Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-08-2008, 10:45 PM   #11
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Koju elektrichnu bass gitaru uzeti do 400/500 e?

ma moj glavni problem je moj mozak.. lozim se na bass odavno.. ocu da lepo kombinujem funk sa ostalim zanrovima al ne mogu to bez tih vrsta artikulacije.. da se ne lazemo, trilogy je super, ali pravi bass je pravi bass..

ajte ljudi mora da ima josh neshto dobro..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2008, 10:49 PM   #12
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

nema za te pare sinko. Stisni se malo pa uzmi Wood Guerilla meni sad prave custom sestak sa MIDI-jem za studio, uzmes basic komad i da vidis sta je sound za malo para
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2008, 10:55 PM   #13
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

nem ja pojma shta ti je to..?

poz

edit: nigde nisam napomenuo da mi treba za funk/hip hop/rnb/jazz/soul.. al znate, novija produkcija ima suba na tone..

i svirao bih je prstima, poshto verujem da je to najlepshi nachin sviranja..

navukao sam se na tower of power, me'chelle i tako te stvari.. znachi masno masno slap masno..

ako me razumete..

Last edited by HeatMan; 06-08-2008 at 10:58 PM.
Old 06-08-2008, 11:00 PM   #14
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
ocu da lepo kombinujem funk sa ostalim zanrovima al ne mogu to bez tih vrsta artikulacije.. da se ne lazemo, trilogy je super, ali pravi bass je pravi bass..
Ali pravi bas mora neko i "pravo" da odsvira da bi zvucao kao "pravi", a taj koji tako svira, uglavnom ima svoj instrument, mnogo bolji, nego sto ces ti ikada sebi kupiti

Istina, ja ne znam kako ti sviras, ali ako bih zakljucivao na osnovu teme i pitanja, ne bih smeo da tvrdim da "ubijas"

Takoreci...
Ako ces da ti drugi svira, nema potrebe da kupujes nista jer taj "neko" vec ima sve sta treba, a ako ces da sviras sam, opet sve jedno. Ima jedna stvar koja je mozda tebi malo cudna, ali je istinita...
Sto je bolja gitara, "teze" se svira.
kako?
Pa sto je instrument bolji, to je osetljiviji i vise otkriva svaku tvoju vrlinu ili manu. Zato dobri instrumenti kod dobrih sviraca zvuce nestvarno, a kod losih, ocajnije nego neki komad od 200 evra.
Imao sam jednu situaciju gde je decko dosao sa Yamahom od 200 eura i ja kad sam video, samo sam se nasmejao, sklonio je u cosak i dao mu MM.
To me je kostalo celog dana, da bih na kraju ukapirao da on covek jednostavno ne moze da ujednaci dinamiku na gitari koja kosta 15 puta skuplje od njegove. Bezi mu ton, sve nejednako i dinamicki i bojom.
Uzmemo njegovu gitaru i covek odsvira sve za pola sata.
Zasto?
Zasto sto se ona cuje na JEDAN nacin i kako god da je udaris, ona SVIRA ISTO. Lose, ali ujednaceno pa samim ti i upotrebljivije u snimku.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2008, 11:12 PM   #15
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

ne, nisam neki bass svirach, nisam ni neki gitarista, a chak ni klavijaturista.. ali znam jedno, ono shto sam naumio, to moram usnimiti makar umro.. ili obrisao projekat i vezbao..

da placam druge, nemam pare.. realno nemam pare ni za ovo, al ajd moji insistiraju da mi uzmu neshto od opreme a ja se vec doosta dugo lozim na bass..

ne znam, ne bih se slozio sa tobom oko ove poslednje tvrdnje.. eto, ja sam ceo zivot na squier strat standardu.. 200 jura koshta.. uzas.. ok, aj ponekad moze neki dobar zvuk da se izvuche..

al onda je ortak doneo gibson les paula, i snimio sam oko 10 pesama (matrica) sa njim.. mnoogo mi je lakshe bilo njega da sviram nego squiera.. jer squier nema dushu.. upravo to shto ti prichash, ali obrnuto..

kad puknem zicu na squieru chuje se uzasno, a kad to isto uradim na les paulu chuje se savrsheno.. drugo, lakshe se svira.. nemam pojma, lakshe su mi prsti ishli po vratu gitare.. sve je nekako.. lepshe i lakshe.. uhh.. savrshenstvo.. (ne moram reci da je to bukvalno jedina gitara koju zelim posedovati)

meni je, shto se tiche bassa, bitno samo da dobar zvuk izlazi od njega.. a to kako cu ga ja odsvirati je moj problem..

btw, sorry ako sam malo direktniji, spava mi se nisam hteo da te napadnem il da budem drzak il shta god.. nit sam se uvredio.. kapiram te skroz, i hvala ti na pomoci.. i ja bih verovatno rekao isto, poshto ne volim da vidim kolegu kako baca pare na glupost..

uhh.. ne mogu ti objasniti.. jednostavno u svakoj vrsti muzike koju sam radio do sada, osecao sam da je bass linija najbitnija linija u celoj prichi.. moj neki pristup radu.. ako je bass linijia dobra, i ako je ritam dobar nishta ti vishe ni ne treba.. moje neko shvatanje muzike.. iliti pristup muzici.. tako da je ovo neshto shto moram uzeti.. naravno ako bude bilo srece i para, sigurno cu dodati neshto dosta bolje u kolekciju.. a mozda kupim i tok gibsona..

poz
Old 06-08-2008, 11:28 PM   #16
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post

ne znam, ne bih se slozio sa tobom oko ove poslednje tvrdnje..
Nije tvrdnja, nego praksa.
Konkretan dogadjaj je istinit i desio se licno meni.
Pitanje je opet, kakav rezultat ocekujes i sta te zadovoljava. Ali ima tu jos jedna stvar.
Velika je razlika izmedju gitare i basa.
Kod gitare mnooooogo lakse mozes da zamaskiras losu svirku, dok bass, ako zelis da "ubija", mora da bude i dobar u ritmu i dobar u gruvu i dinamicki tako precizno sviran da bi se dobila tacno ona boja potrebna da "nosi" pesmu.
Sama deonica je najmanji problem, kao i brzi prsti.
Naravno, da je i to bitno, ali dobiti "dobar bass" je mnogo vise cak i od ovoga sto sam napisao.
Ja sviram i bass i gitaru verovatno duze nego sto ti imas godina, cak sam se upravo za to i skolovao, ali ti kazem, ni ja, niti bilo ko drugi bolji svirac od mene ne dolazi do basa o kome ti pricas lako.
Zaista mislim da ces mnogo bolje rezultate dobiti softverom u ovoj fazi, iako ga ja licno koristim samo onda kad mi treba konkretno neki synth bass, a i to je dosta retko.
I dalje ti kazem...
Dobar basista ce iskoristiti i neko veslo od 400 eura, ali realno, da moze za 400, niko od nas ne bi davao 3-4000 za gitare, vec bi kupovali te za 400.
1000 eura ti je entry level "da valja".

Old 06-08-2008, 11:42 PM   #17
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

znam znam.. ispada da je kod svega ta cifra neki optimum.. shto ne dash detetu da se igra? ubi mu zelju..

imacu ja jednom 42 godine pa cu reci da sam svirao onoliko koliko sad imam godina..

shta god da sam hteo reci..
Old 06-08-2008, 11:43 PM   #18
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pazi, trenutno si u dobroj prilici da dobijes batine, posto si mi nalepio extra 10 godina na moje zanemarljive 32....

Old 07-08-2008, 12:03 AM   #19
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

ma nisam to hteo da kazem..

nego sa 42 godine cu tachno svirati 21 godinu (kolko sada imam) ako sada uzmem bass..
Old 07-08-2008, 12:16 AM   #20
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

btw, trilogy je smece, nista valjano za tu svirku ne moze da ispabirci iz njega, eventualno valjaju kontrabasi i verujem da ima upotrebljivih sintbasseva koje ja ne koristim..
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules