Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-06-2010, 08:16 PM   #41
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Studio, oprema, fat zvuk

Ja sam se takvih gluposti načitao po tim knjigama, a naročito domaćim, koje se izdaju u formi "ud?benika". Tako da ne vidim da su se ovi ikako upecali.
Takođe, na stranim forumima na pola ovakvih tema nema ni jedan po?ten odgovor, samo par odjeba ili uop?tenih replyova, bez za?ivljavanja tema.

@Shot & BigBockie
Ne odustajte jo?, na domaćem terenu ste. Svi sve vide i neće ovo ovako zavr?iti.

@Google
Dokle ti misli? da ide? okolo po temama i konstantno vrti? jednu te istu priču, o smislenosti bavljenja muzikom koja valja i koja "ima ne?to" u sebi? Nije da osporavam tvoja osnovna ubeđenja, samo me zanima do kad misli? da ide? okolo i davi? ljude sa identičnim idejama, i svođenjima na to? Jer ima? neku svetu misiju da te svi čuju? Ne primećuje? da ljudi uglavnom lo?e reaguju i da nemaju razumevanja za to, i da skoro svaka tema ode u offtopic kada se o tome povede reč? Za?to? Ne znači da ti nisi u pravu, samo mi nije jasno kako ti ne dosadi i za?to se ne okane? ćorava posla. Oba?ka ?to ipak ima ovde ljudi koji definitivno znaju isto ?to i ti, ali su malko ?irih pogleda i percepcija, a da ne pričam koliko nas zapravo MORA da radi svakakve gluposti ne bi li sutra stavio hleb na sto.
Samo te eto ljudski pitam, da li ti primećuje? ?ta radi? ovom forumu i da li to stvarno smatra? svojom ultimativnom satisfakcijom?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2010, 08:40 PM   #42
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
@Google
Dokle ti misliš da ideš okolo po temama i konstantno vrtiš jednu te istu priču, o smislenosti bavljenja muzikom koja valja i koja "ima nešto" u sebi? Nije da osporavam tvoja osnovna ubeđenja, samo me zanima do kad misliš da ideš okolo i daviš ljude sa identičnim idejama, i svođenjima na to?
Boki je rekao da je mnog komresije losa stvar. Ja sam rekao da je bolje izjednaciti glasnocu sa editingom, ali da se ne isplati trositi vreme na mrtav kanal (koji je lose izveden).

Da moram editovati makar sta, ja bi to naplatio i kraj price.

Quote:
Obaška što ipak ima ovde ljudi koji definitivno znaju isto što i ti, ali su malko širih pogleda i percepcija,
Mislite sami o sebi sta god hocete, nema nista protiv.

Quote:
do kad misliš da ideš okolo i daviš ljude sa identičnim idejama, i svođenjima na to?
Ne moram pisati. Obaska sto na forumu ima ignore opcija, pa ignorisi moje postove.

Last edited by google; 14-06-2010 at 08:43 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2010, 08:54 PM   #43
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pa nemoj onda
Old 14-06-2010, 09:21 PM   #44
google
Banned

Quote:
pa nemoj onda
U redu. Zbogom.
google is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2010, 10:26 AM   #45
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
kakvog faznog pojeba? i kako to da ima manje visokih?

ja znam za proximity efekat... sto moze i te kako dodati toplote glasu, ako to zovemo fat zvukom onda i to
Ne, ne proxy...

Pazi:

Kondenzatorska mikrofonska kapsula se sastoji od dve membrane koje oscilovanjem menjaju rastojanje, pa samim tim i kapacitivnost te je razlika napona = zvuk. E sad pazi ovo,neka prica o figure of eight karakteristici:

Quote:
This pattern has very good rejection of all frequencies at its sides and it can be used with an omni or cardioid microphone. This is because the response from the back of the microphone is 180 degrees out of phase with respect to the front and of the same magnitude.
...a kardioid je kombinacija omni-ja i figure of eight. Tako se dobija efekat usmerenosi kardioida. Samim tim kada se mikrofon nagne izvor nije vise 180 stepeni , nego manje, pa je samim tim izvestan fazni pojeb (mislim na sam mikrofon i kapsulu) sto za posledicu ima isprva manje visokih, sto ne mora biti lose ako znas sta radis...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2010, 11:51 PM   #46
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ne, ne proxy...

Pazi:

Kondenzatorska mikrofonska kapsula se sastoji od dve membrane koje oscilovanjem menjaju rastojanje, pa samim tim i kapacitivnost te je razlika napona = zvuk. E sad pazi ovo,neka prica o figure of eight karakteristici:

...a kardioid je kombinacija omni-ja i figure of eight. Tako se dobija efekat usmerenosi kardioida. Samim tim kada se mikrofon nagne izvor nije vise 180 stepeni , nego manje, pa je samim tim izvestan fazni pojeb (mislim na sam mikrofon i kapsulu) sto za posledicu ima isprva manje visokih, sto ne mora biti lose ako znas sta radis...

mislim da si ti previse otisao u neka teoretska polutacna ili netacna objasnjenja... a ona leze u jako jednostavnoj stvari... a to su proximity efekat i efekat da su visoke frekvencije jako usmerene, pa samim tim kad zakosis majk dobijes ih manje.. al nema veze
a sto se tice figure 8 to je nesto sasvim drugo i takve kapsule mikrofonske se drugacije konstruisu...
imas i shotgun mikrofone kod kojih je fazno ponistavanje gomile bocnih ulaza glavna fora za dobijanje velike usmerenosti... al mono nekompatibilan snimak jednog mikrofona je besmislica...

pozdrav!
Old 16-06-2010, 01:22 AM   #47
Granata
Member

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
al mono nekompatibilan snimak jednog mikrofona je besmislica...
!
Fazni "pojeb" je shirok pojam - faza ne mora da ima veze sa stereo slikom i mono kompatibilnoshcu (tu samo obichno dolazi do "pojeba" ).
A slazem se da fazni "pojeb" u mono snimku nije nishta drugachiji od bilo kakvog drugog "pojeba" ili efekta.
Svejedno, eksperiment je tu kljuchan i nece zvuchati dobro sa svakim mikrofonom ili sobom.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2010, 08:00 AM   #48
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

mislim da ti miho ipak malko ne kontaš šta je čovek hteo da kaže i o samoj konstrukciji mikforona. A imaš lepo u svojim skriptama sa VETŠ-a objašnjeno i to i kako ti fazni pojebi upravo utiču i proizvode prostu činjenicu da mikrofoni većih membrana imaju tamniji zvuk po prirodi od onih sa manjim membramana.. šta misliš, zašto su oni DPA i Eearthworksi tako špicasti hm? Ti si se uvatio za mono-nekompatibilnost (koju nije niko pomenuo) a čovek priča svo vreme o boji.

@BigBockie
Ako sam te dobro razumeo, čini mi se je tvoja bojazan ipak neopravdana, jer takva vrsta faznog pojeba ipak utiče samo na određeni deo spektra visokih i to fixni, a ne neki comb filtering koji bi realno napravio problem sa bojom vokala

edit : a vidim, google je pomenuo mono-nekompatibilnost, ali je čak i on stavio gomilu smajlija zajebavajući te, a ti se pecaš

Last edited by Arthur; 16-06-2010 at 08:03 AM.
Old 16-06-2010, 11:49 AM   #49
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
mislim da ti miho ipak malko ne kontaš šta je čovek hteo da kaže i o samoj konstrukciji mikforona. A imaš lepo u svojim skriptama sa VETŠ-a objašnjeno i to i kako ti fazni pojebi upravo utiču i proizvode prostu činjenicu da mikrofoni većih membrana imaju tamniji zvuk po prirodi od onih sa manjim membramana.. šta misliš, zašto su oni DPA i Eearthworksi tako špicasti hm? Ti si se uvatio za mono-nekompatibilnost (koju nije niko pomenuo) a čovek priča svo vreme o boji.

@BigBockie
Ako sam te dobro razumeo, čini mi se je tvoja bojazan ipak neopravdana, jer takva vrsta faznog pojeba ipak utiče samo na određeni deo spektra visokih i to fixni, a ne neki comb filtering koji bi realno napravio problem sa bojom vokala
Jeste neopravdana u smislu nekog znacajnijeg izostatka visokih frekvencija, da, (pazi pricamo o najgorem scenariju), ali je steta veca na dinamickom planu pa je najcesce posledica da vokal hoce malo da "tone" u slici,da bezi u drugi plan,bez obzira sto trek "zdravo" izgleda...
U osnovi nije strasno, ali prosto treba ipak biti oprezan, dosta experimentisati sa razlicitim mikrofonima,svi drugacije reaguju, preslusavati, pa tek onda eventualno za ozbiljno primenjivati ovakvu tehniku.
Mozes postavku mikrofona da odradis tako da pevac peva u "vrh" mikrofona, posto gomila, finih tranzijenata i "daha" glasa zavrsi upravo malo ispod usta, a ne u ravni ili iznad...

@Miha & ostali:

Teoretska polutacna ili netacna objasnjenja...!?!?

U krajnjem,kad bas mora ovako,evo sad sam i tamo nasao objasnjenje za americke domacice,citaj sta je "cardioid", jos ispadoh lud...:

http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone#Microphone_polar_patterns

poz'

Last edited by Bockie; 16-06-2010 at 12:09 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2010, 02:56 PM   #50
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ne, ne proxy...

Pazi:

@Miha & ostali:

Teoretska polutacna ili netacna objasnjenja...!?!?

U krajnjem,kad bas mora ovako,evo sad sam i tamo nasao objasnjenje za americke domacice,citaj sta je "cardioid", jos ispadoh lud...:

http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone#Microphone_polar_patterns

poz'
ok, jasno je meni sta je kardioidni mikrofon (kombinovani mikrofon presionig mikrofona (omni) i gradijentnog mikrofona (osmica)), samo mi taj fazni pojeb nije bas najjasniji sta si time ili ko god hteo da kazes... znam da kod gradijentnih mikrofona (osmica) dolazi do faznog ponistavanja zvukova koji dolaze sa prednje i zadnje strane membrane, posto kod njih zvuk dolazi membrani sa obe strane... al ok razjasnio mi je Arthur da me google zajebava za mono nekompatibilnost sto ja nisam primetio i eto resen problem

jedna stvar mi jos nije jasna, a to je da ako se mikrofon nagne u odnosu na slusaoca stvara se fazni pojeb i zbog toga manjak visokih... ne znam tacno zbog cega? zelim da naucim nesto novo...

kod kondenzatorskih mikforona, postoji jedna membrana koja je sacinjena od 2 obloge kondenzatora (jedna je fiksna i ktuta a druga je pokretna i lagana) ako si na to mislio da tu dolazi do nekih pojeba, ne znam... ja znam da postoji samo jedna membrana...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules