Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 10-05-2010, 03:46 PM   #20
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: kontrapunkt

Quote:
Originally Posted by google View Post
Melodija treba da bude inspirativna. Jedan ton je cista tehnika, koja nece zvucati. Moze se tehnicki uraditi od toga sta god hoces, osim muzike.
Za one koje zanima : Wagner, Uvertira : Tema je JEDAN TON.
http://www.youtube.com/watch?v=s19dwaXjS6M

Ovo bi vec mnogi mogli prepoznati : Jobim, One note samba : isto (a moze se cuti i kontrapunkt sa temom).
http://www.youtube.com/watch?v=eEkMwotUuic

Nadam se da niko nece sada pokusati da ospori Jobima koji je potpuno sam odgovoran za sve latin jazz standarde koji su i dalje na repertoaru. Ili Wagnera mozda?

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post
Da su Joy Division bili pod nekim utjecajem to svakako...mozda nisu ucili polifoniju iz knjiga ali svoju glazbu nisu sigurno iz korijena izmislili...dovoljno je da sjedis u kaficu i pijes kavu a u pozadini ti sviraju neki "hitovi" da to vec podsvjesno utjece na tebe...sta mislite zasto je u ovim krajevima i zapadnije glazba uglavnom 4/4? Preselite se na pol godine u Tursku i slušajte malo glazbu pa ce vam 4/4 bit neobican...sve je to povijesni utjecaj koji covjek ne moze zaobici...da zivis u pecini i nikad nisi cuo glazbu danasnjice opet bi bio pod utjecajem zvukova iz prirode i u neku ruku bi ih oponasao.
Upravo tako. A ukoliko neko slusa muziku i nista ne utice na njega iz te muzike, tj. nista mu nije jasno onda...

Quote:
Cinjenica je da se mora/moze poci samo od ideje. Ukoliko tu ideju nemas, tu se posao prekida.
To smo vec elaborirali i niko to nije ni pokusao da ospori.

Quote:
Kontrapunkt je par ideja koje rade u isto vreme.
Kontrapunkt je nekoliko LINIJA koje zvuce istovremeno a ideja je jedna.

Quote:
Isto tako sve sto se pise, pise se sa razlogom. Pisati "kontrapunkt" da bi pisao "kontrapunkt" je besmislica i od tog posla nema nista.
Nastavite.
Istina.

Quote:
Originally Posted by Dule A View Post
ja bih samo pohvalio Vukovo strpljenje da odgovori na pitanje, svasta je zanimljivo napisao.
Hvala.

Quote:
Originally Posted by pleon View Post
možda ti je nemilo? očeš još jedan primjer?
Za sta su Joy Divison primer? Benda koji je potpuno izmislio nov stil a da prethodno nisu culi ni jednu tudju pesmu? Tesko.

Quote:
a ja se nisam uvrijedio, taman posla. zašto bih? ta niti ne znam tko si... a sori, ako se netko uvrjedio..uh. čemu to? budi čovek i ne ispričavaj (izmotavaj) se ako nisi imao zle namjere.
Nije bilo upuceno tebi ali je simpaticno sto si osetio potrebu da odgovaras u tudje ime.

Quote:
potrebno je mnogo više.edit: ili manje?
Istina.

Quote:
Originally Posted by Dule A View Post
ja sam vestinu kontrapunkta ucio sto kroz 15togodisnje muz. skolovanje, sto kroz uzivanje u radu sa muzikom i oko muzike u prethodne dve i po decenije...
Moram da primetim da je to upravo problem ovde. Neko je veoma ljut sto se neko drugi setio da radi na sebi na vreme pa sada ovde vedri i oblaci bez ikakvih argumenata iza sebe. Nonsens.

Last edited by VukP; 10-05-2010 at 04:01 PM.
VukP is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules