|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Mislim da je elektronsko brojanje dobro (i jako va?no) da bi se jednim udarcem ubile dve muve: 1. Emiteri bi imali manje mogućnosti za muljanje; 2. Preskočili bi se lokalni poverenici, pa bi se time i smanjila korupcija u okviru SOKOJ-a. Tako je. Elektronskim medijima i diskotekama je pu?tanje muzike jedna od osnovnih delatnosti, pa bi u njihovom slučaju trebalo brojati pojedinačna emitovanja dela. ?to se tiče kafića, restorana i frizerskih salona (u kojima je muzika u funkciji zvučne kulise), moglo bi da ih se oglobi procentualno u odnosu na zaradu, a bez brojanja pojedinačnih pesama. Njihove plejliste se ionako manje-vi?e oslanjaju na trenutnu medijsku ponudu. Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#42 |
Senior Member
|
![]()
Ej Vaso, godiste moje, mrzi me da objasnjavam vise, jer sam dovoljno objasnio!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Junior Member
|
![]()
Dragi Awacs, drug Tito je umro 4.5.1980. a SOKOJ je od 4.2.2008. sve samo ne udruzenje. Da si proverio u APR (agencija za privredne registre) to bi znao,a sasvim izvesno bi shvatio da -MALA, MALA GRUPA PEDERA drzi banku. Seti se samo da je 90-ih bio problem novac a sada nije novac vec kosuljice.Znaci oni uvek imaju koga da okrive a da za to vreme uvek clanovi upravnog, nadzornog odbora i ono tzv Savet autora nemaju problem sa kosuljicama za vise milionske naknade. Nadam se da se ne ljutis na to sro te podsecam da je Tito davno umro.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Senior Member
|
![]()
Hej nadzkbaba pa ti nam otvaras oci, ne znam ko si ali si ucinila pravu stvar, posetio sam APR i video o cemu prcas na njihovom sajtu. Tek sad mi je sumnjivo sve i jos vise ucvrstilo moje uverenje u ono sto sam postovao ovde. Vrlo interesantna konstrukcija, moracu to pazljivo da proucim, pa cemo nastaviti diskusiju ovde na forumu. Ja nesto nisam poslednjih godina autorski plodan, ali posle ovoga svi autori na forumu bi morali debelo da se razmisle, elem SOKOJ ima i svoje privredno drustvo, prema tome treba provaliti koncept koji imaju, ali mi je potpuno jasno da tu nisu cista posla. Firma im je registrovana 2008 godine, osnivaci su pored ostalih i SOKOJ Kosova, lepota. Ajd sad da cujemo komentar Awacsa! Postoji ijos jedan regstrovani SOKOJ, znaci ima ih dva, jos kad bi mogli da vidimo da li posluju bilo bi to zaista interesantno. Evo javno pitam postoji li autorska mafija?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Junior Member
|
![]()
Braco, nadam se da mi je uspelo slanje privatne poruke. Molim te javi ako je uspelo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Što se SOKOJ-a tiče, vidim da je u APR zaveden kao poslovno udruženje. Postoji i onaj njihov izdavački ogranak za koji nisam baš siguran da uopšte posluje pošto nema ni upravni odbor. Kako god bilo, primeti da ja u svojim postovima na ovu temu nikako ne govorim da je uprava SOKOJ-a skupina dobrih i poštenih ljudi. Kada bi ti i Braca čitali moje postove sa manje predubeđenja verovatno biste i sami primetili da tu ekipu ne branim kao nekakve poštenjačine. Ja ih jednostavno ovog momenta ne smatram glavnim krivcima za trenutnu situaciju. Ja samo smatram da je prvo potrebno uneti izvesne sigurnosne odredbe u zakone koji se direktno i indirektno tiču zaštite autorskih prava. Tek onda može da se priča o tome da li postoje mahinacije u okviru udruženja poput SOKOJ-a. Ovako kako stvari stoje, da bi se proverila istinitost košuljica koje emiteri podnose bilo bi potrebno jedno 1200 poštenih i nepodmitljivih ljudi koji bi danonoćno (u tri smene, sa punim radnim vremenom) kontrolisali program nekih 400 elektronskih medija koliko ih trenutno ima u Srbiji. Na stranu to što je naći 1200 poštenih ljudi nemoguća misija. To bi koštalo daleko iznad trenutnih 30% koliko SOKOJ trenutno uzima za svoje poslovanje. Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#47 |
Junior Member
|
![]()
Awacse, zakon je zacudjujuce dobro napisan- autor je siguran ali nema zakona koji moze da te zastiti od organizacije koja se bavi iskljucivo muljanjem i prebacivanjem krivice u tudje dvoriste. Ti sigurno poznajes bar dva muz urednika u ovom gradu zar mozes verovati udruzenju kojem non stop nesto fali? Koliko znam tadasnja garnitura oko SOKOJ-a bila je konsultovana oko zakona, plus zakon je usaglasen sa EZ pa prema tome samo im jos fali elektronski brojac ( citac) da bi manipulacija bila potpuna a objasnjenje - HARDVER, SOFTVER, UPGRADE, TRANSPARENTNO I TAKO TO. Sam si primetio da vecina medija radi pomocu MP3. Problem je resiv ako budu sve kosuljice javno dostupne svima i usaglasene sa podatcima koje imaju medijske kuce.Ali njima to ne pada na pamet jer kako bi stalnih 20-tak parazita uzimalo milione za muziku koja se ne emituje. Sto se tice 30% smatram da je previse.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Mislim da mora postojati volja i nekako razvijeno diskografsko trziste pa se i svim tim stvarima donekle moze stati na kraj.
Ja sad malo upadam kao slon u staklanu s obzirom da ne poznajem dovoljno dobro stanje kod vas. Ali mogu vam reci kako to u HR funkcionira. Za pocetak, naravno da smo svi mi autori lagano nezadovoljni kako ide sistem isplata i nacin prebrojavanja emitiranja (ono slicno kao kod vas "kosuljice"). S tim su uvijek problemi. Ali lova se okrece. Kod nas se u zadnje vrijeme dogadja interesantna stvar da su ojacale publishing agencije. One su neka spona između autora i ZAMPa (hrvatski pandan vasem SOKOJu). Publisheri se brinu za to da se nesto sto se emitiralo posteno i naplati u ZAMP jer onda i oni u dosta slucajeva imaju svoj financijski "cut". Sistem ide ovako. Autor je prijavljen u ZAMP ("Zastita muzickih autorskih prava", divizija velike udruge koja se zove HDS - Hrvatsko drustvo skladatelja). ZAMP po defaultu ubire lovu od radio stanica, televizija, ugostitelja, koncerata i od privatnog kopiranja. Radio i TV ne trebam objasnjavat - stvar funkiconira preko "kosuljica", kako ih vi zovete, tj. liste emitiranih djela. S ugostiteljima (restorani, kafici, butici i drugi) imaju pau?alne sisteme naplate. U tome im poma?e to sto je Obrtnička komora uvela kao obavezni parafiskalni namet smim tim ugostiteljima da moraju placati koristenje autorskog djela, tj. muzike. Oni se bune, malo malo pa su neka sranja po novinama, ali to vise manje placaju (male su cifre ionako). Unazad godinu dana ili nesto vise uveli su i tu neku foru s "privatnim kopiranjem". Svaki uvoznik praznih CDa, hard diskova ili memorijskih kartica pri uvozu mora platiti neku sitnu lovu i ZAMPu. To je dosta skakljivo, barem s moralne strane gledano, ali tako funkcionira i na zapadu. Naime oni idu od pretpostavke da ce se taj prazni medij koristiti za kopiranje autorskih materijala pa vec prije nego sto je "crimen" pocinjen oni odmah naplate svoj dio. Dosta sklizak teren, al pravno su to uspjeli izvesti da im nitko ne moze nista. I tako oni naplate sto uspiju naplatiti i onda to raspodjele autorima. Tu je za nas autore dosta sivo podrucje. Mi nikada ne znamo jel ta raspodjela bila postena. Ne mozes znati ko je zajebo, ako je zajebo, jer moze biti da mediji (radio, tv, koncerti) nisu uredno prijavili emitirana djela, a moze biti i da kod prebrojavanja nije islo sve kako spada. Znam price od prije dosta godina da su u ZAMPu imali foru da uzmu jedan mjesec jednu radio stanicu u regiji i samo prema njoj izracunaju za taj mjesec prosjek. Pa ako je to bila stanica sa narodnom/zabavnom muzikom a ti radis "urbanu" muziku onda si brate mili fasovao. Ne dobijes nista za taj mjesec jer pise da te nitko nije vrtio. Al koliko cujem neke price, to se sad malo popravilo u zadnjih par godina. E sad su tu u cijelu pricu uletili i publisheri. Njihov posao je plasiranje muzike u medije. Oni se trude uvaljati recimo neciju glazbu (svog korisnika, tj. onog koji s njima potpise ugovor) na TV reklamu i to masno naplatiti. Ili recimo da bude pjesma njihovog autora u nekom filmu. Takve stvari. Ako je publisher u nekoj vezi sa izdavacem (recimo izdavacka kuca Dallas ima sestrinsku firmu Mars Music koja je publisher za sva njihova izdanja) onda ce oni vrsiti pritisak na radio stanice tako sto broje koliko se puta nesto vrtilo u njihovom programu i onda provjeravaju jesu li oni to uredno prijavili, i isto tako rade pritisak na ZAMP jel to pravilno prebrojao i naplatio. Njima je to u interesu jer tako dolaze do svog djela novaca. Naravno da se to ne moze raditi za svaku pjesmu i na svim stanicama 24h na dan, ali vec ovako sa pracenjem samo određenih izdanja oni uspjevaju stvoriti atmosferu da radio/tv stanice paze da se ne zajebavaju s prijavama. To su mali koraci, ali mislim da su bitni jer u finalu svi tezimo tome da te papirologije funkcioniraju savjesno i tocno. A toga nema bez svijesti tih ljudi koji to moraju prijaviti da se to mora posteno evidentirati. Slicno je to kao na njemackim cestama - svatko moze voziti 100 na sat tamo gdje je dozvoljeno max 50hm/h, ali sam ce se pripaziti i ne dozvolit si znajuci da ga policija moze sklepat i nabit mu ogromnu kaznu. A u ovom muzickom svijetu kazne su sudovi. Ma koliko sudstvo ne funkcionira bas dobro, nije ugodna stvar kad imas kaznenu prijavu i otvoreni sudski postupak. Na tu kartu igra i ZAMP. Oni dizu ne znam koliko tuzbi mjesecno i imaju na placi puno pravnika samo da bi ganjali svoje pare po sudovima. Koliko toga dobro zavrsi - dalo bi se o tome razgovarat, ali bitno je da stvar tako funkcionira u nacelnoj praksi. Ja vjerujem da ce se i kod vas stvari sredit s vremenom. Nas je stisnuo zapad pa smo morali malo vise paziti oko toga i zato se taj sektor malo doveo u red. Kad vama dodje vrijeme da vlast odluci da ispuni taj zahtjev, vidjet cete kako ce se sve odjednom poceti popravljati. To su sve stvari u kojima je prva i zadnja zapravo u rukama trenutne vlasti! Bilo bi interesantno saznati kako stvari funkcioniraju u BiH i Sloveniji. Jel ima netko da napise par rijeci?
![]() |
#49 |
Junior Member
|
![]()
Dragi Shot, kod nas nije tako jednostavno iz jedinog razloga, a to je nasi autori ( mladji) nikada nisu osetili novac od tantijema pa u to ne veruju. To je jedini razlog zasto nikada ne pokrecu pitanja u vezi sa radom SOKOJ-a.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sledeci budjav lebac? | disco violence | Razno | 9 | 02-09-2009 09:09 AM |
Sokoj | cAAc | Razno | 18 | 27-11-2006 08:26 AM |