|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
Spontano to ispadne...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Junior Member
|
![]()
Hvala Korenjak!
Ne treba mi seminarski za fax (studiram nesto sasvim drugo), nego sam hteo da koliko-toliko budem upucen u nabrojane elemente u studiju. Znaci, hipoteticki govoreci, kad bih na svoj najobicniji konferencijski mikrofon ubacio predpojacalo (sto da se razumemo, ne nameravam), dobio bih na jacini zvuka, i mogao bih da isprobavam razlicite karaktere... tipa dublji, manji sum, jaci, tanji? Aha. Znaci, u studiju sve instrumente snimamo jedan po jedan, svaki na zaseban kanal, onda pustamo sve zajedno da vidimo ima li gresaka i treba li nesto ispraviti/dodati. Jesam dobro shvatio? EQ mi i dalje nije jasan. Recimo da sam sve prethodno uradio... snimio pesmu, sve mi se dopada... i sad zelim da primenim eq efekat. Gde cu to da primenim? I koliko ce pesma da bude drugacija nakon sto prodje kroz eq? |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Eq je ekvilajzer
moze na celu pesmu moze na svaki pjedinacni kanal da se primeni on sluzi da pjacas ili smanjis npr srednje tonove il da pojacas ili smanjis basove ili visoke tonove dakle ako pojacas visoke dobices cistocu yvuka i visoke alikvote flažplete ali i više šuma pošto šum i jeste visok ton... ako smanjiš baseve onda je zvuk tanji nema debljinu suvlji itd to ćeš najbolje da ukapiraš kad upališ winamp pustiš neku muziku i upališ winampov ekvilajzer i mrdas reglere gore dole i slušaš šta se dogadja levo su ti basevi u sredini srtednji a desno visoki tonovi pa probaj mali i biće ti jasno kako se zvuk menja kad neke od tih potenciometara pomeraš pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
banned
|
![]()
Od onoga ko pita do onoga ko odgovara, i to za dve godine
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Pro Member
|
![]()
Aff zahvalan sam ja moj kekzo
i mene su trpeli ajd sad ja malo da trpim al i ne trpim jer mi tesko nije EDIT: vis dasam pro bre
Nema claen-a bez Twin-a https://myspace.com/poslednjemore www.myspace.com/aleksandarmilutinovic www.myspace.com/runomusic www.myspace.com/slovosveto www.myspace.com/beogradskacalgija www.myspace.com/serbianbyzantinchoirsaintsava Last edited by korenjak; 04-12-2009 at 11:51 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Zato sto ako svira 5 ljudi, i jedan pogresi, mora svih 5 da svira sve ponovo, a ovako kada snimas jednog po jednog, samo taj jedan mora da ponovi ako je pogresio. Zato sto mozes da uzmes vise snimaka iste deonice od istog muzicara, pa da odaberes onaj koji se njemu i tebi najvise svidja. Zato sto, kada snimis svaki kanal posebno, imas i dalje slobodu da miksas odnose jacine zvukova, boje instrumenata, reverbe i primenis sve te komplikovane stvari o kojima pricas, a sve u cilju boljeg zvuka. Kada snimis sve sa jednim mikrofonom, to ti je sto ti je. Ako ti se ne svidja, sta da se radi ... To naravno ne znaci da se nikada ne snima samo sa jednim mikrofonom, ali treba dosta znanja da bi se to sa jednim mikrofonom odradilo kako treba, pa se zato pribegava visekanalnom snimanju koje vise trpi greske, kako sa muzicke tako i sa tehnicke strane. Pojacala i predpojacala sluze da pojacaju signal koji nije dovoljno jak ... ovo je cista tehnika i nema potrebe da se zampacujes sa time ... Svako pojacalo ima neki svoj zvuk, pa se i ona mogu upotrebiti u kreativne svrhe, ali primarna namena im je cisto tehnicke prirode - pojacanje zvuka. Razlika je u tome sto pojacala sluze da pojacaju signal koji ide u zvucnike, tj signal koji izlazi iz miks pulta ili racunara, dok predpojacala sluze da pojacaju signal koji ulazi u miks pult ili racunar. Boju zvuka odredjuju harmonici, to ako si skolovani gitarista bi valjda trebalo da znas. Ekvilajzeri sluze da bi se menjao odnos jacine tih harmonika u zvuku, tj. da bi se menjala sama boja zvuka. Kada ima dosta zvukova u miksu, a nekada ih ima bas dosta, zvukovi pocnu da se preklapaju i da guse jedni druge ... tada je potrebno napraviti mesta za sve zvukove, tj. neke frekvencije smanjiti, da bi neke druge dosle do izrazaja. Da ti dam slikoviti primer, crtas plavom bojom na plavoj podlozi i nista se ne vidi. Dakle nalazis se u istom frekvencijskom spektru boje. Da bi se videlo to sto zelis da nacrtas, ti onda uzmes crvenu boju (promenis frekvenciju boje) da bi istakao to sto zelis da nacrtas u odnosu na plavu podlogu. Tako je i sa zvukom. Imas dve gitare sa slicnom bojom koje sviraju slicnu ili istu stvar, i onda, posto ne moze u miksu da se jasno razaznaju obe gitare moras da im malo promenis boje da bi obe dosle do izrazaja i da bi se lepo cule. Procesora ima raznih. Sve ovo sto smo nabrojali ovde su procesori ... dele se na vremenske (delay, echo, reverb), dinamicke (kompresor), frekvencijske (ekvilajzer), a imas i kombinacije ovih efekata (flanger, phaser ...) Produkcija zvuka ide ovako: snimanje, miks, mastering ... U snimanju znas sta se radi, u miksu ti je takodje iz dosadasnje price jasno sta se radi ... a mastering sluzi da razlicite pesme sa istog albuma, cika sa zlatnim usima i monitorima i prostorijom dovede na isti nivo kako po nivou i dinamici tako i po boji zvuka, da kada pustas pesme sa albuma imas utisak da je to jedna celina a ne neke razlicite pesme nabacane na disk ... Sve je ovo veoma povrsno i daleko od ceokupnih informacija pa se zato ljudi ustezu od bilo kakvih odgovora, ali eto ... Ovo je jedini moguci odgovor na tvoje pitanje ... sledeci stadijum bi bio da procitas neku knjigu vezanu za produkciju ili pogledas neki video, tesko da ce neko na forumu ici dublje u sve ovo jer je zaista preopsirno, a nekih striktnih pravila nema, pa sve sto se kaze moze biti tako, a i ne mora ...
![]() |
![]() |
#27 |
Administrator
|
![]()
Korenjak, posebno Sumanut, svaka cast na odgovorima! Ajd razmislite da se udruzite pa napisete neki tutorijal za sam sajt, tako da ljude koji ovo ne znaju sledeci put samo uputimo na iste ? Usput zaradite koju kintu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Pro Member
|
![]()
@Diviner
Otvorio sam u odeljku Instrumenti i Studijska oprema temu ''Za pocetnike-kucni studio'' Tu sam stavio razgovor sa jednim prijateljem koji je pocinjao i postavljao mi pitanja. Mogli bi neki odgovori odavde da se spoje sa pitanjima i prebace u tu temu...a ja sam se dogovorio da napisem jos nesto pa da stavimo tamo. pozzz p.s. takodje uputio bi capooa i ostale da pogeldaju ovaj film gde je sve savrseno objasnjeno http://www.youtube.com/watch?v=TPumx...om=PL&index=31 moze i sa tjuba ali je bolje da se skine dvd rip zbog boljeg zvuka
Nema claen-a bez Twin-a https://myspace.com/poslednjemore www.myspace.com/aleksandarmilutinovic www.myspace.com/runomusic www.myspace.com/slovosveto www.myspace.com/beogradskacalgija www.myspace.com/serbianbyzantinchoirsaintsava Last edited by korenjak; 05-12-2009 at 10:09 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Junior Member
|
![]()
Hvala drugari na objasnjenjima!Sad mogu da kazem da bar znam ponesto
![]() Danas sam bio u studiju i kratko pokusao da ukapiram o cemu ste govorili. Probao sam da se igram sa EQ-om koji vec postoji na mix pultu (mislio sam da je to neki poseban uredjaj), i pohvatao neke konce sa tim. Video sam npr. kad pustim pesmu, ne moram da slusam sve, nego npr. mogu jedan, ili dva kanala... samo bubanj i gitaru recimo, i slusam kako to zvuci... pa onda dodam malo gudaca i sl. Tako se mixa, trazi se najbolja kombinacija svega snimljenog, zar ne? Ukapirao sam sta je echo (logicno), delay (odlozimo neki ton ili pocetak fraze), ali nisam sta je reverb? Kad to koristimo? Naucio sam i npr. kad zelim da uvod u pesmu bude tih a da se nakon 10-15 sekundi poveca, koristim fade in, a obrnuto, kad zelim na kraju da ga stisam - fade out. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Member
|
![]()
Bez imalo želje da te omalovažavam, malo mi je čudno da ne znaš osnovne stvari a sviraš klasičnu gitaru 9 godina.
Zar se nikada nisi za toliko godina zapitao čemu služi otvor na gitari ili kako nastaje zvuk? |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Najbolji Daw i po cemu se razlikuju ?? | ugljesa | Audio Software | 37 | 28-11-2009 03:29 AM |
Cemu firewire ulaz na Audigy 2 sb0240 ? | vasko | Computer Hardware | 7 | 11-08-2009 08:00 AM |
Midi signal nestao - u cemu je problem? | ANITA | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 18 | 09-12-2006 02:46 PM |
cemu sluze ove klavijature | nixylive | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 16 | 01-09-2003 10:43 AM |