Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 29-07-2010, 12:27 AM   #11
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: marestudio, Nyquistova frekvencija i ostala prica

Sve je to u redu, ali je ovde problem potekao iz frekvencije semplovanja. Decko tvrdi da je 44100 sasvim dovoljno da opise zvuk. Ja se nisam slozio. Kod boljih konvertora razlike mozda i nisu uocljive toliko - oversampling, anti-aliasing - boggy ? Ali uprosceno - ako imate sinusoidu od 22khz i semplujete semplerom od 44100, dobicete samo nekakav trougaoni oblik, primenom a-aliasing filtra i ostalog, mozda ne tako ostar trougaoni oblik, ali sta je sa nekim slozenijim oblicima i harmonicima ? Kako ce se oni opisati sa 2 tacke koliko ima u 44100 semplova po sekundi za opisivanje frekvencije od 22kHz ? To se delom ne cuje u krajnjem rezultatu kao nekakva falinka digitalizacije zato sto nase uvo ne razaznaje talasni oblik na 22khz. Slicno zvuce i trougaoni i sinusni i kvadratni oblik - ne cuju se ni kao zvuk, nego kao neko stenjanje vise... Zato se na frekvenciji od 44100 semplova u sekundi, slozeniji harmonik neprimetno pretvara u prosti. E sad, da li mi to u celoj zvucnoj slici cujemo - druga je stvar, ali definitivno se tako nesto desava.

Drugo - ono sto sam ja preporucivao je dizanje interne frekvencije plug inova (neki mogu i bez dizanja glavnog SR konvertora, kao Reaktor, pa salju lep, alias free zvuk na 44100, a neki ne mogu, pa dizanjem sample ratea, dize se i njihova interna frekvencija) i onda njihovi algoritmi za filtriranje imaju dosta vremena da lepo i precizno obrade i vislje frekvencije - jer su podlozniji aliasingu, i tako dalje.

Za snimanje nekog izvora visokih frekvencija, u igu ulaze i skuplji konvertori koji mogu da imaju razne filtere propusnike opsega (za sprecavanje nuspojava u semplovanju takvih zvukova), pa oversampling, pa svasta nesto, a kad se zvuk generise unutar nekog algoritma, samo je algoritam odgovoran sta ce se sve od ovoga desiti sa izlaznim signalom i to samo u digitalnom domenu. Probao sam ovo sve i u teoriji i zvuk je definitivno bolji - ne morate biti audiophreak da bi culi razliku - cuje se iz aviona.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules