![]() |
Sokoj i Budjav Lebac...!!
Za hit godine dobili smo samo 16,5 dinara
Autor: N. Džodan | Foto:Z. Lončarević | 11.07.2009. - 05:00 Pesma „Buđav lebac” grupe S.A.R.S. napravila je neverovatan uspeh u proteklih godinu i po dana, a retki su oni koji nisu negde čuli ovaj hit. Prema listingu iz SOKOJ-a, koji je dobio autor ove numere, tokom cele 2008. godine pesma je navodno samo jednom emitovana na radiju za šta su dobili 16,5 dinara. - Prema izveštaju koji je stigao u SOKOJ, za celu proteklu godinu samo je B92 uplatio za jedno emitovanje pesme „Buđav lebac” na radiju. Tako da po tom računu meni kao autoru numere pripada 16,5 dinara za celu 2008. godinu! Znači da od honorara za hit „Buđav lebac” ja ne mogu da kupim čak ni buđav lebac. Ovo je na nivou crnog humora - kaže revoltirani Dragan Kovačević-Žabac iz grupe S.A.R.S. On takođe dodaje da nije moguće da je pesma samo jednom emitovana na radiju. - Emitovana je mnogo puta jer mi prošle godine nismo imali spot za pesmu „Buđav lebac”, pa kada je u januaru stavljena na internet, prvo je počela de se emituje po radio-stanicama. Tako je i obeležila 2008. godinu. Ovo je ponižavajuće jer znam da Radio B92 nije samo jednom emitovao pesmu, koliko su prijavili, a isto tako nije tačno da druge radio-stanice nisu nijednom pustile „Buđav lebac”. Ma, vrtela se pesma na 15 radio-stanica. Nisam ja ni očekivao da to sve bude ispoštovano, ali ovo je ponižavanje - ističe on i dodaje da je grupa S.A.R.S. registrovana kod SOKOJ-a gde su zaštitili autorska prava, ali kako se ispostavilo, od toga nemaju nikakve koristi. - I njima su vezane ruke jer ne postoji nijedan vid sankcije pošto oni uzimaju procenat i isplaćuju honorare na osnovu listinga koje dobijaju od emitera, a prosto nemaju toliko ljudi koji bi pratili i proveravali. Pa mi smo izdali album u martu ove godine za PGP, ne zato što smo imali vezu, nego zato su oni čuli koliko je pesma „Buđav lebac” prethodnih meseci postala popularna. Neki izvođači preko tog SOKOJ-a dobijaju pare, a možda i nisu toliko emitovani i prodavani, ali što se mene tiče, bolje da moja pesma nije nijednom emitovana za godinu dana nego jednom - zaključuje Kovačević. |
Re: Sokoj i Budjav Lebac...!!
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Pa sta je uzas? Oni ce iduce godine dobit neke pare od emitovanj, jer im je materijal izasao 2009-te godine. A i emitovanje je krenulo 2009-te. To sto su oni na netu 2008-me postgli popularnost je druga stvar, za net nema autorskih prava nigde pa ni ovde.
|
Quote:
Pa skoro su pisali kako je ITV izduvao za ?500.000 od Youtuba jer nisu na vreme resili pitanje vlasnistva TV klipova Susane Boyl... Ima tu para, samo je jos sve u povojima.. A cak ni ovde ne placaju SVAKO emitovanje..nesto, kao uzmu jednu nedelju, "izbroje" pa ako se zalomis na radiju te nedelje..(??!) itd..lopovi |
Bili neozbiljna firma i ostali neozbiljna firma...
Super je to smisljeno,po difoltu uzimas pare za posao koji radis a radis tako sto AKO do tebe dodju podaci o emitovanju ti ces ih uracunati a ako ne, nikom nista, jer nisi ti kriv sto ti ih nisu poslali! Sokoj i Parking servis dva najgenijalnija nacina da naplatis nista-ovi prvi nerad,a ovi drugi trotoar... Pre tacno 20 god.(uff al smo matori:banghead:) dobio sam izvestaj sa Radio Beograda da je moj tadasnji bend zvanicno bio najemitovaniji te godine na svim njihovim programima,ja se obradovao kao svaki klinac i dos'o trenutak da Sokoj isplati kintu....kad ono...Ukratko, stiglo mi je manje nego sto mi je stiglo iz inostranstva od mozda pedesetak emitovanja u Nemackoj i Svedskoj na nasim lokalnim radio stanicama... A da ne pricam da su tu trebale da budu uracunate i ostale radio stanice tada velike Jugoslavije... KRAJNJE je vreme da se nekako organizujemo i da vidimo postoji li nacin da se ovde ustanovi jedna OZBILJNA organizacija koji bi zaista bila u sluzbi autora,pa nek onda uzimaju koliko god uzimali samo da adekvatan novac stigne i do autora koji su ga zaradili! |
Pre nedelju dana mi je stiglo pismo od SOKOJ-a ( standardni izvestaj o "poslovanju" 2008 godini ) po kojem ja njima DUGUJEM !!!!!! 900 dinara!!!!!!
Na tri lista pise da sam "zaradio" 15000 dinara od jedne pesme, a na cetvrtom po sistemu "sto smo imali" dodjes nam kinte!!...nista mi vise nije jasno. Sve vise pocinjem da verujem da nisu samo emiteri ti koji maznjavaju pare....tantijeme od muzike za strani film nisam dobio ni dan danas iako znam da se film od 2004 do danasa vrteo u najmanje 20 zemalja....sta reci osim da u ovoj drzavi stvarno treba da ustane kuka i motika. |
He, he, al' zato je, cujem, Mladja za svoje ''kompozicije'' dobio dosta fin cash...
Ko vam je kriv, misevi, kad ne pravite hitove...:) |
Quote:
Jeste da lichi malo al nemoj tako 8-) |
...jeste! Taj Moritz mlati grdne pare, a tu se cigani za 900din... cccc...
Kuku motiki kad ustane... Cek,cek, imam ja jednu za Moritza, idem samo da uploadujem... Evo: La Banda |
znam likove, i ko ih jebe.
iskreno. iako su mi dobri ortaci. otishli su nakon godinu dana i registrovali pesme. chak i mvp album shto je izdat josh uvek nije registrovan u sokoju. a imali su 4 hita (sva 4 ja radio) sa kojim su mogli dosta love da zarade.. njihov problem |
All times are GMT +1. The time now is 11:01 PM. |