Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2007, 08:00 AM   #11
liman021
Senior Member

Default Re: kvalitet zvuka

ljudi fala na ljudskom odgovoru-nedavno sam citao i gledao kratki filmic o trentemolleru.covek me je zaintrigirao zato sto ga mnogi obozavaju (npr. na gearslutz).za njega govore da mu je produkcija brutalna,zvuk ima dubinu,sirinu,vibe,zivost itd.za njega je isla prica da je sve radjeno itb(u kompjuteru).kako su se redjali postovi ja sam kontao po njihovoj prici da je bog sisao na zemlju i malo mixovao itb,sve dok nisam naleteo na post jednog lika koji je dao pravi odgovor(istinit).lik je sve uradio u kompu i to je ok.jedino sto je trenemoller "zaboravio" da kaze "nama smrtnicima" je da je posle toga otishao u danish studio i sve namixao kroz hardware.
liman021 is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2007, 10:18 AM   #12
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by zmaj View Post
Cak i ono sto je mixano "u kutiji " ne moze da preskoci hardver u masteringu...

Kako ne moze ...... TC M6000 koji mnogi obozavaju za mastering ( i koriste ) je digitalija ........ ne kapiram o cemu pricas ????

Quote:
jel postoji nesto sto je mixano u kompu i do kraja odradjeno takodje u kompu (do finalnog mastera)?ja ne znam za to...
Otidji na Gearlutz ..... opcija search ..... nadju spisak hitova sa TOP 10 ili TOP 100 ne secam se ....... koji su radili KOMPLETNO ITB ......pa ces znati za to ....

Quote:
svi ti pokusaji i price,kao sve je radjeno u kompu su glupost...skoro sam bas citao neki intervju,neki lik koji je radio za ne znam koga sve ne,prica kako radi mix...lik na dve strane hvali PT,kako je to najlaksi nacin za mix,da je onaj reverb u pt ludilo,kako on dobija super rezultate,kako on stalno mixa ITB,da bi na kraju teksta,posle dve strane spomenuo kako ono sto treba da se uradi kako valja ipak nosi na ssl...
Ako ne znas da radis .....neces znati ni ovde ni tamo ...... ljudi prolaze kroz SSL zato sto mogu ..... a da ne mogu , ne bi prosli ..... ni ti , ni mi ne bi uocili razliku . Kao sto sam siguran da mogu da ti pustim 10 matrica i da neces pogoditi koja je radjena ITB .... a koja je prosla kroz SSL ..... imam nekoliko uporednih primera .... akosi raspolozen ......

S' druge strane ....... hajde da postavimo drugo pitanje ? Koliko ima snimaka ( zadnjih 20 godina ) koji nisu koristili nista od digitalije ?????

Ljudi su uvek trazili nacina da opravdaju svoje neznanje . I uvek su se pravdali ..... eh da imam ovo ili ono . Nikakav SSL ti nece napraviti hit plocu ako ti ne znas sam da je napravis .

Ono sto karakterise ono sto volimo je NAVIKA . Navikli smo na zvukove starih preampa i sl ..... Kao sto je posle i House muiku definisao jeftini TR ..... to je taj zvuk .... zato sto smo navikli !!!!!

Radi muziku , uci zanat i uzivaj u onome sto radis ....... i videces da ti nece trebati nikakvo " magicno dugme " od 1000000000 e ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2007, 04:08 PM   #13
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by liman021 View Post
jedino sto je trenemoller "zaboravio" da kaze "nama smrtnicima" je da je posle toga otishao u danish studio i sve namixao kroz hardware.
koji danski studio?
lesha is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2007, 09:52 PM   #14
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Quote:
Originally Posted by liman021
naravno interesuje me i vase misljenje o samom kvalitetu tog (softwerskog) zvuke.ima li svijetlih primera?
Quote:
Originally Posted by shiva
Kvaliteta ne ovisi o alatu nego o onome tko alat koristi. Hardware nie bolji od software-a... drugachiji je od software-a. I jedno i drugo ima i prednosti i nedostatke. Idealno bi bilo uvijek kombinirati najbolje iz obje domene... to je jasno. Ali chim netko pokushava generalizirati pitanjima kao "treba li hardware za ovakav ili onakav cd" samim pitanjem onemoguchava si kombinaciju najboljeg iz obje domene, jer najbolje je ono shto ti najbolje iskoristish, a za to morash osobno isprobati sve shto ti je dostupno. Savjet che te eventualno motivirati da se bez isprobavanja odluchish za neku kombinaciju, a to je uvijek pucanj na slijepo.

Osim toga riskirash da te netko uvjeri da ti je potrebna sprava koju si ne mozhesh priushtiti i da te taj "nedostatak" nepotrebno dekoncentrira i postane "opravdanje" za loshe rezultate. Tada prestaje kritichno razmishljanje, a kreativnost dolazi iz razmishljanja da neshto mozhesh uchiniti bolje nego shto je to do sada bio sluchaj. Ako (po)vjerujesh da si limitiran - kreativnost postane misaona imenica.

Iako ti nisam odgovorio na pitanje mislim da sam ti odgovorio na pitanje
Quote:
Originally Posted by liman021
druze moje je pitanje bilo dali iko zna neki bend grupu hit ili stagod koji je objavljen u vidu vinila, cd-a a da je radjen samo u softweru.tvoj odgovor nema blage veze sa mojim pitanjem.
Mislim da ti je chovek itekako odgovorio na drugo pitanje...
Old 12-04-2007, 10:12 PM   #15
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Xmmm, mozda malo odem off, ali se nadam da se neces ljutiti.

Ja ne mogu da odolim, a da ne napravim analogiju izmedju ovog i hollywood-ske kinematografije (ili uopste pitenjem cime snimati?). I dan danas se uveliko koriste filmske kamere koje funkcionisu na analognom principu slicnom prvim kamerama i koje su do skora (ili mozda i dan danas) imaju/imale najbolji kvalitet slike. Relativno skoro su se pojavile high definition digitalne kamere. One bi teoretski trebalo da imaju daleko kvalitetniju sliku od filmskih, ali se mnogi i dalje zadrzavaju na starim filmskim kamerama (posto je kvalitet itekako subjektivna stvar, naravno ne mislim na tehnicki kvalitet...), pa je samo nekoliko novijih filmova radjeno novijim kamerama. E, sad da se vratim na pricu, digitalna tehnologija (u ovom slucaju software) je nesto novo sa cime se krenulo bukvalno ispocetka, dok se paralelno decenijama razvijala analogna tehnologija, tako da i dan danas, stari sistemi imaju prednost u odnosu na nove koji se nisu jos dovoljno razvili. Ne sumnjivo je da ce software jednog dana u 90% slucajeva zameniti hardware, ali se isto tako zna da je danas u vecem broju slucajeva bolji od software-a. Ako bi objektivno gledali, sve zavisi od slucaja do slucaja, nemoguce ja reci nesto univerzalno...
Old 13-04-2007, 08:20 AM   #16
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Ljudi su uvek trazili nacina da opravdaju svoje neznanje . I uvek su se pravdali ..... eh da imam ovo ili ono . Nikakav SSL ti nece napraviti hit plocu ako ti ne znas sam da je napravis .
rekao bih da je ovo djelimicno tacno... ssl nece napraviti hit plocu ali ce sigurno (uz pravilno rukovanje itd.itd.) napraviti HIT zvuk! bez kojeg se stvarno ne moze...........

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2007, 10:04 AM   #17
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

Quote:
Originally Posted by Lou View Post
napraviti HIT zvuk! bez kojeg se stvarno ne moze...........

mozda se i moze

sad slusam neke hitove od Gale (Italijanske) i nevidjeno
kako vokal NE leze u miks... uzas.. a opet devojka ima
planetarne megahitove

i tako u krug....
InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2007, 12:11 PM   #18
Rasta
Member

Quote:
Originally Posted by dexyco View Post
Xmmm, mozda malo odem off, ali se nadam da se neces ljutiti.

Ja ne mogu da odolim, a da ne napravim analogiju izmedju ovog i hollywood-ske kinematografije (ili uopste pitenjem cime snimati?). I dan danas se uveliko koriste filmske kamere koje funkcionisu na analognom principu slicnom prvim kamerama i koje su do skora (ili mozda i dan danas) imaju/imale najbolji kvalitet slike. Relativno skoro su se pojavile high definition digitalne kamere. One bi teoretski trebalo da imaju daleko kvalitetniju sliku od filmskih, ali se mnogi i dalje zadrzavaju na starim filmskim kamerama (posto je kvalitet itekako subjektivna stvar, naravno ne mislim na tehnicki kvalitet...), pa je samo nekoliko novijih filmova radjeno novijim kamerama. E, sad da se vratim na pricu, digitalna tehnologija (u ovom slucaju software) je nesto novo sa cime se krenulo bukvalno ispocetka, dok se paralelno decenijama razvijala analogna tehnologija, tako da i dan danas, stari sistemi imaju prednost u odnosu na nove koji se nisu jos dovoljno razvili. Ne sumnjivo je da ce software jednog dana u 90% slucajeva zameniti hardware, ali se isto tako zna da je danas u vecem broju slucajeva bolji od software-a. Ako bi objektivno gledali, sve zavisi od slucaja do slucaja, nemoguce ja reci nesto univerzalno...

S ovim na kraju se definitivno slazem, ali zelim te ispraviti u video analogiji, istine radi...

U filmu je digitalija jos dosta iza filmske vrpce, ne zbog tehnoloske zrelosti, nego zbog financijskih razloga, kao i sve u industriji zabave. Cd format je los, jer se htjelo s tom tehnologijom tada napraviti cijenom pristupacne uredjaje. Svi slusaju glazbu u mp3, jer je tehnologija jeftina i pristupacna.

Tako je George Lucas narucio od Sonyja HdCam kameru, jer mu je bilo jeftinije snimati digitalno, nego sve s fima frebacivati u digitalni format, kada je ionako vise od pola filma bilo napravljeno na Silicon Graphicsima. A sam Sony HDCAM kameru promovira kao nesto sto je po kvaliteti blisko 16 mm filmu, o 35 mm nema jos govora. Jednostavno je potrebna prevelika kolicina podataka, pa bi digitalna tehnologija bila preskupa.

Tu je naravno i otpor novim tehnologijama, kako kod glazbenih producenata, tako i kod filmskih. Kada je moja bivsa firma kupila tu HDCAM kameru (istu kao sto je koristio Lucas) i svu pratecu opremu, producenti su bili izuzetno skepticni i nisu htjeli koristiti tu tehnologiju, iako je film u produkciji reklama i videospotova 3- 4 puta skuplji, a u kvaliteti nije ni priblizno takva razlika.

Sto se tice mixanja ITB i upotrebe softwera, neki dan sam napisao post o tome na jednom drugom forumu, pa cu citirati sam sebe:

Softwerski instrumenti i efekti predstavljaju jednaku revoluciju u glazbi kao sto je bila pojava elektricnih gitara ili sintova ili samplera. Ako cemo govoriti o jazzu, klasici, pa cak i o klasicnom rocku ili punku, onda nam je upotreba skupog hardwarea neizbjezna, ako zelimo da to zvuci vjerno i dobro. Medjutim, zahvaljujuci sirokoj pristupacnosti VST tehnologije, stvari se mijenjaju i glazba proizvedena tako moze zvucati jaaako dobro. Opet, kao i kod klasicne studijske produkcije, potrebno je imati znanje, kreativnost, ukus i uloziti puuno rada da materijal zvuci zanimljivo i privlacno. Autorstvo je ono sto je kod svake nove glazbe najbitnije. Kopije ubrzo postaju dosadne. Takodjer, kaos u ritmu i nerazumljivost i nezanimljivost instrumenata, vokala ili tekstova predstavljaju neznanje, nerad i manjak kreativnosti, a ne lo-fi.

Nedavno sam zajedno sa producentom Edijem Cukericem imao u studiju grupu Goribor iz Bora u Srbiji. Projekt je baziran na loopovima i snimkama basa, gitare, vokala i vst instrumenata (odsviranih na tastaturi), koji su snimljeni putem integrirane zvucne kartice na IBM laptopu. Cuki i ja smo zakljucili da su snimke zanimljive i upotrebljive, ostavili ih, te nadosnimili gitare metodama za koje smo imali inspiracije u tom trenutku; od vrhunskih pojacala i pretpojacala do "direktno u pult" sistema. Vokale smo snimali, da ne bude prevelika razlika u odnosu na one snimljene na laptop, sa najgorim mikrofonom koji sam u tom trenutku imao (prastari AKG 190). Vokale smo uspjeli srediti da zvuce jasno i rezu kroz mix (e, tu je potrebna malo kvalitetnija oprema). Najbitnija stvar je aranzman i kontrola zvukova koji se istovremeno pojavljuju, te kompaktnost ritma, te da ritam "nosi" pjesme. U tu svrhu smo ipak zakljucili da je u vecini pjesama potrebno snimiti bas linije kvalitetno i vrhunski i posebno programirati bas bubanj u svakoj pjesmi, buduci da se ne moze izvuci iz gotovog loopa i posebno obraditi. Na taj nacin je bas podrucje stavljeno pod kontrolu, sto je inace glavni nedostatak svakog lo-fi pristupa. A ljudi jednostavno vole cuti dobar bas.
Rasta is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2007, 04:33 PM   #19
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Lou View Post
rekao bih da je ovo djelimicno tacno... ssl nece napraviti hit plocu ali ce sigurno (uz pravilno rukovanje itd.itd.) napraviti HIT zvuk! bez kojeg se stvarno ne moze...........
Nemoj da se ljutis .... ali ovo je skroz bezveze izjava .... ako ne poznajes ssl ....napravices losiji mix nego na kompu ..... ( imam 100 primera ) a i ako znas ssl ...... i ne znas slusanje u studiju ( od 10000000 e ) dzaba .....

Sta mislis o novom albumu Zdravka Colica ????

Pozdrav

Last edited by Max; 13-04-2007 at 04:36 PM.
Max is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2007, 09:00 PM   #20
Faktor X
Junior Member

trentemoller koristi samo Sony Acid za muziku.... redja loopove i nasvira VST instrumente..... moze sve da se napravi kuci, samo treba imati dobre zvucnike i dobru prostoriju i "know how"

po meni njegova produkcija je dosta prljava.... cesto koristi semplove iz vinil rip mp3-a, poslusajte samo stvar Trentemoller - Rykketid...... cuje se da su semplovi jako prljavi, poslusajte snare i hihat, a tek taj 909 ride cymbal.... jedino su akordi cisti, to dolazi iz VSt-a....

nema tu nikakve magije, dobra stvar je dobra stvar.....on ima dobre ideje

Currently Active Users Viewing This Thread: 9 (0 members and 9 guests)

Posting Rules