Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Redosled efekata na kanalu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11395)

acaradio 19-05-2005 02:34 PM

Redosled efekata na kanalu

Kada na vokal ubacujete VST-DX efekte dupliranja ili modulacije (chorusi ili flangeri) da li dinamicku obradu na istom kanalu stavljate pre ili posle pomenutog efekta ? (valjda je razumljivo ovo moje zakomplikovano pitanje) :roll:

Color 19-05-2005 02:48 PM

Mislim da sam razumeo tvoje pitanje...

Ja obicno glas obradim prvo EQ pa dinamicki procesor a tek onda sve ostale efekte.. U tvom slucaju bih isao EQ -> compressor -> chorus/flanger.

Ali u principu nema pravila! Slusaj, probaj, svakako ti je finalni zvuk najbitniji..

SandRob 19-05-2005 03:31 PM

mos modulacijske efekte i na send, ali im namisti 100% wet, ko sto ucinis na reverbu ili delayu.

Max 19-05-2005 11:52 PM

Quote:

mos modulacijske efekte i na send, ali im namisti 100% wet, ko sto ucinis na reverbu ili delayu.
Sto se tice chorusa i slicnih modulacionih efekata , to ti je moja naaajtoplija preporuka

Pozdrav

OFF 20-05-2005 12:20 AM

@Max. Sandro
Dajte neke uopstene preporuke o redosledu efekata, bar za neke tipicne slucajeve, kako za inserte, tako i za sendove
Ono cega se ja pridrzavam - uvek prvo Delay pa Rev na sendovima i uvek prvo EQ pa compres na insertima. Je l' to OK?
Hvala

Max 20-05-2005 12:29 AM

Za sendove ti je sve jedno jer su returnovi posebni kanali ..... sto se ovog drugog tice kako hoces zavisi za sta ti treba ......

Pozdrav

MD 20-05-2005 12:30 AM

Quote:

Ono cega se ja pridrzavam - uvek prvo Delay pa Rev na sendovima i uvek prvo EQ pa compres na insertima. Je l' to OK?
Po nekoj osnovnoj logici , barem po meni, trebalo bi prvo srediti boju, zna?i eq npr, zatim dinamiku, kompresija zna?i, pa onda modulacijske.
Pretpostavljam kori?tenje kompresor/limitera pri samom snimanju.

Reverb bi zasigurno trebao do?i zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
To ako ti slu?i za pozicioniranje instrumenata u snimci, dalje/ bli?e..
Barem za neki prirodan zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim a ako netko voli eksperimente mo?e kako ho?e stavljati a i ovisi za ?to treba .. :lol:

A opet ako o?e? samo na delay staviti filter ili eq, ili jaku kompresiju na reverb ili phaser, ma... kreativnost je jedina granica pretpostavljam :lol:

acaradio 20-05-2005 07:40 AM

Hvala na odgovorima :)

Color 20-05-2005 08:18 AM

Quote:

Mislim da ova tehnologija usnimljavanja iziskuje mnogo, mnogo iskustva.. Nesto bas i ne praktikujem bilo sta stavljati na kanal dok ga usnimavam. Ako nemas analogni kompresor (lampa ili tranzistor,nije bitno) ispred konvertera, nevredi ti stavljati SW kompresor umesto njega. S analognim ustvari samo postizes lepsi odnos signal/sum na ulazu u karticu. SW ti to nece odraditi a ako ga lose namestis mozes jos i spaliti snimak. Neisplati se rizikovati, sa SW kompresorom ces mnogo bolje raditi kad vec imas snimljen materijal.. E sad ima i druga strana price, da nekim pevacima odgovara da se cuju vec kompresovani, sigurniji su i smeliji... Al to moze i drugim putem da se resi (kompresujes samo njemu u slusalice a snimas cisto).

Quote:

Reverb bi zasigurno trebao doזi zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
Moze i nemora... Reverb sam po sebi veoma utice na boju!

MD 20-05-2005 12:26 PM

Quote:

Originally Posted by Color
Quote:

Mislim da ova tehnologija usnimljavanja iziskuje mnogo, mnogo iskustva.. Nesto bas i ne praktikujem bilo sta stavljati na kanal dok ga usnimavam. Ako nemas analogni kompresor (lampa ili tranzistor,nije bitno) ispred konvertera, nevredi ti stavljati SW kompresor umesto njega. S analognim ustvari samo postizes lepsi odnos signal/sum na ulazu u karticu. SW ti to nece odraditi a ako ga lose namestis mozes jos i spaliti snimak. Neisplati se rizikovati, sa SW kompresorom ces mnogo bolje raditi kad vec imas snimljen materijal.. E sad ima i druga strana price, da nekim pevacima odgovara da se cuju vec kompresovani, sigurniji su i smeliji... Al to moze i drugim putem da se resi (kompresujes samo njemu u slusalice a snimas cisto).

Quote:

Reverb bi zasigurno trebao doזi zadnji u lancu za tretiranje instrumenta.
Moze i nemora... Reverb sam po sebi veoma utice na boju!

Za upotrebu kompresora il limitera:

Nisam mislio na jaku upotrebu, tako da to bude finalizirano, ni govora.
Govorim samo za eventualno sprije?avanje clippinga.
To je prvenstvena namjena.
A ako ima? lo?eg pjeva?a, da malo izjedna?i sve to skupa.

Naravno minimalna upotreba, jer kome treba snimljen skroz kompresiran vokal koji se ne mo?e naknadno sre?ivati ili ?um? :?
Krivo si shvatio ?to sam htio re?i :wink:

Istina reverb utje?e na boju, ali ja ga koristim za odredjivanje pozicije zato sam i rekao "zvuk kakav meni pa?e,tojest ja tako radim", a za bojanje radije koristim manji delay.
Vjerovatno cilja? na manje room reverbe u smislu dobijanja malo ve?e prostornosti recimo ,noga, dobo? itd..

All times are GMT +1. The time now is 05:15 PM.