|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Member
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Banned
|
![]()
Hteo si reci nesto pametno?
Quote:
Ako je otpevano osrednje i bez izraza, ne vredi se zaje.v.ti sa tim. Obicno tada ne radim nista. Ako ne zvuci to se "procesira" sa delete. Ne vredi raditi... Mnogo kompresije je glupost, po mom shvatanju. Zvuk koji je u "uhu" i sl. zaista ne znam sta znaci. DA se sve ujednaci i izvuku detalji treba pametno, pzljivo i dugo slusati i pojacavati/utisavati... Last edited by google; 14-06-2010 at 04:50 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Moderator
|
![]() Quote:
U principu, psiholoski aspekat je veoma bitan, a cesto zanemaren kada je studijski rad u pitanju. Bitno je da pevac/muzicar bude u raspolozenju koje pogoduje pesmi, moras iz njega izvuci emociju... Ako to potraje,bolje prekini sesiju ili idi na drugu pesmu, jer ce pevac da "pukne" a onda i tvoj posao trpi... Ne valja drkati ljude dugo zarad proklete preciznosti... Ali i to je vec stvar nacina rada... Neko bas to vija..jbg..gledas neke rokere i popere (ne ovo novo elektronsko smece) koji u zivotu nisu otpevali tacan ton a imaju stotine hiljada i milione prodatih ploca...
![]() |
![]() |
#35 | |
Banned
|
![]()
Presudan. Glavna stavar je da see muzicarima svidja to sto rade i nemaju komplekse od kompozitora i kompozicije, studija, snimatelja i sl. Ne znam kako to tacno opisao.
Na snimku se cuje sve i kako pevac misli i sta oseca dok peva, to je tesko objasniti... Ukoliko je taj aspekat los, negativan, obicno se to izvodjenje opisuje sa "ne svidja mi se". Pevac mora da stoji iza tog sto radi, ako se pretvara, od posla nema nista. Cak i da sve opteva precizno, nece moci da drzi paznju slusaoca, gubice se. Ubacis bledo izvodjenje u miks i posle 3 sekunde cujes sve osim vokala. Quote:
Isto vazi i za sve ostale muzicare. Moraju imati stila, ako nemaju, to su neupotrebljivi snimci, bledi, hladni... Ja sam promenio vise gitarista i dosao do zakljucka da onaj koga nikad ne bih uzeo da svira zvuci odlicno (kad ubode) i mnogo bolje od od gitarista sa lokalnim renomeom... Preciznost nije najbitnija. Pre 2 dana sam snimao pevaca sa akademije, koji tvrdi da peva bariton. Melodija u tom registru je bila tacna i potpuno neupotrebljiva. Za oktavu vise je bila sasvim dobra, mda je bilo par proklizavanja i par tonova u falsetu, ali je zvucalo vrlo interesanto, ko ne zna o cemu se radi, sigurno ce pomisliti da je sve to namerno uradjeno (u stvari i jeste namerno, ali to nije bila ideja pevaca, vec moja... Pevac nije bio odusevljen da peva registar u kome nije tehnicki perfektan). Mozes dobiti precizna snimak, ali taj snimak uopste NE MORA da zvuci. Drugo, ako su muzicari ok. Neke nesigurnosti se pozeljne i dobrodosle. Cak to nije nesugrnost, lepo zvuci iako nije u ritmu ili tonalitetu. Obicno lovim takve delove, ostavim i neki snimak razgovora izmedju strofa ili komentar na kraju, pre pocetka snimanja i dosta slucajnih ili neplaniranih snimaka... To je citava filozofija koko nesto izvesti i snimiti da zvuci. Ponavljam uopste ne mora biti precizno da bi zvucalo lepo... Last edited by google; 14-06-2010 at 05:31 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Mrzi me sad da kucam 3km a i da citam posle ali, kako ces ovo reci nekom poznatom pevacu koji te angazovao recimo?!? Eto nije sinoc nesto radio pa ne moze da izvuce danas neki falsc ili neki fazon... Sta, mucices ga 3-4 sata? Menjaces ga...?!?!?!? Opusteno... ...'odo'... Poz'
![]() |
![]() |
#37 | |
Banned
|
![]() Quote:
Sta raditi u situaciji koju s spomenuo? Mozes jedino prekinuti sesiju. Ako nema dan, onda neki drugi put. Problem je ako nikad nema dan. A to se odmah cuje, cak ne moras ni cuti- cim ga vidis, sve ti je jasno. ![]() Sta onda uraditi? ![]() Last edited by google; 14-06-2010 at 06:26 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
ja znam za proximity efekat... sto moze i te kako dodati toplote glasu, ako to zovemo fat zvukom onda i to ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
MAO
|
![]()
Ja sam se takvih gluposti načitao po tim knjigama, a naročito domaćim, koje se izdaju u formi "udžbenika". Tako da ne vidim da su se ovi ikako upecali.
Takođe, na stranim forumima na pola ovakvih tema nema ni jedan pošten odgovor, samo par odjeba ili uopštenih replyova, bez zaživljavanja tema. @Shot & BigBockie Ne odustajte još, na domaćem terenu ste. Svi sve vide i neće ovo ovako završiti. Dokle ti misliš da ideš okolo po temama i konstantno vrtiš jednu te istu priču, o smislenosti bavljenja muzikom koja valja i koja "ima nešto" u sebi? Nije da osporavam tvoja osnovna ubeđenja, samo me zanima do kad misliš da ideš okolo i daviš ljude sa identičnim idejama, i svođenjima na to? Jer imaš neku svetu misiju da te svi čuju? Ne primećuješ da ljudi uglavnom loše reaguju i da nemaju razumevanja za to, i da skoro svaka tema ode u offtopic kada se o tome povede reč? Zašto? Ne znači da ti nisi u pravu, samo mi nije jasno kako ti ne dosadi i zašto se ne okaneš ćorava posla. Obaška što ipak ima ovde ljudi koji definitivno znaju isto što i ti, ali su malko širih pogleda i percepcija, a da ne pričam koliko nas zapravo MORA da radi svakakve gluposti ne bi li sutra stavio hleb na sto. Samo te eto ljudski pitam, da li ti primećuješ šta radiš ovom forumu i da li to stvarno smatraš svojom ultimativnom satisfakcijom? |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Oprema za studio | TOSHO | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 38 | 26-05-2009 12:50 AM |
studio oprema,mi?ljenje | didovzub | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 07-10-2008 12:42 AM |
Zvuk u kolima | idekius | Razno | 41 | 01-08-2008 12:57 AM |
Zvuk na terasi... | pincium | Computer Hardware | 1 | 18-05-2008 03:58 PM |
Zvuk... | kVu | Promocija radova | 6 | 11-03-2004 08:18 PM |