Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-05-2009, 01:27 AM   #21
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

Default Re: Mastering Studio u Beogradu?

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
E sad ti pokusavas uci na taj teren tako sto si kupio skupe uredjaje i to je to. Nije to bas tako jednostavno (i to bi trebalo da se ceni, iako nije prevashodno bitno za muziku, jer je ona postojal i pre toga)!
niko nije toliki debil da kupuje skupe uredjaje samo iz hira, zajebancije, prestiza i skupljanja klijentele, ljudi mozgaju nonstop, tako ja kontam

@Ogi - na koji Metropolis mislis?

honda - the power of dreams!!!!

InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 01:35 AM   #22
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Izvukao si recenicu iz konteksta!
Jer nikoga nisam proglasio debilom.
A ti kontaj kako ti odgovara!

Last edited by LACKY; 01-05-2009 at 02:02 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 01:48 AM   #23
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

pardon mua

Old 01-05-2009, 01:50 AM   #24
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

niko nije rekao da si ikoga proglasio debilom, aj sad forumske svadje jesu za debile ne budimo to

mastering studio u RS bi mozda imao logike kada bi cena po pesmi bila recimo 20 eur za nepotpisane bendove, 30 za potpisane, tako ja kontam

Old 01-05-2009, 03:31 AM   #25
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by InsaneEyes View Post
mastering studio u RS bi mozda imao logike kada bi cena po pesmi bila recimo 20 eur za nepotpisane bendove, 30 za potpisane, tako ja kontam
Da, da, daaaaa... pa smo došli dotle da pojedini rade čitav arr. za 200 eu, a uz to daju i snimanje i mix gratis. S? obzirom na to me ne bi čudilo da neko zaista masteruje za 20 eu. Zbog takvih stvari povremeno dobijam volju da nekima prekratim život, jer je i onako ništavan

O fancy inostranim masterima...
Nekad to ispadne o.k., a nekada i ne baš. Medjutim, stekao sam utisak da je placebo efekat vrlo jak i da mnogi ljudi, čak i oni koji se ozbiljno bave muzikom, slušaju predrasudama, a ne ušima.
Već sam negde pominjao primer eminentnog muzičara iz Niša koji je skoknuo kod mene da čuje tek pristigli master iz USA, a ja greškom pustio sopstvenu verziju mastera... jebi ga, prošlo je pola pesme dok sam ja ukapirao da nisam pustio made in USA master, već nešto što sam ja budžio, a ovaj je stigao da za to vreme lansira gomilu proseravanja:

-Nema... odmah se čuje!!! Ovo kod nas stvarno ne može da se dobije!

Kamo sreće da predrasude rade samo kada je mastering u pitanju.
Ima naš narod lepu izreku za to: "U tudjega tatka, pogolema #&$tka".

Čolu su mixali u studiju P.G., pa je rezultat blago rečeno sumnjiv, ali... to uopšte nije smetalo lansiranju medijskih priča na temu produkcije.

Nedavno gledam Trkulju na TV-u i čovek kaže kako radi album, mixaće neka mega faca u Londonu i to samo zato što mu se dopao materijal, inače.. ne bi nikako! Ultra - mega - giga Londonski producent je odvalio na Trkuljin materijal i radi ga sa enormnom ljubavlju Slušam šta priča čovek i razmišljam: -Nos će da ti poraste od laganja Kao da ljudi ne znaju kako na pomenutu temu za pare može sve. Ali, dragi nam gosn Trki kapira da su ljudi budale i da se pecaju na takve priče, zna da ljudi vole tog "tudjega tatka" , pa zašto ne bi svom materijalu dao na značaju takvim pričama

Last edited by idekius; 01-05-2009 at 03:41 AM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 07:11 AM   #26
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Već sam negde pominjao primer eminentnog muzičara iz Ni?a koji je skoknuo kod mene da čuje tek pristigli master iz USA, a ja gre?kom pustio sopstvenu verziju mastera...
e sad mozda si ti taj mastering stvarno dobro uradio!

mada u neku ruku bi lijepo bilo da ostvarimo jaci kontakt sa svijetom i evropom, makar da pocnemo...

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 09:31 AM   #27
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Da, da, daaaaa... pa smo došli dotle da pojedini rade čitav arr. za 200 eu, a uz to daju i snimanje i mix gratis. S? obzirom na to me ne bi čudilo da neko zaista masteruje za 20 eu. Zbog takvih stvari povremeno dobijam volju da nekima prekratim život, jer je i onako ništavan

O fancy inostranim masterima...
Nekad to ispadne o.k., a nekada i ne baš. Medjutim, stekao sam utisak da je placebo efekat vrlo jak i da mnogi ljudi, čak i oni koji se ozbiljno bave muzikom, slušaju predrasudama, a ne ušima.
Već sam negde pominjao primer eminentnog muzičara iz Niša koji je skoknuo kod mene da čuje tek pristigli master iz USA, a ja greškom pustio sopstvenu verziju mastera... jebi ga, prošlo je pola pesme dok sam ja ukapirao da nisam pustio made in USA master, već nešto što sam ja budžio, a ovaj je stigao da za to vreme lansira gomilu proseravanja:

-Nema... odmah se čuje!!! Ovo kod nas stvarno ne može da se dobije!

Kamo sreće da predrasude rade samo kada je mastering u pitanju.
Ima naš narod lepu izreku za to: "U tudjega tatka, pogolema #&$tka".

Čolu su mixali u studiju P.G., pa je rezultat blago rečeno sumnjiv, ali... to uopšte nije smetalo lansiranju medijskih priča na temu produkcije.
tako sam i ja svojevremeno kod nas pustao neke moje mikseve, posle price o tome koji reverb imam (Lexicon 960L, i jos brdo "slabijih" Sony, Yamaha, Eventide itd...) Elem, krene vokal i "slusaoci" kazu.."..nema sta , ODMAH se cuje da je to Lexicon! Sta ces...kvalitet!"
- A ono bio Yamaha REV500 (od €300!!)

da se vratim na mastering polemiku...

I dalje mislim da mnogi ocekuju CUDO od masteringa....pa znam i gomilu ljudi koji su iz BG i Srbije slali snimke preko i kad su ih culi, bilo je :"Pa nista se ne cuje"ili "sve je isto...nase bolje".!!

Napravljena je tolika fama oko toga da se ljudi kod nas, (mi smo jako podozriv narod) UVEK razocaraju kad cuju masterovani snimak i (bez obzira) ko ga je radio - uvek nesto nevalja!!!

Pa ni taj mastering za Colin album im se nije svideo (kaze mi drug koji radi tamo, da su posle 10 dana zvali i rekli da im se ne svidja - iako su bili prisutni na sessionu!!)
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 12:31 PM   #28
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Istina je negde na sredini, moda je cudo, a neznanje je jos vece cudo. Po momskromnom razmisljanju, mastering moze jako dobro da posluzi ako se u mixu nisu postigle neke nijanse, ali da mastering napravi dobar snimak od loseg mixa to je vec nemoguce.Moze se i bez masteringa, ali kao faza postprodukcije on je realan i potreban. Prema tome zasto to u Srbiji funkcionise kako funkcionise, to treba posmatrati u sklopu mnogih stvari koje u Srbiji postoje ali nikako da funkcionisu kao u normalnom svetu, ja licno mislim da je to zbog toga sto smo delimicno siromasni, a delimicno siromaasni i u plitkom razmisljanju (mislim na tiraniju vecine, pa onda pametni ljudi koji znaju i ne mogu da dodju do izrazaja), tu smo gde jesmo, ali se ipak nadam da sto vise studija to bolje, pa ce iz neke konkurencije izaci i kvalitet!
Braca is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 01:01 PM   #29
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pa evo, sudeći po pričama sa foruma, nekako se nameće zaključak da je ideja mixati u prirodnoj dinamici a da je posao mastering inženjera da to naguze na loudness nivo koji je današnji tržišni imperativ, a da pritom ne zajebu ni jednu jedinu stvar (što ne znam kako rade, al ljudi kažu da rade). To mi je samo po sebi dovoljno opravdanje postojanja tog dela procesa, i naravno, 2 gi par ušiju koji zlata vredi
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 01:56 PM   #30
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
tako sam i ja svojevremeno kod nas pustao neke moje mikseve, posle price o tome koji reverb imam (Lexicon 960L, i jos brdo "slabijih" Sony, Yamaha, Eventide itd...) Elem, krene vokal i "slusaoci" kazu.."..nema sta , ODMAH se cuje da je to Lexicon! Sta ces...kvalitet!"
- A ono bio Yamaha REV500 (od €300!!)
Dva konkretna slučaja! U prvom je svedok Šimpraga, u drugom Oggy.

1. Drndamo neku pesmicu kod Šimeta, Šime više radi, ja više mudrujem i filozofiram, kad eto ti našeg drugara sa foruma:
-Jaooo... kakav reverb na dobošu. Strava!!! Jebe kevu!!! Lexicon 300L je zakon!
Ahhhmmm... Lexicon 300L jeste radio u tom trenutku... ali, na vocalu. Na dobošu je bio Altiverb.

2. Sedimo Oggy, jedan član foruma i ja i pijemo kaficu u nekom kafiću i onako usput komentarišemo Oggy-jevu pesmicu za jedan dečiji festival. Član foruma pita:
-Jeli Ognjene, koji ti preamp i mic imaš, a Oggy mu kaže kako ima rodu Calssic 2 i Amek 9098i.
Član foruma: -Mogu da ti kažem da se to i čuje!!!
Oggy i ja smo smetnuli s? uma kako je ta pesma radjena i još klimali glavama i pričali: -Da, da, daaaaa...
Par sati nakon toga, kod mene kući se Oggy dosetio:
-A jeli.. gde je to ovaj čuo Classic 2 i Ameka, kada si vocale ti zbembao Behringerom B2 i Behringerom Ultragain Mic 2200...

Do duše, moram da priznam da je taj B2 radio tako da mi je na kraju bilo žao da ga prodam, pa sam ga poklonio kumu...

To nisu stvari koje se mogu zameriti ljudima. Hoću samo da kažem koliko je placebo efekat jak. Da nije, ne bi ga koristili i u medicini.
Otprilike dodje ista priča sa masterinzima... (dok se ne naučimo pameti)...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules