Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-02-2008, 11:09 PM   #1
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default boggy, pomoc!

..i naravno, svi koji su upoznati sa temetikom, i voljni uletit sa dobrim savjetom

pitanje se odnosi na main monitore,
jerbo slijedi mi nabavka istih kroz mjesec-dva,
pa kreno u potragu, i stao vec na drugom pitanju
(prvo se odnosilo na velicinu rezije)

dakle,
monitori sa 1 il 2 bas drivera po kutiji?

prednosti, mane, upotrebljivist, best buy, DIY mozda..

..pomoc
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2008, 11:59 PM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: boggy, pomoc!

vise drajvera u kutiji, kontam agresivniji zvucnik po akustiku, tako da ako imas gde da ih stavis (citaj, super sredjena akustika velike rezije), kontam da ces moci da uzivas u njima. Za sve ostalo, potrudi se da nadjes sto neutralnije zvucnike po okolinu. Pri tom mislim da su cak i mackie 824 pre-agresivni za srednje i male rezije sa prirucnom akustikom.

Nisam strucnjak za elektroakustiku, ali nekom logikom kontam da zvucnici sa 2 bass drivera izbacuju osetno vecu kolicinu zdravog bass-a zbog vece povrsine emitovanja, te samim tim i manjom ekskurzijom (setnjom) pojedinacne membrane. Samim tim su skuplji, i precizniji, cini mi se. Ali ne znam ni za jedan "mali" zvucnik sa 2 driver-a, te odatle prica o adekvatnom prostoru.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2008, 07:56 AM   #3
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

da, ali zamisli dva modela namjenjena za istu kubikazu,
koji onda uzet?

sonicno gledajucu, cini mi se da kutije sa 2 drivera mogu `sakriti` neke sitnije
nepravilnosti u sobi..
pomoci prostoru da odradi bolje svoj poso..

al opet, neznam, nisam siguran

Art,tnx!
Old 22-02-2008, 12:27 PM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ko sto rekoh, verujem da su zvucnici sa dva driver-a precizniji, narocito u bassu, ali ponavljam, nijedan veci zvucnik nije uopste zahvalan za rad u manjim rezijama sa kompromisnom akustikom - na kraju krajeva, nece se osetiti nikakva razlika, i celu tu preciznost bacamo u vodu
Old 22-02-2008, 12:54 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Reinhhardt, posto mi tvoje pitanje izgleda uopsteno, pokusacu tako i da odgovorim, onako kako je i Arthur poceo...

Da je veci monitoring u studiju neophodan, s tim se slazem. E sad, veci monitoring predstavlja veci problem, jer ako monitor moze "ispaliti" znacajan i ozbiljan SPL u opsegu od 40-100Hz, onda se ne mozemo "sakrivati" iza cinjenice da se "mozda" nece bas sve rezonancije, provizorno sredjene sobe, pobuditi...

Neka dosadasnja praksa/navika, koliko sam uspeo da pohvatam "izmedju redova", je da se na akustiku studija pokusava da ulozi otprilike koliko i na monitoring... to ispada jako tuzno ako se pri tom prica o "profesionalnim" monitorima ispod 1kEUR... i mozda samo Yamaha NS10 monitoring i pripadajuca akustika rezije, moze da se sredi na takav nacin, eventualno neki od skupih "nearfielda"...

Prema tome... veliki monitoring je veliki/skupi problem bez obzira na to koliko planiras da platis taj konkretni monitoring... cena akustickog sredjivanja za njih bi trebala biti srazmerna ceni nekih veoma skupih modela (PMC, Quested, Dynaudio, ATC,...)

DA, ovdi ne znamo ni o cemu je konkretno rec... koliki to monitoring planiras... imas li neke modele u izboru?

Sto se tice opaske za Mackie HR824, oni stvarno "sipaju" bass u sobu za "sve pare"... i sredjivanje akustike za njih visestruko prevazilazi njihovu cenu... to znam iz konkretnog iskustva, skoro smo sredili jednu reziju, gde je "glavni" monitor bio HR824, bass mu je sredjen... krajnji rezultat je da je klijent u fazi promene monitoringa... jer mu je besmisleno da nastavlja da radi na necemu sto je ispod standarda koji je trenutno utvrdjen... kad toliko para potrosi na akustiku... onda moze razmisljati i o skupljem monitoringu.... na to sam mislio... siroti HR824 je posluzio kao "zamorce" (chitaj... "koska" ) da ustanove radi li ta akustika shtogod.

I na kraju, osnovno pravilo, koje stalno ponavljam... i koje POGOTOVO vazi za veci i skuplji monitoring... ne kupujte ga ako niste u prilici da ga PROBATE U SVOM PROSTORU... rizik je jednostavno kud i kamo veci od rizika da kupite jeftinije monitore koji vam se mozda nece pokazati... ali dobro... prodate ih polovne... dodate jos malo i kupite druge... ovo se tesko prodaje... za pocetak...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2008, 02:09 PM   #6
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

ne umanjujuci mishljenja ostalih clanova Foruma,
tvoja, Boggy, neizmjerno cijenim i kao takva su mi velika pomoc
u shvacanju akustike i opcenito zvuka
jer se naslanjaju na moje stavove i iskustva

potraga za monitorima, u mom slucaju, krece planski, ciljano
sa hladnom glavom, da ne kazem step-by-step

tako da moja druga faza istrazivanja je trenutno na pitanju o kolicini bas drivera u kutiji (1 ili 2)
za sada nije bitna lova ili neki drugi aspekti slusanja,
koje si Ti, btw,najbolje i pojasnio u svom postu,
nego samo pro/kontra jedne ili druge opcije

tnx!!

ako je od pomoci, za glavno slushanje je namjenjeno cca. 10k?
Old 23-02-2008, 06:14 PM   #7
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

A o kolikoj (i kakvoj) prostoriji za slušanje se radi?

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2008, 08:09 PM   #8
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

4,5 x 5,8 x 3,6m
beton/cigla, nema zbuke, znaci potreban kompletan `facelift`
Old 23-02-2008, 08:52 PM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

bogami je to ipak za nijansu previse oskudno za mega velike zvucnike, tako da ako vec imas tako lep budzet za zvucnike, zestoko proberi neki od skupljih modela sa manjom zapreminom.. Moja preporuka je Meyer Sound HD1, i nista vec od toga.

doduse, nije da sam se naslusao monitora u toj klasi, al ovaj mi ostao u jako lepom secanju. M&K, PMC, poslusaj sam pa odluci...
Old 23-02-2008, 09:37 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
....
ako je od pomoci, za glavno slushanje je namjenjeno cca. 10k€
Hm... ne znam gde si tacno lociran, ali... u toku nam je jedan projekat, koji ti, mozda, moze biti zanimljiv, a uklapa se u tvoj budzet za main monitore.... (bez sredjivanja akustike)... u pitanju je aktivan trosistemski monitoring, eksterna (nasa) pojacala, eksterna (nasa) aktivna skretnica (sve u rack-u, ukupno 7-8U), na bass-u je high excursion 12"... jedan po kanalu, a moze i dva... uz korekcije skretnice i nesto visu cenu... ceo sistem razvijamo mi... prostorija gde ce biti stacionirani, je nevelika, akusticki tretman radimo konkretno opet mi... znaci ceo sistem uklapamo i podesavamo mi...

Sada jos nista ne moze da se cuje niti vidi... ali se nadam da cemo moci test slusanje da organizujemo za koji mesec... te ako ti se ne zuri, mozda nije lose da dodjes i poslusas, kada to sve utegnemo... pa ces tako, mozda najlakse, da procenis, radi li tebi tako nesto ili ne, za tvoj prostor.

Ja licno ne znam bolji nacin da se veliki monitor uklopi u manji prostor osim da se sve uradi odjednom (celokupan monitoring sistem - i zvucnici i akustika), i da nemamo tehnicko/pravnih problema sa korekcijama koje se moraju uraditi eventualno na samim monitorima odnosno njihovoj skretnici, ako za to bude bilo potrebe, a bice sigurno....

Preciznije detalje, ako si zainteresovan, mozemo na PM.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules