![]() |
Pitanje za Boggy-a - (dithering)
Dal mozes nesto da mi objasnis oko ditheringa?
Imas(npr.) 44.1 24 bit fajl e sad mozes iz DAW-a da ga save u 16 bit. Sta se desava, dali mu on prostom matematikom oduzme 8 bit, ili to uradi ozbiljnijom metodom, i dali treba koristiti neki ditering plug? Dali postoji neki program koji ozbiljno radi matematiku prevodjenja? |
Re: Pitanje za Boggy-a
Zdravo LACKY,
Ako mozes promeni naslov topica u nesto smislenije... :kesa: Quote:
Prvo, kada oduzmes 24bitnom podatku osam bitova i napravis 16bitni podatak cinis gresku koja se u vasem poslu moze CUTI kao sum kvantizacije, sto je mozda najruznija pojava u digitalnom audiu odmah iza digitalnog klipovanja/overloada. Da bi se to koliko toliko popravilo postoje razliciti nacini. Osnova je dodavanje i/ili menjanje najnizih bitova u novostvorenom 16bitnom podatku i korigovanje suma kvantizacije u cilju da bude PRIJATNIJI. Najcesce se zadnja dva tri bita menjaju pseudoslucajnim sekvencama koje mnogo vise lice na beli sum od suma kvantizacije (sto i nije tako tesko!)... a to se ljudima izgleda vise svidja... To su neke osnove... dalje postoje algoritmi sa imenom i prezimenom ciji je mehanizam tajna a mogu se kupiti u okviru nekih sprava (Weiss recimo), cipova i/ili kompjuterskih plug-inova... pozdrav bogi |
Quote:
Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as?? |
Quote:
Quote:
Quote:
Generalno je sasvim normalno ne raditi dithering dok nema odsecanja bitova, cim se to desi morao bi dithering. Quote:
pozdrav bogi |
Zna li onda neko drugi odgovor na ovo pitanje?
|
Quote:
?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam. |
Quote:
OFF zajebava, treba njemu ON! Pitanje sam postavio zbog dileme koju imam, a ti si mi nekako naj pouzdaniji za objasnjenje. Daj rasvetli do kraja, i ponudi naj bolji metod. |
Quote:
Zanimalo me sta mislis o tome! |
Quote:
|
Ne, ako ides u wavelabu na save nece izvrsiti dithering. To se, isto kao i efekti, desava pri renderovanju fajla.
Boggy je dao veoma dobro objasnjenje ditheringa, ali nije pomenuo nesto sto je veoma vazno - dithering treba raditi samo jednom u kompletnom procesu produkcije jer u suprotnom nastaju dodatni problemi (sum, krcanje...). Dakle najbolje je "drzati" fajl u visokoj rezoluciji sve do finalnog renderovanja (nakon masteringa) i onda ga ditherovati na 16 bita. |
All times are GMT +1. The time now is 06:00 AM. |