Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   kontrapunkt (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33900)

SumAnuT 05-05-2010 11:03 PM

kontrapunkt

Jel moze meni neko da objasni sta je to?

Procitao sam wikipediju, o harmonijama sam se informisao to znam, skalama takodje ... kapiram to vertikalno i horizontalno ali mi nije jasno gde je tu ista definisano u kontrapunktu ...

Harmonija npr kaze dur ima te i te odnose tonova, mol te i te, a kako je sta definisano kontrapunktom?

VukP 05-05-2010 11:37 PM

Re: kontrapunkt

Kontrapunkt, najplasticnije, proucava simultano vodjenje glasova i njihove odnose. Bilo bi dobro da bacis pogled na neki udzbenik posto bi ulazenje u detalje ovde bilo preobimno. Od domacih autora baci pogled na V.Pericica.

alfom 06-05-2010 05:36 PM

Hajde ko ne?to nađe i mogne razumljivo sročiti par rečenica, neka napi?e. I mene ovo interesuje.

OFF 06-05-2010 09:06 PM

alo, ljudi..... pa to je kao kad bi pitao neko sta je to Priroda i Drustvo itrazio odgovor u par recenica.... nauka, bre

Maiv 06-05-2010 09:14 PM

Pa najkraće je ovo sto je i VukP rekao...znači vođenje dvije ili vi?e paralelnih melodija da si harmonijski pa?u.

U klasičnom smislu:

http://www.youtube.com/watch?v=ArpIePdK4Yc

u pitanju su 4 linije

SumAnuT 06-05-2010 11:16 PM

Ali harmonije i kontrapunkt su dve razlicite, medjusobno iskljucive stvari, ako sam dobro razumeo, to je ono sto mene i buni.

Ispada da mozes da sviras kakve hoces melodije kontrapunktom, jer cim obracas paznju na harmonije onda to vise nije kontrapunkt :banghead:

VukP 07-05-2010 01:25 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 278717)
Ali harmonije i kontrapunkt su dve razlicite, medjusobno iskljucive stvari, ako sam dobro razumeo, to je ono sto mene i buni.

Ispada da mozes da sviras kakve hoces melodije kontrapunktom, jer cim obracas paznju na harmonije onda to vise nije kontrapunkt :banghead:

To, zapravo, u potpunosti nije tacno. :wink:
Harmonija i kontrapunkt su medjusobno uslovljeni. Pol Hindemit u svojoj knjizi "Tonski slog" kaze da je zasebno posmatranje harmonije i kontrapunkta kao ucenje klizanja prvo jednom pa tek onda drugom nogom. :rotfl:

alfom 07-05-2010 05:12 AM

Quote:

Originally Posted by VukP (Post 278721)
To, zapravo, u potpunosti nije tacno. :wink:
Harmonija i kontrapunkt su medjusobno uslovljeni. Pol Hindemit u svojoj knjizi "Tonski slog" kaze da je zasebno posmatranje harmonije i kontrapunkta kao ucenje klizanja prvo jednom pa tek onda drugom nogom. :rotfl:

Aaaaaaaa. Sad mi je sve jasno :grin:

SumAnuT 07-05-2010 09:21 AM

E pa ok, i meni je bilo potpuno besmisleno da nisu uslovljeni, to bi bilo kao da fizika zapostavi zakone gravitacije (mada nije najbolji primer, ali hajde da zanemarimo kvantnu fiziku).

Ajmo sad dalje ... znam sta harmonije uslovljavaju, i ako su to samo sve melodije koje se harmonijski slazu onda kontrapunkt ne donosi nista novo, ali to nije istina, dakle sta to kontrapunkt novo donosi muzici, osim toga da se melodije harmonijski slazu? :)

Maiv 07-05-2010 01:01 PM

Pa kontrapunkt i nije nista novo...Mozes to banalno zamislit kao da je melodija horizontala, harmonija vertikala a kontrapunkt sklop tog dvojeg.

Najbitnija razlika je da se kod klasicnog kontrapunkta govori o ravnopravnim melodijskim linijima koje si harmonijski pa?u, dok se harmonijom cesce smatra harmonijska pratnja glavne linije...

npr. ritam gitara akordima u ritmu prati glavni vokal...solo gitara koja svira usporedno s vokalom neku melodiju je kontrapunkt, znaci melodija ne mora biti ista kao ova od vokala ali se harmonijski mora poklapati.

All times are GMT +1. The time now is 04:10 AM.