|
Predlozi i sugestije imate ideju kako da www.rumski.com ucinimo boljim? Recite... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Sekcija posvecena vintage soundu...?
Traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast...? Samo pitam... Sta mislite o tome?
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Mislim da bez povratka na pocetke, bez stvarnog razumevamja problematike, tesko da moze postojati bilo kakva ozbiljnija rasprava o novim tehnikama obrade zvuka
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Da. A i sem toga, ako nista drugo, ima tu par ljudi sa nekim magnetofonima , starim govedjim mixerima, "rekapiranim" vintage spravama, itd...
Koliko sam razumeo, ovo je sve popularniji trend...!
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Podrzavam ovaj predlog.
![]() "ain't nothing like a old school" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Lampe - nisu sve iste Trafoi - ne znam nista o njima Govedina - vise volim prasetinu i jagnjetinu Trofazna struja - i o ovome ne znam nista Mast - na dobar hleb, malo soli i aleva paprika (retro klopa!) eto, to su neke moje misli....
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
To je pitanje afiniteta, imanja vremena, ezotericnog luksuza, hobija, itd... Neko zeli taj zvuk i ima vremena za taj rad i to je to... Uostalom, nije to sasvim napusteno, i danas se usavrsavaju i prodaju sistemi (i to lepih para) za sinhronizaciju racunara i magnetofona ,usnimavanja "preko trake" itd... Nije to nicim usmereno protiv savremenog nacina rada, to je ono... ...audio askete... ![]() Mozda neko bas hoce tako da radi. Kao sto ljudi vole da voze i restauriraju stare automobile itd... Mislim da bi bilo fino, pricice o lampama,vrstama, izboru lampi, spravama koje ih koriste, isto to vezano za dimenzije i formate traka, analognim konzolama, vintage preampima, gde sta nabaviti od delova,komponenti,itd... Mislim da ima tu dosta toga, i mislim da i ako trenutno nema puno ljudi, trend je definitivno da ce ih biti vise nego sada...
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 06-11-2010 at 02:45 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
?to da ne, već postoji onaj FrankoPankova tema o samogradnji studijske ezoterije, mogla bi da se pretvori u poseban podforum "Studijska ezoterija".
Opet, ovako ?vrljajući po forumu čini mi se da je jako malo ljudi koji imaju lična radna iskustva u "full analogue studijima" (tu prvenstveno mislim na traku, a onda i na analogni outboard i miksere). Vi?e je to nekako u domenu mita nego iskustva... pa onda mo?da nije lo?e ni da se neki mitovi ra?člane na sastavne delove ![]() Da ne pokrećem priču o problemima sa test-trakama za magnetofone, ?telovanju, mehanici transporta, trt-mrt... LACKY (?impraga) je jednom genijalno (i ironično) rekao: "analogija je stanje svesti". Nije fora u "analognom zvuku" nego u načinu razmi?ljanja. Analogija (tj. "old school" analogija) je pre filozofija nego zvuk: sviranje u realnom vremenu, rudimentarno editovanje (if at all), pristajanje na tehnolo?ka ograničenja, dovijanje i kombinovanje, takve stvari. Bez copypasteovanja, kvantizovanja i autotuneovanja čak i digitalni zapis zvuči "analogno". Jb? ?um trake i saturaciju. Nije stvar u tome. Pozdrav, Vasa
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Uf, ja mislim da tu ima ne?ega, ali ovisi u kojem kontekstu se promatra. Ja trenutno kombiniram staro i novo. Dakle imam lampa?ke preampove, odlschool mikrofone, cijeli pristup snimanju je oldschool, bez autotunera i sli?nih sranja, jedino umjesto na traku snimam na komp. Nije da ne bi na traku, ali prvo treba kupiti dobar magnetofon i tu tek po?inju problemi s odr?avanjem, poravnanjem trake, skupo?om iste... Dakle da si mogu dozvoliti ja bi na traku, ali trenutno ne. Ina?e mi se ?ini da je puno zvuka prvo u trafoima, pa lampama, ali prije svega u instrumentima, muzi?arima, mikrofonima, polo?aju mikrofona, a i u pjesmi. Ne znam, meni se ipak vi?e svi?a analogija i cijela ta filozofija. ?ini mi se da je danas pomalo nestala kreativnost usllijed svih tih pluginova i sranja. Treba radit GLAZBU
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Bravo cika Vaso! Meni i jeste interesantnija "filozofija" rada u takvom okruzenju, vise nego sam tehnicko-tehnoloski aspekat, mada je on neminovno prisutan... Ali ostaje cinjenica da nesto mora da se odsvira/otpeva - izvede i podrazumeva muzicare, a ne programere...!
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 06-11-2010 at 04:28 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pre nekoliko decenija (u to "old school" doba) su preampi bili identifikovani zajedno sa mikserom u kom su se nalazili. Pa sad, da li snimao kroz Neve, MCI, SSL, D&R, Trident, Harrison, A&H - snimao si mikrofone kroz pretpojačala koja su se nevino zvala "Mic Input", pristajao si na njihova ograničenja i jurio zvuk pomerajući mikrofone, ?timujući bubanj (ja lično nisam, po?to ne umem i nemam ?ivaca za to), mrdajući potenciometre na pojačalu... Pre svega se obraćala pa?nja na izvođenje. Ako basista u prvom refrenu počne da ?uri - PUNCH IN, pa ga snima? dok ne odsvira kako treba. I CELA RAZLIKA je u tome. Nisi mogao da otera? basistu iz studija i od jednog refrena putem Elastique ili već nekog algoritma napenali? svaku notu na svoje mesto. Jbg, o tome se radi - BASISTA je "analogna" pojava, a ne BAS. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Synth za solo deonice (analogija) | darkstar | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 55 | 14-12-2009 02:23 PM |
ANALOGIJA-sve sto ste zeleli da znate na jednom mestu | LACKY | Pricaonica | 10 | 04-05-2008 03:39 AM |
Dobra Analogija | balthazaar | Razno | 38 | 19-10-2006 12:54 PM |
stara analogija! | dlukace | Computer Hardware | 4 | 19-03-2004 11:40 PM |