Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Predlozi i sugestije (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=104)
-   -   Analogija... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35707)

Bockie 06-11-2010 12:23 AM

Analogija...

Sekcija posvecena vintage soundu...?

Traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast...?

Samo pitam...

Sta mislite o tome?

Boki_R 06-11-2010 02:20 AM

Re: Analogija...

Mislim da bez povratka na pocetke, bez stvarnog razumevamja problematike, tesko da moze postojati bilo kakva ozbiljnija rasprava o novim tehnikama obrade zvuka

Bockie 06-11-2010 09:14 AM

Da. A i sem toga, ako nista drugo, ima tu par ljudi sa nekim magnetofonima , starim govedjim mixerima, "rekapiranim" vintage spravama, itd...
Koliko sam razumeo, ovo je sve popularniji trend...!

DzoniPFC 06-11-2010 10:01 AM

Podrzavam ovaj predlog. :jupi:
"ain't nothing like a old school" :)

DaBear 06-11-2010 01:02 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 290509)
Sekcija posvecena vintage soundu...?

Traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast...?

Samo pitam...

Sta mislite o tome?

Traka - staro, gubljenjenje vremena, skupo, neprakticno, usporava
Lampe - nisu sve iste
Trafoi - ne znam nista o njima
Govedina - vise volim prasetinu i jagnjetinu
Trofazna struja - i o ovome ne znam nista
Mast - na dobar hleb, malo soli i aleva paprika (retro klopa!)

eto, to su neke moje misli....

Bockie 06-11-2010 01:40 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 290534)
Traka - staro, gubljenjenje vremena, skupo, neprakticno, usporava
Lampe - nisu sve iste
Trafoi - ne znam nista o njima
Govedina - vise volim prasetinu i jagnjetinu
Trofazna struja - i o ovome ne znam nista
Mast - na dobar hleb, malo soli i aleva paprika (retro klopa!)

eto, to su neke moje misli....

Nije to sad pitanje takvog posla, nema tu jurenja rokova, nisu to instant pesmice niti ce neka belosvetska Karleusica na tome da radi...

To je pitanje afiniteta, imanja vremena, ezotericnog luksuza, hobija, itd...

Neko zeli taj zvuk i ima vremena za taj rad i to je to... Uostalom, nije to sasvim napusteno, i danas se usavrsavaju i prodaju sistemi (i to lepih para) za sinhronizaciju racunara i magnetofona ,usnimavanja "preko trake" itd...
Nije to nicim usmereno protiv savremenog nacina rada, to je ono... ...audio askete...:D
Mozda neko bas hoce tako da radi. Kao sto ljudi vole da voze i restauriraju stare automobile itd...

Mislim da bi bilo fino, pricice o lampama,vrstama, izboru lampi, spravama koje ih koriste, isto to vezano za dimenzije i formate traka, analognim konzolama, vintage preampima, gde sta nabaviti od delova,komponenti,itd...
Mislim da ima tu dosta toga, i mislim da i ako trenutno nema puno ljudi, trend je definitivno da ce ih biti vise nego sada...

awacs 06-11-2010 03:35 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 290536)
Neko zeli taj zvuk i ima vremena za taj rad i to je to...

?to da ne, već postoji onaj FrankoPankova tema o samogradnji studijske ezoterije, mogla bi da se pretvori u poseban podforum "Studijska ezoterija".

Opet, ovako ?vrljajući po forumu čini mi se da je jako malo ljudi koji imaju lična radna iskustva u "full analogue studijima" (tu prvenstveno mislim na traku, a onda i na analogni outboard i miksere). Vi?e je to nekako u domenu mita nego iskustva... pa onda mo?da nije lo?e ni da se neki mitovi ra?člane na sastavne delove :wink:

Da ne pokrećem priču o problemima sa test-trakama za magnetofone, ?telovanju, mehanici transporta, trt-mrt... LACKY (?impraga) je jednom genijalno (i ironično) rekao: "analogija je stanje svesti".

Nije fora u "analognom zvuku" nego u načinu razmi?ljanja. Analogija (tj. "old school" analogija) je pre filozofija nego zvuk: sviranje u realnom vremenu, rudimentarno editovanje (if at all), pristajanje na tehnolo?ka ograničenja, dovijanje i kombinovanje, takve stvari.

Bez copypasteovanja, kvantizovanja i autotuneovanja čak i digitalni zapis zvuči "analogno". Jb? ?um trake i saturaciju. Nije stvar u tome.

Pozdrav,

Vasa

igormink 06-11-2010 03:50 PM

Uf, ja mislim da tu ima ne?ega, ali ovisi u kojem kontekstu se promatra. Ja trenutno kombiniram staro i novo. Dakle imam lampa?ke preampove, odlschool mikrofone, cijeli pristup snimanju je oldschool, bez autotunera i sli?nih sranja, jedino umjesto na traku snimam na komp. Nije da ne bi na traku, ali prvo treba kupiti dobar magnetofon i tu tek po?inju problemi s odr?avanjem, poravnanjem trake, skupo?om iste... Dakle da si mogu dozvoliti ja bi na traku, ali trenutno ne. Ina?e mi se ?ini da je puno zvuka prvo u trafoima, pa lampama, ali prije svega u instrumentima, muzi?arima, mikrofonima, polo?aju mikrofona, a i u pjesmi. Ne znam, meni se ipak vi?e svi?a analogija i cijela ta filozofija. ?ini mi se da je danas pomalo nestala kreativnost usllijed svih tih pluginova i sranja. Treba radit GLAZBU :)

Bockie 06-11-2010 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 290544)
Što da ne, već postoji onaj FrankoPankova tema o samogradnji studijske ezoterije, mogla bi da se pretvori u poseban podforum "Studijska ezoterija".

Opet, ovako švrljajući po forumu čini mi se da je jako malo ljudi koji imaju lična radna iskustva u "full analogue studijima" (tu prvenstveno mislim na traku, a onda i na analogni outboard i miksere). Više je to nekako u domenu mita nego iskustva... pa onda možda nije loše ni da se neki mitovi raščlane na sastavne delove :wink:

Da ne pokrećem priču o problemima sa test-trakama za magnetofone, štelovanju, mehanici transporta, trt-mrt... LACKY (Šimpraga) je jednom genijalno (i ironično) rekao: "analogija je stanje svesti".

Nije fora u "analognom zvuku" nego u načinu razmišljanja. Analogija (tj. "old school" analogija) je pre filozofija nego zvuk: sviranje u realnom vremenu, rudimentarno editovanje (if at all), pristajanje na tehnološka ograničenja, dovijanje i kombinovanje, takve stvari.

Bez copypasteovanja, kvantizovanja i autotuneovanja čak i digitalni zapis zvuči "analogno". Jbš šum trake i saturaciju. Nije stvar u tome.

Pozdrav,

Vasa

Bravo cika Vaso!
Meni i jeste interesantnija "filozofija" rada u takvom okruzenju, vise nego sam tehnicko-tehnoloski aspekat, mada je on neminovno prisutan...
Ali ostaje cinjenica da nesto mora da se odsvira/otpeva - izvede i podrazumeva muzicare, a ne programere...!

awacs 06-11-2010 04:56 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 290548)
Meni i jeste interesantnija "filozofija" rada u takvom okruzenju, nego sam tehnicko-tehnoloski aspekat, mada je on neminovno prisutan...

Neke stvari će po svojoj prirodi ostati analogne (mikrofoni, pretpojačala, pojačala, pa i analogne strane ADDA konvertora), tako da je tehnolo?ki aspekt analogije garantovan. A filozofija...

Pre nekoliko decenija (u to "old school" doba) su preampi bili identifikovani zajedno sa mikserom u kom su se nalazili. Pa sad, da li snimao kroz Neve, MCI, SSL, D&R, Trident, Harrison, A&H - snimao si mikrofone kroz pretpojačala koja su se nevino zvala "Mic Input", pristajao si na njihova ograničenja i jurio zvuk pomerajući mikrofone, ?timujući bubanj (ja lično nisam, po?to ne umem i nemam ?ivaca za to), mrdajući potenciometre na pojačalu...

Pre svega se obraćala pa?nja na izvođenje. Ako basista u prvom refrenu počne da ?uri - PUNCH IN, pa ga snima? dok ne odsvira kako treba. I CELA RAZLIKA je u tome. Nisi mogao da otera? basistu iz studija i od jednog refrena putem Elastique ili već nekog algoritma napenali? svaku notu na svoje mesto.

Jbg, o tome se radi - BASISTA je "analogna" pojava, a ne BAS.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 05:49 AM.