što je meni interesantno jest da je u ovom današnjem slučaju razmak zvučnika 143 cm, a udaljenost od svakog zvučnika do mojih ušiju 132 cm (udaljenost od glavnog zida jest cca. 40 cm). Naravno da ovo NEMA VEZE sa pravilnim trokutom, ali sam puštao stvari i mogu reć da sam ovako najzadovoljniji sa stereo slikom i cjelokupnim "doživljajem"! Sada ja vas pitam, kak je to moguće !?
To je moguce i upravo si sada naucio da se u malim sobama NE MOGU pravila striktno postovati ako se zele BOLJI rezultati.. nego se mora eksperimentom doci do tih BOLJIH rezultata... te price i pisanja po raznoraznim knjigama i dokumentima su samo neke osnovne smernice kuda treba ici... odmah iza toga idu merenja... a najvisi kriterijumi ostaju i dalje licni utisci i rezultati koje odredjeni monitorski sistem omogucuje...
Quote:
Evo i posljednja slika je RT 60, pa nakon tolikih prepucavanja oko koliki RT 60 treba da bude, ja vas pitam jel ovaj OK ili ...
Prvo nam izracunaj kolika ti je zapremina preostala.. metar u sake....

Znaci NE zapremina sobe pre... nego koliko ti je preostalo

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 07-02-2011 at 08:50 PM.
Old 07-02-2011, 08:35 PM   #317
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Hvala, i jos jedna stvar, trudi se da grafikone prikazujes uvek u istom opsegu ako pretenduju da pokrivaju isti opseg... lakse je uociti transliranje modova u slici na tako pripremljenim grafikonima. (jedan ti krece od 33Hz drugi od 14Hz)
Takodje, drzi se iste razmere na levoj osi... te ako je 5dB onda treba da ostane uvek 5dB (ili 10dB) ... pogledaj malo po setovanjima mislim da se to da lako namestiti pre nego sto napravis sliku.
Ok, sorry ...

Quote:
To je moguce i upravo si sada naucio da se u malim sobama NE MOGU pravila striktno postovati ako se zele BOLJI rezultati.. nego se mora eksperimentom doci do tih BOLJIH rezultata... te price i pisanja po raznoraznim knjigama i dokumentima su samo neke osnovne smernice kuda treba ici... odmah iza toga idu merenja... a najvisi kriterijumi ostaju i dalje licni utisci i rezultati koje odredjeni monitorski sistem omogucuje...
Tak sam si ne?to i brijo ...

Quote:
Prvo nam izracunaj kolika ti je zapremina preostala.. metar u sake....

Znaci NE zapremina sobe pre... nego koliko ti je preostalo
AAAUUUUU . Nemam pojma kak to ispravno izvesti, jer su zidovi i dalje neravni, a strop varira i do 5 cm (tu i tamo) ... kada su majstori radili deku, malo im je ?alung bje?ao, kao i oko ... Pa stvarno ne znam koliko bi ja dao PRAVE rezultate volumena ... Mo?da bi se samo trebao pomiriti sa ovime ?to imam, ha ?

Studio Predator
Old 07-02-2011, 08:37 PM   #318
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
......
AAAUUUUU . Nemam pojma kak to ispravno izvesti, jer su zidovi i dalje neravni, a strop varira i do 5 cm (tu i tamo) ... kada su majstori radili deku, malo im je šalung bježao, kao i oko ... Pa stvarno ne znam koliko bi ja dao PRAVE rezultate volumena ... Možda bi se samo trebao pomiriti sa ovime što imam, ha ?
Dobro deder... sracunaj otprilike... nemoj sada da padas u bedak kad si vec na pola puta...

Pokusaj da skiciras to u sketchupu koliko toliko tacno.. i ako je zatvoren geometrijski objekt... onda ti on moze sracunati zapreminu..

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 07-02-2011 at 08:48 PM.
Old 07-02-2011, 08:54 PM   #319
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Dobro deder... sracunaj otprilike... nemoj sada da padas u bedak kad si vec na pola puta...
Ja brijo da sam prevalio malo vi?e ...

Quote:
Pokusaj da skiciras to u sketchupu koliko toliko tacno.. i ako je zatvoren geometrijski objekt... onda ti on moze sracunati zapreminu..
E, za tu opciju nisam znao ... ajd ba? ću malo pogledat ....

Studio Predator
Old 07-02-2011, 09:11 PM   #320
analog
Senior Member

analog's Avatar

Quote:
Mislim da će mu za to trebati besplatni plugin za Sketchup, VolumeCalculator.
http://www.cad-addict.com/2008/11/sk...alculator.html
analog is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules