Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-02-2011, 07:27 PM   #331
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Ma vidio ja to, ali mi izračuni ne?to nisu bili takvi ... No ovo bi bio pokazatelj da sam "tu negdje" sa grafa RT60 na strani 32 ...
Mislim da je sada vreme da se bacis na binarne difuzore:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36511
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590

Moras vratiti "zivost prostora" u sobu a da ne pokvaris postojeci bass tretman... gore je opisan jedan prihvatljiv i ne preterano skup nacin.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2011, 07:49 PM   #332
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Mislim konkretno na ovako nesto:
Attached Images

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 08-02-2011, 07:49 PM   #333
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Mislim da je sada vreme da se bacis na binarne difuzore:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36511
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590

Moras vratiti "zivost prostora" u sobu a da ne pokvaris postojeci bass tretman... gore je opisan jedan prihvatljiv i ne preterano skup nacin.

pozdrav

bogi
OK, sad sam tek zbunjen tolikim nulama i jedinicama (trebat će mi malo vremena da to skužim. Ali koliko vidim po slici http://www.rumski.com/forum/showpost...7&postcount=15
jel bi mogle te daščice ići i na super chunkse ili samo na absorbere zadnje/sa strane ... ?

P.S. Hvala na konkretnoj slici ... makar i dalje ne kužiš te širine ... trebam bolje proučiti navedene threade

Studio Predator

Last edited by Eomsy; 08-02-2011 at 07:52 PM.
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2011, 07:51 PM   #334
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
OK, sad sam tek zbunjen tolikim nulama i jedinicama (trebat će mi malo vremena da to sku?im. Ali koliko vidim po slici http://www.rumski.com/forum/showpost...7&postcount=15
jel bi mogle te da?čice ići i na super chunkse ili samo na absorbere zadnje/sa strane ... ?
OStavljas svoje apsorbere kakvi jesu... PREKO njih stavljas ove binarne strukture od dascica... da li ces direktno da srafis kroz platno ili ces da pravis ram i naslanjas na POSTOJECE apsorbere... sasvim je svejedno... cak dascice ne moraju ni da nalezu na platno... nije neophodno.

Pitaj sta te zanima odgovaramo koliko znamo i umemo...

pozdrav

bogi

Old 08-02-2011, 07:53 PM   #335
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
OK, sad sam tek zbunjen tolikim nulama i jedinicama ......
dovoljan ti je ovaj moj niz koga sam vam dao
http://www.rumski.com/forum/showthre...151#post297151

pozdrav

bogi

Old 08-02-2011, 08:01 PM   #336
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
dovoljan ti je ovaj moj niz koga sam vam dao
http://www.rumski.com/forum/showthre...151#post297151

pozdrav

bogi
OK, da li bi i?ao sa tim nizom na sve absorbere (sa strane, zadnji) ili samo zadnje? Da li bi mi pri tome na zadnim absorberima smetala poprečna daska/MDF koju već imam? Ili mo?da ovako tretirati samo prve refleksijske absorbere sa sweet spot cloudom?

Studio Predator
Old 08-02-2011, 08:13 PM   #337
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
OK, da li bi išao sa tim nizom na sve absorbere (sa strane, zadnji) ili samo zadnje? Da li bi mi pri tome na zadnim absorberima smetala poprečna daska/MDF koju već imam? Ili možda ovako tretirati samo prve refleksijske absorbere sa sweet spot cloudom?
S obzirom na tvoje rezultate za RT60, treba da ih stavljas dokle god ne podignes vreme reverberacije na preporuceni nivo... sada imas stare izmerene rezultate, idi po svojoj logici i svojim finansijskim mogucnostima... i vidi sam koliko ce recimo samo bocni binarni difuzori preko postojecih apsorbera podici vreme reverberacije u sobi... pri tom nemoj zaboraviti da ti je slusni test najbitniji.
Pri tom "daske" nece preterano smetati apsorberima, i ovaj metod smo primenjivali u dosta studija cak pisali rad za AES, i to je prakticno jedini nacin da se u MALOJ SOBI sredi pristojno bas ali ne uniste vredne refleksije visokih frekvencija.

Ne savetujem neke daske... idi sa nekim letvicama... jeftinim po mogucstvu ... 5cm sirine ili kakve nadjes...

Takodje ti savetujem da proveris sta ti je sa odzivom ADAM A7 jer onaj shelving na visokima mozda potice od nekog njegovog ekvilajzera... ako ga ima.. taj shelving bas i nije "zdrav" da ostane... a skoro da sam siguran da potice od zvucnika ako nesto drugo u lancu ne zeza... ako ti nije tesko proveri to...

pozdrav

bogi

p.s. iskustvo mi govori da ce se najverovatnije sve apsorptivne povrsine morati prekriti polupropustljivim binarnim difuzorima, da bi se povecao RT60 na preporuceni nivo.

Last edited by boggy; 08-02-2011 at 08:28 PM.
Old 09-02-2011, 02:17 PM   #338
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Ne savetujem neke daske... idi sa nekim letvicama... jeftinim po mogucstvu ... 5cm sirine ili kakve nadjes....
Da li je debljina da?čice u ovom slučaju bitna ili ...? Pitam jer ako bi i?ao sa binarnim difuzorom na cloud, nebi mogao ići sa većom debljinom (po?to mi je strop ionako nizak), pa pitam jel u tom slučaju recimo MDF 3 mm ili 6 mm dovoljan , pa da ga sam krojim ?

Quote:
Takodje ti savetujem da proveris sta ti je sa odzivom ADAM A7 jer onaj shelving na visokima mozda potice od nekog njegovog ekvilajzera... ako ga ima.. taj shelving bas i nije "zdrav" da ostane... a skoro da sam siguran da potice od zvucnika ako nesto drugo u lancu ne zeza... ako ti nije tesko proveri to....
Znam da Adamovci imaju odozada svoj EQ koji se da rihtati, ali ja ga nisam dirao (na nuli je), a ionako dosta ljudi tvrdi da im je Adam A7 malo "vi?i" u visokima ... nekima pa?e, drugima ne! Zar nebi moglo biti to od toga?

Quote:
p.s. iskustvo mi govori da ce se najverovatnije sve apsorptivne povrsine morati prekriti polupropustljivim binarnim difuzorima, da bi se povecao RT60 na preporuceni nivo.
Ćemo da vidimo ....

Studio Predator
Old 09-02-2011, 03:32 PM   #339
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Da li je debljina da?čice u ovom slučaju bitna ili ...? Pitam jer ako bi i?ao sa binarnim difuzorom na cloud, nebi mogao ići sa većom debljinom (po?to mi je strop ionako nizak), pa pitam jel u tom slučaju recimo MDF 3 mm ili 6 mm dovoljan , pa da ga sam krojim ?
Bolje 5mm (da ne vibrira mnogo)
proveri da li ti je po ceni bilji mdf ili neko jeftino drvo.
Quote:

Znam da Adamovci imaju odozada svoj EQ koji se da rihtati, ali ja ga nisam dirao (na nuli je), a ionako dosta ljudi tvrdi da im je Adam A7 malo "vi?i" u visokima ... nekima pa?e, drugima ne! Zar nebi moglo biti to od toga?
ne mora da znaci ako "pise da je na nuli" da je stvarno na nuli, sad meris mikrofonom pa podesi kako valja.
Quote:

Ćemo da vidimo ....
da

pozdrav

bogi

Old 09-02-2011, 04:42 PM   #340
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Bolje 5mm (da ne vibrira mnogo)
proveri da li ti je po ceni bilji mdf ili neko jeftino drvo.
OK ...

Quote:
ne mora da znaci ako "pise da je na nuli" da je stvarno na nuli, sad meris mikrofonom pa podesi kako valja.
Oće? reć da smanjim odozada na Adamovcima hi frekvencije, odnosno da spustim taj Adam shelving malo dok ne dobijem malo linearniju liniju na mjerenju?

Studio Predator
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules