Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-09-2005, 07:17 PM   #21
tom
Senior Member

tom's Avatar

Default Re: Normalizovanje, redosled

Sa stidom priznajem da sam uvijek normalizovao sve trackove na -3(znate onaj batch u Nuendu) i odnedavno sam,nezavisno od vase price poceo da primjecujem da ono sto sam zaboravio normalizovati zvuci bolje(tj.ono drugo zvuci nekako "predebelo",sa manje visokih,kao da dolazi do neke suptilne distorzije,da ne spominjem sa kompresorom koji je must u onom sto radim).

Necu vise!
tom is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2005, 09:24 PM   #22
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

cekaj zar nije recimo komfornije normalizovati sve trake pa se baciti na automatizaciju u mixu? mislim da je lakse zbog orijentacije (normalno pored uha). ono pojedincano sve trake na -3 pa onda spustaj i dizi, kompresuj i limituj, fejzeruj i flendzuj, reverbuj i dilejiraj itd. i na kraju sve do crte?

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2005, 09:35 PM   #23
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Posmatraj ovako....

Normalizacija ti pojaca najveci peak do nule tako da ti RMS svakog sempla ili usnimljene deonice (sto je opet sempl).
Na nekom semplu se vise pojaca a na nekom manje, u zavisnosti od peak-a.

Na kraju dobijes nista drugaciju situaciju od prethodne, odnosno one gde ne normalizujes.
Old 11-09-2005, 10:24 PM   #24
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

pa ja ne mislin da ce se promjenon gaina, odnosno normalizacijon izgubit na samoj sonicnosti zvuka, ali moze unistit dinamiku.

evo primjer. u jednoj stvari san koristi sampleove timpana, ali nisu bili u tempu koji meni treba i nisu bili frazirani onako kako bi ja zeli, pa san ih ja sam ritmicki i dinamicki poslozi ovako:

e sad, sto se dogodi kad se eventsi normaliziraju:

Last edited by SandRob; 11-09-2005 at 10:38 PM.
SandRob is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2005, 12:23 AM   #25
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja vala normaliziram ceo projekat do nule, pa onda mixam, nisam jos dosao u situaciju da mi je sve u jezivim minusima... ovo najvise zbog toga sto ponekad pojedinacne delove nekih traka moram dodatno pojacavati pa se neretko desi da nemam dovoljno prostora (volume je vec +6 i sl.).. nikakvih problema nikad nisam imao... niti mi je bas najjasnije zasto bi ih imao...
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2005, 03:39 AM   #26
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pa ne radi se o problemima niti je to samo po sebi pogre?no pa će bilo ko imati lo?e posledice, nego je bespotrebno i meni bi recimo unelo zabunu, sa obzirom da neki osećaj za pesmu i ?ta treba kako gde dovijam jo? dok snimam.

Kao prvo ako se miksa u analognom stolu, kanali se ne pona?aju u svakoj piziciji potenciometra isto, tj postoji tačka na kojoj kanali kreću da "sviraju" preko toga ili ispod toga i zvuk se drugačije, tj lo?ije pona?a. To verovatno nema mnogo veze u nekom jeftinom Mecky-ju, ali kod boljeg stola itekako ima veze.
Ako normalizuje? mora? da juri? na stolu odnose za svako eventualno ponavljanje miksa, a negde je jednostavnije i praktičnije ako ide? sa kompa u sto da ima? gotove nivoe u kompu, i da samo otvori? projekat i malo modifikuje? na stolu i ofarba? ako ima? dobre filtere, kompresore i neki hardverski reverb i kao gotov si.

Ako neko radi u digitalnom domenu, opet je besmisleno, jer se kao prvo podrazumeva da ako je sve snimljeno kako treba, ima neku svoju logičnu jačinu. Synth pad koji je u pozadini, za?to bih ga ?eleo na -3 decibela? Da bih ga opet smanjio na samom kanalu tokom miksa jer je preglasan? Ili ne?to ?to je samo detalj u miksu ili je jednostavno u pozadini, ?ta će mi glasno?
Ili dist gitare koje su i onako obično "kobasica" od wav-a, kakav je smisao da ih zguram da idu skoro do nule pa ih posle ubijam i smanjujem?
Na nekim sekvencerima kao ?to su Steinbergovi, pojedinačni kanali kada odu u crveno, nema digitalne distorzije, ali ima na izlazu, pa ako je sve normalizovano, znači da će tokom miksa regleri biti poprilično, a onda je malo nezgodnija kontrola jer su pomeranja potenciometra u db veća. Al ajde, to mo?da nekome i ne smeta.
Nadalje, kada se pojača gain ili normalizuje, snimak nije zaista glasniji, povećava se i pozadinski ?um, ako ga ima itd, a po?to je reč o digitalnom domenu, u koliko je bit-a i sa kojim kvalitetom u startu usnimljen instrument, to se neće promeniti normalizacijom, tj, ako je zvuk krd?a, to će postati glasna krd?a, pa ako je potrebno raditi drastična pojačavanja jer je instrument va?an (pa je kao zato normalizacija razlog), onda je bolje snimiti to ponovo.

Ako je sve u digitalnom domenu, ako su u startu svi zvuci dobro snimljeni i tu negde, kao u redu, nema ?tete od normalizacije, ali čemu? To je isto kao da ste podigli regler na tom kanalu za par db jače tokom miksa, u čemu je smisao?

Normalizacija kod masteringa je već ne?to drugo, ali to su jako mala pomeranja, podrazumeva se negde da se tokom miksanja namerno i?lo jako blizu nule, ili je čak bio neki kompresor limiter na izlazu da iseče poneki peak koji se otme kontroli da ne bi snimak zavr?io spaljen.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2005, 11:00 AM   #27
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
pa ja ne mislin da ce se promjenon gaina, odnosno normalizacijon izgubit na samoj sonicnosti zvuka, ali moze unistit dinamiku.

evo primjer. u jednoj stvari san koristi sampleove timpana, ali nisu bili u tempu koji meni treba i nisu bili frazirani onako kako bi ja zeli, pa san ih ja sam ritmicki i dinamicki poslozi ovako:

e sad, sto se dogodi kad se eventsi normaliziraju:
Cekaj, ali zasto prethodno nisi objedinio sve semplove timpana u jedan sempl?!
Primer koji si ti prikazao ce naravno lose zvucati nakon normalizacije svakog udarca jer ce unistiti dinamiku i groove!
Ali ako nakon zadovoljavajuceg rasporeda timpana sve semplove sjedinis u jedan, pa onda primenis normalizaciju, dobices sasvim drugu sliku.
I ako uradis na ovaj nacin, neces izgubiti dinamiku.
Bilo bi simpaticno ako bi to mogao da uradis,pa da ponovo okacis screenshot, mislim da ce razlika biti ocigledna.
Old 12-09-2005, 02:04 PM   #28
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

a zasto bi ih zalipi?! je li da ih mogu normalizirat?
Old 12-09-2005, 03:16 PM   #29
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Ja mislim da sam lepo objasnio u prethodnom postu.
A ti probaj, pa ces videti da je rezultat drugaciji.
E sad ako neces....
Old 12-09-2005, 05:30 PM   #30
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

razumin ja tebe sto hoces rec, ali onda bi trebalo sve evente u traci zalipit da bi ih moga 'ravnomjerno' normalizirat.
e, sto san time dobi?! nista, a da hocu neki udarac pomaknut, stisat, pojacat, kopirat... ne mogu jer vise nisu rastvaljeni na proste faktore.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules