Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-05-2007, 01:40 PM   #21
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: web prezentacija

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Slicna pitanja su postavljali i Vladi Georgijevu dok je trazio izdavaca...
Mislim da je Vlado Georgijev vrlo dobro znao ?ta i kako hoće ?to se vidi po tome ?ta je postigao, nije ti adekvatna paralela. Plus je imao imid? i koncept, spontano ili ne nije ni bitno, a nije ni za priču na ovoj temi. Ono ?to ja pitam je ne?to ?to je jako logično. Ako neko odgovori da ga to ne interesuje i da radi muziku samo za sebe, iz ljubavi, to je takođe validan odgovor, ali onda nema smisla ?aliti se ?to ne?to ne prolazi na tr?i?tu pa čemu onda snimanje albuma, sajt itd.

Quote:
Druze,daj da ne ulazimo u bespredmetno filozofiranje.Ako hoces, mozemo jednom na pivo negde, da se opijemo i da mudrujemo do besvesti , ja uzivam u tome Ako imas nekih konkretnih zamerki ili komentara na moje pesme, tekstove, bilo sta, slobodno ih obrazlozi, vredi cuti svacije misljenje.Uostalom,pesme tome i sluze, zar ne?Da komuniciramo, na raznim nivoima svesti i pameti.Tako ih ja vidim,a ne kao proizvod...
Pozdrav
Čudno reaguje?, zaista. Ja te pitam najsurovije praktično pitanje a ti ka?e? " da ne filozofiramo". Da bi razumeo moju poziciju: Ja sam muzičar i čovek koji radi muziku iz ljubavi, znači nisam čovek iz izdavačke kuće i nisam manager. Ne propitujem te, ne dovodim te u sumnju, nemam ni?ta zlonamerno u svom nastupu. Na temi si ?eleo neki feedback na sajt i muziku. Muzika je komunikacija između tebe i publike, i ja ti postavljam pitanje upravo zato. Sa kojom publikom komunicira?? Ako te pitam kome si namenio pesme, to nije filozofsko pitanje. Naravno da ti ne mora? pisati pesme na silu lgikom "treba mi hit" i specijalno gađati neku publiku na silu, ali bi po nekoj logici trebao nakon ?to zavr?i? svoje delo, u ovom slučaju, kad su gotove pesme i traje proces produkcije, ili bar nakon ?to je sve snimljeno, da zna? kome su te pesme namenjene. To je (a nisam ja to izmislio) ekstremno bitno jer će na osnovu toga postojati neka koncepcija o prezentaciji materijala. Ako se osvrne? unazad od 70-ih na ovamo jako retko se prodaje samo muzika. Artist je u stvari osoba koja prodaje koncept, ideologiju, jedinstvenu sliku koja se sastoji od vizuelne prezentacije, psiholo?ke prezentacije, muzike, poruke u tekstu itd. Kako si obučen u intervjuu i ton koji koristi? mo?e vi?e uticati na to da li će neko po?eleti da čuje tvoj disk nego njegov omot i muzika. Omot diska mo?e vi?e učiniti da neko preslu?a tvoj album nego dva dana provedena u razmi?ljanju da li ovaj ili onaj zvuk dobo?a i da li promeniti jedan red teksta. Većina popularnih bendova i pojedinaca su prodali jednu celovitu priču čija je muzika samo deo.

Elem ne mislim da je pitanje niti malo filozofsko već krajnje praktično, a pitao sam te to iz najbolje namere. Naime, oti?ao sam na sajt, preslu?ao dve pesme (?to je u stvari mnogo vi?e nego ?to je prosečan surfer spreman potro?iti na ne?to o čemu ni?ta nije čuo) i prva stvar koja mi je pala na pamet je da je sve to blizu da bude super ali da ja na osnovu sajta i muzike imam potpunu blanko sliku o tebi. Sajt je uredan i informativan na jedan benigni način koji je u stvari mo?da i kontraproduktivan. ja bih recimo ?eleo da odem na neki sajt i da pomislim "e?" ili "Vau?" ili "?ta?", da bih po?eleo da kliknem jo? ne?to. Onda recimo fotka, pogledaj poslednji album Darka Rundeka: kad vidi? onu fotografiju snimljenu iz profila tačno oseti? ?ta je taj čovek i ?ta reprezentuje, koliko je tu karaktera, tenzije, izazova, iskustva. Da ne znam o kome se radi pomislio bih opet "Ovaj lik se ne zajebava, one je umetnik, pisac, pesnik bilo ?ta i to jako jako dobar", samo na osnovu te slike. Onda pogleda? da svira sa "cargo orchestra". zar i to ime ne daje neku sliku, budi ma?tu, govori ne?to? Recimo na web sajtu, za?to ne postoji vi?e igre, sa tim oko predgrađa, sa nekom tematikom albuma. Neka tvoja slika koja bi bila ?ivopisnija i u skladu sa tematikom pesama, koja bi govorila ne?to o tebi. Neka biografija koja bi budila interes i predstavljala te kao frajera umesto da ostavlja utisak "pa eto ja volim da se bavim muzikom i fin sam momak". Neka provokacija, vizuelna, emotivna, mentalna.
Takođe sam to pomislio i slu?ajući pesme, kao da je suvi?e lepo, da u produkciji nisi preuzimao nikakav rizik, nema kontrasta. Sve boje su nekako "sigurne" očekivane, a kad pogleda? svetsku muziku toga nema. Pusti? Stinga ili nekog drugog po presetu "inteligentnog" mainstream umetnika i vidi? da je uvek neki instrument tu da razbije malo ustaljen koncept, da postoje neki neočekivani elementi, neki trip. ?ivi se brzo, nema se vremena, tra?i se veliki intenzitet, ne?to ?to će ili jako opustiti ili sa druge strane nadma?iti celu buku u na?oj glavi i oko nas.

Postojao je tu neki razgovor na forumu u kome se pričalo kako kvalitetni ljudi ne izbijaju a ?ljam prolazi, pa me je i to mo?da nagnalo da ovo napi?em. Problem je ?to nemuzičari koji ?ele uspeh često jasnije razumeju ovo o čemu pričam, da je potrebno nekako zapakovati proizvod, nego ljudi sa talentom. nadam se da razume? da sam ti ovo upravo napisao iz po?tovanja i dobre volje, jer mi se bazično dopalo to ?to radi?, ali sam pomislio da ne vidim kako će? to progurati ako mu ne da? neki oblik i neko pakovanje kakvo određena slu?alačka grupa očekuje. Zato sam te i pitao to ?to sam te pitao, da ne bih odmah morao pisati ovoliki post. Ja mislim da to jeste ozbiljna tema i ne?to jako bitno. Ako i dalje misli? da se radi o filozofijama i da to nije praktična briga o kojoj umetnik mora da misli, onda izvini na oduzimanju vremena, verovatno govorimo različitim jezicima i gledamo na stvari iz jako različitih uglova.

Pozdrav!
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2007, 03:39 PM   #22
paki
Banned

.....

Last edited by paki; 18-09-2007 at 11:58 AM.
paki is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2007, 04:24 PM   #23
gorjan
Senior Member

@Dushan_S

Vidim da si dobronameran i kad sam rekao da ne filozofiramo, mislio sam na to da ne ulazimo u neko podrucje, koje je i sam znas ponajvise alhemija.Alhemija u smislu da su mnoge stvari u koje niko nije verovao uspele, kao sto su i mnogi mega poduhvati nestali bestraga.Nije mi prioritet da zaradim instant novce, zato se i ne udubljujem suvise u tu varijantu ciljanja publike.Radim ono kako mislim da treba i zaista ne pravim nikakve kompromise. U muzici sam vec godinama, u milion kombinacija, od toga da sam bio samo autor, pa samo klavijaturista(u toj kombinaciji sam bio na Zrenj. festivalu), pa sam ucestvovao u poduhvatu pisca Sase Radonjica "Solaris Blues Band" kao svasta nesto, od autora, pevaca, producenta.Uradio sam ovaj moj prvi album, imam vec dovoljno pesama za jos jedan.Radim sa jednim kolegom na necemu skroz drugacijem,sta ce od toga biti, nismo ni mi bas skroz sigurni ali nekud se citava ta prica krece.

U sustini odgovor na tvoje pitanje i jeste u tome da ja mozda radim obrnutu strategiju."Kompas u predgradju" sam uradio prakticno potpuno sam, bas onako kako bi ja voleo da zvuci.Na omot sam takodje ponosan, radio ga je moj drugar koji se profesionalno bavi dizajnom.Sajt mi je odradio kolega(ne bavim se web dizajnom) i bas sam ja insistirao da to bude najobicniji informativni portal gde ce ljudi moci da poslusaju pesme i da saznaju neke osnovne informacije o meni.Poslao sam CD na preko 100 radio stanica,odradio spot, podelio cd svim mogucim i nemogucim, od ljudi iz muzike,novinara, urednika,izdavaca pa do slusalaca.Sad dobijam povratnu informaciju o tome kome se to svidja, kome ne.I vec mogu da izvucem dosta podataka o tome kome se svidja ovo sto radim,jesam li ubedljiv ili ne, kakva je produkcija, aranzman, mix, kakav sam na TVu.itd. I iz svega toga sklapam kockice koje mi bas daju odgovor na ono sto si me ti pitao i to cu pokusati da iskoristim u buducnosti.
Eto, nadam se da sam ti dao bar deo odgovora na tvoje pitanje...
gorjan is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2007, 04:01 AM   #24
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Oket, sad si disk i sajt opisao više kao neku kombinaciju test vožnje i stvaranja sebi za dušu, to daje malo drugačiju dimenziju. U svakom slučaju nadam se da si kroz to saznao dosta toga šta i kako!
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2007, 08:15 AM   #25
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by paki View Post
Gorane,hteo bih prvo da ti cestitam na jakoj volji,trudu,ulozenom radu,smelosti....(necu dalje da se ne uobrazis )ali....Mislim da bi trebalo da poslusas Dushana koji je koliko vidim dobro nameran i upucen.Ja sam jos 1995-te na slican nacin promovisao album naseg rock band-a i prica se(da me ne razumes u materijelnom smislu)nije isplatila srazmerno ulozenom radu.Falilo je upravo sve o cemu ti Dushan pise.Uvek postoji nacin da u gomili ljudi koja prezentuje svoju muziku skrenes paznju upravo na svoju.Opisacu jedan malo extreman primer ali ti naravno neces koristiti slican.Na jednoj domacoj kompilaciji slika na omotu je prikazivala NOGU gurnutu u akvarijum sa mutnom vodom.Dominirala je neka zelena boja nalik zabokrecini i samo sam se zgrozio na sve to ali sam album kasnije opazao na kilometar u prodavnicama i uvek znao o cemu je rec.Iste fore ali na drugaciji nacin koriste i svi veliki band-ovi kao na primer Pink Floyd ,pa na omotu i ne mora da pise ciji je jer su izgradili PERSONALITI.Poenta je da skupis jos malo energije i kompletiras svoju pricu do kraja pa kada pronades krug ljudi koji ce dolaziti na tvoje koncerte,kupovati tvoje cd-ove...kupis jos neke sprave i napredujes dalje produkciski,aranzmanski itd.Mislim da je za sada ovo sto si uradio O.K.Pozdrav i ne posustaj.
Svako vreme ima svoje breme i svoje standarde i ono sto je nekad vazilo, to sad ne vazi. Ljudi vise ne kupuju cd-e, vec ih presnimavaju, tako da to vise uopste nije izvor zarade, a to naravno vazi za nasu zemlju, sto u prevodu znaci da je izgled omota potpuno nebitan za danasnje vreme, sto naravno nije slucaj u civilizovanim zemljama. Novac se iskljucivo uzima na zivim svirkama. Sto se tice raje koja bi dolazila na Gorjanove koncerte, uopste se ne brinem jer je nasa estrada je siromasna takvom muzikom i takvim suptilnim tekstovima, pogotovo ako se takvo nesto pojavi u nekom vakumu, koji se dogodio bas Vladi. Nesto nisam primetio da su Neverne Bebe presle u folk vode jer nemaju kome da sviraju i pevaju...Generalno je Dushan u pravu kad navodi da o svemu treba da se razmislja, jer stvari posmatra sa puno iskustva i sa poslovne strane (i ja ga svakako vise cenim, nego on mene), ali ja bi ipak dao akcenat iskrenosti, jer to se najpre primeti u necijoj pesmi. Treba biti onakav kakav jesi i raditi do kraja iskreno ono sto volis, pa makar ti omot bio i bez slike. Iskrenost je neprolazna kategorija.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2007, 10:28 AM   #26
frodo1976
Junior Member

Pozdrav svima

Evo nesto i od mene:

http://murisvarajic.com/eng/
frodo1976 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2007, 12:10 PM   #27
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Treba biti onakav kakav jesi i raditi do kraja iskreno ono sto volis, pa makar ti omot bio i bez slike
Eee,ali ja bogumi imam i sliku na omotu.Jedino sto se ne osmehujem na njoj, a kazu mi neki strucnjaci da moras da se osmehujes na slici ako hoces da uspes u soubizu.Eto i tu imam marketinski propust...
Old 04-05-2007, 09:05 PM   #28
paki
Banned

.....

Last edited by paki; 18-09-2007 at 11:58 AM.
paki is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2007, 12:26 AM   #29
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by paki View Post
Ako Goran ima tako harizmatican band u pravu si-omot i ostalo mozda i nisu tako bitni
Ama kako smo dosli do toga da omot nije bitan???Omot je bitan i mora da ima tekstove!Mrzim omote bez tekstova!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules