|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Mason
|
![]()
Moze li se kvalitet optickih kablova odraziti na zvuk? Tj. ima li tu uopste neke razlike u kvalitetu? Po nekoj mojoj logici ne bi trebalo da ima...
![]() |
#2 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
@eon: ma brate, digitali nikada ne treba vjerovati ![]() kako sam gitarist moj zivotni moto je "digitala sux" ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Mason
|
![]()
Meni su potrebna ukupno 4 opticka kabla. Sada sam vezao 2 od po 1,5m i drago mi je ovo sto kazes za duzinu posto sumnjam u to da su Bog zna kakvog kvaliteta...
![]() |
#4 | |
Mason
|
![]() Quote:
U svakom slucaju, koliko sam mogao da procitam o tome, prilikom rada sa externim AD\DA i slicnim spravama, pri snimanju bi externi hardware trebalo podesavati kao master.
![]() |
![]() |
#5 |
mod?rateur analogue
|
![]()
razgovarao sam sa tipom iz APOGEE-a o tome. jitter moze nastati i na kracim plasticnim kablovima od 5m. naravno veci je jitter, sto je veca duzina. zato Apogee i jos par high end firmi radi staklene (glass fiber). oni rade navodno jednako dobro kao i AES (tj. rade bolje od SPDIF).
dali imas ili nemas taj problem najlakse je provjeriti: ukoliko slucajno imas spdif ili AES, i ADAT vezu izmedju dvije sprave - presnimis isti audio , jednom preko AES bal. kabela, drugi put preko ADAT optickog kabela. zatim ih u Nuendu (odn. bilokojem DAW programu) namjestis na dva kanala jednog iznad drugog - pocetke tocno u sample isto. zatim okrenes fazu jednog od njih . ako se ne cuje nista - dobro je. ako se nesto cuje - to su tocno frekvencije koje si izgubio zbog jitter-a. uglavnom se nalaze u rubnim podrucjima - visoki i niski. sto se sihronizacije tice - ako imas vanjski konverter - on mora biti master, osim.. ..ako imas takodjer externi clock generator koji je puno bolji/skuplji izvor clock-a od tvog A/D knovertera - tada on treba biti master. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mason
|
![]()
E sad jedno pitanjce, prvenstveno za Pureta i Clusterchord-a...
Imam Behringer ADA8000 (za slucaj potrebe snimanja vise kanala), RME ADI-2, Creamware Lunu 2 EX i Creamware Pulsar (znaci sto se tice kartica 4x ADAT interface). Da li RME ADI-2 koristiti preko optike (ADAT) ili preko SP\DIF? Koliko ja kapiram stvari, u systemu bi trebalo koristiti RME kao master prilkom usnimavanja, a CW kao master prilikom preslusavanja?
![]() |
#7 |
mod?rateur analogue
|
![]()
kad snimas sa ADI-2: on sigurno ima puno bolji clock od CW, a pogotovo od ADA8000. RME se vec dugo bavi s time i imaju tehnike za prociscavanje jitter-a (STEADYCLOCK) . on ti moze biti MASTER uvijek. ne treba prebacivati na Lunu za preslusavanje.
obzirom da LUNA EX i RME nazalost nemaju wordclock, ta varijanta otpada, ostaje da posaljes SPDIF (ADAT ako nemoze SPDIF) u LUNU iz ADI-2, a iz LUNE ADAT u Behringer, i naravno ADAT audio signal iz Behringera u LUNU. SYNC signal je u ovom slucaju sadrzan u digitalnom audio signalu (tzv. 'embedded sync signal'). drugim rijecima: RME > LUNA > ADA8000 to bi islo kad koristis RME ili sve od jednom, tj. snimas sa RME i ADA8000 istovremeno. ako u nekom momentu hoces snimati SAMO na Behringer - dali da prebacis MASTER na njega umjesto ADI-2 to je tesko reci. mislim da ce biti losije - ali to je samo moja pretpostavka .. Ako si ikad u dilemi sto ti bolje zvuci probaj snimiti neki signal sa jako puno HF materijala (nabrijani jako visoki) - tu se najbolje cuje razlika. pa ces vidjeti. naravno , uvijek mozes izvesti gore opisani test ako mislis da nema razlike - sa usporedbom file-ova i okretanjem faze. ali pokusni file mora biti apsolutno 'ponovljiv' - CD player je dobar primjer za to. snimis ga preko ADA8000 npr. i to tri put zaredom - sa sva tri moguca 'master' clocka - pa onda analiziras.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Mason
|
![]() Quote:
E sad, kakva je razlika izmedju ADAT i SP\DIF i da li uopste postoji razlika? Dakle, treba da odlucim da li sa RME-a da koristim ADAT ili SP\DIF. P.S. Puno ti hvala, od velike si mi pomoci...
![]() |
![]() |
#9 | |
mod?rateur analogue
|
![]()
SPDIF. samo pazi da imas pravi spdif kabel . ne obicni linijski cinch , vec mora biti pravi 75omski koaksijalni SPDIF kabel. naravno , sto kraci to bolje.
Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Mason
|
![]()
Clusterchord, stvarno si genije!
![]() Verovao ili ne, kada stavim RME ADI-2 kao master, a Plusar\Luna i ADA800 kao slave, bolje snima i ADA8000. Ajd' za zvuk da ne tripujem mnogo, ma da mislim da ADA onda zvuci malo toplije, ali nestaju ona pucketanja zbog synhronizacije! Naime ADA je pravila povremeni (doduse retki) pikcic u slucaju da je ona master. Kada stavim RME kao master, toga vise nema ![]() ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Najbolji kvalitet snimka | pevac | Computer Hardware | 16 | 11-03-2009 02:26 PM |
Kvalitet // Kucni studio | alfom | Razno | 7 | 21-11-2008 11:21 AM |
Izrada Balansiranih kablova | Akcija | Tutorijali | 2 | 10-05-2008 10:24 PM |
kvalitet zvuka | liman021 | Razno | 60 | 24-04-2007 05:02 PM |
Kucni studio i kvalitet zvuka? | X-Dreamer | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 32 | 26-01-2004 12:05 AM |