Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Bogi je već rekao pone?to, ali ne znam da li si pomi?ljao na ne?to jednostavno: Ti kad upoređuje? pu?ta? narezano sa CD-a koji je odvojen CD ili sa kompjuterskog CD-a? Jer ako je odvojen cd, mo?e se recimo raditi o tome da je neka glupost, tipa da kablovi kojima je cd priključen koji su mo?da različiti od onih kojima je vezana zvučna kartica u kombinaciji sa verovatno lo?ijim konvertorima na cd-u u odnosu na konvertore kartice čine svoje... Ne svira ni svaki CD isto konačno. Kad se fajl spusti dither-om na 16 bita razlika bi trebalo da je tolika da je jedva primetna, naročito kod muzike koja je jako kompresovana i nije suptilna ?to se tiče dinamičkih razlika, ako je primetna onda si u pravu da ne?to nije u redu. Probaj sa nekim drugim ditherom. A konačno ako si spu?tao dither pa rezao u kompjuteru, mo?e? probati da snimi? sa nekim dobrim eksternim CD rezačem tako da zaobiđe? konverziju u 16 bita, ako ima? pristup nekom pa da vidi? kolika je razlika.
A konačno i to, mo?da tvoj CD tako re?e audio CD-a. CD ne mora imati nikakav problem kod data CD-a ali rezanje audio cd-a nije savr?ena 1:1 kopija, nikad, ?to zbog samog uređaja, ?to zbog medija i gre?aka na disku.
|
Evo, Dule, napisah ja nesto iznad... Naravno da ne pustam sa externog CDa, vec sa kompa... Kol'ko god da nije referentno, referentnije je!!! Ma nema frke, Boggy rece pametnu stvar, a to i jeste sustina... Posmatramo sve to kao sitnice, a onda se u jednom trenutku pretvaraju u MEGA velike probleme... Prosecno uho to ne mora da cuje, ali mislim da je samokriticnost i sagledavanje mana kljucna stvar za progres... u bilo cemu! Kazem, nije vazno, od sad ce se sve (bitno i nebitno) raditi kod Chrisa u SS, prosto ne zelim da se zaludjujem detaljima... Drugo, sam dithering je vrlo kompleksan, kol'ko god banalno izgledao, a misljenja nekih mojih prijatelja vani, racunajuci i same likove iz Sterlinga, su podeljena...
Mnogi isticu Barba Batch 4.0... nisam probao- za Mac-a je iskljucivo... nismo se skoro videli sa Shimetom.
Opet, zna se da je Sonic Solutions sistem verovatno najprecizniji u tome, a i tu su misljenja izdeljena...
Ej, ne zelim da poludim otkrivajuci dithering... moj posao je ipak aranziranje, komponovanje i produkcija... Mastering prepustam ljudima koji zive od toga!!!
Pozdrav svima!