Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-09-2003, 06:28 PM   #1
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Default Kucni studio i kvalitet zvuka?

Zelio bih da znam kako se vi ostali snalazite sa kucnim studiom.
Mislim iskljucivo da li vam je oprema povezana sa Mixerom i da li neko od vas koristi monitore.Posto ja lichno, nemam monitore tako da svu ovu skalameriju koju posjedujem vozim preko jednog relativno dobrog stereo uredaja sa integrisanim ekvilajzerom koji mogu sam da podesavam, od basova pa do srednjih,visokih itd.
Sve to, ima izlaz na 2 ruchno pravljena zvucnika koje sam debelo platio, zajedno sa isto tako ruchno pravljenim subwooferom.
E sad, kako se ostali drugari snalaze sa studio produkcijom i da li ste zadovoljni sa zvukom koji dobijate.
Old 27-09-2003, 10:26 PM   #2
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Iako kucni HI-FI uredjaji nisu bas najsrecnije rjesenje za monitoring, mogu veoma dobro posluziti, posebno ako imas uvid u njegove nedostatke (nelinearnost, korekcija zvuka pomocu ekvilajzera)...

Postoji alternativni nacin do koga mozes doci do pravilne kontrole zvuka i na najgorim slusnim uredjajima ("plasticnim kantama" za racunare)!

Pored vec postojeceg uocavanja nelinearnosti i ispravljanja frekventne karakteristike uredjaja (onoliko koliko je moguce), moguce je "igrati na kartu" referentnog slusanog i "kontrolisanog" zvuka, tako da ti muzika koju kontrolises zvuci sto blize referentnom slusajecem zanru (recimo kontrolises neku novu elektronsko zanrovski odredjenu kompoziciju, slusas ostale vec gotove korektne kompozicije, pa referentnom metodom odredjujes kako bi trebao zvucati konacan "zvuk" same stvari !

Ovaj alternativni rezim se u slucaju koriscenja ozbiljnih studijskih monitora, koristi kao komparativni oslonac preslusavanju , kao i "vjezbanju uha" !

diviner is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2003, 12:02 AM   #3
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Evo kako sam ja resio situaciju sa HiFi zvucnicama.
Kako bi dobio sto linearniji/realniji zvuk (kao kod monitora) pustio sam pink noise da se cuje iz zvucnika i stavio merni mikrofon na sredinu prostorije (odnosno izmedju oba zvucnika).
Mikrofon je bio ukljucen u analizer i onda je samo ostalo da, koristeci doticni analizer, namestim krivu na EQ-u tako da bude "ravnija".

Ovo se moze pokazati kao dosta solidno resenje pogotovu ako imate zvucnike kod kojih se prejako cuje odredjeni deo zvucnog spektra (na mojim su recimo bili izrazeni ultra niski basevi).
Old 28-09-2003, 02:28 AM   #4
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Puratore mozesh li reci nesho vishe o tom "mernom" mikrofonu i tom "analyzery". Bilo je rijeci vec o tome ali ja to nishta nisam skontao..

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2003, 08:13 AM   #5
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Originally Posted by Boskovic
Puratore mozesh li reci nesho vishe o tom "mernom" mikrofonu i tom "analyzery". Bilo je rijeci vec o tome ali ja to nishta nisam skontao..
Meni je princip ovog namestanja otprilike poznat ali i meni bi trebala odredjene upustva tj. detalji (ako nije problem :oops: )
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2003, 12:18 PM   #6
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Ok....znaci potreban vam je Equalizer, ali ne onaj ugradjeni vec poseban i bitno je da u sebi ima spectrum analizer i pink noise on/off prekidac.
Najcesce svaki od tih "standalone" equalizera ima i microphone input pa cak i sopstveni mikrofon (koji se ne moze koristiti za snimanje necega vec samo za precizan prikaz frekvencija).

Ovakav je taj koji ja koristim:
http://www.yamaha.co.jp/english/prod.../hf/eq550.html

Postupak je sledeci:
1)Ukljucite mikrofon u mic input
2)Ukljucite pink noise da vam se cuje preko zvucnika
3)Analizer na EQ-u ce prikazivati zvuk iz mikrofona tako da vi trebate da namestate EQ bandove da izravnaju stvari na analizeru sto ce se i videti (jer sam analizer prikazuje zvuk posle ekvalizacije).

Ako vam nesto nije jasno, pitajte.
Old 28-09-2003, 04:36 PM   #7
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

korisnici pulsara mogu koristit graphic eq.
postupak je isti, jer pulsar radi ko da je hardware - realtime :roll:
1. pink noise se pusti na zvucnike, a mikrofon se stavi na misto odakale ih slusate (di van je glava).
2. signal koji dolazi iz mikrofona provuce se kroz eq (na njemu se stima ko sto je purator objasni) i spectrum analyser (moze neki pulsarov ili neki drugi, recimo pinguin)
3. tako podesen eq se stavi na monotorski izlaz (ispred pulsar analog destination ili izlaza koji se koristi za monitore).
Old 28-09-2003, 06:58 PM   #8
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Hmmm. Moram da priznam da me je zaintrigirala ova tema i da sam i sam resio da napravim sto flat-astiji zvuk na svojim hifi-cima. Ja licno nisam imao ove mic-ove i te externe spravice za fino podesavanje, ali posto kod zvuka imam takozvano fotografsko pamcenje, pokushao sam da zvuk mojih hi-fijaca prilagodim zvuku Genelec 1029.

Prvo, primetio sam da moji odvratni hifi-jci uopste ne daju nikakav responce od u opsegu od 16000-20000. Takodje i u woofer nemam mnogo poverenja, tako da sam uradio hi-pass na 60hz (mada na njegovom spec. pishe da ide od 38hz), i mogu vam reci da je sad bas znatno "konstatniji"... Druga stvar koju sam uradio je peak na 5133hz, q=4.6, db=+4.8, i high shelving na 12173hz gain=4.3db. Rezultat sledi...

Neverovatno, sada tek vidim koliko su neki moji mix-evi loshe odradjeni. Spektar je malo veshtacki proshiren, ali ima se malo bolji uvid u visoke. Ovako odradjen peq 4 S na shini mastera na 1632 mixeru zaista daje mnoogo bolji zvuk. Inace sam bio pristalica totalno flat eq-inga na svemu sto se radi, pa iako se nemaju monitori. Upravo sam promenio misljenje, neverovatno. I dalje pizdim zato sto mi je spektar zvuchnika uzak, ali valjda ce doci malo bolja vremena pa ce se uzeti neka esotheria...

Inace, kao neka referenca dobrog zvuka mi uvek posluzhi Chris Rea - Windy Town... Verovali ili ne...

poz
kVu is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2003, 08:20 PM   #9
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Hmmm. Moram da priznam da me je zaintrigirala ova tema i da sam i sam resio da napravim sto flat-astiji zvuk na svojim hifi-cima. Ja licno nisam imao ove mic-ove i te externe spravice za fino podesavanje, ali posto kod zvuka imam takozvano fotografsko pamcenje, pokushao sam da zvuk mojih hi-fijaca prilagodim zvuku Genelec 1029.

Prvo, primetio sam da moji odvratni hifi-jci uopste ne daju nikakav responce od u opsegu od 16000-20000. Takodje i u woofer nemam mnogo poverenja, tako da sam uradio hi-pass na 60hz (mada na njegovom spec. pishe da ide od 38hz), i mogu vam reci da je sad bas znatno "konstatniji"... Druga stvar koju sam uradio je peak na 5133hz, q=4.6, db=+4.8, i high shelving na 12173hz gain=4.3db. Rezultat sledi...

Neverovatno, sada tek vidim koliko su neki moji mix-evi loshe odradjeni. Spektar je malo veshtacki proshiren, ali ima se malo bolji uvid u visoke. Ovako odradjen peq 4 S na shini mastera na 1632 mixeru zaista daje mnoogo bolji zvuk. Inace sam bio pristalica totalno flat eq-inga na svemu sto se radi, pa iako se nemaju monitori. Upravo sam promenio misljenje, neverovatno. I dalje pizdim zato sto mi je spektar zvuchnika uzak, ali valjda ce doci malo bolja vremena pa ce se uzeti neka esotheria...

Inace, kao neka referenca dobrog zvuka mi uvek posluzhi Chris Rea - Windy Town... Verovali ili ne...

poz
Dobra je to ideja, ali veruj mi nikada neces namestiti sve pravilno koristeci samo sluh...moze da bude bolje ali sa analizerom i mernim mikrofonom ces cuda uciniti
Old 28-09-2003, 08:24 PM   #10
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
kod zvuka imam takozvano fotografsko pamcenje

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules