Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Pitanje za Boggy-a - (dithering) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14188)

LACKY 27-04-2006 11:20 AM

Pitanje za Boggy-a - (dithering)

Dal mozes nesto da mi objasnis oko ditheringa?
Imas(npr.) 44.1 24 bit fajl e sad mozes iz DAW-a da ga save u 16 bit.
Sta se desava, dali mu on prostom matematikom oduzme 8 bit, ili to uradi ozbiljnijom metodom, i dali treba koristiti neki ditering plug?
Dali postoji neki program koji ozbiljno radi matematiku prevodjenja?

boggy 27-04-2006 11:37 AM

Re: Pitanje za Boggy-a

Zdravo LACKY,

Ako mozes promeni naslov topica u nesto smislenije... :kesa:

Quote:

Originally Posted by LACKY
Dal mozes nesto da mi objasnis oko ditheringa?
Imas(npr.) 44.1 24 bit fajl e sad mozes iz DAW-a da ga save u 16 bit.
Sta se desava, dali mu on prostom matematikom oduzme 8 bit, ili to uradi ozbiljnijom metodom, i dali treba koristiti neki ditering plug?
Dali postoji neki program koji ozbiljno radi matematiku prevodjenja?

Dithering je nesto drugo.

Prvo, kada oduzmes 24bitnom podatku osam bitova i napravis 16bitni podatak cinis gresku koja se u vasem poslu moze CUTI kao sum kvantizacije, sto je mozda najruznija pojava u digitalnom audiu odmah iza digitalnog klipovanja/overloada.

Da bi se to koliko toliko popravilo postoje razliciti nacini. Osnova je dodavanje i/ili menjanje najnizih bitova u novostvorenom 16bitnom podatku i korigovanje suma kvantizacije u cilju da bude PRIJATNIJI. Najcesce se zadnja dva tri bita menjaju pseudoslucajnim sekvencama koje mnogo vise lice na beli sum od suma kvantizacije (sto i nije tako tesko!)... a to se ljudima izgleda vise svidja...
To su neke osnove... dalje postoje algoritmi sa imenom i prezimenom ciji je mehanizam tajna a mogu se kupiti u okviru nekih sprava (Weiss recimo), cipova i/ili kompjuterskih plug-inova...

pozdrav

bogi

Mogli 27-04-2006 12:50 PM

Quote:

Originally Posted by boggy
Zdravo LACKY,

Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic!:) Boggy, ne znam koji editor koristis, ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??
Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as??

boggy 27-04-2006 12:58 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli
Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic!:)

:banghead:
Quote:

Boggy, ne znam koji editor koristis,
Nijedan, ako mislis na audio editore... cackam nesto po audacity (mlad sam, naucicu ja to... jednog dana :rolleyes: )... inace za tekst koristim notepad :cool:
Quote:

ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??
Ne znam, to moras da iscitas u uputstvu, ili da pitas proizvodjaca.
Generalno je sasvim normalno ne raditi dithering dok nema odsecanja bitova, cim se to desi morao bi dithering.
Quote:

Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as??
To stvarno ne mogu znati, to je stvar funkcionalnosti programa koji koristis... ako nema u uputstvu.... onda moras da komuniciras sa proizvodjacem... nema ti pomoci.

pozdrav

bogi

Mogli 27-04-2006 04:23 PM

Zna li onda neko drugi odgovor na ovo pitanje?

mandrak 27-04-2006 04:40 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli
Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic!:) Boggy, ne znam koji editor koristis, ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??

U Wavelabu ima? opciju bit meter i on ti u stvari pokazuje na koliko ti je bita fajl sa kojim radi?... onda u master sekciji uključi? UV 22 HR i napravi? save as u krajnji 16 ako je u pitanju cd... ja tako stalno radim i nisam primjetio neke gre?ke u master fajlovima.
?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam.

LACKY 28-04-2006 04:58 AM

Quote:

Zdravo LACKY,

bogi

Opet ti sa kesom!
OFF zajebava, treba njemu ON!
Pitanje sam postavio zbog dileme koju imam, a ti si mi nekako naj pouzdaniji za objasnjenje.
Daj rasvetli do kraja, i ponudi naj bolji metod.

LACKY 28-04-2006 05:57 AM

Quote:

Zdravo LACKY,

bogi

Imam osecaj ,kao da si pomislio da te zajebavam.
Zanimalo me sta mislis o tome!

Mogli 28-04-2006 10:48 AM

Quote:

Originally Posted by mandrak
U Wavelabu ima? opciju bit meter i on ti u stvari pokazuje na koliko ti je bita fajl sa kojim radi?... onda u master sekciji uključi? UV 22 HR i napravi? save as u krajnji 16 ako je u pitanju cd... ja tako stalno radim i nisam primjetio neke gre?ke u master fajlovima.
?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam.

Pa ajde probaj da bez renderovanja odradis neki fajl sa nekim efektom i idi samo na opciju save as, pa ces videti da se nista nije dogodilo!

gimche 28-04-2006 11:00 AM

Ne, ako ides u wavelabu na save nece izvrsiti dithering. To se, isto kao i efekti, desava pri renderovanju fajla.

Boggy je dao veoma dobro objasnjenje ditheringa, ali nije pomenuo nesto sto je veoma vazno - dithering treba raditi samo jednom u kompletnom procesu produkcije jer u suprotnom nastaju dodatni problemi (sum, krcanje...). Dakle najbolje je "drzati" fajl u visokoj rezoluciji sve do finalnog renderovanja (nakon masteringa) i onda ga ditherovati na 16 bita.

All times are GMT +1. The time now is 06:00 AM.