Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-08-2010, 01:09 PM   #41
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Debljina krivulje

Kakva diskusija !! Boze svasta ce biti ovde da se cuje i procita.....

volim kad neko priupita kako dobiti (ovoga puta) mega zvuk dobosa....a pritom se koristo semi-pro (amaterska) oprema za snimanje i sviranje, sa losim sviracima, u improvizovanom studiju, sa "snimateljem" koji ima svega 3 meseca prakse u bedroom studiju... i onda rezultati nekako nisu isti...itam se pitam....

sve je u experimentisanju! menjaj mikrofone, nacin rada, nacin snimanja, muzicare, dobose, sta vec...i radi to puno i dugo i nekako ces pokapirati sve sto treba da znas...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 01:50 PM   #42
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post

volim kad neko priupita kako dobiti (ovoga puta) mega zvuk dobosa....a pritom se koristo semi-pro (amaterska) oprema za snimanje i sviranje, sa losim sviracima, u improvizovanom studiju, sa "snimateljem" koji ima svega 3 meseca prakse u bedroom studiju... i onda rezultati nekako nisu isti...itam se pitam....

sve je u experimentisanju! menjaj mikrofone, nacin rada, nacin snimanja, muzicare, dobose, sta vec...i radi to puno i dugo i nekako ces pokapirati sve sto treba da znas...
Hihihi, evo ga onaj čiča U kom bre veku ti ?ivi? Evo, meni je ovaj post iz jedne druge teme otvorio oči:

Quote:
Originally Posted by kinezkinez View Post
uz pomo? alata mo?emo micati svaki ton kuda ho?emo ispravljati osvirano ili praviti drugu melodiju.
mnogo lakse i zabavnije nego ponovo snimati.

Pozdrav,

Vasa
Old 12-08-2010, 02:06 PM   #43
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post

zadnjih deset godina cijeli svijet su amateri, lose sviraju, nikakvi producenti...?

butch vig napravio zadnji album green day-a totalno suprotno od onoga sto pricam i zelim postici ali isti covjek je radio i nevermind, nirvana, o kome pricam o necemu kao primjeru da mi je dobro mada znam da su tu i pare i politka u pitanju, u oba slucaja ali opet okrenimo se nekim manjim bendovima, ista prica, sve isto ali u manjim razmjerima. ne pada mi sada n jedan bend napamet ali bilo koji bend mi dajte sa ovih prostora, jedan album pred deset ili vise godina i jedan album pred malo sniman. ista tematika.

to za ekperimentiranje, znam da je tako, moram sjet i radit ali eto mislio ako imate stogod korisnoga za savjetovat. cini se da sam prvo trebao u 5 stranica objasniti sto sam uopce htio, tako da i dalje tema ostaje. tko god je upoznat sa tehnikom snimanja, opremom...koja je vezana uz prvobitnu temu i problem bio bih jako zahvalan da mi udjeli savijet!
tomo is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 02:19 PM   #44
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by tomo View Post
ali eto mislio ako imate stogod korisnoga za savjetovat.
Savetujem ti da pročita? ?to vi?e mo?e? na temu "Loudness War". Mo?e? da počne? od:

http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

...i tako redom. Ako si već pročitao ne?to na tu temu - pročitaj ponovo i razmisli jo? malo.

Pozdrav,

Vasa
Old 12-08-2010, 02:36 PM   #45
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Savetujem ti da pročita? ?to vi?e mo?e? na temu "Loudness War". Mo?e? da počne? od:

http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

...i tako redom. Ako si već pročitao ne?to na tu temu - pročitaj ponovo i razmisli jo? malo.

Pozdrav,

Vasa
citao, razmislio puno. ako je snimka nabijena do kraja nemamo sta pricati, sve jasno. ali problem je isti i da nije nabijeno do pakla. nema puncha. dakle, kod tisih snimaka i da se ne "reze" prvi peak udarca, svejedno nema puncha.
tomo is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 03:16 PM   #46
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Jes vala. A bubnjar ume itekako da bije, slu?ao i gledao u?ivo. Ni ostatak benda ne zaostaje. Tako da je ipak do epohe i standarda a ne do, odličnog, benda
Verovatno su noviji snimci kompresovaniji negosto treba. Cudilo bi me da nisu.
google is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 03:29 PM   #47
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Quote:
Originally Posted by tomo View Post

evo ovaj primjer, fokus na dobos:
http://homerecordingbootcamp.com/lessons/avril/

B pjesma mi puca dobos, A mi je suspregnut.

a tu se vec prica o OTB, ITB mixingu...

Drukcija je kompresija dobosa, nemam tako zlatno uho da mogu tocno zakljuciti ali meni se cini da je nesto od ovog dvoje:

1. prvi na kompresoru ima kraci attack od drugog

2. kod drugog je u igri paralelna kompresija

...mislim da je u pitanju ovo drugo jer se u b primjeru nekak cuje postotak cistog dobosa bez kompresije...u drugom primjeru je dobos definitivno glasniji u odnosu na kick nego u prvom...

Moj savjet ti je da se ne zamaras previse s opremom dok god nemas para da ju kupis...dobro istrenirani sluh ce ti donesti puno vise nego sprave od $$$$$
Ne bi htio opet pokrenuti temu kak se sa svime moze sve niti to tvrdim, hocu samo reci da se treba fokusirati na ono sto se trenutno moze poboljsati.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 04:09 PM   #48
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post
2. kod drugog je u igri paralelna kompresija
Stari dobri mit o "paralenoj kompresiji".

Kad ne znas sta je, to moze biti jedino... paralena kompresija!

Tomo, ako fali tranzijenata, onda je atak suvise kratak. Vidi, vidi, to se cak i rimuje.

Nisam procitao da si napisao, koje mikrofone koristis na dobosu? Verovatno hoces snimiti svoj bend?

Sta neko negde radi, manje je bitno, probaj snimiti NAJBOLJE sto moze sa tim sto imas.

To je izvodljivo. Ova tema se pretvorila u sprdnju. Pa da probamo nesto pametno uraditi... Zanima me sledece:

1. koje mikrofone IMAS? Koji preamp?
2. kakav bend snimas?
3. Gde ga snimas? I kako (uzivo, nasnimavas)?
Old 12-08-2010, 04:41 PM   #49
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

pod broj jedan sam i napisao da je attack kraci, daj citaj post prije neg sto krenes kenjat...

za razliku od tebe ja znam sta je paralelna kompresija...da ne znam sta je napisao bi mu da treba cinculator od kompresora provuci kroz gefufnu

bas me zanima sta ces mu ti napisati...vjerovatno da bez neumanna ne moze snimiti snare
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 05:14 PM   #50
google
Banned

Quote:
pod broj jedan sam i napisao da je attack kraci, .
To je tacno.

Quote:
za razliku od tebe ja znam sta je paralelna kompresija...
Blago tebi.

Quote:
bas me zanima sta ces mu ti napisati...vjerovatno da bez neumanna ne moze snimiti snare
Moze, sto ne bi mogao? Jest' da nece biti tako skup sound kao sto ima 57 i preamp sa muzicke kartice, al' nama amaterima to ne smeta. Nismo probirljivi.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules