Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-05-2005, 02:34 PM   #1
acaradio
Member

acaradio's Avatar

Default Redosled efekata na kanalu

Kada na vokal ubacujete VST-DX efekte dupliranja ili modulacije (chorusi ili flangeri) da li dinamicku obradu na istom kanalu stavljate pre ili posle pomenutog efekta ? (valjda je razumljivo ovo moje zakomplikovano pitanje) :roll:
Old 19-05-2005, 02:48 PM   #2
Color
Senior Member

Color's Avatar

Mislim da sam razumeo tvoje pitanje...

Ja obicno glas obradim prvo EQ pa dinamicki procesor a tek onda sve ostale efekte.. U tvom slucaju bih isao EQ -> compressor -> chorus/flanger.

Ali u principu nema pravila! Slusaj, probaj, svakako ti je finalni zvuk najbitniji..
Color is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2005, 03:31 PM   #3
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

mos modulacijske efekte i na send, ali im namisti 100% wet, ko sto ucinis na reverbu ili delayu.
Old 19-05-2005, 11:52 PM   #4
Max
Pro Member

Quote:
mos modulacijske efekte i na send, ali im namisti 100% wet, ko sto ucinis na reverbu ili delayu.
Sto se tice chorusa i slicnih modulacionih efekata , to ti je moja naaajtoplija preporuka

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2005, 12:20 AM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

@Max. Sandro
Dajte neke uopstene preporuke o redosledu efekata, bar za neke tipicne slucajeve, kako za inserte, tako i za sendove
Ono cega se ja pridrzavam - uvek prvo Delay pa Rev na sendovima i uvek prvo EQ pa compres na insertima. Je l' to OK?
Hvala
OFF is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2005, 12:29 AM   #6
Max
Pro Member

Za sendove ti je sve jedno jer su returnovi posebni kanali ..... sto se ovog drugog tice kako hoces zavisi za sta ti treba ......

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2005, 12:30 AM   #7
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Ono cega se ja pridrzavam - uvek prvo Delay pa Rev na sendovima i uvek prvo EQ pa compres na insertima. Je l' to OK?
Po nekoj osnovnoj logici , barem po meni, trebalo bi prvo srediti boju, zna?i eq npr, zatim dinamiku, kompresija zna?i, pa onda modulacijske.
Pretpostavljam kori?tenje kompresor/limitera pri samom snimanju.

Reverb bi zasigurno trebao do?i zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
To ako ti slu?i za pozicioniranje instrumenata u snimci, dalje/ bli?e..
Barem za neki prirodan zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim a ako netko voli eksperimente mo?e kako ho?e stavljati a i ovisi za ?to treba ..

A opet ako o?e? samo na delay staviti filter ili eq, ili jaku kompresiju na reverb ili phaser, ma... kreativnost je jedina granica pretpostavljam
MD is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2005, 07:40 AM   #8
acaradio
Member

acaradio's Avatar

Hvala na odgovorima
Old 20-05-2005, 08:18 AM   #9
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Mislim da ova tehnologija usnimljavanja iziskuje mnogo, mnogo iskustva.. Nesto bas i ne praktikujem bilo sta stavljati na kanal dok ga usnimavam. Ako nemas analogni kompresor (lampa ili tranzistor,nije bitno) ispred konvertera, nevredi ti stavljati SW kompresor umesto njega. S analognim ustvari samo postizes lepsi odnos signal/sum na ulazu u karticu. SW ti to nece odraditi a ako ga lose namestis mozes jos i spaliti snimak. Neisplati se rizikovati, sa SW kompresorom ces mnogo bolje raditi kad vec imas snimljen materijal.. E sad ima i druga strana price, da nekim pevacima odgovara da se cuju vec kompresovani, sigurniji su i smeliji... Al to moze i drugim putem da se resi (kompresujes samo njemu u slusalice a snimas cisto).

Quote:
Reverb bi zasigurno trebao doזi zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
Moze i nemora... Reverb sam po sebi veoma utice na boju!
Color is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2005, 12:26 PM   #10
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color
Quote:
Mislim da ova tehnologija usnimljavanja iziskuje mnogo, mnogo iskustva.. Nesto bas i ne praktikujem bilo sta stavljati na kanal dok ga usnimavam. Ako nemas analogni kompresor (lampa ili tranzistor,nije bitno) ispred konvertera, nevredi ti stavljati SW kompresor umesto njega. S analognim ustvari samo postizes lepsi odnos signal/sum na ulazu u karticu. SW ti to nece odraditi a ako ga lose namestis mozes jos i spaliti snimak. Neisplati se rizikovati, sa SW kompresorom ces mnogo bolje raditi kad vec imas snimljen materijal.. E sad ima i druga strana price, da nekim pevacima odgovara da se cuju vec kompresovani, sigurniji su i smeliji... Al to moze i drugim putem da se resi (kompresujes samo njemu u slusalice a snimas cisto).

Quote:
Reverb bi zasigurno trebao doזi zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
Moze i nemora... Reverb sam po sebi veoma utice na boju!
Za upotrebu kompresora il limitera:

Nisam mislio na jaku upotrebu, tako da to bude finalizirano, ni govora.
Govorim samo za eventualno sprije?avanje clippinga.
To je prvenstvena namjena.
A ako ima? lo?eg pjeva?a, da malo izjedna?i sve to skupa.

Naravno minimalna upotreba, jer kome treba snimljen skroz kompresiran vokal koji se ne mo?e naknadno sre?ivati ili ?um?
Krivo si shvatio ?to sam htio re?i

Istina reverb utje?e na boju, ali ja ga koristim za odredjivanje pozicije zato sam i rekao "zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim", a za bojanje radije koristim manji delay.
Vjerovatno cilja? na manje room reverbe u smislu dobijanja malo ve?e prostornosti recimo ,noga, dobo? itd..
MD is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules