Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-05-2006, 04:59 PM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Glass master, DDP

Pozdrav svima.

Moze li neko nesto vise reci o medjusobnoj interakciji gore navedenih pojmova?
Jos ako bi moglo nesto vise o samom procesu pripreme za glass master, bilo bi super.

Hvala.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2006, 11:49 PM   #2
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: Glass master, DDP

DDP je format je protokol koji je standard za isporuku materijala proizvodjacu glasmastera.
Radi se da takav materijal u fabrici nemoraju( kao na proimer audio Cd )da grebuju da bi pripremili za ubacivanje u glasmaster masinu.
Ja sada nism potkovan da ti to strucnije objasnim, ali generalno, mi ovde muku mucimo jer saljemo audio Cd vani na izradu glasnmastera.
Ja ratujem vec par godina da probamo slati DDP, ali domaci diskografi nemaju sluha za to.
Generalno materijal se isporucivao na exabit kasetama (U matic starije fabrike mada u USA i danas neki preferiraju) a zadnje vreme usvajanjem DDP fajla ide naj cesce na data Cd. pri tome DDP je zahvalan za slanje serverom(tj. netom)
Pa cesto imas u Daw-ovim da direktno pravi konekciju (upises samo adresu) i automatski se exportuje.
Generalno posto si covek koji teoretski dobro barata stvarima bilo bi dobro da se pozabavis malo Red i Orange buk standardom gde je sve vrlo jasno postavljeno(pa da nam malo pojasnis problematiku). Znaci AES
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 12:04 AM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ocigledno nisam dovoljno upucen...
Jesu tu minimalne i "necujne" razlike, ali nikada ne bih slao audio CD na rezanje... Mozda i bih, da imam Master Rezach koji 24 bit fajl reze na CD, pri tom ga sam konvertuje i koristi svoj diter shaper...

Master Rezachi nisu preterano skupi, ali sam odustao od kupovine toga, jer imam preche izdatke, a ne vidim nikakav gubitak ako ti njima das wav...

Rezanje audio CD-a je malo skakljivo... ko sto rekoh, mozda su to nechujni gubici, ali jitter radi svoje, kvalitet diska i sl., ali, kad je u pitanju wav fajl, tu nema sta da se izgubi...

Skoro sam RTS-u dao album od 10 pesama u wav formatu (data disc) i nikakve prituzbe nije bilo...

Lacky... objasni malo preciznije sta je DDP?
Jel' to format nalik wav-u? Data?
Old 02-05-2006, 12:06 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY
....
Generalno posto si covek koji teoretski dobro barata stvarima
Hvala.
Quote:
bilo bi dobro da se pozabavis malo Red i Orange buk standardom gde je sve vrlo jasno postavljeno(pa da nam malo pojasnis problematiku). Znaci AES
Cini mi se da se AES ne bavi Red i Orange book pitanjima... nisam tu pricu bistrio puno,... uzgred, ima li iko te knjige? Da li se mozda EBU (European Broadcast Union) ili mozda cak sam Philips bavi tim stvarima... zna li ko?

Ako mozes pojasni mi, da li je problem da se koristi DDP u ljudskom faktoru nasih izdavaca ili sta? Kako to funkcionise?
Pazi, ne ocekujem da ces da mi ispricas da je sadasnja procedura mudra, visprena i prakticna,.... trudi se da je preneses hladno

Kako pravite DDP? Imate li s cime? Softver? Hardver?

Definitivno, ako postoji standardni (file) zapis za glass master, prava je katastrofa rezati master CD na racunarskom rezacu i ocekivati da ce to biti dobro... kada oni taj "rezanac" izgrebuju...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 02-05-2006, 12:19 AM   #5
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Tako je slazem se da je katastrofa slati audio Cd. to su mi rekli i ljudi iz ozbiljnih mastering studia.
A to sto si pitao da li je problem u ljudskom faktoru, je tacno. Cista stvar, kada sam probao, u vise navrata ,ljudi jednostavno ne zele da se smaraju i pitaju fabriku, moze li nesto(sto uzgred ne razumeju).
Tako da se uvek zavrsavalo "ma dobro daj Cd to je sigurno".
Posedujem jednu stampanu brosuru red buk standarda( iz 96 pa neznam koliko je validna, posto se mnogo toga izdesavalo od tada.Mada se neke tacke standarda ne menjaju bas tako cesto.), koju cu potraziti sutra pa cu ti poslati net adresu izdavaca.
Old 02-05-2006, 12:27 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
....Cista stvar, kada sam probao, u vise navrata ,ljudi jednostavno ne zele da se smaraju i pitaju fabriku, moze li nesto(sto uzgred ne razumeju).
Tako da se uvek zavrsavalo "ma dobro daj Cd to je sigurno".
Moze li se to ikako "zaobici"? Pazi, nemam pojma o vasem poslu, tako da izvini ako pitam gluposti.
Quote:
Posedujem jednu stampanu brosuru red buk standarda( iz 96 pa neznam koliko je validna, posto se mnogo toga izdesavalo od tada.Mada se neke tacke standarda ne menjaju bas tako cesto.), koju cu potraziti sutra pa cu ti poslati net adresu izdavaca.
Ok.

pozdrav

bogi

Old 02-05-2006, 12:45 AM   #7
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Vrlo je to komplikovano zaobici mad bi se moglo.
Kod nas postoje dve fabrike diskova gde se stampa 90% domace produkcije(ima par iznimaka koji sve rade vani). Jedna je Grand a druga Pink.
To bi covek morao sam da pojuri jer ljudi sa kojima komuniciras u izdavackim kucama su potpuno ne zaintersovani a i neupuceni u tu problematiku.
Jednostavno, kada zavrsis projekat izvodjac uzme svoj gotov materijal, i ti gubis svaki uvid sta se dalje desava.To je prva opcija.
Ili u najboljem slucaju, odes do izdavacke kuce i odneses materijal, pa ako te poznaju popijes sa nekim kafu, malo razgovarate pa ako smaras sa DDP-om svi se razbeze. i to ti je to!
Old 02-05-2006, 12:52 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Vrlo je to komplikovano zaobici mad bi se moglo.
Kod nas postoje dve fabrike diskova gde se stampa 90% domace produkcije(ima par iznimaka koji sve rade vani). Jedna je Grand a druga Pink.
To bi covek morao sam da pojuri jer ljudi sa kojima komuniciras u izdavackim kucama su potpuno ne zaintersovani a i neupuceni u tu problematiku.
Jednostavno, kada zavrsis projekat izvodjac uzme svoj gotov materijal, i ti gubis svaki uvid sta se dalje desava.To je prva opcija.
Ili u najboljem slucaju, odes do izdavacke kuce i odneses materijal, pa ako te poznaju popijes sa nekim kafu, malo razgovarate pa ako smaras sa DDP-om svi se razbeze. i to ti je to!
Ok, to je vazno znati, ako to nije klijentu bitno, to je njegov problem, a koliko vidim najcesce nije.
Vazno mi je samo da znam da ako iko zeli da ne uprska na kraju price, da mu je to koliko toliko moguce da kontrolise.

Sve bolja i bolja oprema se koristi... a to se na kraju bukvalno baci na neki racunarski rezac.... nekad se zapitam cemu sve te "munje" prethodno...
Mislim ima donekle smisla, ali steta je...
Dobro je sto se barem napolju moze dobiti dobro narezan master cd... to je ipak neki kompromis.

pozdrav

bogi

Old 02-05-2006, 01:02 AM   #9
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Ja cu ovih dana uzeti adrese, gde ovi nasi proizvodjaci rade glas master.Grand radi negde u Svajcarskoj a Pink u Madjarskoj ili Austriji.
Pa onda komunicirati sa njima, i onda naseg izdavaca stavis pred svrsen cin. Evo ti disk to posalji i gotovo, a ako pita, sta kako?, samo kazes, dogovorio sam se sa ljudima da tako saljemo, jer su rekli da je bolje.
To je po meni jedini nacin, a posle ce verovatno da naviknu.
Old 02-05-2006, 01:10 AM   #10
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ma mozes da kupis i OVAKO nesto, ali ja ne vidim chemu to...
Zasto bacati pare zbog tudje gluposti? A sta god da mu das, naci ce nacina da sjebe stvar...
Ja za DDP nisam znao (ma da me asocira na DDT ), ali sam uvek bio za slanje wav-ova...

Postoji jedna istinita anegdota... Najda je ziv svedok... Pre koju godinu, odemo on i ja da jednom liku (necemo da ga imenujemo) damo CD sa pesmom za jedan od festivala.
Znajuci sa kakvim konjinama imam posla, ja narezem Audio\Data CD... Dakle istovremeno wav i audio disc...
Nadjemo se mi sa NJIM u jednom kafanchetu u Bg i covek mi se predstavi kao "kompozitor, aranzer, producent, gitarista, pevac i textopisac"... O.K... ja mu dam CD i kazem : -Ovo ti je Audio\Data CD... Dakle, tu imas i wav, a imas i cd audio...
Covek me gleda zbunjeno i pita: "A hoce li to da radi kad ja ubacim u CD Player?"
Ostalo je samo da mu odgovorim: -Kompozitore, aranzeru, producentu... hoce, radice....

Currently Active Users Viewing This Thread: 174 (0 members and 174 guests)

Posting Rules