|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#341 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Jbg... kad su stedeli na dugmetu "bypass eq"... ni jedan eq na "0" ne daje pravu 0 na izlazu nego nesto u toleranciji komponenata od kojih je napravljen.. samo "bypass eq" moze dati pravu "0" pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#342 |
Moderator
|
![]()
Kad malo bolje razmislim, s obzirom da nemas kalibrisan mikrofon, mozda samo da se malo poigras sa tim ekvilajzerom i ako vidis da se to ne da ispraviti i da nema logicnog uticaja, ostavis na "nuli" kako je sad. Na jako visokim frekvencijama je potrebno ipak imati ozbiljno kalibrisan mikrofon sa kalibracionim fajlom da bi za sigurno znao sta u stvari meris. Zato budi oprezan.
pozdrav bogi
![]() |
#343 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pitanjce: Ako sam dobro shvatio navedene threadove o binarnim difuzorima navodim sljedeće (pa me molim te ispravi ako grije?im). Debljina letvice nije bitna, kao i dubina ... Recimo da je : 1- letvica 0- nema letvice, ali se ostavlja ista ?irina kolika je i sama letvica 1 ![]() z - razmak ili well između letvica koji si sam zadao (bez obzira koja ona bila ![]() Znači da slaganje binarno difuzora prema tvojoj tablici ide (od 126 koraka prema nuli) ... 1,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,1 ... itd ?to bi značilo da ja fizički imam 64 letvica u cijeloj tablici (ako sam dobro izračunao) jel? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#344 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
zazor je neophodan da ipak imas protok vazduha izmedju letvica i ne pokvaris apsorpciju bassa koju sada imas pametno je sacuvati merenja koja sada imas i kada god zavrsis jednu simetricnu fazu izmeri ponovo sa ISTIM pozicijama zvucnika i mikrofona i bez namestaja u prostoriji... tako ces najbolje steci utisak sta si, zapravo, uradio.. Srecno! ![]() pozdrav bogi p.s. obelezi na pogodan nacin na plafonu ili podu gde su ti sada mikrofon i zvucnici... ako to radis na plafonu, viskom mozes preneti poziciju koju si imao... za zavucnike se markira polozaj polovine sirine prednje strane. Mikrofonu se obelezava polozaj kapsule... vrha mikrofona... Visine zabelezis na papir.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 09-02-2011 at 08:07 PM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Moderator
|
![]()
E da... ono sto ti je promaklo u tom threadu.... sekvenca moze da se prekine bilo gde.. ne moras svih 63(64) letvica da stavis... ili ako stavljas... onda mozes da krenes od sredine i da predjes sekvencom na zidove i zavrsis na zadnjem zidu, bitno je da je ne ponavljas preterano u istoj prostoriji...
inace... visak koristimo i za pod i za plafon... zaboravih da kazem pozdrav bogi
![]() |
#346 | ||
Pro Member
|
![]()
OK, onda neću da drkam odozadi Adamovca ...
pametno je sacuvati merenja ... .[/quote] Ni?ta ne bacam niti deletiram ... od prvih slikica gdje je bio kr? u podrumu ![]() ![]() Quote:
![]() Kao ?to vidi?, RT60 je u visokima vi?e onom kojem treba od 157 ms, pa me zanima da li bi trebao ići sa ?irim letvicama za binarni difuzor (kako nebi dobio samo dodatne refleksije visokih) ili taj dio nije va?an, već samo da se dobiju DODATNE REFLEKSIJE ![]() Quote:
![]() P.S. Dok sam oduzimao ukupnu litra?u elemenata od volumena prostorije, da li sam trebao uvrstiti i volumen stalaka i zvučnika .. jer to nisam, već samo difuzora i absorbera, te SC-a ... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Pri tom imaj u vidu jednu VEOMA vaznu stvar, RT60 nemoj mesati sa difuznoscu refleksija i zvuka u sobi... on nije mera toga. RT60 je vreme smirivanja reverberacija u sobi, dok ti na ovaj nacin pravis difuzno polje I PRI TOM malo produzavas to vreme smirivanja reverberacije u sobi. Nadam se da shvatas... nije cilj samo dovesti RT60 u granice, nego dobiti sto difuznije zvucno polje u sobi. Imamo posla sa malim prostorijama i NEMAMO prostora da posebno i zasebno tretiramo svaki problem, nego da jednim potezom pobijemo sto vise muva... a napravimo sto manje stete... zato su mozda potezi u akustickom sredjivanju malih prostorija tako drugaciji od onih na koje smo navikli da citamo po knjigama i casopisima.... time se malo ko i bavio do danas... jer nije ni bilo potrebe... sve se resavalo sa odlukom da se u malim prostorijama NE PRAVE studiji i kontrolne sobe!... E sad su druga vremena, prostor sa plafonom od 5m je skup za najam i gradnju, ljudi se sele da rade u stanove, i podrume... mnogi vole da rade u pidzami... itd.. tako da sad vise ne mogu inzenjeri da ignorisu male prostorije jer postoji tvrdoglava potraznja. Quote:
Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#348 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Tak sam si i brijo, pa nisam ni uvrstio u proračune ... Ne znam točno kada bum mogao da počnem sa binarnim, jer sam malo dekanteros, a i mic bum doskora morao da vratim, ali ću ga poslije moć ponovo da posudim, pa ćemo vidjeti kaj sam uradio ... Jo? jednom, HVALA TI na darivanom znanju ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Moderator
|
![]()
nema na cemu
![]() pozdrav bogi
![]() |
#350 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
E ljudi...
Stvarno uživam čitajući ovaj thread! Na momente imam dojam da ste obojica totalni luđaci koliko pedantno idete u detalje i da bi vas obojicu poslao da malo kopate dunav-tisa-dunav da ohladite glave... Ali to je to! Tako treba! Ma ovaj cjieli thread bi jednom trebalo prevesti na engleski da cijeli svijet nauči ponešto!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
control room, dizajn, pomoc, fokus: apsorberi low mid, hvala! | johnjogurt | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 29-10-2009 07:26 PM |
Color's Control room - sredjivanje prostora | Color | Dizajn i konstrukcija studija | 99 | 05-10-2008 02:16 PM |
kamena stijena u control room-u? | alhoholicar | Dizajn i konstrukcija studija | 24 | 26-03-2007 01:29 AM |
Vocal Booth sa broadband panelima od konoplje - zavrsen | clusterchord | Dizajn i konstrukcija studija | 17 | 04-01-2007 06:07 AM |