|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pozdrav svima, zanima me kod hardverskih komponenti koji redosled ide .
Mislim jel ide prvo recimo pretpojacalo pa onda kompresor , pa ekvilajzer. Ili drugacije i sta sve ide tacno u tom lanci od komponenti . Moze neka sema povezivanja ako neko ima da zakaci , mislim da bi to bilo zanimljivo . ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() zavisi od situacije ponekad ces imati eq pa komp pa eq a onda ponekad komp pa eq ili obrnuto zavisi sta zelis da postignes .... Ili naprimer kod kick-a nakacis komp pa eq pa gate ... kombinacije su predugacke moras tacno da znas cemu svaka sprava sluzi. Kompresor naprimer smanjuje jacinu signala u db-evima, u nekim slucajevima pumpa signal. Znaci obicno imas attack,release,make-up gain, threshold, ratio. Ako imas side-chain compressor onda imas dodatne parametre tipa leve i desne strane gde sa leve strane propustas signal koji kompresuje desnu stranu (primer ratio 50:1) EQ sluzi za suzavanje/sirenje frekvencija odredjenih omogucavajuci prostor za neku drugu frenkvenciju instrumenta i omogucavanju veceg headroom-a u miksu. Primer --->>> imas kick (nogu) koja radi zajedno sa basom, ako slusas u solo modu oba zvuce jednolicno i slicno mada kada pustis ceo miks kick iskace vise od basa i moras nekako da resis to, ujedno bas i kick se kolju u donjim frekvencijama tipa 122 hz gde bi bas trebao da preovlada kick-a. U tom slucaju bi naprimer uzeo EQ i lepo uradio uzani Q takozvani i krenuo bi da saras sa velikim gain-om tipa +18db-a u donjim frkvencijama da oktrijes gde se kolju. Kada nadjes frekvenciju spustices je na Eq-u na dole tj na minus db. Pocetna tacka je -8db medjutim moras da slusas i da vidis kada se ukplapaju. Da se nadovezem od ranijeg za compressor i da kazem da naprimer u rnb muzici zelis da bas i nogu tretiras isto time ces nogu i bas da rutujes na zajednicki buss kanal na kome ces cesto koristiti neki limiter. Na kanalu ces insertovati/ubaciti/ukljuciti limiter i slusaces duzinu basa i noge kako bih saznao koliko traju (ms). Zatim ces uci u limiter i stavices threshold na odredjeni signal (db) gde mislis da bi trebao da se pali limiter i da smanjuje snagu, ceil obicno koristis da odredis visinu i vreme koje ce da bude vreme kick-a koliko traje kako bi za to vreme izjednacio bas i kick kao celinu. Najbolje je da uzmes neki tutorial da kupis na netu ili da citas ovaj forum pod "search" ljudi su bas dosta pisali o tome a i ja sam se ovde raspisao. Ajde ljudi nadovezujte se.... sigurno sam izostavio jos stvari i zaboravio neke da pomenem jer sam na brzinu ovo napisao ![]() Last edited by Steka; 25-01-2008 at 11:12 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
A sada pokusaj da zaboravis prethodni tutoriijal i stavis lepo prvo preamp, a eq i kompresor po zelji i potrebi premestas gde ti najbolje zvuci
![]() Nije valjda da prodajes onaj legendarni Phase 22? ![]() Pozdrav!
![]() |
#4 | |
SuperModerator
|
![]() Quote:
Ja bi ovaj tutorial na gearslutz kao sticky. Malo saveta nije na odmet francuz,dobrodosao, koristi search za pocetak ![]() pozz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Steka 4 president!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
MAO
|
![]() Quote:
btw, ja redovno na kicku vezujem eq PRE komperesora, da mi lepo ocisti sta ne zelim uopste da cujem u snimku, pa tek onda zeljeni zvuk komprimujem |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Last edited by Steka; 26-01-2008 at 03:29 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pomoc oko povezivanja..HITNO!!!!! | master | Computer Hardware | 6 | 17-09-2009 05:51 PM |
?eme povezivanja magneta, potenciometara i svičeva | ProkDu | Gitarska Produkcija | 0 | 30-04-2009 10:12 AM |
Potrebna pomoć oko povezivanja | Marko_Charvel | Computer Hardware | 6 | 20-12-2007 09:51 PM |
Normalizovanje, redosled | Mogli | Audio Produkcija - Tehnike | 47 | 13-10-2005 04:20 AM |
Redosled efekata na kanalu | acaradio | Audio Produkcija - Tehnike | 38 | 07-06-2005 01:11 PM |