|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Moderator
|
![]()
palo mi na pamet da i ja napišem par stvari......kako se več bavim time dosta profesionalno....
Što se tiče pro-mastering studija u BG....ili bilo gde drugdje na Balkanu.....težko če to proči u ova vremena .....u Ljubljani se Fabrika 13 zatvorila......prodaju svu opremu....... Težko je danas furati samo mastering biznis......ako nemaš/nisi čovek-a koji to zna vrhunsko radit, a za to trebaš imat godine iskustva kao mikser, snimatelj, producent, muzičar etc.......i nemaš baze klienata koji te znaju osobno ili preko tvojih prijašnjih radova......i s večinom od njih si radio sve i svašta prije (miks, produkcija, live, recording.....etc) i na osnovi prijašnjeg iskustva/renomeja ti vjeruju da češ napraviti neki maksimum.....mislim da samo mastering studio na ovim prostorima ne može opstat.....moraš se baviti i drugim stvarima iz zanata.... Oprema sama po sebi ne znači ništa.....ima na svijetu stotine studia sa vrhunskom opremom ali bez ljudi koji bi je znali upotrebljavati.......može neko sa plug-inima napravit bolje od nekog sa 100K EUR robe.... Moje mišljenje je da ljudi danas previše očekuju od masteringa, ako sam precizan stereo masteringa......nekad dobijam komentare koje inače dobivam kod miksanja.....kao manje toga, više onoga.....kao da to možeš jednostavno podešavati na stereo masteru , ko da imaš separate trackove..... ![]() večina novih klienata oćekuje nekakve "free" samplove...meni treba isto vremena da napravim sample ili konačni master......ako hoču napraviti dobro.......dosta puta to uradim za nove kliente koji več imaju neki renome.....ili veoma dobre miksove......i postoji mogučnost da bi mogli suradjivati u budučnosti..... a ima ih puno koji bi samo "probali".....da vide da li se jim svidja tvoj stil... ![]() ![]() Takozvane "face" u mastering biznisu po mom mišljenju rade vrhunske projekte na 100% truda, znanja i vremena, a sve ostale na max 50%. Ja sam dosada več par puta ponovno radio mastering posle nekih "top notch" amera, švaba, holandjanina, švedjanina.....koji su kao top, imaju top opremu i credit listu od dva metra.....a kad čuješ original miks i njihov master....i usporediš ih na istoj glasnoči.....ne možeš verovati koliko su neki upropastili miks i pjesmu....to može skoro svako napraviti za 10 min sa Izotope Ozone, Finalizer , T-Racks i slično......a naplačuju 100+ EUR po pjesmi.........neki klienti nisu mogli verovat , da ja mogu napravit master toliko bolje....sa lošijom opremom......i kao iz Slovenije........ ![]() Placebo je tu u tome da ovdje ljudi automatsko misle da ako je stranac - onda je sigurno bolji ![]() Istina je da sam isto čuo par masteringa , koji su bili fenomenalno odrađeni.....i ne bih mogao napraviti bolje od njih nikako...... On-line variante su naj komplikovanije.....ti dobiješ miks, nikad nisi video ljude koji stoje iza muzike, ne znaš koja jim je muzička estetika, kakav sound se im svidja.....i napraviš mastering po nekom svom feelingu....a može ispast totalno krivo za klienta.....koji to znaju onda slušat na kompjuterskim zvučnicima i govore ti da nešto ne štima na basovima i da su visoki naterani..... ![]() ja zbog togu uvijek slušam miks prije i predlažem neke ispravke na osnovu iskustva , koje imam kao mikser i producent.......nekad napravimo popravke na miksu više puta......tako mogu uštedit puno vremena na finalnom masteringu i na kraju imat puno bolji rezultat.....bez revizija... večina mojih stalnih klienata radi s mnom baš zbog revizije miksa i nekih savjeta za poboljšanje zvuka ili omjera prije masteringa...... ....evo htio sam samo podijelit par iskustava koja sam stekao tokom godina.......a razpisao sam preko cele strane ![]() Gregor
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace Last edited by gregor z; 01-05-2009 at 03:04 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
VIP Member
|
![]()
....evo htio sam samo podijelit par iskustava koja sam stekao tokom godina.......a razpisao sam preko cele strane
![]() Gregor [/QUOTE] super ! sve tacno i sve stoji ! hvala ne vremenu...treba ovo napisati... ![]()
![]() |
#33 |
Mason
|
![]()
Mnogo je, kume! ("Lepa sela, lepo gore")
![]() ![]() ![]() I veliko je pitanje da li to uopšte radi potpisani producent, ili "mali Djokica"... ![]()
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 01-05-2009 at 03:41 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
ne kontam taj tvoj deo o lisavanju nistavnih zivota uopste ![]() mozda i ima logike to sto pricas, ja sam zadnje 3 godine radio u firmi koja je proizvodila jednu od nasjkupljih vrsta proizvoda, i imali smo najbolju cenu na PLANETI, a opet bankrotirala firma. i dalje mislim da je danas 30 eur dosta dobra majstorska satnica, racunajcuci da dobar master majstor moze da zavrsi pesmu za sat vremena. muzika se MNNOGO vise proizvodi nego pre 10 godina a MNOGO manje se zaradjuje od nje nego pre 10 godina. ne kazem, dosta ljudi placa pesme koje skida sa iTunesa i slicnih servisa ali je to ipak manji procenat, a pored ovako jeftinog hardvera svaka nepoznata shusha pravi mjuzu i pozeli da odnese pesme na master, evo ja npr. e sad ako mislite da radite samo za poznate face onda ok. ne znam kako razmisljate, ali svake godine je sve teze i teze osmisliti posao jer se sve menja ludackom brzinom
![]() |
![]() |
#35 |
Pro Member
|
![]()
procitah Gregorov post, ovo sto sam napisao je ok za online posao, ovako uzivo ... ludillo...
![]()
![]() |
#36 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ako je puno - onda si bezobrazan!! a to sto vam je bankrotirala firma - NAJSKUPLJI proizvodi mora da se prodaju skupo inace nisu najskuplji!!! To je valjda neko trebao da skapira ..a?? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() evo nekog glupog izračuna: Dnevno možeš napraviti max 6 pjesama u 8 sati, to ti dodje između 200-300 EUR, zavisi od toga kakav imaš deal sa klijentima......ajmo reč 250EUR Ako radiš 5 dana tjedno 8 sati to ti je 1250 eura - ali nikad ne radiš toliko ( ![]() ![]() ![]() Znači u najbolji moguči kombinaciji dobio bih 3200 EUR mjesečno. Oduzmeš troškove iznajmljivanja i režije (u mom primjeru 800-900 EUR mjesečno) i ostane ti recimo 2400 EUR. onda oduzmeš amortizaciju opreme - recimo 5 godišnji plan - a uložio si najosnovniju opremu - 30k EUR + prostor i akustiku 25k EUR - recimo 50k EUR, to ti dodje godišnje 10k EUR, znači mjesečno nekih 800 EUR + kamate ![]() Ostaje ti 1600 EUR mjesečno......i kako ne možeš to radit 20 dana mjesečno ....možemo to razpolovit i dobiješ nekih 800 EUR mjesečno. Nije baš neki biznis.......ako ne bih taj posao toliko voleo......verovatno bih radije servisirao veš mašine..... ![]() Moraš radit i druge stvari da bi studio preživio ili počet radit puno brže i zbog toga mnogo lošije...... Imam danas malo više vremena pa pišem gluposti.......i pijem pivo ![]() I loš sam u matematiki.......hehe......
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace Last edited by gregor z; 01-05-2009 at 05:23 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
VIP Member
|
![]()
Apsolutno se slazem sa Gregorom!!
U Londonu naprimer, odlican studio sa SSL-om, PT HD3, Lexiconi i sta vec sve...prava rezija, live room - moze da se iznajmi i za ?250-300 na dan! Jedan dobar vodoinstalater ili stolar, ISTO toliko naplacuje. I to bez radionice.. a stolar sa radionicom - razvaljuje se od para!! Znaci nema racuna za struju, nema prostorije, telefona, interneta, itd itd... Normalno, mi sve to radimo jer volimo, ali mora se ziveti i od necega.. samo usporedba radi: ULAGANJE - DOBIT - VREME UTROSENO DA SE NAUCI ZANAT - ITD...
![]() |
#40 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Vidim da te je uvredilo to sto sam izneo svoje misljenje - prvo kao odgovor Vracu na pitanje da li je dobar biznis imati mastering studio u Beogradu, zatim na Bracino "hrabrenje" da "ne zalim" sto sam "ulozio" u studio... Da si malo obratio paznju na to sto sam pisao, video bi da ne kukam "zasto niko nece da radi mastering kod mene". Govorim da je placebo efekat (o kome je govorio i Idekius) nepremostiva prepreka za mastering kao granu muzicke industrije kod nas. Lepo je sto si posvetio zivot studijskom poslu, da je bilo prilike i da se muzicki obrazujes, bilo bi jos bolje. Ako razmislis, shvatices da dobar mastering osim vestine, ZAHTEVA uredjaje koji mogu da realizuju ideju,inace bi svetska industrija zvucala kao vecina nase, kojoj si doprinosio; svi bi dolazili kod tebe na mastering (kome si tako posvecen), ne bi slali snimke napolje. Zao mi je sto nisi na vreme dobio neki orden za sve sto si radio, evo ja se prijavljujem da ti ga dam, imam u kuci nekoliko. Nadam se da te nisam uvredio - nije mi bila namera, niti zelim dalje da polemisemo na ove teme. Nemam zelju da ti "otimam hleb" i ne verujem da ce nam se poslovi ikad ukrstiti, sve najbolje u daljem radu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
novi mastering studio Amsterdam | DaBear | Dizajn i konstrukcija studija | 6 | 13-07-2009 05:06 AM |
studio samo za 2ch mastering | Reinhardt | Audio Produkcija - Tehnike | 23 | 06-06-2008 02:34 PM |
Azmofon i u Beogradu | StivenDrama | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 03-10-2007 10:22 PM |
Mastering studio / ing. | milosjeftic | Vlado Georgiev | 79 | 10-04-2005 02:52 AM |
ELETTROFORMATI mastering studio MILANO | ANTISHA | Audio Produkcija - Tehnike | 18 | 04-05-2004 08:24 AM |